51

Re: Jód

Dalo by sa to zhrnúť ?
1.najprijatelnejšia forma jódu pre orálne použitie =
2.najprijatelnejšia forma pre telo =
3.najlacnejšia (najdostupnejšia) forma jódu =



52

Re: Jód

1-2.Zialbohu si netrufam osobne take nieco zhrnut, ja tu len uvadzam odporucenia roznych lekarov na jod, davky a formy.Ti lekari pouzivali casto lugol a pilulkovu formu tejto zmesy J a KJ, Iodoral a dosiahli s nimi hromadu uspechov.
Japonci jedia svoj kelp, co je zrejme tiez vyborny zdroj jodu v roznych formach, najma vsak KJ (ale aj inych , najma stopovych mineralov z mora)
3 Najlacnejsia je samozrejme jodova tinktura obsahujuca tak isto J a KJ, ktora je urcena na vonkajsie pouzitie, ale dostava sa transdermalne aj do tela a vyraba sa hlavne vo farmaceutickej cistote, tj je vhodna aj dovnutra tela.



53

Re: Jód

RNG napísal(a):

3 Najlacnejsia je samozrejme jodova tinktura obsahujuca tak isto J a KJ, ktora je urcena na vonkajsie pouzitie, ale dostava sa transdermalne aj do tela a vyraba sa hlavne vo farmaceutickej cistote, tj je vhodna aj dovnutra tela.

Pod tym "aj dovnutra tela" myslis oralne?



54

Re: Jód

Ked to prejde cez kozu, tak je to vo vnutri tela.
Tinktura sa pouzivala samozrejme aj oralne, dodnes maju vojaci napr v torbe jodovu tinkturu na sterilizaciu vody na pitie. Podobne predavaju aj jodove sterilizatory, flasky kde je trochu viazaneho jodu, ktory sa uvolni a sterilizuje vodu, aby bola biologicky nezavadna na pitie.Predavaju ju pre turistov, polovnikov a podobne.



55

Re: Jód

RNG napísal(a):

Petela, rozried si to na polovicu, ked s tym mas problem.
Najlacnejsia forma je jodova tinktura, nie lugolov roztok, lebo ten ma uz punc "medickeho" pouzitia, kdezto jodova tinktura je predavana ako kozna dezinfekcia.
Tinktura aj rychlejsie vyschne, aj sa da tensie rozotriet, takze je mensia sanca moznej  reakcie na jod.

No minule som pouzil vodku, teraz som skusil vodu ... V tej tenkej vrstve to schne velmi rychlo ... nebadal som rozdiel medzi vodkou a vodou...
Zrejme som mal pazuchu podrazdenu potenim, spolu s antiperspirantom a ten jod uz len dokoncil, co bolo zacate... Inde mi to nerobi



56

Re: Jód

NUz aj mna raz jod podrazdil trochu, ked som sa cely den potil. Tiez som to pripisal poteniu, lebo nikdy viac sa to nezopakovalo.
Antiprespiranty vobec nemozem pouzivat, lebo by som sa rozskrabal do krvi, ako ma svrbia.Ale jod deodorizuje najmenej den-dva, takze ho pouzivam aj na to.



57

Re: Jód

ano, jeden den funguje na 100 % a druhy den ciastocne



58

Re: Jód

Nie je dobre systematicky potlacat potenie ani stale pouzivat antimikrobialne latky.
Potenie nas zbavuje roznych neziaducich latok, ktore inac zamoruju telo.
A prilisna sterilizacia neda moznost vzniknut normalnej flore na kozi, ktora nas ochranuje.



59

Re: Jód

RNG, čo povieš na tento jód? Doteraz si kelp "zavrhoval", že neobsahuje veľká množstvá jódu vzhľadom na cenu, ale tu sú tie dávky slušné, trochu viac, než u napr.  iosolu a ešte o niečo lacnejšie:

