1

Téma: Problem s dcerou.

Chcela by som Vas poprosit o radu. Dcera mala prave 14 rokov, je na svoj vek uz dlhsie dost vyspela a priblizne 3/4 roka neje maso, kvoli zvieratam a v tomto pripade by bola marna snaha ju od toho odradit. Snazila som sa jej to nahradzat strukovinami, ale tie ona velmi nemusi, okrem polievok, ale tie zas nemoze jest stale dookola tie iste. S ovocim a zeleninou nebol problem, to ma ona rada, takisto aj s celozrnnymi vyrobkami a mliecnymi vyrobkami, hlavne jogurtami. Neviem, ci to ma suvis s tou stravou, ale asi mesiac dozadu zacala volavat zo skoly, aby sme po nu prisli, ze jej je zle, ze sa jej kruti hlava, ked prisla domov, chvilu polihovala, ale potom bola normalna a nic jej nebolo. Niekedy to bolo tak, ze hned rano zacala vymyslat, ze ma urcite teplotu, aby do tej skoly nemusela ist. Zevraj tam nevetraju a ze ona nemoze ist na wc kedy chce, alebo ze sa nemoze ist poprechadzat, ked jej pride zle. Pritom neviem o nicom, co by mohlo byt problemom so skolou, myslim co sa strachu zo znamok a pod tyka, neberie ju az tak vazne, ze by sa mala niecoho bat, raz sa dokonca stalo, ze sa pytala domov, ked sa pred sviatkami ani neucili. Cize tym to asi nebude. Takisto neviem o tom, ze by tam mala nejake osobne problemy, kvoli ktorym by nechcela chodit do skoly.  Odvtedy ostala dost placliva, nechce prakticky nikam chodit, hlavne do obchodov napriklad, zevraj sa boji, aby sa jej nezacala krutit hlava. Tie svoje "stavy" opisuje ako krutenie hlavy, napatie (ze ako ked sa clovek niecoho zlakne), busenie srdca. Uz teraz ma mindraky z januara, ked sa pojde do skoly. Castokrat je akoby smutna, taka bez nalady. Asi pred tyzdnom som ju uhovorila, aby aspon ryby obcas jedla, na normalne maso ju asi nenahovorim. Ak to teda ma nejaky suvis s tym vegetarianstvom. Myslite, ze jej chybaju nejake latky v tele kvoli tomu stravovaniu a takto sa to prejavuje? Alebo to mozu byt hormony? Pomohli by jej nejake doplnky? Alebo mam skor s nou navstivit psychologa? Vopred velmi pekne dakujem za Vas cas a Vase nazory a vlastne za vsetko.

2

Re: Problem s dcerou.

Kazde obmedzovane pestrosti potravin sa moze na jednotlivcovi prejavit. Aj ked niekto chce byt vegetarianom, musi jest rozne jedla, co mu nahradia aspon ciastocne maso. Maso je bohate na L-tryptophan, z ktoreho si telo vyraba serotonin. Az 80% depresii je z nizkych hladin serotoninu. Skuste jej dat 5-HTP, to je extrahovane z semen Grifonie simplicifolie, tj rastlinny zdroj, co jej nebude vadit v jej vegetarianstve.
Davka je 2 x 100 mg.
A odporucam jej jest hodne roznych orechov a olejnatych semien, lebo mozog to potrebuje pre svoju cinnost. Tiez lecitin.
Ak ma nedostatok mineralov(tetania, priznaky krce, krutenie hlavy, psychologicke problemy)) docasne by mala brat nejaky dobry doplnok.Pozri napr na
http://www.swansonvitamins.com/SWC037/ItemDetail?n=0
Pri hormonalnych kolisaniach telo casto nehospodari dobre s mineralmi, skuste jej stabilizovat hladiny yamom(2 x 1 gram)
No a ako kazdemu, znova opakujem treba si doplnat selen, zinok, jod, vitaminy C E a D-3, jest hodne mikrovlkaknin a obcas brat probiotika, pre istotu, aby sa crevna flora nezdegenerovala.
Vitamin D-3 je potrebny na absorbciu a zabudovanie mineralov do tela, zarovej zvysuje imunitu a je protidepresivny.Odporucam najma v zime brat az 5000 IU denne.

3

Dakujem, vsetko jej poobjednavam. A namiesto toho doplnku od Swansonu by som jej nemohla objednat tento od iherbu? : http://www.iherb.com/Now-Foods-Bone-Str … s/437?at=0 . Alebo ak nie, v com je ten od Swansonu od tohto lepsi? Dakujem.

4

Pre mladych, do 40 rokov je to dobry doplnok.
Nad 50 a s malo zaludocnymi kyselinami je lepsia vazba na bielkoviny(protein chelates) alebo aspon citraty a maleaty.

