1

Téma: menštruácia

Dobrý deň RNG. Prosím o radu. Mám 25 rokov,asi pred necelým rokom som po dlhodobom užívaní HAK, tabletky úplne vysadila (brala som ich aj kvôli bolestivej menštruácii) a menštruačné bolesti sa mi samozrejme zas vrátili,ale také silné že nie som schopná ten prvý deň normálne fungovať (mám závrate,zimnicu,potom návaly tepla,potom nato dostanem triašku,je mi nevoľno,...) a každý mesiac sa to takto opakuje. cyklus mam však pravidelný . moja lekárka mi odporúčala nasadiť zas hormóny,ale už ich nechcem brať. mam pocit že mi nejak extra nezaberajú ani tabletky proti bolesti(nejakú väčšiu úľavu od kŕčov  nepociťujem) prosím teda o radu či sa dá zbaviť takýchto problémov aj bez umelých hormónov. Za radu vopred veľmi pekne ďakujem.

2

Re: menštruácia

Hormonalne vykyvy treba adresovat nie chemikaliami, ale alebo prirodzenymi hormonami alebo latkami/polotovarmi , z ktorych si telo vyrobi potrebne hormony.
Obvykle staci brat yam, ale ciastocne pomahaju aj ine, ako pupalkovy a borakovy olej, damiana, black cohosh,dong quai, a ine.
Potlacanie bolesti zarucene nevyriesi problem hormonalnych vykyvov, len pomoze znasat bolesti. Na trhu najdes aj yam aj rozne zmesi specificky navrhnute na tento zensky problem.
Davky su obvykle niekolko gramov z kazdeho, nedaj sa mylit minidavkami, ktore na to pise vyrobca.A zialbohu, kedze sme kazdy individualny, musis na sebe vyskusat od malych daviek az po niekolkonasobok, kym pocitis , ze to zabralo.
Bezne na yam extrakt ako napr tento dost silny
http://www.swansonvitamins.com/SWH152/ItemDetail?n=0
odporucam brat 2x2 kapsule
Mozno by ti pomohla napr takato zmes
http://www.iherb.com/Planetary-Herbals- … /1604?at=0
Mozno len 2x lyzicka pupalkoveho alebo borakoveho oleja, kde lyzicka su asi 3 gramy oleja.

3

Dakujem za radu.nasla som aj jeden produkt s podobnym zlozenim,ako ste odporucal,vola sa "HORMONATUR ŽENY" , chcela by som sa ale opytat ci ma dostatocnu koncentraciu byliniek v tabletke,alebo nie,lebo sa mi to vidi malo,ale ja zas niesom odbornik,tak vas prosim o vas nazor. "Spôsob užívania: 1 tableta denne, vyššie dávky po konzultácii s lekárom  Zloženie (v 1 tablete):
dioscorea villosa (wild yam) 180mg
angelica sinesis (dong quai) 80 mg
kórejský žeň-šeň 60mg
Pau D´Arco 60 mg
sójové izoflavonoidy 45 mg
bór 0,5 mg
molybdén 150 mcg
chróm 80 mcg
jód 70 mcg
selén 50 mcg
vitamín D3 5 mcg
Dakujem

4

Porovnaj si obsah, ucinna latka v yame je Diosgenin, ktorej mnozstvo v danom priodukte ani nie je uvedene. Mexicky divoky yam ma mnozstvo tejto latky velmi rozdielne(0.1 az 5%), preto kupuj len vyrobok, kde je zarucene mnozstvo alebo este lepsie, vytazok spolu s korenom, silne obohateny, ako napr uvedeny produkt zo Swansonu
Naviac uvedeny produkt je silne ovplyvneny organizovanou medicinou, ktora sa zatato drzi starych davno prekonanych odporucenych dennych davok z roku 1948.
pozri na temu 'Jod" a podobne.
Moje lekarske zdroje odporucaju 200 az 400 mg selenu, 2 az 6 miligramov jodu. 2 mg boru, ked hovorim o Angelike cinskej(Dong quai) hovorim o davke 2x500 mg a podobne.
Tj dany vyrobok je prilis slaby na to, aby si mohla ocakavat nejake vysledky. A to typicke," neprekracujte davku" jednej tabletky bez konzultacie s lekarom, to je naozaj vyraz klasickej mediciny.
Totiz na medickej fakulte sa o potravinovych doplnkoch nic neuci, tj bezny absolvent, lekar, je na potravinove doplnky a prakticky aj potraviny  uplny laik
S tym sa samozrejme ziadny nepochvali a tvaria sa ako odbornici na piedestali, na ktorom sa za kazdu cenu snazia udrzat.

Naposledy upravil: RNG (2010-08-06 14:27:43)

5

Dakujem za vysvetlenie. vyskusam  wild yam z toho odkazu vyssie. Chcela by som sa ale opytat ci je potrebne ho jest cely mesiac,alebo staci trebars 2 tyzdne pred menstruaciou,alebo ako to je najvhodnejsie?  a v jednom clanku som citala ze sa pouzival aj ako antikoncepcia,je to pravda? pretoze planujeme tak o pol roka-rok  babatko,tak aby nam to nejak potom  nenarusilo plany  :-)

6

Prave yam sa pouziva na znizenie prolaktinu, ktory zabranuje otehotneniu..
Moja zena ho pouzivale v prechode, zopar dievcat , co som im to poradil ho pouzivali na upravenie bolestivych period a PMS a pokial si pamatam aj na znizenie prolaktinu.
Nemyslim ze su potrebne prestavky v pouzivani, ako to niektori vyrobci odporucuju. Nic podobne som v medickej literature nijak podlozene nenasiel a nepodlozene tvrdenia neberiem do uvahy.

