Téma: Alopecia

Dobrý deň,
v auguste 2010 som dostala anafylaktický šok po antibiotikach (na H. pyroli) a následne mi začali silno vypadávať vlasy, čo trvalo 4 mesiace. Potvrdená bola difúzna alopecia na kožnom. Krvný obraz bol v poriadku, železo v poriadku, štítna žľaza v poriadku, hormóny v poriadku, pretestované šampony, tužidlo a farba na vlasy, ktoré som používala. V tomto čase mám problém s vlasovou pokožkou - celá vlasová pokožka je ružová, citlivá, časté svrbenie až pálenie, po jednom dni mám vlasy mastné (denne si ich umývam), bez lupín a tiež vypadávanie vlasov neprestalo celkom. Na žiadne ochorenie som sa predtým neliečila, nebývam unavená a veľké stresy neprežívam. Počas celého obdobia odkedy mi začal problém s vlasmi starostlivo užívam rôzne vitamíny, minerály, čaje,  používam šampony, vodičky, bylinky... (všetko čo zistím z internetu, že by mohlo pomôcť) a za 9 mesiacov mi vlasy nedorastajú (a z tých pár vlasov čo mi dorastajú tiež vypadávajú ešte krátke), sú veľmi tenké napriek výžive a hodne preriedené. Chcela by som Vás poprosiť o radu a pomoc pri liečbe vlasovej pokožky, zastavení vypadávania vlasov a dorastaní vlasov. Ďakujem.



2

Re: Alopecia

Ja neviem co sa ti v tele mohlo poskodit, ze sa to takto prejavuje. Moze to byt travenie, moze to byt hormonalna cinnost , hospodarenie so zivinami a podobne.\
Kazdu z tych pricin treba adresivat nezavisle.
http://rng.nazory.eu/travenie
Neviem ako ti zistovali hormonalny prpfil, ale napr DHT je hlavne zodpovedne za tenke a vypadavajuce vlasy Tiez za extra vylucovanie mazu a acne.
http://rng.nazory.eu/hormony
Co sa tyka stitnej zlazy, skoro vsetky testy su na nu znacne chybne, takze napriek tomu, ze ti lekari povedali ze mas v poriadku stitnu zlazu, ju v poriadku nemusis mat.V USA tvrdia novsie lekari vyskumnici, ze az 40% muzov a 60% zien ma znizenu funkciu stitnej zlazy a s tym spojene ine zlazy a ich hormony.
Takze odporucam selen, zinok, jod, vitaminy C, E, D-3, mineralovu zmes na kosti(napr bone essentials zo Swansonvitamins.com vitaminy B, najma B-5=panthenol a potlacanie hladiny DHT(I3C, DIM,  chrysin)
Pomaha aj alkalizacia tela.
Ked hovoris, ze mas zapalenu pokozku na hlave, asi mas nejaku alergiu alebo mikrobialny utok na hlavu. Na to odporucam najma zabal na noc do kokosoveho oleja s par kvapkami citricidalu. A pridat trochu oleja do co najjemnejsich samponov, lebo zapaly koze su casto z prilisneho vysusenia koze pouzivanim alkalickych samponov, co kozu odmastia az praska a tym sa do nej mozu dostat rozne mikroby, najma plesne.
Vobec pouzivanie kozmetiky kozi vseobecne skodi, lebo tato obsahuje hromadu skodlivej chemie.



3

Re: Alopecia

pre RNG:
Dobrý deň, ďakujem Vám za včerajšiu odpoveď.

Ďalej som z endokrinologickeho vyšetrenia zistila, že hodnota
DHEAS: 9,65 umol/l (podľa internetu žena 40-50 r. 0,66-7,20 umol/l) JE ZVÝŠENÁ.
TSH:1,006 mIU/l (podľa internetu 0,37-5,00)
TST: 1,78  nmol/l (podľa internetu 0,3 - 5,8).

Lekárka ma v ambulancii informovala, že mám hormóny v poriadku.

Dg: Normálna veľkosť a funkcia ŠŽ
      Defluvium capill. bez hypertrichozy, vs. poliek. s norm.  hladinou androgénov, vo vyšetr.

Th: sine, poučená, ko p.p.

V poslednom mesiaci pociťujem tupé bolesti v oblasti obličiek. Zrejme ide o ochorenie nadobličiek (možno z podaného hydrokortizonu 2x200mg pri anafylaktickom šoku v auguste 2010). Takže endokrinologička ma nelieči, neviem čo ďalej, asi všeobecnú lekárku musím požiadať o doporučenie na nefrologiu.
Objednala som sa do Piešťan na DHI Alopecia test. Skúšam čo sa dá.

Prosím Vás, vedeli by ste sa vyjadriť k mojim hodnotám DHEAS, ďakujem.



