Téma: Skrátená achyllova šľacha- ísť na predĺženie?
RNG, od detstva mám skrátenú achylovku, mal som vrodenú chybu PEC ( pedes equiovari ), chodidlo som mal vytočené dovnútra, operovali ma, keď som bol ešte v plienkach, už je to ok, len mám skrátenú chylovku na tej nohe a keď dlho sedím alebo po spaní chodím najprv po špičke kým sa natiahne, takisto na tej nohe mám aj atrofované lýtko a tým dosť trpí aj členok, ktorý ma často bolí ( na tú bolesť som si rokmi zvykol ) a teraz v 31 rokoch rozmýšľam, že by som išiel na operatívne predĺženie achylovky, len odrádza ma od toho fakt, že už nikdy nebude achylovka taká pevná a môže sa pretrhnúť a to si nemôžem dovoliť, keďže som športovec a šport je môj život. S takouto nohou som dokonca dosiahol 4 tituly majstra Slovenska v dráhovej cyklistike a porazil som aj 100 % zdravých cyklistov.
Zároveň s týmto by som mal aj druhú otázku. Bol som pred týždňom aj na MR členka a doktor napísal, že na okraji kĺbnych plôch tibie, talu a os naviculare sú osteoproduktívne zmeny, kĺbna chrupavka sa nedá diferencovať- chondropatia gr. IV. V okolí kĺbnej plochy sú viacpočetné subchondrálne cysty. V oblasti talu sú nepravidelné, neostro ohraničené areály s hypointenzívnym signálom v T1 VO- charakteru edému kostnej drene. MR nález svedčí pre osteoartritídu. Synovium v oblasti talokrurálneho kĺbu je hypertrofické, s vyapočetnými cystami- synovialitída. Mierny edém mäkkých tkanív v okolí TC kĺbu.
Dajú sa tie ch.joviny ( cysty, chondropatia, edém kostnej drene, osteoartritída) čo mám v členku odstrániť doplnkami výživy, resp. zlepšiť stav môjho členku? Asi mesiac beriem MSM s vit. C, ráno spolu s psyliom jednu lyžičku a potom poobede, vit. D3 10 000UI, vit. E, selén, jód, stress B, spirulínu a občas nattokinázu.