101

Re: Jód

lucide ja som im napsiala presne kolko KI v kolko percentnom etylalkohole chcem a urobili mi uplne presne podla toho. Samozrejme treba najst dobru lekaren, lebo nie vsade su taki ochotni a pokrokovi.



102

Re: Jód

Nuz ono to v podstate nie je az podstatne, celkova davka jodu a KJ je dolezita, nie koncentracia. Ale nevidim dovod, pre co by nemali robit taku tinkturu, co bola uspesne na trhu vyse 100 rokov.



103

Re: Jód

Hej aj jod som uviedla len neviem teraz naspamat :-) Chcela som hlavne povedat ze urobili presne ako som ja chcela.



104

Re: Jód

OK. Tak to ma aj byt, ten co plati=zakaznik je pan,ktoremu treba vyhoviet a nie naopak.



105

Re: Jód

Dobrý deň RNG,
cez jedného môjho známeho, ktorý pracuje u nás v meste v lekárni som si pozháňala jodovú tinktúru. Nakoľko túto lekáreň onedlho zatvárajú, doniesol mi len jodovú tinktúru pod názvom jodglycerin, ktorú mali eše na sklade. Je aj jodglycerin vhodný ako prostriedok na dopĺňanie jodu? Už keď sa mi aspoň toto podarilo zohnať chcela by som to nejako zúžitkovať, avšak nemám predstavu ako ho dávkovať. Ďakujem.



106

Re: Jód

Jopdiglycerin je tiez vhodny, len ma jeden problem, ze sa na kozi nevysusi, tj farbi pradlo. Ale mozes ho brat ustne, par kvapiek denne.Kolko kvapiek ti neviem povedat, lebo si neudala mnozstvco(pervento) jodu. Glycerinove kvapky maju zhruba 30 az 35 mg a ked chces dostat 2 az 6 mg jodu, prepocitaj si pocet kvapiek



107

Re: Jód

Dobry den,chcem sa spytat,jod ktory mam mi vybledol.Najprv bol tmavsi,teraz je dost bledy.Myslis ze je menej ucinny,co to mohlo sposobit?dakujem indiga



108

Re: Jód

ja mám zmatok v tom aka má byt denná dávka jodu? Užívam Kelp o firmy Solgar a tam je pisane toto zlozenie : Složení jedné tablety: Jód (z 84 mg sušeného severo atlantického kelpu) 225 ug 150 DDD Stearát hořečnatý E470b, Kyselina stearová, rostlinná guma, oxid křemičitý, fosforečnan vápenatý, hydroxypropylmetyl celulóza.

tych 225 ug čo je?



109

Re: Jód

225 mikrogramov je 0.225 miligramu jodu. Ja odporucam medzi 2 az 6 miligramami denne. Preto odporucam alebo pol lyzicky praskoveho kelpu(1.5 gramu, tj nie len 84 miligramov) alebo si natierat jodovu tinkturu pod pazuchu, ako to robim aj ja. Tak nedostanem do tela nechutny kelp ani rozne otazne e-cka z tabliet.
Inac by som bral radsej kelp, keby nebol tak nechutny, lebo obsahuje nielen jod, ale rozne mineraly a je vyborny absorbent=cistidlo criev. Zatial sa mi ho nepodarilo uspesne zamaskovat a sedia mi 2 librove balenia na stole
http://www.iherb.com/Starwest-Botanical … 1-lb/22573



110

Re: Jód

Mne chuť kelpu až tak nevadí, keďže stačí užiť malé množstvo, keď mi práve nechutí, nakapsulujem ho..
Teraz som narazil na tento tekutý http://www.iherb.com/Natural-Factors-Li … 0-ml/39989
kde je celkové množstvo jódu až 1,2 gramu .. Na takú optimálnu dávku stačí pár kvapiek denne, takže tá pachuť by nemala prekážať (ak tam nejaká je)



111

Re: Jód

OK.  Mne na tom kelpe vadilo aj struktura, co bolo ako piliny dreva



112

Re: Jód

ja užívam kelp od firmy Solgar a myslela som, ze je to ok, nenapadlo ma, ze to obsahuje aj e-čka. ale ked ho doberiem, tak si pozhanam ten tekuty :-)



113

Re: Jód

OK
Ecka su vo vselicom, nemusia byt ale skodlive, len clovek nikdy nevie, pre to sa im podla moznosti vyhybam.