http://www.iherb.com/Natural-Factors-Li … 39989?at=0



60

Re: Jód

Ja rozhodne nezavrhujem kelp, predsa Japonci dostavaju hlavne z neho jod, a to vo forme KJ. Ale cisty jod je ovela ucinnejsi v tele, ako jeho zlucenina KJ. Dnes mozes kupit kelp praskovy velmi lacno, takze na obsah jodu je celkom financne vyhodny. Samozrejme ked kupis jodovu tinkturu za dolar ako ja, tak je to este ekonomickejsie a nemusis jest ten dost neprijemne vchutiaci kelp. Inac ked si pozries, iosol obsahuje vyse 2 x tolko jodu na kvapku a cast z toho je v ovela ucinnejsiej forme cisteho jodu a nie zluceniny.
Ale ked si to zratas , najviac jodu je v lacnom praskovom susenom kelpe, az 0.8% na vahu
http://www.iherb.com/Starwest-Botanical … 22573?at=0
tj na gram je tam az 8 mg jodu



61

Re: Jód

To som nevedela, že jód je efektívnejší v tej čistej forme, než ako KJ, no ten iosol je len 30 ml a ten tekutý kelp zase 50 ml, tak je ho aj tak dokopy viac v tom tekutom kelpe, ak sa človek riadi tým údajom množstva na jednu kvapku a počtom kvapiek a tekutý kelp je asi komfortnejší na užívanie, než jeho prášková podoba.

Naposledy upravil: bludicka (2012-03-03 08:00:51)



62

Re: Jód

Ono kelp je dobra forma, ked ho vies kupit lacno ako tento praskovy, lebo nie je len zdroj jodu, ale aj roznch stopovych prvkov, ktore su z internzivne obhospodarovanych poli na suchej zemy vymyte, tj splachnute do mora v konecnom stave.
Co mi na praskovom kelpe tak trochu vadi je chut,, ale na to sa da casom zvyknut.Cerstve kelpove listy su iste lepsie, ale je ich tazsie dostat a okrem japonskych receptov neviem ako by som ich pouzil, zatial.



63

Re: Jód

pekny den RNG,
horko-tazko mi v lekarni spravili lugolov,ako mi radite ho uzivat.skor len pod pazuchu,alebo aj oralne?
chcem pomoct telu bojovat s mykoplazmami aj takouto formou..pisala som Vam,ze chcem zvolakade objednat to samento,ale neviem nikde najst stranku,kde to dodavaju na SKK...zaroven by som chcela objednat aj nieco pre priatela, nakolko ma vyssi tlak,tak 148/80. nie je nejaky distributor,kde by som mohla objednat oba preparaty za prijatelnu cenu??? dik za odpoved



64

Re: Jód

Pouzivam doma zhotoveny roztok : do deci vody 4 g jodu a 10 g KI (najskor som dal 6 g KI, ale jod sa rozpoustal velmi pomaly, tak som KI dosypaval...).
Pouzivam transdermalne, no trosku mi vadia tie vypary, ked si to davam napriklad pod pazuchu... A ked som bol minule mierne nachladnuty a mal som citlive
nosne sliznice, jodove vypary som vtedy citil spod pazuchy dost agresivne ... Nenici to sliznice ? Velmi jemne, nenapadne ?
A skusil som si do 3 deci vody kvapnut dve kvapky tohto roztoku, no taktiez sa mi zda chutove aj farebne velmi silny a neviem, ci to tiez nerobi pri prehltani
nieco so sliznicou... Zapijal som takouto vodou jedlo, kde boli aj nejake nenasytene panenske oleje...



65

Re: Jód

2 kvapky do pohara vody nemozu nic so sliznicou urobit, ved lekari natierali tou tinkturou kedysi priamo mandle a davali ju do otvorenych ran.
Inac 2% jodovej tinktury na potlacenie mikroorganizmov v povrchovej-necistej  vode odporucaju az 8 kvapiek na liter, a to piju dlhe dni vojaci a polivnici v divocine, niekde som este nevidel popisane ziadne skodlive ucinky, okrem bububu, ze je to privela jodu do tela



66

Re: Jód

prosim vas , kde by sa dal zohnat lugolov roztok ? v našich lekarniach v meste si tukali na celo,co za komunisticku vec to pytam



67

Re: Jód

ved prave, musis najst osvetenu lekarnicku a nesme sa bat,lebo jod je vraj nebezpecny:-)



68

Re: Jód

Nechapem, co ma jod spolocne s komunizmom, ale ked si precitas nieco okolo neho, napr v teme jod
http://www.rng.nazory.eu/jod
zistis, ze vobec nie je nebezpecny v tych ovela vacsich odporucanych davkach, ale naopak,  potrebny.