4

Re: Alopecia

Pozri na stranku dr Ray Saheliana na alopeciu
http://www.raysahelian.com/hair.html
Vsade inde sa spomina najma DHT ako dovod straty vlasov(tiez zhrubnutia maternice, hyperplazia prostaty, acne a prilis mastna plet a podobne)
Sice dr Sahelian spomina, ze doplnky DHEA a pregnenolonu mozu tiez sposobit nejak riedenie vlasov, ale dalej sa o tom nevyjadruje
V tejto literature ale spominaju,ze aj znizene hladiny estrogenu mozu sposobit padanie vlasov
http://www.hormonehelpny.com/column/alopecia.htm
No a spominaju, ze napr niektore steroly, ako napr zo saw palmetto by mohli pomoct. Ja doplnim aj yam,a extrakt z korenov zihlavy a kory stromu Pygeum africanum, lebo tie  celkove upravuje hormonalne hladiny a samozrejme I3C a DIM, ktore potlacaju Testosteron.

Nuz ak je to poskodenie obliciek(polycysticke a podobne) neslobodno sa divit, lebo za mnozstvo hormonov su zodpovedne nadoblickove zlazy

Ale vysoke DHEA moze byt aj z privysokej vahy, privelkej komzumacii masa , nedostatku vitaminu E, najma jeho najaktivnejsie formy, toccotrienolov,atd, pozri na http://www.livestrong.com/article/27511 … hea-level/

Naposledy upravil: RNG (2011-06-07 20:58:27)



5

Re: Alopecia

Dobrý večer RNG,
ďakujem za predchádzajúcu odpoveď, snažila som sa o ďalšie vyšetrenia, robili mi kožne vyšetrenie - ster, krv - biochemické vyšetrenie, podrobný hormonálny profil, ultrazvuk štítnej zľazy - všetko negatívne alebo hodnoty v norme, až na hodnotu S-Vitamín D3 /25-OH/ kde som mala 18,5 ng/ml !!! (má byť 30-100).

Podľa vyjadrenia endokrinologičky je nedostatok vitamínu D3 dôvod môjho vypadávania vlasov. Užívam Vigantol 2 kv denne večer, odporúčaná strava bohatá na ryby a primer. slnenie, Selezin ACE, šampon Klorane. Vraj po mesiaci mi vlasy prestanú vypadávať a po dvoch mesiacoch mi začnú dorastať.

Je pravda, že som sa vôbec neslnila, teraz sa to snažim dodržiavať - zatiaľ iba prvý týždeň, ryby a treščiu pečeň teraz jedávam denne. Chcem Ťa poprosiť o Tvoj názor na dávky Vigantolu, lebo som čítala, že treba užívať min. 2000 I.U. (3 kvapky) do mlieka a nie do vody, užívať ráno a nie večer.  Rada by som to užívala tak, aby mi to pomohlo (vlasy mi silno vypadávajú rok, mám ich už hodne preriedené a posledné dva mesiace je to už zúfalé).  A tiež sa Ťa chcem opýtať, či nedostatok D3 súvisí s vypadávaním vlasov, niekde čítam áno, inde nie, dokonca že D3 je blokátorom DHT, inde píšu že D3 zvyšuje testosteron. Ďakujem za Tvoju pomoc.



6

Re: Alopecia

Nuz je dost literatury, co spomina , ze pri nizkych hladinach vitaminu D-3 mozu padat vlasy, pozri napr
http://www.livestrong.com/article/49394 … -alopecia/
Vitamin D-3 je tukorozpustny a da sa doplnit velmi rychlo v tele, neytreba na to brat dlhodobo male davky, kludne,mozes zobrat  aj vyse 20 000 IU denne niekolko dni po sebe.
Zialbohu, napr pred dvoma rokmi zistili na Hawaii, za az 2w0% ludi, ktori so hodne na slnku naprik tomu, ze su hodne na slnku a nepouzivaju tieniace kremy maju nizke hladiny vitaminu D-3 v krvi, tj nie kazdy si ho vie vytvarat dostatok a preto ho odporucam doplnat, samozrejme hlavne v zime, ale pre tych nestastnych 20% aj v lete.
Pri opalovani sa u niektorych vie za pol hodiny vytvorit vyse 10 000 IU.
Davky do 100 000 IU kratkodobe brane nesposobuju ziadne problemy, hoci ja by som tak vysoko neisiel, osobne.

Tu je na vlasy viac
http://familydoctor.org/online/famdocen … l/081.html

Kedze niektore ziviny a vitaminy su v nasej potrave v nedostatku podla najnovsich poznatkov, odporucam KAZDEMU si doplnovat selen, zinok, jod, vitaminy C, E a D-3, pripadne aj K-2, cistit si cievy lecitinom, brat dostatok mikrovlaknin a probiotik z casu na cas.