114

Re: Jód

Dobry den,chcem sa spytat,jod ktory mam mi vybledol.Najprv bol tmavsi,teraz je dost bledy.Myslis ze je menej ucinny,co to mohlo sposobit?dakujem indiga



115

Re: Jód

Nemam ani sajnu. Existuju zdroje jodu bez farby, ale to su ine zluceniny jodu
Moje jodove tinktury(2% jodu , 2.5% KJ) nikdy nezmenia farbu. nasiel som dokonca v lekarnicke pre auto malu flasticku jodu(kupil som to niekedy zaciatkom 70-tych rokov,tj bola 40 rocna asi,)  a ta tinktura sa neda rozoznat od novych, co si kupujem

Naposledy upravil: RNG (2012-09-12 08:36:18)



116

Re: Jód

Inac clovek si moze sam vyrobit tinktury, jodidovane oleje a podobne, ked si zozenie jod.
Ja mam uz roky v zasobe cisty krystalycky jod, takze keby ho aj hned stiahli z trhu, aj mam dost na cely zivot
Normalna koncentracia v jodovej tinkture je obvykle 2% jodu a 2.5% KJ, tj v tridsat mililitrovej flasticke je zhruba nieco menej nez 4% jodu dokopy= 1.2 mg  To sa da kupit medzi 2 az 8 dolarmi.
Iodoral, ktory obsahuje 50 mg jodu na tabletku predavaju za vyse 68 dolarov za 90 kapsul, tj tam dostanes za 69 dolarov  4.5 gramov jodu, poriadne mastne.Ale je mns uspechom pouzivany a propagovany lekarmi, co v osemdesiatych rokoch robili s jodom vyskum. Tj jedna sa o "znackovy" produkt.
Ale cez internet mozes kupit cisty jod z dovozu(v USA sa dnes nesmie oficialne predavat , lebo ho pouzivali na vyrobu  drogy methamphetaminu)
pozri napr tento zdroj z Litvy
http://www.ebay.com/itm/200-GRAMS-IODIN … 1c2b73c5c5
co vijde pod 29 centov za gram a postovne do USA a na Slovensko uvadzaju zadarmo.

Na jodidovanie olejov staci zobrat jod ma dobre pretrepat s nejakym polynenasytenym/polyunsaturated rastlinnym olejom. Rozne oleje primaju od 10 az do 200 % jodu nna vahu, pozri jodove cisla/iodine#
http://dwb4.unl.edu/Chem/CHEM869K/CHEM8 … /LIPID.htm

Tu spomnenaju napr liecenie strumy jodidovanymi olejami v obrovskych davkach jodu naraz
http://211.76.170.15/server/APJCN/Volum … .4/Isa.pdf
co samozrejme neodporucam jednotlivcom
Ale doplnovanie niekoplkych MILIGRAMOV DENNE  tymto sposobom je lahko preveditelne.
A kto si zabezpeci dost jodu, ako ja, toho nebude moct farmacia ani v buducnosti od jodu  odrezat.
WHO dodnes tvrdi, ze davka 2-3 mg jodu moze byt smrtelna.

Uvedena literatura uvadza doplnovanie z Indonezie v davkach od 400 do 1200 mg raz do roka vo forme jodidovaneho makoveho oleja, francuzsky vyrobca.

.Davka KJ schvalena FDA ako bezpecna na pouzitie v pripade radiacie, je  130 mg denne.

Takze je dufam kazdemu jasne z tychto radove rozdielnych informacii o davkach , ze nieco tu poriadne "smrdi" a skorumpovane medicke autority tvrdia oficialne lzi.