69

Re: Jód

Ohladom jodu radi pan.Zajicek z CZ urobit si test,ze kvapnes jod na miesto na kozi,kde si ho nezmyjes a sledujes do akej doby sa Ti vstrebe. Niekomu vraj do niekolko min., to je dokaz,ze ho je v tele nedostatok..
My sme si s praitelom kvapli kvapku Lugolu a za 10 hod. po nom nebolo stopy..Pan RNG, kolko doporucujete uzivat jodu na dorovnanie nedostatku?
Mame ho uzivat iba na kozu,alebo aj s vodou pit? Tento lugolov roztok je robeny na zaklade farmaceutickej receptury,ale zial neviem kolko presne jodu tam je..dakujem za Vasu pomoc..



70

Re: Jód

Ja na zaklade odporucani roznych lekarov co sa s jodom zaoberali dlohe roky odporucam denne 2 az 6 mg jodu, co je mnohonasobne viac, nez 0.15 miligramu, co hovori odporucena denna davka z roku 1948, ktorej sa drviva vacsina lekarov zatate dosial drzi, aj napriek dokazom, ze viac je pre telo uzitocne a napriek tomu, ze napr Japonci maju priemernu spotrebu na dospeleho az 13.5 miligramu a su pri tom dlhsie zijuci a zdravsi ako my.
Transdermalne/cez kozu aplikovany roztok sa pomaly a postupne vstrebava a nenici probiorika v crevach. Naviac sa zabuduje z neho cast do podkozneho tuku, tj zostava v tele v organickej forme. Kedze neviem percento jodu vo vasom Lugole,, nemozem si vypocitat, kolko kvapiek potrebujete denne. Ale iste to budu aspon 1-2 kvapky, mozno i viac denne, ked si to davate raz za tyzden tak to bude povedzme 15 kvapiek pod pazuchu.
Lugol sa robi od 1 az do 5% jodu a 4 az 7 % KJ vo vode. Pravdepodobne vam namiesali slaby, tj 1-2%



71

Re: Jód

RNG, pises ze najlepsie uzivat jod asi 15 kvapiek pod pazuchu raz do tyzdna. Len mi prosim porad, ako to urobit???je to zlte a spod pazuchy to bude vytekat, farbit oblecenie...



72

Re: Jód

Ja si to natieram tycinkou, tenka vrstva vyschne za par minut a este si nepametam, ze by mi to zafarbilo oblecenie. Mozes si to davat na noc, do rana to zmizne.



73

Re: Jód

dakujem velmi pekne za radu.



74

Re: Jód

OK



75

Re: Jód

RNG, prosim ta, poradis, ktory jod je cenovo najvyhodnejsi vzhladom na obsah?
http://www.healthdesigns.com/iodine



76

Re: Jód

Uvedeny kelp je na jod najlacnejsi(1135 davok krat 0.270 mg=306 mg jodu vo forme najma KJ), vyborne velmi silne ale drahe su tie iodoraly, ked potrebujes rychlo vybudovat vyssiu hladinu jodu v tele. Iodoraly su priamo produkty lekarov, vyskumnikov na jod, tj platis aj za meno.
Ja osobne kupujem obycajnu jodovu tinkturu, v obchodoch stoji 30 ml asi 2.5 dolara a obsah jodu v nej je 2% plus KJ 2,5%, tj dokopy asi 4% prepocitane na jod teda 1200 mg jodu vo flaske. A pouzivam to transdermalne, tj nanasam si to ako deodorant pod pazuchu . Ucinn ost sice nie je 100%, cast sa odpari, ale vacsina sa predsa len postupne absorbuje, poznat to na tom , ako jodovy flak za par hodin zmizne.
Naneseny inde, na hrubu kozu zostava ovela dlhsie aj vyse dna, tj znacna cast pod pazuchou sa musi absoprbovat.



