Téma: REUMATICKA ARTRITIDA
Dobry den
chcel by som poprosit o pomoc a rady pana RNG a takisto som rad za kazdy prispevok od ludi s reumou
mam 25 r. a nedavno mi diagnostikovali reumaticke ochorenie/najpavdepodobnejsie RA/
priebeh choroby
pracujem manualne, v stavebnictve, na fizicku zataz som zvyknuty, vo volnom case sportujem a posilujem
pred dvomi mesicacmi som jedden mesiac vykonaval extremne fizicky narocnu pracu spojenu so stresom, mimo moj obor v stavebnictve, po mesiaci z dna na den som vecer dostal hnacku a teplotu /tipujem 40c/ trvajucu jeden a pol dna-vybral som 6panadolov, dalej dva dni uz len okolo 38c zvysenu teplotu, hnacky, bolesti zaaludka.Do dalsich troch dni mi to preslo.
Dodal by som ze prijmam vela mliecnych vyrobkov, min 1l mlieka + 250g tvarohu denne uz asi 2-3 roky/mlieko vo velkom mnozstve odmala. V dany mesiac to bolo dvojnasobok denne.
Vysledky krvi u prakt.lekara ukazali zapal.faktor 25 /5 je norma/- nasadene antibiotika.
Po troch dnoch, klud. rezimu, ma v noci "seklo" v krizovej a hrudnej chrbtici, tyzden som nechodil, potom mi to rehab. doktor odblokoval-/ciastocna ulava/ a nasadil infuz. a rehab. liecbu, po nasadeny parafinu, toho dna v noci nastal silny opuch v clenku a achilovke- prerusena rehab. , nasadene dalsie antibiotika.
Po tyzdni a vybrati antibiotik, bez zmeny stale opuch a bolesti klbov prstov, clenku a achilovky nohy.Nasledne som sa rozhodol ist k reumatologovi- nasadeny voltaren-medzi tym zlepsenie 30% za mesiac, vysledky krvi prisli PO DALSOM MESIACI- HLA B 27 pozit. , sedimentacia 40, prekonane vyrusi, kys. moc. v norme + pred osmimi rokmi som mal zistene prekonanie pluc. chlamidii teraz boli negativne, borelioza negat .Medzi tym bolesti a opuch aj v druhej nohe- nasadeny AFLAMIL.
Skonstaovanie doktora: reum. ochorenie, najpravdepodobnejsie RA- o tyzden bude presne potvrdene. Odoslany na RTG celeho tela- bezprostredne po RTG ruk zcervenanie ,bolest klbov a opuch ruk trvajuci doteraz/do vtedy nebol/.
P. doktorom navrhovana liecba- silne kortikoidy pripad. biologicka liecba./presne stanovena bude o tyzden/
Na otazku ako ja mozem chorobu pozit. ovplivnit, ci uz zivotospravou lebo hlavne dietou, ktore potraviny skodia, ktore prospievaju odpovedal: ziadna dieta nieje
niesu potraviny ktr. vyrazne prospievaju ani take ktr. stav vyrazne zhorsuju- IBA LIECBA LIEKMI
Kedze som sa od LEKARA nedozvedel takmer nic, Otazka je, ako sa s tym zije, co mozem pre to urobit, ako sa stravovat, ake konkretne doplnky uzivat, vsade su uvadzane ine vhod. a nevhod. potraviny, na co si davat pozor, ako celkovo ma vyzerat zivot s reumou-mojim cielom je urobit co sa da a byt dalej schopny manualnej prace.Stav sa mi zhorsuje.
vopred dakujem.
Naposledy upravil: peter1288 (2015-12-23 03:07:16)