Samozrejme kedze ja konzervativne odporucam len niekolko miligramov jodu ci uz transdermalne alebo viazaneho na oleje, co je ovela menej, nez dostava priemerny Japonec z kelpu, nejedna sa o ziadne nebezpecie, aj ked na flasky jodovej tionktury kreslia smrtky.

Olej by som aj doma jodidoval pre istotu len na max 10 %,  ako stary opatrnik, vtedy jedna kvapka by mala len 5mg jodu, ci uz na ustne alebo transdermalne pouzitie.
Dobre je jodidovat lanovy olej, ci makovy, alebo podzemnicovy.
A nezabudat na doplnok selenu, samozrejme, inac su ludia, ktorym, moze jod aj dokonca uskodit pri prinizkych hladinach selenu v tele, takze medicke autority maju a j minimalne mnozstvo pravdy s hromadou lzi, ktore o jode siria uz od rokov 40tych minuleho storocia a nechcu prijat novsie dokazane vedomosti or roznych lekarov, najma nie v USA a Europe.

V Cine, Indonezii a Rusku nemali problem novsie data na jod  a selen prijat a Japonci vobec nebrali nikdy do uvahy o jode sirene lzi.

Naposledy upravil: RNG (2012-09-21 00:16:10)



117

Re: Jód

Prosím Vás, je normálne ak sa mi sfarbí moč dooranžova až slabo červena po aplikácií jódovej tinktúry 2% jodu a 2.5% KJ? Beriem ho 2x do týždňa 10 - 15 kvapiek kvôli endometrióze. Nedoplnila som si ho do tela až priveľa? Ďakujem.



118

Re: Jód

Nemam ani sajnu, pre co mas zafarbeny moc a ci je to z jodu.
KJ je totiz bezfarebny, a jod sa v tele naviaze na rozne latky, najma nenasytene oleje a strati farbu. Takze tomu celemu nerozumiem.
Daj si vysetrit moc, ci to nie je krv v nom.



119

Re: Jód

Ahoj Ala!

Nejedla si náhodou cviklu? Tá sfarbuje moč do ružova aj stolicu.



120

Re: Jód

Nuz aj to sa stava.



121

Re: Jód

RNG,

čítam v tvojom článku, že jod aj v nižších dávkach môže pri nedostatku selénu uškodiť. Moja známa má na jod alergiu.
Myslíš, že  problém je v nedostatku selénu? Alebo existujú aj iné dôvody?

Naposledy upravil: Zorana (2012-10-22 10:59:11)



122

Re: Jód

Alergie su z roznych dovodov. Aj napr odmorovaci proces tela moze byt popisany ako alergia, pricom je to proces zdravy, lebo cisti telo. A jod je antimikrobialny, tj moze sposobit aj Herxheimerovyu reakciu aj ine odmorovania.
Samozrejme selen je potrebny s jodom, to davno dokazali v Cine pri podavani velkych davok jodu pacientom s hrvolami, tj Hashimotovou "autoimunnou" chorobou, kde bez selenu sa to zhorsilo a so selenom sa to podstatne zlepsilo.



123

Re: Jód

RNG chcem sa spýtať.V jednom článku na stránke http://ezofit.sk/index.php?menu=1234  podľa toho čo napísali biochemik k jódu a uviedol okrem iného aj toto:
"Je dôležité oboznámiť sa s tým, že anorganické formy jódu (minerálne zlúčeniny) sú zároveň aj konečným produktom metabolizmu jódu, ktorých nadbytok sa organizmus snaží zbaviť vylúčením. Preto je dôležité vedieť, že nadbytočný príjem anorganických jodidov je nebezpečný aj škodlivý. Nadbytočný príjem anorganických foriem jódu jednak môže utlmiť funkciu štítnej žľazy – najhlavnejšieho funkčného riaditeľa stavebných, energetických, imunologických, reparačných a upratujúcich procesov v organizme človeka a jednak môže spôsobiť obrovskú stimuláciu hormonálnej výroby čo vedie k nebezpečnej hyperfunkcii štítnej žľazy (vyvalené oči, energetická strata až do vyčerpania a zániku organizmu)."
- jódová tinktúra alebo Lugolov roztok je tiež anorganická forma?
Ďakujem indiga



124

Re: Jód

RNG, mozem tento doplnok http://www.iherb.com/Life-Extension-Sea … ules/46834 užívať denne ?

