1

Téma: Zasiahnutie oka dráždivou látkou

Dobrý deň,

RNG prosím Vás, potrebujem radu pre moju sestru, ktorá si omylom nakvapkala do oka koriandrovú silicu do aromolampy. Snažila sa vyplachovat si oko vodou, ale už dosť neskoro, kedže bola v domnení, že si dáva do oka niečo iné. Oko ju mimoriadne štípalo, bola teda na pohotovosti a lekárka jej predpísala 4 rôzne lieky, z toho aj 1 kortikosteroidnú očnú masť, vraj kvôli zabráneniu vytvorenia zrastov zo zápalu.

Dostala tieto lieky:
- Diclophenacum natricum 0,1 % (kvapky)
- Tropicamidum 0,5 % (kvapky)
- Dexamethasonum 0,1% (kvapky)
- Hydrocortisoni acetas 25mg/5g (masť)

Nakoľko sú tieto chemikálie (najmä kortikoid) škodlivé pre ľudský organizmus aj pri takomto vonkajšom užívaní ?
Stav je toho času už dobrý, oko nebolí, neštípe, ale podráždenie je ešte trochu viditeľné. Čo by ste prosím poradili teraz, ale aj všeobecne do budúcnosti hlavne ako prvú pomoc pri takomto náhlom zasahu oka ? Čerstvá šťava z aloe môže pomôcť ?

Ďakujem



2

Re: Zasiahnutie oka dráždivou látkou

Nuz ked si clovek das nahodou drazdivu latku do oka, nevidim ziadny dovod  po dokonalom vymyti aspon 15 minut davat do oka druhe skodlive chemikalie. Aloe vera je hojive, to si v prvom rade tam treba davat.
A ked si tam chces pridat nejaku mast, kokosovy olej je rozhodne lepsi, nez mast zo zakladom petrolejovej vazeliny a 1/5 percentom hydrokortizonu. Ten totiz sice potlaci zapal, ale to je len priznak toho, ze sa telo brani a cisti, co je spravne a netreba to zbytocne potlacat, naopak tomu treba pomoct.
Inac v pripade aromatickych olejov rozpustidlo nie je voda, ale olej, tj treba si kvapkat do oka olej na odstranenie silic.Lenze to malokedy niekoho napadne....