77

Re: Jód

Kelp uz mam, naplnila som si ho do kapsul 00, beriem jednu denne, no flakam to, ale chcela som nejaku tinkturu alebo nieco ine cisto na jod, ze sa mi mozno od extra jodu vycisti plet. A pozerala som tie lacne tinktury, ale odnikial nedovazaju na SK, tak som chcela z healthdesigns nieco, co je cenovo vyhodne vzhladom na obsah, vies? Dakujem za radu.



78

Re: Jód

zuzanaaa preco si nezadovazis ako zdroj jodu lugolov roztok u nas na SK, myslim ze je to najjednoduchsi sposob ako dodat telu jod...a dokonca aj lacny



79

Re: Jód

Jediny mensi problem s lugolom je, ze bez alkoholu sa pory menej otvoria a flak schne trosku dlhsie.Ale Lugol v USA je podstatne drahsi, ako jodove tinktury, ktore zacinaju uz od dolaru za 30 ml flasticku. A lugol mozes dostat len v lekarni, kdezto jodova tinktura je vsade v supermarketoch medzi dezinfekciou.



80

Re: Jód

No vyskusam ten lugol, no neviem ci mi ho v nasom malom meste niekde budu ochotni namiesat. A ked sa ma spyta lekarnicka, ze naco mi je, tak jej poviem pravdu?

Mám doma akurát roztok Betadine. Neviem, či je dosť silný, aká je to forma a či sa mi z toho ten jód vstrebe.



81

Re: Jód

Betadine je jod naviazany na polymer Povidone=plasticku latku , jodu je tam spravidla menej, nez 1%. Je to slaby a pridrahy zdroj jodu.
Ale dobry zdroj prijmu pre lekarne....

Naposledy upravil: RNG (2012-04-09 23:46:35)



82

Re: Jód

Ahoj RNG.

Mrkni ak chces najnovsie verejne prezentovane stanoviska v SR k jodu (ta reklama to uz je druha vec).

http://www.youtube.com/watch?v=pBRNkC0t5YY   toto je 1.cast
http://www.youtube.com/watch?v=6bK4RlxZwgw  2.cast.



83

Re: Jód

Je tam hromada hluposti a lzi. Z
a prve jod sa absorbuje aj z KJ, lebo tento sa v tele roapadava na jod, ktory sa navazuje na rozne organicke latky. FDA uznala aj davku 130 mg KJ za bezpecnu, tak velke su tzv radiacne pilulky.
Struma z KJ je vyslopvena loz, lebo to by kazdy Japonec mal strumu, kedze forma jodu v ich potrave najma z kelpu je KJ a to az v davkach 13,5 mg v priemere na Japonca.

Co sa tyka elementarneho jodu, ten sa ako halogen okamzite naviaze, napr na nenasytene mastne kyseliny a odvtedy je v tele uz "organicky viazany"
Celkove je to reklama na tzv "organicky jod" a velmi slabo prezentovana, hoci pan inzinier rozprava velmi "vedecky" hadzuc do toho hromadu chemickych a biologickych terminov.
Dokladne vyskumy na jod boli robene roznymi lekarni uz v rokoch 80 desiatych minuleho storocia, tj pan inzinier tu "znovuobjavuje Ameriku" ako sa to ludove hovori a pritom sa este nezbavil uplne lzi rozsirovanych cez medicku komunitu o "skodlivosti jodu" a jeho primalej odporucenej dennej davke.
To, ze dnes rozne halogeny (Cl, F, Br)rabuju telo o jod ani nespomenul, tj stale sa viacmenej drzi starych  lekarskych mylnych udajov na funkciu jodu a malu spotrebu v tele.
Pritom naviac tam nespomenul extra selen, ktory je potrebny v tele pri vyuzivani jodu, dokonca pri nedostatku selenu a privela jodu teoria o moznej strume z jodu je dokonca pravdiva v niektorych pripadoch, udajne, podla roznyc Cinskych badani robenych na mysiach s absurdnymi davkami jodu a nizkoselenovou dietou.
Preto Cinania extra jodiduju sol a dokonca povinne pridavaju aj selen .Tym odstrqanili aj hrozne percento kretenizmu v Himalajach(az vyse 10% v niektorych dedinach), kde ludia jedli tradicne miestnu sol bez jodu.
Preto draha Himalajska sol, dnes ponukana na trhu je vlastne zla pre nas.

