1

Téma: Ovocie a semená online z USA

Pekný deň, RNG.

Vedeli by ste mi poradiť, či existuje v USA nejaký medzinárodný internetový (online) obchod s BIO produktami (exotické ovocie a pod.), tzv. Organic (BIO) Greengrocer's Alebo nejaké semenárstvo ... Potrebujem objednať čerstvý kokosový orech a tu na Slovensku v supermarketoch majú všetko staré, chcem si totiž vypestovať kokosovú palmu sám, len tak pre zábavu, doma mám len kúpenú z obchodu.

Ďakujem.

2

Re: Ovocie a semená online z USA

Nuz semenarstiev je hormada, ale neviem, ci prave predavaju kokosove orechy ako semeno. V juznych statoch ale mozes kupit rozne palmy na zasadenie v zahradach, totiz pestovanie stromov/paliem zo semien je prilis dlhodobe. Bananovniky sa pestuju z odrezkov paliem, neskor po zobrani plodov palma vyraza odnoze, ktore tak isto dospeju na bananovniky, zhruba za 18 mesiacov.
http://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/OF-25.pdf
http://www.ebay.com/bhp/coconut-seed
Kokosove palmy su velmi vysoke, takze neviem, ako ich chces pestovat doma. Je aj nizky druh, ale aj to je este mnoho metrov.

Naposledy upravil: RNG (2013-10-04 07:02:49)

3

Nuž to je zaujímavé, že USA nemajú online supermarkety aj s kokos. orechmi. Ale na stránkach z Veľkej Británie som našiel hneď 4 stránky, ktoré ich ponúkajú (jedná z nich je online prírodný obchod s ovocím, zeleninou a doplnkami), asi bude výhodnejšie využiť Veľkú Britániu, lebo majú nízke poštovné na Slovensko (aj s trackingom a poistením) a neplatí sa DPH, ani clo. Ale aj tak som prekvapený, že z Veľkej Británii nájdem 4 stránky a z USA nič, iba eBay - kokosy z Havajských ostrovov. sad

4

V USA sa kokosy velmi nepestuju, len ako okrasne palmy, a zrejme GB ma zivy styk so svojimi byvalymi koloniami.

5

Čiže je problém zohnať kokosové orechy aj v kamenných supermarketoch, resp. veľkých obchodných domoch v USA (Chicagu)?

6

Nie je, ale to su uz olupane orechy, starsie, takze asi by nevyklicili.

7

Nuž ja som sa pokúsil o naklíčenie kokosu, vyklíčil, ale potom zhnil. Palma sa dá pestovať aj z olúpaných orechov. Dôležité je držať nepoškodené semeno v plastovom sáčku a udržovať v teple a vlhku, zemina nie je potrebná. Lenže sa jedná o uzavretý priestor a potom je cítiť kyslý smrad z vody, pretože teplá voda sa rýchlo kazí a potom na zárodok sadla pleseň a palma zahynula. Ani vetranie nepomohlo. Preto by som sa vás chcel opýtať, ako sterilizovať vodu a ako dezinfikovať prostredie vo vnútri sáčku, je potrebné dezinfikovať aj vodu a orech, pretože aj ten obsahuje na povrchu rôzne patogény a tvoria sa rôzne plesne (candida albicans, aspergilus niger, A. Flavus), dokonca sa objavuje aj škodlivý hmyz - molice. Obraciam sa s problémom na vás, lebo chcem skúsiť sterilizáciu a dezinfekciu prírodnou metódou, nie nebezpečnými chemikáliami. Existuje niečo účinné?
PunBB bbcode test

Naposledy upravil: graupel (2013-11-08 19:50:14)

8

Nuz to ti povedat neviem. Mozes skusit nieco proti plesniam, ako napr oreganovy olej, malicko. Pozor, je to silna korenina.
V prirode tiez mnohe zhniju pri kliceni, ale tam na nich casto svieti silne slnko, co moze ultrafialovymi lucami plesne potlacit. Aj vlhkost na ostrovoch je len asi 60% a je tam neustale prudenie vzduchu, co zamedzuje plesniveniu a hnitiu.

9

Tak som si nechal poslať cez jednu firmu na Slovensku kokosové orechy zo Srí Lanky a mal som šťastie na veľké čerstvé kokosové orechy bez plesní. Okrem chutnej konzumácie kokosovej vody som si jeden nechal aj na naklíčenie kokosovej palmy, konečne sa mi to podarilo!
http://s10.postimg.org/4qpljjs6d/IMG_20140615_104654.jpg

Naposledy upravil: graupel (2014-06-15 10:48:29)

10

Drzim palce. Ale obvykle su kokosove palmy 20-30 M vysoke, nizsie su len specialne vyslachtene 4-5 metrove, take som videl pri hoteloch v Mexiku

11

Tak v izbových podmienkach (mierneho podnebného pásma) dorásta do výšky maximálne 2-3 m.

12

Nuz uvidis. Ja som, videl v niektorych hoteloch aj vyse 20 metrove vo vnutri pestovane, v atriach

13

Moja kokosová palma vyklíčená z kokosového orecha má 5 mesiacov, meria 40 cm a zatiaľ nie sú s ňou žiadne problémy (škodci a pod.). Kokosový orech som zasadil celý do substrátu. Veľmi sa z palmy teším. smile
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/11318_767349683311372_6833080561307652908_n.jpg?oh=4104b234b0a03cbd282263a560fcf006&oe=54C9AA58&__gda__=1421685541_4bd77967356af17ab4f8ba572527d521

14

OK!

15

Tomu sa hovorí húževnatosť :-) gratulujem!