7

Dobrý deň RNG . Dnes mi prisiel Wild yam,ktory ste mi odporucal v odkaze vyssie ( http://www.swansonvitamins.com/SWH152/ItemDetail?n=0 ) ,ale chcem sa opytat na davkovkovanie. na flasticke je napisane dve kapsule za den, Vy ste mi odporucal 2x2 kapsule . Tak neviem ci ste sa pomylil ked ste to pisal,alebo ako si to mam teda davkovat . :-)  Dakujem za odpoved

8

Alisa, to co odporuca vyrobca nie je nijak spojene s lekarskym vyskumom, to je ciste odporucenie alebo z ekonomickych dovodov, alebo z prinutenia FDA.
Potravinove doplnky sa beru podla toho, co telo vyzaduje a z mojich skusenosti napr pri mojej zene(prechod) to bolo 2x1 gram
Mozno niekomu staci len pol gramu a mozno niekto potrebuje aj viac ako 2 gramy.
Yam je jedlo mexickych indianov , ktory ho pouzivaju ako my zemiaky a nikde som este nevidel napisane, ze by vo vacsich davkach mal nejake skodlive nasledky.

9

RNG medzi dievcatami panuju zrejme "chyry" ale rad by som sa spytal teba ako to v skutocnosti je.
Je pravda, ze Citron oddialuje menstruaciu a pri piti vina zas zena dostane o nieco skor menstruaciu ? vdaka.

Naposledy upravil: post5 (2013-03-18 21:16:56)

10

Nuz nieco na tom musi byt, ked sa ta povera udrzuje uz tak dlhe roky. Ale ani jeden z tych menovanych nema priamo spojenie s hormonami, takze to musi byt nejak naokolo??

11

Ahoj RNG, mam 38rokov a uz ca.15rokov uzivam hormonalnu antikoncepciu, dostala som ju hlavne kvoli velmi silnemu krvacaniu a nasledne stalu anemiu. Aj pomohla, ale odkedy som na ulceroznu kolitidu uzivala kortikoidy/od januara do marca/, uplne sa mi rozhodil hormonalny system, priberam, opucham, spinim, zle spim, praskaju mi zily, mam zapaly mocovych ciest, atd. Chcem antikoncepciu vynechat, ale rada by som s niecim zharmonizovala hormony a cyklus - citala som tu aj o WildYamu a tiez o Peruanskej Mace - ktory je lepsi? Ako som citala, Yam je viac proti otehotneniu a Maca proti fertilite smile Pritom obe su na hormonalny balance. Ktory mam teda uzivat? Dakujem.

Naposledy upravil: katinka (2013-08-09 15:40:07)

12

Yam je na upravu hormonov do normalu, nie vyhodeniu z balancu a ucelom antikoncepcie.
V prvom rade adresuj svoju ulceroznu kolitidu, inac ti znici creva, absorbciu zivin a nakoniec ta dorazi.
Kortikoidy to zialbohu nenapravia, ale doplnky kyselin,  enzymov, zmesi mikrovlaknin a kvalitnych probiotik to mozu napravit.
Protizapalove su aj rozne prirodne, ktore nemaju skodlive postranne ucinky a ktore zmiernia, ale nevyriesia ulceroznu kolitidu, pozri na curcuminoidy s bioperiniom, boswelin a serrapeptazu.
Na crevne nakazy(vredy/ulcer) pomaha napr pit roztok citricidalu , brat berberine a hojive aloe vera a triphalu.

13

Dakujem, ano, na kolitidu uzivam vsetko  podla Teba - Serrapeptasu, EPA, mineraly, vitaminy, Betain, enzymy, probiotika, DGL, berberine aj mikrovlakniny - hlavne psyllium a inulin, aj chia.

Yam alebo Macu nechcem na ucel antikoncepcie, ale na hormonalny balance - takze mam uzivat radsej Yam, nez Macu?

A este sa chcem spytat - ktore konkretne probiotika odporucas?

A kolko vlaknin by mal clovek za den zjest? /ak ma to nafukne, uzivam k tomu Candex - raz si mi to odporucil/ Mikrovlakniny lespei znasam, surovu zeleninu uz menej.

14

Definitivne yam.
Zmesi mikrovlaknin treba pre teba najmenej 20 gramov ba i viac. Nie vsetky nafukuju, napr arabinogalaktany a modifikovane citrusove pektiny nenafukuju.
Surova zelenina neobsahuje len mikrovlakniny,,ale aj hrube drsne vlakniny, ktore nie su vhodne na zapalene creva.Varena drazdi menej ale najlepsie je "netahat certa za chvost"
a brat radsej mikrovlakniny miesto drsnych vlaknin.
Naviac zeleniny a strukoviny obsahuju cukry, ktore my nevieme stravit, ale niektore mikroby v crevach ano a pri tom sa vytvaraju plyny.
Pomoc na to je jednoducha, enzym alpha galactosidase, v davkach 500 az 1500  AGS , podla mnozstva zelenin a strukovin co zjes.
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … psules/257

Naposledy upravil: RNG (2013-08-09 19:47:40)