Téma: goji
ktora verzia kustovnice ma zachovanych v sebe viacej zivin - susene plody alebo dzus?
a ktora sa cenovo viacej oplati (z hladiska mnozstva zivin v goji)? 1 kg susenej goji stoji cca 15 eur a 0,5 litra dzusu tiez okolo 15 eur.
Nie ste prihlásený. Prihláste sa, alebo zaregistrujte.
Stránky 1
Aby ste mohli prispievať, musíte sa prihlásiť alebo prejsť procesom registrácia.
ktora verzia kustovnice ma zachovanych v sebe viacej zivin - susene plody alebo dzus?
a ktora sa cenovo viacej oplati (z hladiska mnozstva zivin v goji)? 1 kg susenej goji stoji cca 15 eur a 0,5 litra dzusu tiez okolo 15 eur.
Jedine freeze dried/tj vymrazeny produkt ma skoro vsetky zlozky zachovane. Susenim nad teplotu 50 stupnov celzia sa znicia cenne enzymy a mnohe komplexne sacharidy sa rozpadnu na jednoduche, , ale zostanu este pomerne zachovane antioxidanty a samozrejme mineraly.
Z vitaminov trpi najma vitamin A a C, ktore sa nicia teplom a oxidaciou pomerne rychlo, dokonca aj svetlom.
Niet nad cerstvost, preto napr zidia maju v svojom KOSER zabudovanu cerstvost.
a ak prebieha setrne susenie do 50 stupnov? takisto pri robeni dzusu ak lisuju za studena tak tiez by pri tom procese podla mna nemala byt vysoka teplota. tak aby som to zhrnul, moze byt ze setrnym spracovanim sa zachova vacsina enzymov?
Do flasiek sa moze dat len pasterizovany roztok(85 stupnov celzia) . Kde sa znicia tepelne mikroby, tam sa znicia zialbohu aj enzymy. Takze jediny "setrny" sposob je vysusenie za hlbokeho mrazu. Vysuseny koncentrat vakuovo baleny sa velmi malo kazi casom. A mikroby v nom su "mumifikovane", tj nemozu nic robit, ak vobec sa zachovaju zive.
a mate poznatok ci niektora firma takymto sposobom (za hlbokeho mrazu) goji (pripadne aj ine plody) susi? btw pri akych stupnoch sa susia plody klasickym sposobom?
Firiem je hromada, hladaj pod Freeze dried goji.
Normalne susenie moze byt volne na slnku, co nemusi znicit este vsetky enzymy, ale komercne je nad 55 stupnov celzia, tj to znici definitivne enzymy aj znacnu cast vitaminu C.
Pozri napr na
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-G … 27-g/15096
Naposledy upravil: RNG (2013-03-15 15:19:50)
Stránky 1
Aby ste mohli prispievať, musíte sa prihlásiť alebo prejsť procesom registrácia.