ďakujem



125

Re: Jód

Indiga, vsimni si toho klucoveho slova" môže" spôsobiť obrovskú stimuláciu . Na to samozrejme nenajdes ziadny dokaz , tj experimentalny v literatrure, to sa len jednoducho tvrdi vsade ako samozrejme od roku 1940. Pricom napr v Cine prave obrovskymi davkami jodu  a trochou selenu liecili aj hyper aj hypofunkciu stitnej zlazy s uspechom na tisicoch ludi.
Uvedeny doplnko ti dava len 1 mg jodu a to vo forme najma KJ, pricom Japonci ako narod 132 milionov, dostava v priemere az 13.5 miligramov denne a tzv Hashimotova choroba=hyperfunkcia stitnej zlazy je tam ovela zriedkavejsia, nez v Europe.
Inac dr Hashimoto posobil v Nemecku, a jeho vyskum bol v hyper a hypothyreotide, tj s Japonskom to nema nic spolocne, ako sa to falosne snazi farmacia naznacit citovanim jeho mena pri hrvoloch



126

Re: Jód

Ďakujem RNG a ešte taká otázka, v Japonsku(alebo v tých štúdiách ktoré máš od svojich zdrojov) na liečbu tiež používajú jód vo forme jódovej tinktúry alebo Lugolovho roztoku? Ďakujem indiga



127

Re: Jód

ďakujem, no vyskúšam...u niektorých ľudí, ktorí majú akné,vraj došlo k zhoršeniu...ja mám akné tiež, tak sa toho obávam...no vyskúšam to a potom napíšem...



128

Re: Jód

Japonci nepotrebuju jod, ti ho maju dost. My ale nie.
Jod ma hormonalne aj enzymaticke pouzitie v tele
Enzymy odmoruju telo a cast odmorovania ide aj cez kozu
Ale ked ho mas dost cely zivot a nejes zicene rastlinne oleje na kvanta, mozes mat tak isto hladku porcelanovu plet ako skoro vsetky japonky v Japonsku.
A nie je to ani rasova ani geneticka zalezitost, lebo japonky co ziju na Hawaii a jedia standartnu americku stravu maju rovnako acne, ako ini ludia



129

Re: Jód

prosím vás o radu. mám 23  rokov a 10 rokov užívam Mestinon ktory obsahuje brom, ktory v tele potlača jod. Možem si kazdy den dávať 1% Lugol roztok do vody a vypit? nie je to vela? mozem si to takto davat napr. 2 tyzdne alebo kym mozno pocitim zmenu na sebe? trpim rychlou vyčerpanosťou a unavou. krasne dakujem, karla



130

Re: Jód

Pyridostigmine bromide je svinstvo, pozri na rozne mozne postranne ucinky
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyridostigmine
Podla molekularnych vah pyridostogmine ma molekularnu vahu 181 g/mol a brom 35 mg na mol

Tj mestinom obsahuje na vaku 79.9;( 181 + 79.9) = 30.6  % bromu.
jeden arom bromu(79.9) vytlaci 1 atom jodu(126.9)
Takze bezna 50 mg davka mestinonu obsahuje15.3 mg bromu co vytlaci z tela teoreticky az 24.3 mg jodu. Dalsi komentar je myslim zbytocny, lebo tolko jodu nedostavaju do tela denne ani japonci a neviem si opredstavit, ako by si to mohla dostat do tela ty.Snad len vo forme KJ, lebo tak velke davky volneho jodu by boli uz jedovate.
Bolo by dobre, keby si ten mestinon nahradila niecim menej skodlivym, pripadne neskodnym.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyridostigmine
Neviem, na co ho ty beries.
Na stastie sa podla literatury velmi slabo absorbuje, tj do krvi sa dostane z neho malo, takze mozno by sa jeho ucinky dali potlacit aj mensimi davkami KJ. KJ sa absorvuje vyborne.
Tu ti neporadim velmi to mozes len osobne vyskusat.
KJ sa da brat az do davok 130 mg denne kratkodobo, aspon nasa FDA to tak tvrdi. A japonci ho dostavaju v morskej zelenine plno, lebo ich prijem jodu je 13.5 mg denne najma vo forme KJ.

