1

Téma: Hormonálna liečba

Dobrý deň, píšem za svoju 45-ročnú sesternicu, v mene ktorej by som Vás chcela poprosiť o radu a zároveň o Váš názor na jej problém.
  Sesternica mala istú dobu nepríjemné  ťažkosti, konkrétne išlo o príznaky podobné klimatériu, ako sú napríklad návaly tepla a pod. Po preventívnej gynekologickej prehliadke jej lekárka oznámila, že v svojom veku už pokojne môže byť v prechode a na sesternicino prekvapenie poznamenala, že v dnešnej dobe je to celkom normálne (dievčatá rýchlejšie dospievajú, skôr dostávajú prvú menštruáciu a žena môže byť v prechode aj v 45 rokoch).
  A teraz to hlavné - lekárka sesternici navrhla hormonálnu liečbu, ktorou sa klimatérium oddiali, hormóny jej stav nielen upravia, ale navyše zabránia aj rôznym chorobám, ktoré sa u žien rozvíjajú v období klimatéria (osteoporóza a ďalšie - možno ešte vážnejšie). Dosť ju to prekvapilo a váha, nevie sa rozhodnúť. Nikdy nemala žiadne ženské zdravotné problémy, a návrh na liečbu hormónmi ju zaskočil. Prosím, mohli by ste jej poradiť, aby sa rozhodla správne a nemusela raz svoje rozhodnutie ľutovať? Ďakujeme.

2

Re: Hormonálna liečba

Ked lekarka hovori o "hormonalnej liecbe" mysli tym patentovane hormonalne posobiace chemikalie, alebo prinajlepsom hormonalne nahrazky z prirody=fytohormony.
Nuz ja si ocsobne myslim, ze treba posilnit vyrobu vlastnych, prirodzenych hormonov a nie brat nejake chemikalie. Moja zena cez to presla velmi hladko s doplnkom yamu, asi 2 gramy denne, podla potreby. Vsak to zena jasne cici, ked na nu lezu tie navaly tepla a chladu a podla toho si to sama nareguluje.
Ked sa hormonalne hladiny takto prirodzene napravia, aj telo hosdpodari s mineralmi lepsie a nemusis pri spravnej strave a traveni sa obavat osteoporozy.
Prinajhorsom su tu este doplnky na kosti, dobre so spravnou formou a vzajomnymi pomerami roznych zloziek, od mineralov az po potrebne vitaminy na absorbciu a zabudovanie do kosti.

Inac v poslednom case bolo odvolanych niekolko hormonalnych a liekov proti osteoporoze, lebo viac skodili, nez boli uzitocne mnohym zenam.
Takze zrejme prirodne doplnky, ktore nemaju ziadne postranne skodlive ucinky a su dostatocne ucinne su ovela lepsi vyber.
Ale neocakavaj to, ze ti to lekar potvrdi, jeho vzdelanie je okolo liekov a o prirodnych potravinovych doplnkoch alebo nevie nic, alebo ma dokonca hlavu umytu propagandou proti nim.

Inac hlavny dovod, preco zeny skorej pohlavne "vyspievaju" je prohormonmalne zamorenie, najma z plastickych latok, kde plasticizery ucinkuju podobne , ba este silnejsie ako estrogeny a ine hormony. Druja cast je vo fytoestrogenoch, najma zo sojovych produktov, ktore napchali este aj do detskej vyzivy, takze z urcitych umelych "mliek" mozu deti dostat az 30 nasobok proestrogenickej cinnosti, ako maju bezne antikoncepcne pilulky.
No nieco uplne absurdne, a len teraz sa to zacina potichu riesit!
http://rng.nazory.eu/hormony

3

RNG jedna moja znama sa ma pyta, ci nema nahodou IHERB v ponuke progesteronovy krem....vies mi v tom poradit??
Vopred dakujem..

4

Samozrejme ze maju pozri napr
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Na … 3-4-g/6050

Kde staci 1/4 lyzicky na dodavku 22 mg prirodneho progesteronu cez kozu.

