1

Téma: črevné poruchy

RNG nevieš niečo o diagnóze Susp.M.Hirsprung? Vela som o nej na nete nenasla. Ak bz si mal nejake vedomosti o nej, tak bz ma zaujímal tvoj názor .
Pôvodne som mala podoyrenie na endometriozu, nakonec mi zistili vývojovú vadu (dve maternice, jeden vaječník, zrasty) a při magnetickej rezonancii nález – výrazne rozšírené rectum a rectosigma. Vyhladená haustrácia v oblasti sigmy. Odkedy som zmenila stravovanie, mám stolicu jeden až dva krát denne. Před vyprázdněním nafuknuté brucho a mierne krče v podbrušku.
Ďakujem

2

Re: črevné poruchy

Hirsprung je porucha pohybu stolice(peristaltiky). Susp. znamena "suspect" tj podozrenie
Naprava je samozrejme ako obvykle v kyselinach, enzymoch , probiotikach a najma v dostatku vlaknin, aby sa malo do coho crevo zapriet pri pohybe stolice.
Tj je to viacmenej v strave a jej doplnkoch

3

je pravda že diagnózu ešte nemám potvrdenú. Čeká ma ešte gastr vyšetrenie. No čítala som o tejto diagnóze že to riešia operačne s polročným vývodom z brušnej dutiny. Ak sa diagnóza potvrdí, rada by som vedieť či je toto ochorenie vyliečiteľné (správnou stravou + doplnky), alebo chronické. Rozmýšľala som nad tým či nieje pôsobené nejakými výrusmi či baktériemi, ale to asi nie keď je problém v peristaltike. Ďakujem za tvoje rady

4

Kedze si to nemala cely zivot, tak to nemas asi vrodene v sucasnom stave.
Samozrejme strava ma na to velmi velky vplyv, hlavne vlakniny a probiotika.
Ked je pohyb nepravidelny a jedlo zostava obcas aj niekolko dni, premnozia sa rozne kultury v crevach, tj aj skodlive a poskodzuju crevne steny svojimi toxickymi vyluckami(zapaly=hnacky)
Ak udrzis dlhsi cas taky rezim stravovania, ze budes mat normalne kazdy den stolicu a udrzis si v crevach dobru floru, telo sa vie aj regenerovat, tj napravit do stavu, co si mala pred rokmi.
Pomocne su hojive aloe vera, triphala a pravidelny pohyb, ktory podporuje peristaltiku(cvicenie na brucho)
Moje heslo je vyliecit a nie vyrezat.

5

Plne s tebou súhlasím. Tiež niesom za operácie, práve preto ma zaujímal tvoj názor. Stravovanie so radikálne zmenila od novembra. Na 80% živá strava (vita), ovocie, zelenina, orechy, psylium. Od vtedy mám stolicu ako lusk aj viac krát do dňa. Žiadne hnačky. Trochu ma trápi to nafúknuté bruško pred stolicou a mierne krče, no podľa stolice vidím že je to na dobrej ceste (no na tie probiotiká som zabudla). Ďakujem krásne

6

Nafuknute brusko znamena nedostatok kyselin alebo nejakych enzymov.

Surova zelenina typicky obsahuje niektore komplexne sacharidy(podobne ako aj strukoviny) ktore my nevieme kompletne stravit, ale nase probiotika ano, kvasia ich a z toho je to nafuknutie.

Pomoc na to je enzym alpha galaktosidase, ktoru dostat alebo samo o sebe
(Beano, 150 GaIU v tabletke, velmi popularny v USA))
alebo v zmesi inych enzymov, napr BioCore od formy Swanson  http://www.swansonvitamins.com/SWU445/ItemDetail?n=0
ktore maju 300 GaIU v jednej kapsuli okrem inych enzymov 
a podobne

Vitarianstvo je vyborny pristup k stravovaniu. Ja sa na to zialbohu vsak neviem prinutit, pridlho som jedol normalnu varenu stravu(pomaly 64 rokov) a aj ked som pridal aspon 1/4 surovych zelenin ,orechov a ovocia, na viac sa neviem prinutit....

Naposledy upravil: RNG (2010-03-27 10:18:12)

7

Anuska napísal(a):

Plne s tebou súhlasím. Tiež niesom za operácie, práve preto ma zaujímal tvoj názor. Stravovanie so radikálne zmenila od novembra. Na 80% živá strava (vita), ovocie, zelenina, orechy, psylium. Od vtedy mám stolicu ako lusk aj viac krát do dňa. Žiadne hnačky. Trochu ma trápi to nafúknuté bruško pred stolicou a mierne krče, no podľa stolice vidím že je to na dobrej ceste (no na tie probiotiká som zabudla). Ďakujem krásne

Ľudia tomu nechcú veriť, ale problém je vždy v hrubom čreve. O to sa moc nestaráme, ani ho nečistíme, ako telo zvonku a napr. aj zuby. Nepoznám človeka, ktorý keď si vygruntoval hrubé črevo, by mal potom akýkoľvek problém a to nielen s nadúvaním, hnačkami, zápchami a inými "radovánkami", ale vyriešilo im to kopu iných problémov.
Keď si sa dala na vitastravu, nebude pre teba iste problém začať sa nalievať kefírom. Nie však tým kupovaným, ten je nanič, iba čo by ti problém ešte zhoršil. Zožeň si tibetskú hubu - kefírku- na nete je ponúk dosť. Najlepšie keby ti ju niekto daroval, ona sa totiž dosť rýchlo množí a mnohí ju len tak vyhadzujú, čo je na škodu. Občas treba hubu aj zjesť. Tibetská huba je malý zázrak prírody. Obsahuje množstvo rôznych kmeňov zdraviu prospešných laktobacillusov a iných mikroskopických potvor. Taký rozsahv záber lprobiotík v žiadnej lekárni nekúpiš a okrem toho sú to len umeliny. Dá ti do poriadku aj prípadné vaginálne problémy. Treba piť taký litrík denne medzi jedlami. Po cca mesiaci sa kefírkam poďakuješ a už nikdy sa ich nevzdáš. Obyčajné kravské pasterizované mlieko prerobí na celkom iný, život podporujúci produkt. Ja robím kefír z čerstvého  kozieho m,lieka. Jazdím si pre neho na farmu. Všetci čo to so svojim zdravím myslíme vážne vieme, že kozie mlieko je lepšie ako kravské. Ak prestaneš piť kravské mlieko a jesť produkty z kravského mlieka-akékoľvek, ani jogurty, nebude sa ti tvoriť ani celulitída :-o).

8

Na tu surovu zeleninu nezabudaj na alfa glukosidazu, my, ludia nevieme stravit niektore zeleninove komplexne sacharidy zialbohu, ale ten enzym nam to pomoze a odstrani to neprijemnne nafukovanie.