1

Téma: Stránka RNG-žalúdok

http://rng.nazory.eu/zaludok



2

Re: Stránka RNG-žalúdok

Dobry den pan RNG.Moj problem bol rieseni ak na zdravie.sk kde sa to vsak navalom inych tem nevyriesilo.Od minuleho roka,ked sme s manzelkou prekonali crevnu virozu sa mi uplne pokazilo travenie.T.j. grganie aj 4 hodiny po jedle,casto mi je nazvracanie hlavne v noci,som trochu slaby a unaveny.Cca pol roka ma pobolieva aj zaludok a v oblasti slepeho creva a aj na jeho protilahlej strane.Momentalne som zacal uzivat probiotika od Valosunu a dnes mi prisli aj super enzymes od NOWu.Je moj postup spravny?U obvodnej som si nechal spravit test na H.P. kedze ho mala manzelka.Test bol negativny.Velmi ma obmedzuje hlavne ten pocit na zvracanie kedzerad sportujem v horach.Dakujem



3

Re: Stránka RNG-žalúdok

Viroza v traviacom ustrojenstve poskodi v zaludku vyrobu kyselin(parietalne bunky) , tiez vyrobu roznych enzymov v zaludku, pankrease a crevach.A jedlo sa v cloveku miesto travenia kazi.
Treba dufat, ze po case sa to regeneruje,
Ale zatial na napravenie travenia TREBA DOPLNIT  chybajuce kyseliny, enzymy , probiotika a ich vyzivu, mikrovlakniny, ktore  naviac posobia ako cistidlo a absorbent v crevach, dokonca napomahaju pohybu jedla(peristaltika, motilita).
Ked ma clovek bolesti zaludka, oslabene travenie tak nema ani dost energie, zivin na obranu a regeneraciu tela, tj ma zaroven aj znizenu imunitu(obranyschopnost tela).
To zaroven ovplyvnuje aj spanok, ktory nie je dost hlboky a prejavi sa to aj psychicky.



4

Re: Stránka RNG-žalúdok

Tak po dvoch tyzdnoch uzivanie tychto preparatov mi je rozhodne lepsie.Uz som aj vynechal ranu davku enzymov.Avsak ak vynecham uplne enzymy tak sa to vrati.Zpozoroval som este zaujimavy "ukaz": vadia mi tekutiny t.j. cim viac ich vypijem tym je to horsie...nechapem.Ale mi ani nejak moc nechybaju a aj ked sa pozriem spatne na moj studentsky zivot vypil som maximalne pohar denne a nic mi nebolo.V sucasnom trende "pime kolko sa len da" mi jeto cudne smile.Ale chcel som sa spytat:ta viroza nas potrapila pred rokom a pol a nase travenie sa nenapravilo.Je mozne ze ho budem musiet dopovat enzymamy zvonka navzdy?Mam len 26 rokov...



5

Re: Stránka RNG-žalúdok

Ked viac pijes, viac si rozriedis kyseliny v zaludku a nastane kvasenie a hnitie. Preto odporucam pre ludi s malo kyselinami nepit s jedlom ale az asi 2 hodiny po jedle, az ked je jedlo dostatocne v zaludku natravene a vsetky mikroby podla moznosti na nom znicene.

Naposledy upravil: RNG (2011-11-08 21:11:02)



6

Re: Stránka RNG-žalúdok

Ano,to chapem.Ale ako vydite to uzivanie doplnkov do konca zivota ako som pisal vyssie?



7

Re: Stránka RNG-žalúdok

Kyseliny potrebujes cely zivot, tak isto enzymi, vlakniny a probiotika. Nuz coho mas v tele malo si musis doplnat.
Podobne ako voda, sol, rozne jedla atd.
Mladsim sa niekedy zaludok zregeneruje a potom im vyrobi dost kyselin, ale pre nas starsich je ta moznost nepravdepodobna.
A niekto sa s tym uz narodi(potravinove alergie) takze nema na vyber, alebo vynechava rozne potraviny, a aj to nie je idealne riesenie, alebo berie prislusne enzymi a kyseliny, co mu telo neprodukuje v dostatku a potom sa nemusi na tolko roznym potravinam vyhybat a moze mat o to pestrejsiu stravu a odmorene telo.



8

Re: Stránka RNG-žalúdok

Ahoj Rng,
mám otázočku, po jedle hlavne ked jem sacharidové jedlo mám strasne horuci jazyk. A každé jedlo, ktoré zjem mi zanechava pachuť toho jedla v ustach, niekedy ani nepomaha zuvacka.  Po jedle sa mi zacne grgat tym jedlom a trva to aj niekolko hodín a co je horsie, citim ako by sa tie plyny, co vznikaju pri traveni toho jedla vracali spat do ustnej dutiny. .
Vieš cim by to mohlo byť sposobene? Skusala som ten Betain HCL a tiez som uzivala pancreolan, ale ziadne zmeny som nevidela. A Co sa tyka betainu hcl, mohol by si mi napisat ako by sa mal spravne davkovat?
Dakujem



9

Re: Stránka RNG-žalúdok

Kolko treba kyseliny zavisi od jedla a jeho mnozstva. maso potrebuje silne kyseliny, preto na maso nemas jest a pit nic aspon 2 hodiny, aby si ho spravne natravila. Na sacharidove jedla tiez nepi veloa, inac sa kyseliny rozriedia natolko, ze nepotlacia kvasenie v zaludku.
Ked mas primalo kyselin. lebo vyroba bola poskodena nejakou mikrobialnou nakazou, a moze to byt 1-2 denna zaludocna chripka, musis si ich doplnat podla potreby. Tj je to velmi individualne a musis si to sama na sebe vyskusat.
Mne staci s mensou porciou jedna kapsula/tabletka , s velkou, najma ked si nedavam pozor a zjem privela=rozriedim si kyseliny priolis, beriem 2 kapsule, dokonca par krat som zobral aj tri.
Ked ale clovek limituje davky jedla na dostatocne male, nepotrebuje extra kyseliny obvykle.
U teba to ale asi bude ten horsi pripad, ze potrebujes kyseliny na potlacenie kvasenia a hnitia v zaludku, no a samozrejme lepsieho stravenia a vytazenia zivin z jedla.