Téma: Rakovina pankreasu/pečene
Zdravim RNG, mne velmi blizkej osobe bol pred rokom zisteny nalez na pankrease, po neskutocnom kolotoci vysetreni sa rozhodli pre operaciu. Na pankrease bol utvar, pravdepodobne nador, ktory vyoperovali, cast pankreasu bola odstranena. Zarven sa nachadzali utvary aj na peceni (vzorka nebola odobrata, neviem z akeho dovodu, doteraz nechapeme) Hodnoty onkomarkerov v tej dobe boli ako-tak v norme. Nasledne po operacii sa zacalo s chemoterapiou. Po operaci boo vsetko fajn, az kym sa nezacalo s chemoterapiou, je to jedno velke svinstvo, vsetko islo dolu vodou. Chemoterapia bola velmi zle znasana, obrovska strata hmotnosti, vznik trombozy v donych koncatinach-liecil sa njekciami (aby som nenapisala blbost Heparinovimi). Ako plynul cas stracala sa nam pred ocami. Nakoniec pred mesiacom a pol dostala emboliu pluc, do nemocnice sa prislo za 5 12. Na intenzivke tyzden, potom domov a zase ju napichali tym svinstvom. Popri tom dostavala transfuziu, krv v hroznom stave, velmi malo krvi. Az kym pred tyzdnom dostala mozgovu prihodu. Vysvitlo, ze tromboza v nohach neustupuje, injekcie na zrazeniny vobec nezaberali (neviem ci je mozne, aby sa cheoterapia nezniesla s hep. injekciami), navyse chemoterapia nezaberala ani nahodou, onkomarkery vysoke. Navyse dostala cukrovku, vysoke hladiny cukru v krvi ma stale. Vysledkom vsetkeho je JISka uz tyzden, ciastocna strata reci, nevie pisat, cistat, tazsie pohyby, cukrovka. Je to nieco neuveriteln, venujeme sa kazdy den, snazme sa psychicky podporovat. Liecba chemoterapiou bola zastavena, uz nikdy jej to svinstvo nepichnu (skvele, za pol roka cloveka polozia na kolena a potom to stopnu ze nema to vyznam). Taktiez po mozgovej prihode je sice v nemocniciale nema ziadnu liecbu, pretoze by po liekoch mohla dostat emboliu, takze je len po dohladom, keby nieco. Po mozgovej prihode to vyzeralo velmi zle, ale za tyzden sa zdokonalila rec, nebol problem sa dorozumiet. Vcera uz bolo zase horsie, usta vykrivene do jednej strany, tazkost s recou. Neustaly kolotoc. Je mi jej velmi luto a taktiez mam o nu strach. Je zdravotna sestra, roky pracovala v ustave aj s onkologickymi pacientami, ma neuveritelne vedomosti, navyse je to velmi dobry clovek, zachranila zivot x ludom a takto dopadla. je to nefer. Prosim ta porad mi co by jej mohlo pomoct (na tu rakovinu, cukrovku, pomoct jej dostat sa z mozgovej prihody, navyse ma nieco so srdieckom, asi sa jej do srdca dostala zrazenina z nohy, co an tu trombozu)? je toho vela, ale verim, ze ty mi poradis a dostane sa z toho. Som stastna ze chemoterapiu uz brat nebude, ta by ju zabila skorej ako rakovina.
Dakujem ti vopred velmi pekne za rady