Naposledy upravil: RNG (2013-05-22 19:07:30)



131

Re: Jód

Ak ho mpouzivas na myasteniu gravis, tak ti iste velmi nepomaha, lebo na co sa stazujes su uvedene ako nasledky myastenie
http://en.wikipedia.org/wiki/Myasthenia_gravis
Nuz ja by som si vprvom rade posilnil viralnu imunitu a precistil telo enzymami. To nemoze nijak zaskodit a ked je myastenia nervova zalezitost, moze tam byt vplyv virusov napadajucich nervy, kedze spominaju pribuzne choroby, ako demyelinizaciu, lupus, reumaticku artritidu, a tiez problemy stitnej zlazy, kde je jod potrebny a brom skodlivy.

Naposledy upravil: RNG (2013-05-22 19:16:18)



132

Re: Jód

dakujem pekne. ano uzivam mestinon na myastheniu. vase rady a vitaminove doplnky mi velmi pomohli, v podstate mám pocit, ze mi ta choroba odisla no stale mám problem s mimikou a niekedy s prehltanim. vlastne kvoli tomu uzívam mestinon, inak mi ho netreba. ja som si teraz 3 dni za sebou daval 5 kvapiek Lugolu 1% do vody a vypila a zacitila som vyrazne zlepsenie na mimike aj prehltanie mam lepsie. čize myslite, ze mozem v tom pokračovat?



133

Re: Jód

5 kvapiek 1% lugolu ti da do tela  3.25 mg jodu. Samozrejme v tom mozes pokracovat.
Vysledky brania jodu sa su kumulativne, tj naplno sa prejavia az po case, ked sa telo jodom "nalozi"
Nezabudaj na selen, musis brat aspon 200 mikrogramov denne, ked beries viacej jodu.



134

Re: Jód

dakujem krasne. selen si stale dam s jodom naraz, 200mcg.
posledna otazka :-) ak sa telo dostatočne naplni jodom mozu potom nastat nejake detoxikacne silne ucinky od tazkych kovov? mala som totiz 13 rokov 9 amalgamovych plomb, ktore mam sice uz von ale v tele to mohlo ostat. dakujem  a prajem vsetko dobre :-)



135

Re: Jód

Jod nevyvolava ziadne silne virenie ortuti v krvi ani selen. Ba prave naopak, ked zviris ortut nejakym, chelatorom, selen a jod to pomahaju potlacit.

Naposledy upravil: RNG (2013-05-24 10:27:05)



136

Re: Jód

Zdravim,
chcela by som sa opytat ako mam naplnit kapsle kelpom. Kupila som si tento kelp http://www.iherb.com/Starwest-Botanical … 1-lb/22573 a tieto kapsule http://www.iherb.com/Now-Foods-Single-0 … psules/893 . Dam kelpu, kolko do kapsle vojde a potom mam brat kolko? Dve za den bude stacit? Som z toho jelen. Dakujem.



137

Re: Jód

Kelp je pomerne lahky prasok takze sa do  velkosti kapsule cislo 0 vojde sotva 400 mg.
Obsah jodu v kelpe je od 0.1 do 0.8%, takze ked berieme priemer 0.4% zo 400 mg je to 1.6 mg jodu ale moze to byt podla obsahu v kelpe od 0.4 do 3.2 mg jodu na kapsulu, a ten je v kelpe ako KJ povacsine.
Ja odporucam od 2 do 6 mg  jpdu obvykle, ale rozni lekari idu az do 50 mg, najma na zaciatku, tak asi mesiac, pri "nakladani" tela jodom.
Predavkovzania sa nemusis obavat, nasa FDA aj napriek boju proti jpodu v pripade nuklearnej nehody odporuca ako bezpecne brat az 130 mg KJ denne niekolko tyzdnov.