Naposledy upravil: RNG (2012-04-28 00:26:16)



84

Re: Jód

Kedze uz od teba o jode nieco viem :-), tak som aj ja pochopila ze ten pan nehovori uplne k veci. Diky vsak za tvoje vysvetlenie, zase som sa nieco dozvedela.

Neviem ci si tie videa pozeral az do konca, uplne na konci hovori o potrebe prehodnotit stanovene max. davky jodu, kedze su vraj zastarale. Odporuca 6mg denne. Udajne tiez EU je k tomu otvorena. To je uz ale pokrok, pretoze zo 150 mcg na 6mg je velky skok, 40x tolko ! Aspon to. Samozrejme ten olej je blbost, za tu cenu mam jod zabezpeceny na 12 rokov :-) Obsahuje 150mcg/10ml jodu a 250ml stoji 50€. Tinktura stoji 100g okolo 2,50€. Aj tu vidiet ako sa zaraba na nevedomosti ludi.

Ked som pozerala tu prednasku, hned ma napadlo, ze tych 6mg nema z vlastnej hlavy :-)
No v kazdom pripade uvidime, ci to prehodnotenie limitu je len zbozne zelanie pana inziniera, aby si mohol na tom trhnut, alebo to fakt urobia. Ak urobia, aspon to bude pokrok.



85

Re: Jód

Ja nie som proti tomu, aby sa jod vsemozne protezoval, aj ked na tom mnohi chcu zarobit na ukor neinformovanych pacientov. Len extra nepodporujem rozsirovanie lzi ani oberanie pacientov nehorazne o peniaze.
Vsetko sa ma robit so zmyslom miery, je urcity kod slusnosti aj medzi zlodejmi....
Najma doslovne zdieranie  nestastnych chorych povazujem za extra spinave.
Ja mam pre istotu odlozeny cisty jod, krystalicky/supinaty, ktory som si kupil este pred zakazom v USA volne jod predavat a stal ma za 150 gramov 80 dolarov, tj asi trochu viac, nez 50 centov za gram.Aj to bolo uz riadne predrazene, lebo videli, ze FDA chce zakazat kompletne volny predaj cisteho jodu a tinktury limitovat na max 2.5% jodu.

Na KJ nie je zakaz a dostat volne aj radiacne pilulky s obsahom 130 mg na pilulku, prehlasene nasim "velkym ochrannym psom ", federalnou organizaciou FDA za "bezpecne na pouzitie pre masy v pripade radiacie.



86

Re: Jód

RNG chcem sa spýtať, prečo sa na fľaštičky s jódovou tinktúrou kreslí smrtka? Nejak tomu vôbec nerozumiem,aký je rozdiel medzi I a KI v tej tinktúre? A keď si to natriem na spodok brucha alebo pod pazuchu tak ten škodlivý anorganický iód alebo KI sa naviaže na tukové bunky a zmení sa na neškodný organický? Prepáč že sa takto laicky pýtam, vieš mi to vysvetliť tak laicky?A ešte jedna otázka-čo spôsobí, že sa človek prestane potiť, ak si jódovú tinktúru natrie pod pazuchy?Ďakujem indiga



87

Re: Jód

Mna este zaujima, kvoli comu je pri uzivaniu jodu potrebny aj zinok a selen,
dik



88

Re: Jód

Vsetky reci okolo skodlivosti jodu je zamerne sirena loz. Su len lepsie a horsie formy jodu z hladiska absorbcie.
A ako so vsetkym, aj s jodom sa da predavkovat.Ale to by potom mali kreslit smrtky na skoro vsetky lieky, vsakze....
A co tak na kuchynsku sol, staci 30 gramov a upadnes do komy!
S jodom treba samozrejme aj selen, pripadne aj zinok. To nakoniec vsade zdoraznujem.



