1

Téma: dožlta sfarbená pokožka u detí

Dobrý deň,

moja 17mesačná dcéra má jemne do žltooranžova sfarbenú pokožku, vidno to najmä na dlaniach a chodidlách. Po narodení mala silnejšiu žltačku, no to už s tým teraz zrejme nesúvisí...
Neviem, či mi s tým budete vedieť poradiť, písali ste nejaké rady aj o stravovaní, tak sa pýtam, lebo ma Váš názor zaujíma. Je možné, že to má zo zeleniny, tá tvorí najväčšiu časť jej jedálnička, no nie je to len mrkva :-). Čo má teda jesť a čo nie? Prípadne dá sa niečim podporiť vstrebávanie betakaroténu? Je to pre ňu nebezpečné-myslím to zafarbenie pokožky.

ďakujem veľmi pekne
s pozdravom
Martina

2

Re: dožlta sfarbená pokožka u detí

Zafarbenie koze moze byt z roznych dovodov, tj nielen betakarotenu, pozri na
http://en.wikipedia.org/wiki/Jaundice
Tam uvadzaju neschopnost tela sa zbavit betakarotenu, co nie je vobec nebezpecne. ale aj rozne ine poruchy pecene a vylucovania zlce, vcitane zablokovania zlcovych kanalov kamenami, parazitmi(flukes) a podobne, tiez Gilbertov syndrom, ktory sam o sebe nie je nebezpecny.
Osobne by som jej nasadil protokol dr Berksona, co cisti a regeneruje pecen a skontroloval krv na hladinu bilirubinu pred a po tom protokole(aspon 3 tyzdne, lepsie 6 tyzdnov)
Tak isto by mala brat extra zmes mikrovlaknin, co vynasa zlc z tela, aby sa nereabsorbovala spat do krvi,a samozrejme probiotika,. lebo tieto sa podielaju na rozklade bilirubinu, teda okrem vyroby az 70% obrannych latok a roznych potrebnych zivin a vitaminov pre nas.
A tu musim zdporaznit aj funkciu vitaminu D-3, co tak isto, spolu s vitaminmi C  E a K-2 odporucam doplnovat.
Aby som nezabudol, cassto je poskodenie pecene roznymi virusami, ktore v nas zostavaju cely zivot, takze kazdemu odporucam si zvysovat viralnu imunitu, pozri na temu
http://rng.nazory.eu/rubriky/h/herpes

Naposledy upravil: RNG (2014-08-24 18:06:00)

3

Fúha... Podľa mňa je zdravá, tak dúfam, že to nie je nič vážne. Zatiaľ chorá ani nebola, nedala som ju ani očkovať. Jedine mala nedávno nízky obsah železa v krvi, tak som jej 1,5mesiaca dávala Narosan čučoriedkový sirup, železo jej stúplo. potom som sa dočítala, že doplňanie železa nie je veľmi vhodné, že je lepšie doplňať c-vit. spolu s jedlom - tak som to tak robila a pri kontrole o 1,5mesiaca mala výsledky ešte lepšie-už bolo železo skoro v norme. Píšem to, pre istotu, či to s tým náhodou nesúvisí....

Takže každopádne by som jej mala dať spraviť krvný rozbor, však? A to som si naivne myslela, že ak nemá iné príznaky, že to môže byť len tá neschopnosť zbavovať sa betakaroténu... Lebo tej zeleniny jej dávam naozaj dosť.

D-3 jej dávam Jamieson kvapky denne 1200-1600 UI, kávovú lyžičky rybieho oleja zn.Nutraceutica, vit.C v prášku-čistú kyselinu askorbovú 100-200mg a občas zelený jačmeň GW-kávovú lyžičku do vody a občas spirulinu DXN . Nechcela som to s doplnkami preháňať :-)

Dovtedy aj bez toho protokolu prosím Vás, ktoré konkrétne výrobky a v akých množstvách by ste mi pre ňu odporučili? Nemám problém si to objednať aj z USA, ak bude treba.

ďakujem

4

Vysad dočasne mrkvu, hokkaido a pod. zeleninu. Na skúšku. Aj máličko mrkvy ale takmer denne sposobi u takýchto malých detí zozltnutie/zoranzovenie. Podľa množstva sú buď úplne tmavé akoby opálená, alebo majú oranzovu napriklad iba špičku nosa.

Naposledy upravil: lotika (2014-08-25 16:14:25)

5

Extra betakaroten v tele nie je skodlivy, sposobuje len zlty odtien koze.
Zelezo v tele cirkuluje, cervene krvinky sa po asi 30 az 120 dni  v slezine/spleen rozkladaju a zelezo recirkuluje, kde sa podielju na tom aj probiotika aj crevny trakt, komplexne.
Malo zeleza v krvi moze byt sposobene nielen nedostatkom zeleza, ale aj  medi, vitaminov B-6 B-9 a B-12, ktore sa vsetky podielaju na vyrobe cervenych  krviniek.
A hl;avny zdroj B-12 su nase vlastne probiotika.
Doplnok B-12 prichadza vo forme miniaturnych tabletiek pod jazyk/sublingual, od 500  do
10 000 mikrogramov.(0.5 do 10 mg)

6

Ďakujem za rady. Skúsim na pár dní vysadiť tú zeleninu s vyšším obsahom betakaroténu. Myslím si, že to bude najskôr z toho...
Len som nevedela, či sa tá neschopnosť tela zbaviť sa nadbytočného betakarotenu nedá niečim podporiť - nejakým iným vitamínom alebo pod. Alebo sa to zmení aj vekom? Lebo táto zelenina tvorí podstatnú časť jej jedálnička :-)

Čo sa železa týka - teda tiež súhlasíte s tým, nepodávať extra železo, ale skôr ten C-vit.,meď a B-vit. ? Kvôli tomu jej dávam ten C-vit. a zelený jačmeň. Je to ok? Tú tabletku pod jazyk by si ona nevedela dať...

7

Pre deti je skor vhodna forma tekuta, trj B-12 kvapky pod jazyk, ako minitabletka.
Ja by som sa z toho zltnutia z betakarotenu velmi neznervoznoval.
Inac je to vodonerozpustna latka, tj vylucuje sa z pecene so zlcou a treba brat dost mikrovlaknin, aby sa do toho zlc nasiakla a vyniesla von z tela, inac sa zlc aj s tym, co je v nej reabsorbuje.
Na zvysenie zlcotoku je napr sylimarin