138

Re: Jód

RNG, prosím ťa, pozri toto http://leva-net.webnode.cz/products/chr … ava-jodem/       už som z toho jeleň. Tak veľa alebo málo?  Nemožu mať pravdu všetci.



139

Re: Jód

Jodidovanie soli a muky v Nemecku neda do ludi denne ani len zlomok 1 mg denne.
Naproti tomu maju Japonci v priemere prijem az 13.5 mg denne na dospeleho a to najma z kelpu, kde sa jod nachadza vo forme KJ.
Cely clanok je falosny, Nemci maju velmi vysoke zamorenie chlorom, a bromom, tj o to vacsi nedostatok jodu.
A napr americka FDA schvalila ako neskodne davky az 130 mg dennne jodu vo forme KJ v pripade nuklearnych nehod.

Choroby, co tam spominaju v tom clanku su najma zo zamorenia a prave jod sa podiela spolu zo selenom na odmorovani tela.

Takze to je jasne napisane na objednavku farmaceutickych firiem, ktore maju ekonomicky zaujem o co najviac zakaznikov pre svoje skodlive patentovane lieky a nestitia sa ist az takto daleko.



140

Re: Jód

par hodin som studoval davkovanie jodu a jeho doporucene davky. Vsetky oficialne zdroje radia max 0.25mg jodu denne.
Japonci maju ako vravis okolo 13mg denne priemerne koli morskemu prostrediu a stym suvisiacim stravovanim. Cital som vsak aj take nazory, ze oni maju inu geneticku vybavu, ich telo je nato zvyknute a preto su schopny take velke davky absorbovat. Aky mas nato nazor RNG?
Planoval som objednat z iherbu
http://www.iherb.com/TPCS-Iosol-Formula … 30-ml/4785  . Myslim ze si toto v nejakom topicu pisal ako o vhodnej moznosti brania jodu. Dobre tomu rozumiem, berie sa to vnutorne? zmiesat aspon 1kvapku s poharom vody a vypit hej ? ( je tam cca 1.8mg jodu na kvapku)

Nasiel som vsak dalsiu zaujimavost
http://mare.remare.sk/index.php/mineralne-vody
vo vincentke je 6.8mg/liter  aniontu jodidu.  Staci vypit 200-300ml denne pre doplnenie 2mg jodu alebo tam je problem stym ze je to iba aniont ? Ako sa matne pamatam z chemie tak to znamena ze ten prvok sa tam nevyskytuje osamote ale ako zlucenina s nejakym kationom? co by nemuselo vadit .. alebo... ?  Pre mna je urcite zaujimavejsie si vypit 1flasu vincentky za 2-3dni a zaroven si doplnit jod nez kvapkat nejaky neznamy roztok do pohara s vodou a to pit smile) Navyse treba tu hromadu doplnkov niecim zapijat a vincentka sa mi zda idealna nato ; )

http://mare.remare.sk/index.php/mineralne-vody

 Vincentka® môže služiť pre uhradenie dennej dávky jódu, stačí vypiť 25 ml (jeden dúšok) 

A ak teda oficialne zdroje hovoria ze denna davka je 0.1-0.2mg denne, preco v etikete vincentky sa vyslovene navadza na dlhodobe uzivanie 10x vacsej davky ? Asi to predsa len nebude take nebezpecne prekracovat 0.15mg denne co ? smile

 Vincentka® môže slúžiť ako prevencia zubného katu u detí v dávke 0,25l/deň. 
Pitná kúra - väčšinou sa Vincentka® podává 2× denne na lačno pred raňajkami a pred večerou v dávke cca 2,5 - 3,5 dcl. 

