1

Téma: citlivost vitaminovych pripravkov na teplo

Ahojte, chcel by som sa spytat ako to je s trvanlivostou vitaminov v teplom prostredi. Nieco som hladal na nete a nasiel iba nieco take, ze vyrazna degradacia ucinnych latok zacina niekde okolo cca 80-90stupnov C u niektorych vitaminov /D,E/ dokonca vraj az okolo 180.
Viem ze lieky by nemali byt uchovavane pri teplote vyssej ako cca 25st C. Je napriklad problem ak sa suplementy nachadzaju niekolko hodin kazdodenne pri teplote do 35-40st C. ? Podla mna by k vyraznejsej strate biologickej ucinnosti nemalo prist- aky je vas nazor?
dakujem

Naposledy upravil: Memo1978 (2013-07-27 09:42:53)

2

Re: citlivost vitaminovych pripravkov na teplo

No mne napriklad B komplex tabletky zacali "mokvat" pri izbovej teplote....a takisto vitamin D3 a Omega 3 "zmekly" ... ale myslim, ze sa to da vyriesit pridanim "zvlhcovadiel" do krabicky.

3

Nepozno povedat vseobecne, ktore doplnky sa nicia teplom a ako vysokym, ale najhorsie su samozrejme probiotika.
Vo vyssej teplote sa napr zelatinove tobolky zvyknu zlepit, ale intenzivnym trasenim  sa znova obvykle rozpadnu.
V ziadnom pripade nedavajte zvlhcovadla do doplnkov, vlhkost je najvacsi nepriatel trvacnosti doplnkov. Mnohe maju do flasticiek pridane vysusovadla/desicants.
Smazte sa neprekracovat teplotu skladovania nad 30 stupnov celzia podla moznosti a uchovavat v suchu a tme.

4

pardon... myslel som samozrejme vysusovadlo.

5

OK!