Téma: intestinálna metaplázia
Dobrý deň RNG,
Moja mama má kondíciu žalúdka: intestinálna metaplázia. Jej mama aj babka obe umreli na rakovinu žalúdka s veľmi rýchlym priebehom, konkrétne mamu (moju babku) si pamatám a nebolo to nič príjemné. Doktori sa o liečbu ani nesnažili, pretože keď sa na to prišlo, mala už metastázy po celom tele. Ináč mama sa cíti v poriadku, jediným prejavom ochorenia je, že má nedostatok železa, ktoré sa jej nevstrebáva, a preto chodí každého pol roka na injekcie.
-Je takýto stav liečiteľný? Doktori tvrdia, že nie, ale doktori zvyknú klamať, resp. sami nevedia, že áno.
-Mama chodí pravidelne (raz ročne myslím) na gastroentrologické vyšetrenia, keďže postup liečby pri takomto ochorení je pravidelné sledovanie a v prípade zhoršenia stavu nejaké radikálne riešenie typu odobratie celého žalúdka. Odporúčate podstupovať tieto vyšetrenia? Stretla som sa toťiž už aj s takým názorom, že pravidelné zavádzanie takýchto cudzích objetov do žalúdka ho len viac rozdráždi.
-Do akej miery môže na toto vplývať psychika? Pretože mama je celkom stresman aj negativista.
-Je niečo, o čom viete, že by pomohlo zlepšiť prípadne vyliečiť tento stav? Prípadne viete odporučiť nejaké dobrú literatúru? Môže byť aj v angličtine.
Vopred ďakujem za akékoľvek rady.