5

Dobry vecer. Vyskytol sa mi dalsi problem. Pokial mi pridu Vami odporucane doplnky, zacala som dcere davat aspon magneB6, viem, je to slabe, ale aspon nieco na ten cas, prve asi 2-3 tabletky sa jej podarilo prehltnut, ale dalsie uz nie. Od malicka totizto byvavala minimalne chora, mozno raz za 3-4 roky nejaka angina, inac nic, preto sa to v podstate ani nemala kedy "naucit". A uz ma chudatko z toho mindraky, skusa jednu tabletku prehltnut aj 10x, ale nic. Uz si dokonca sama od seba pyta aj rybu jest, aby nemusela tabletky uzivat. Pozerali sme aj na internete nejake navody, ako by sa to mohla naucit, ale nic nezabralo, asi to ma skor psychicke, ze sa jej to nepodari. Prosim Vas, bude to mat nejaky efekt, ked tie Vami odporucane doplnky jej budem potom vysypat z kapsul a primiesavat do napojov alebo jedla? Alebo popripade drvit, podla toho v akej forme budu? Velka vdaka.

6

Ja to chapem uplne. do 40 rokov som nevedel prehltnut ani obycajny aspirin.Samozrejme je to psychologicke!
Dnes si ovladam/relaxujem natolko svalstvo v hrdle, ze som schopny prehltnut aj hrst kapsul naraz.
Nie ale  tabletky, lebo tie skrabu a lepia sa na sliznice a vtedy sa mi hrdlo mimovolne stiahne.
Su aj velmi okruhle miniaturky, ako napr krill, ktore verim ze sa nauci prehltat velmi lahko, naviac su podstatne ucinnejsie, ako rybacie, ktorych treba 5 az 8 krat tolko na ten isty ucinok.
Inac mnohe z doplnkov, co nemaju prilis vyraznu chut sa daju miesat do mix drinkov, tak to robim ja napr s arabinogalaktanmi, Sangre de Grado, citralom,vitaminom C atd.  Lecitin zena miesa do polievok, kazdy z nas to potrebuje na cistenie ciev, prenos tukov a mozgovu cinnost.
Do drinkov sypem aj rozne mlete orechy a olejnate semena, aby to bol nie len drink, ale aj solidna vyziva.

7

Dcera sa hned trosku ukludnila, ked som jej povedala, ze aj vy ste mali problemy s prehltani tabliet smile Ale je to pravda, je to psychicka zalezitost, aspon teda u nej, vcera som jej povedala, ze ked pridu pripravky, jednoducho ich budeme miesat do jedla alebo pitia a ze popritom sa to nejak pomalicky nauci aj prehltat a tbl sa jej podarilo prehltnut uplne bez problemov, na prvy krat...
Ja chvalabohu tento problem nemam, momentale uzivam s jedlom aj zo 15 tbl, pricom ich zapijem minimom vody, len aby sa lepsie klzali hrdlom. Asi som uz vytrenovana smile
Este raz vam velmi pekne dakujem za radu.

8

Pozor s tym minimom vody!. Koncentraty v tabletkach treba niektore zapijat pomerne znacne. Hlavne take, co su vo vysokych koncentraciach drazdive na zaludok.. Alebo mikrovlakniny, ktore sa "napucia" tj absorbuju az 50 nasobok vody(psylium, pektiny, conjac glucomanan, inulin, arabinogalaktany)

9

Aha... A plati to aj vtedy, ked beriem tie pripravky s jedlom? Ako to mam potom urobit, aby som ich jedla s jedlom a zaroven popri jedle nevypila vela vody a nezriedila si tym prilis zaludocne kyseliny? Mikrovlakniny beriem medzi jedlami, jedna sa len o tie druhe. Dakujem.

10

Ked jes dost jedla, aj to rozriedi tie doplnky, tj je to OK. Len aby si si nemyslela, ze ked zapijes na prazdny zaludok hrst doplnkov 2 glgmi vody, ze je to dost, to som si chcel byt isty. Lebo moja zena to s kludom spravi a potom sa stazuje na krce v zaludku....

11

Tak to si viem predstavit. Ja som zas kedysi brala doplnky tesne pred jedenim, dost velke mnozstva, samozrejme zapila trosickou vody a ked mi parkrat akoby az ostali v krku a sa mi nedalo dychat (teda dalo, ale bolo to take cudne, ako keby mi naozaj ostali v krku, ani napit vody sa mi nedalo, len som to musela minutku-dve preckat), doslo mi ze asi sa to takto robit nema. Odvtedy zjem trosku jedla, potom zoberiem doplnky a jem dalej. A je to ok... Dakujem a pekny vecer (den?) prajem.

12

OK