Téma: Jazyk
Zaujímali by ma vaše rady a skúsenosti ohľadne jazyka a jeho stavu, vzhľadu.
Pekne poporiadku.
Uz niekoľko rokov si všímam, že s mojím jazykom asi niečo nie je v poriadku- trhliny po bokoch, v časti medzi špičkou a stredom jazyka sú dve výrazné ryhy. Jazyk má celkovo nezdravý akoby pomúčený vzhľad, v strede a pri koreni jazyka je bieložltý povlak najvýraznejší. Jazyk rôzne reaguje na rôzne potraviny a ich kombinácie, niekedy strašne páli a mám pocit akoby ho v tých trhlinách niečo rozožieralo. Zároveň sa vtedy rozšíria a zvačšia spomínané trhliny.
Aby ste mali ideálnu predstavu o čom hovorím, urobil som foto a tu je linka na obrázok môjho jazyka:
http://img149.imagevenue.com/img.php?im … 2_86lo.JPG
Samozrejme som začal skúmať a zháňať informácie, čo môže byť príčinou môjho problému a ako sa dá vyriešiť. Zistil som zaujímavé veci. Vyplýva z nich, že jazyk je vlastne také zrkadlo nášho zdravia- najmä stavu čriev. Ponúkajú sa aj riešenia, ale vyžadujú veľkú disciplínu v stravovaní a životospráve. Nižšie dávam základ informácií, ktoré som našiel k tomuto problému.
Som zvedavý na váš názor, prípadne iné alternatívy a podobne. Ďakujem všetkým.
• Bledý jazyk signalizuje málo červených krviniek (anémiu)
• Žltá farba na jazyku – porucha činnosti pečene a žlčníka
• Modrastý jazyk – dôsledok zlyhávania srdcovej činnosti
• Povlak na jazyku – zaplavenie organizmu odpadovými jedovatými látkami
• Povlak v strednej časti jazyka – hromadenie jedovatého odpadu v žalúdku a tenkom čreve
• Povlak pri koreni jazyka – zlá činnosť hrubého čreva
• Popukaný celý okraj jazyka – chorého trápia starosti, obavy, má z niečoho silný strach
• Trhliny uprostred jazyka – oslabená činnosť hrubého čreva, konzumovanie nevhodných, ťažko straviteľných
jedál
• Malinovo sfarbený jazyk – streptokoková angína
• Tmavé rohovité bunky na jazyku – dôsledok silného fajčenia
• Jazyk býva často príčinou zápachu z úst. Spôsobuje ho nános najmä pri koreni, ktorý sa postupne šíri na celý
jazyk.