Naposledy upravil: cube (2013-06-30 23:08:56)



141

Re: Jód

Zialbohu chlor, brom a fluor vytlacaju z tela jod, preto ked sa pozries na vincentku, tak nie je zdrojom jodu kvoli inym halogenom.
Ze Japonci su geneticky iny co sa tyka jodu je blbost, nakoniec vyskumy lekarov s jodom boli robene najma v USA na zmesi narodnosti a vyskumy inde na svete boli prevadzane aj s ovela vyssimi davkami. Nakoniec nasa FDA schvalila ako ochranny prostriedok aj 130 mg  KJ denne v pripade nuklearnej nehody ako bezpecne.
Takze tu je jasne vidiet, ake rozne lzi obiehaju aj v medickej literature.
Postupuju presne podla pravidla, ze 100 krat opakovana loz sa stane pravdou..... A ludia zapochybuju, tak ako aj ty.
http://rng.nazory.eu/rubriky/j/jod

Na Slovensku obieha rozpravka, ze cokolvek co vyteka zo zeme je zdrave. To je vsak velmi chybna teoria.



142

Re: Jód

Ahojte,
viete mi prosím niekto pomôcť zohnať jódovú tinktúru? U nás v meste s tým majú väčšinou v lekárňach problém a teda ju nemôžem nikde zohnať:-( Ďakujem.



143

Re: Jód

Aby sme si rozumeli - čo si vlastne predstavuješ pod pojmom jodová tinktúra?



144

Re: Jód

Stara jodova tinktura, ktoru obcas dostat alebo ti ju mozu namiesat obsahuje 2% jodu a 2.5% KJ v 50% etylalkohole.
Mozu sa miesat rozne koncentracia az 7% jodu a 5% KJ, take sa pouzivaju na rany zvierat veterinarmi, su tiez vodne roztoky, tzv Lugoly ma dokonca ja glyceriniove roztoky, ktore su vhodne ako kvapky do vody, ale nie na transdermalnu/tj cez kozu dodavku jodu, lebo glycerin sa neodparuje ako alkohol alebo voda.
Co je dolezite je celkova davka jodu, co do seba dostanes, nech je to akokolvek.
Silne tinktury mozu drazdit kozu, preto odporucam tu prvu, staru a vyse 100 rokov osvecenu aj ked ju dnesni lekarnici povacsine uz nepoznaju.



145

Re: Jód

Ahoj RNG.
Jod sa nesmie brat bez selenu ako som od teba pochopil.
Rano na lacno beriem zinok a selen. Na obed alebo popoludni beriem IOSOL kvapku do vody. Ma sa ten iosol brat casovo blizko selenu alebo mozem kedy kolvek cez den s vacsim casovym odstupom pocas dna? Vdaka



146

Re: Jód

To je jedno, aj jod aj selen sa v tele skladuju pomerne dlho.



147

Re: Jód

Dobrý deň,

akú dennú dávku IOSOLu mám požiť, aby mi zmizla cysta z prsníka? Moja mamina má taktiež cysty na prsniku a štítnej žľaze.
Vďaka



148

Re: Jód

Na cysty nestaci len jod, hoci aj ten je treba.
Treba brat aj nieco na znizenie estrogenu, ako napr DIM a samozrejme silne entericky pokryte enzymy, lebo ked chces nieco z tela odpratat, potrebujes na to enzymy
Davka jodu je od 2 do 6 mg , pri cystach aj viac. Japonci maju priemernu davku jodu z potravy13.5 mg denne na dospeleho, ale to je vo forne kelpu tj je tam aj obsah inych mineralov, najma potrebneho selenu, co spolupracuje s jodom.



149

Re: Jód

kde inde je mozne natierat lugol, ako pod pazuchu? problem je, ze som teraz vyskusala a malicko farbil.



150

Re: Jód

Skor, nez si das na seba saty musi ten roztok dobre vyschnut, aby sa neotieral. Jod inac v prani vide bez vacsich problemov.
Pod pazuchou je idealne miesto na to, lebo prsia a stitna zlaza su tam blizko. Ale moze sa natierat hocikam, len tam kde mas hrubu kozu je absorbcia ovela pomalsia. Zenam s cystami na vajecnikoch odporucam si natierat jod na podbrusko alebo zvnutra stehien.