Výborné články o hormónoch píše Ray Peat, ktorý skúmal progesterón celý život a on napr. moc nedoporučuje suplementáciu DHEA, píše, že ak zoberie DHEA človek, ktorý má problémy s hormónmi štítnej žľazy, je deficitný na progesterón a pregnenolón, alebo žena s cystickými vaječníkmi (tá si z neho vytvára estrogén), tak nemusí u neho najlepšie fungovať. Takisto zistil, že ak sa suplementujú vyššie množstvá DHEA, zväčší sa pečeň. Doporučuje pregnenolón ako bezpečnejšiu variantu DHEA. DHEA doporučuje v množstvách 2 až 5 mg denne.
„The most recent bad news about DHEA is that it modifies glial (brain) cells into the type associated with inflammation. Because pregnenolone converts to both progesterone and DHEA, it is much safer.“
Ja som čítala teraz veľa na svetových fórach o skúsenostiach ľudí s užívaním DHEA a hlavne tí, čo sú viac chorí, mávajú s jej suplementáciou problémy, rôzne vedľajšie účinky, nefunguje im dobre alebo sa im tvorí napr.z DHEA viac estrogénu. Mňa z DHEA aj z minimálnych dávok kedysi pred rokmi len bolela hlava, po pregnenolone som necítila vôbec nič a z progesterónu som bola celý deň ospatá (jeden z jeho vedľajších účinkov, ak sa berie vo väčších množstvách). Fyziologicky ženy tvoria denne asi 10-15 mg progesterónu a DHEA človek tvorí denne ca. 12-15 mg a na internete sa predávajú doplnky, kde máš 50 mg DHEA! Hormóny, ak zafungujú, tak spravidla ten účinok človek cíti hneď, takže nemusí ich brať mesiac a dúfať, že o mesiac uvidí nejaký efekt.
Lekár, ktorý napíše, že 200 mg progesterónu nemá žiadne vedľajšie účinky ako teraz čítam knihu od Dr. Platta, tak taký ma vôbec nezaujíma, pretože fóra sú plné žien, čo sú predávkované progesterónom a trpia mesiace vedľajšími účinkami.
Na správnu tvorbu hormónov sa človek potrebuje detoxikovať, doplniť kľúčové živiny, ženy mávajú veľmi často toxicitu meďou a meď silne koreluje s hladinou estrogénu, funkčnú pečeň a hlavne v poriadku štítnu žľazu a nadobličky, odbúrať stres a faktory, ktoré zvyšujú chronicky kortizol a ten následne potláča DHEA, pregnenolone. Veľmi dobre sa dajú hladiny hormónov „korigovať“ aj minerálmi, zinok silne koreluje s hladinou progesterónu, meď, borón, mangán sú zase estrogénové minerály. Ak je človek chorý, tak niektoré minerály v sebe zadržiava, iných má naopak nedostatok, o tom je zase nutričná terapia a „balansovanie minerálov“.
Mňa by zaujímalo, že či naozaj tvorba DHEA klesá vždy s vekom, alebo je to len tým, že starobou sa človek stáva viac chorý, zaťažený toxínmi, nefunguje mu dobre pečeň, netrávi mu dobre a teda sa stáva deficitný na živiny a minerály, lebo jeden lekár písal, že to nie je pravda, že DHEA môže mať v norme aj starší človek. Lebo keď človek číta o hormónoch od takých známych osobností ako Suzanne Somers (hrala v seriály Krok za krokom), ktorá napísala pár populárnych kníh o hormónoch, tak tá ich jedáva ako lentilky, na raňajky a večeru si šupne DHEA, keď sa jej libido nezdá vo forme, medzitým 100 mg progesterónu, aby sa udržala v kráse a v kondícii. No kuknem sa ňu tak o dvadsať rokov, ako dopadne a potom sa rozhodnem .