89

Re: Jód

To znamená že iód a KI v jódovej tinktúre sú anorganické a pri prechode kožou sa stávajú organickými?A ako natieranie jódovej tinktúry pod pažu eliminuje potenie? Ďakujem indiga



90

Re: Jód

KI aj v tele zostava anorganicky, ale J sa naviaze, ako halogen.
Natieranie na kozu povazujem efektivnejsie pre to, ze uvolnovanie je postupne, nemoze to ovlyvnit crevnu floru a pri prestupovani cez kozu jod narazi najprv na tukovu podkoznu vrstvu, kde sa zrejme drviva vacsina naviaze na nenasytene tuky, cim sa v tele zdrzi hodne dlho, ako vsetky tukovorozpustne latky. KJ ked sa nerozlozi, opusti telo ako malicka molekula cez ladviny pomerne rychlo.
Jod neovplyvnuje potenie, ale kedze je antimikrobialny, zamedzi mikrobialnym rozkladom pod pazuchou, ktore su zodpovedne za vacsinu zapachu



91

Re: Jód

Rng a nie je to nebezpecne natierat si ho pod pazuchy pri prsne zlazy,kedze je tam tenka koza?



92

Re: Jód

Prave to, ze je tam tenka koza zlepsuje absorbciu. A prsia su plne tukov a spotreba jodu v prsiach je napr pri kojeni az 100 nasobok toho, co spotrebuje stitna zlaza. Je to celkom pochopitelene, kedze vaha prs je aj vyse kila (1000 gramov) a vaha stitnej zlazy len 25 gramov.
Prave naopak, dostatok jodu v oblasti prs znizuje pravdepodobnost tvorenia cyst a zvysuje pravdepodobnost ich reabsorbcie.

V literature najdes aj uspesne liecenie rakovin prs vysokymi davkami jodu, tj nad 50 mg KJ niekolko mesiacov.



93

Re: Jód

otazka: ak mam cysty v prsiach, nemam zvysit aj davku jodu,aby som sa ich zbavila? pred menzesom su velmi bolestive a opuchnute.dakujem



94

Re: Jód

Ja odporucam pre kazdeho aspon 2 mg, az 6 mg jodu.
Samozrejme pre ludi s cystami o tolko viac.
A treba samozrejme brat aj enzymy , pripadne si upravit hormony yamom. a DIM alebo I3C, cim sa zaroven poistis proti moznosti vzniku bujnejucich/rakovinnych buniek v cystach po celom tele



95

Re: Jód

Ahoj,
dnes som si bola dat namiesat 100 ml jodovu tinkturu v lekarni. Lekarnicka mi povedala, ze maju presne stanovene normy na pripravu tinktury ale az teraz doma som si vsimla, ze obsahuje 4 veci:
I (jod) 6,5
KI (jodid draselny) 2,5
spir. (asi alkohol?) 82,6
a posledné neviem precitat 8,4
Nevies nahodou, co su posledne dve zlozky?
Este by som chcela vediet akym pomerom to zriedit.



96

Re: Jód

spiritus je alkohol, len nie je urcene aky.Dufam, ze etylalkohol a nie nejaky prypus alebo isoprppyl. Zvysok 8.4 je doda(aqua)
Pokial nenas na to reakciu nemusis to nijak riedit. Ak mas reakciu,(velmi citliva koza) zried to na polovicu obycajnou vodkou.



97

Re: Jód

Lucide ja som lekarni dala presny recept a vyrobili mi podla neho. Len info.



98

Re: Jód

Vsetko zalezi od ochoty ludi, zialbohu su mnohi este z predosleho rezimu navyknuti na neochotu.



99

Re: Jód

Yannie,
ja som chcela recepturu podla RNG 2 % jodu. Ale ked sa neda, tak sa neda. Co uz. Hlavne, ze mi boli ochotni aspon nieco namiesat. V predchadzajucich dvoch lekarnach sa so mnou vobec nechceli bavit o vyrobe tinktury, takze som spokojna.
RNG,
nakoniec do tej lekarne asi budem musiet skocit popytat sa na ten alkohol, aj ked ju mam dost od ruky. Co ak to nezriedili etylalkoholom ale niecim inym? Moze to byt skodlive?



100

Re: Jód

Nuz lekarnici ti povedia, ze izopropylalkohol je neskodny, ja ale viem od inych lekarov inac. Ale zase katastrofa to nie je, ved toho pouzivas len par kvapiek  a vacsina alkoholu sa aj tak velmi rychlo odpari za par minut, tj neprenikne toho do tela privela.
Ja len z pricipu som nerad, ked ide na kozu nieco, co nemozes pit