5

RNG

v poslednom case mam dost nepravidelny menzes, a asi 1,5 mesiaca nejak casto krvacam. Brala som 2g yamu denne, ale teraz nemam, idem si objednat. Chcem ta poprosit o objasnenie okolo hormonov, lebo presla som si tu niektore prispevky, ale nemam celkovy obraz  a je toho vela, neviem kde mam odpovede hladat.
Viem ze u zien su problemom hormonalne vykyvy, ale upresni mi prosim, problem je v estrogene, ktoreho je vela, a progesteronu malo?

Mala by som si doplnat progesteron?  Vela zien berie fytohormony, ale citala som tu niekde ze to nie je az take dobre. Mam 44 rokov a doteraz som s menzesom nikdy nemala problemy, boli presne ako hodinky, napriek tomu ze mam aj znizenu cinnost stitnej zlazy. Zakladne doplnky ktore tu spominas beriem, s vynimkou malych obdobi, ale vzdy sa k nim vratim.

6

Bodaj by niekto vedel presne, co sa v tele deje!,. ja viem len tolko, ze yam, tiez pupalkovy olej, progesteron=prirodny/bioidenticky vo forme kremu, black cohosh, damiana a dong quai pomahaju bez skodlivych nasledkov.
V prechode a po prechode odporucam kazdej zene brat yam, to celkove zpomali starnutie a ulahci zivot. nepytaj sa ma, ako presne to pracuje, lebo to rozhodne zatial este nikto nevie, o tom su len rozne teorie, ktore sa podavaju ako pravda, ale nenechaj sa pomylit.
A viem, ze jodu mame primalo a sme obklopeni chlorom, fluorom a bromom, ktore rabuju aj tie male zvysky jodu, uplne nedostatocne pre spravnu funkciu tela. Preto jod treba doplnat, podobne ako aj selen,zinok, vitaminy C E D-3, mikrovlakniny a obcas si nasadit probiotika.

7

No nepotesil si ma smile

Ten pupalkovy olej myslis v tabletkach, alebo normalny olej?

Progesteronovy krem by som si mala davat kazdy den dlhu dobu bez prestavky?

8

Pupalkovy olej je olej, nie tabletky.
Doplnky beries pokial ti ich telo vyzaduje, tj pokial v tvojom pripade sa neznormalizuju hormonalne hladiny. Moja zena ho brala pocas prechodu niekolko rokov, a aj teraz by sa jej zisiel v mensich davkach, lebo to spomaluje starnutie.
Ja beriem najma rastlinne steroly, z ktorych si telo vie vyrobit rozne androgenne hormony, lebo ako stary chlap ich mam malo a privela estrogenu U mna sa to prejavuje zvacsenim prostaty, co je dost podobne, ako zhrubnutie vystelku maternice(hyperplazia)

Naposledy upravil: RNG (2012-08-21 15:05:25)

9

Chapem.
Mam aj bolesti v podbrusku, myslis ze mozu suvisiet s to hormonalnou nerovnovahou?

10

Moze, lebo mnoho zien ma pri menzese bolesti. Yam to adresuje casto vyborne, aj pupalkovy olej niekedy

11

Dakujem.

12

OK

13

RNG

prisiel mi progesteronovy krem a v navode pisu toto:

"Premenopausal women use for 14 days prior to the first day of menstruation, discontinue and repeat."

Nerozumiem ako to myslia ze 14 dni pred prvym dnom menstruacie. Ze treba zacat natierat 14 dni pred menzesom (zhruba v case ovulacie) a skoncit tesne ked zacne menzes ?
Treba vobec toto dodrziavat?

Naposledy upravil: Yannie (2012-09-18 13:37:38)

14

Nuz ked si nechces narusit normalny cyklus, tak v case menstruacie by si to nemala pouzivat a spoliehat sa na prirodzenu regulaciu progesteronu telom. Ale su zeny, co to pouzivaju cely cas, takze neviem.
To iste plati aj na yam.
Skus a uvidis, je to velmi individualne.

15

Fuha, to som nevedela.
Ja yam beriem pravidelne sice len asi 2 mesiace, ale v kuse. Takze budem robit prerusovane ked vravis. Ktovie co este vsetko neviem, dufam ze nerobim nieco zle.

16

Riad sa podla toho, ako ti telo hovori.