101

Re: Detoxikacia

RNG, čo povieš na vlákninu glucomannan, malo by to byť niečo podobné ako psyllium, je medzi nimi nejaký podstatnejší rozdiel?



102

Re: Detoxikacia

Medzi nimi je znacny rozdiel, aj ked su obe cistidla, absorbenty a potrava pre probiotika. Glucomanan napr znizuje aj glukozu v krvi, preto sa pouziva aj pre diabetikov aj ako dietarsky prostriedok pre ludi, co chcu zhodit vahu(novy produkt-Lipozene obsahuje 1500 mg glucomananu, davka 2 -3 kapsule denne)



103

Re: Detoxikacia

Dobrý deň,
dávnejšie som mala zlé pečeňové testy,ale nejak ma to netrápilo, pretože to bolo po prehýrenom víkende a vraj to bolo z toho.Nevenovala som tomu až takú pozornosť.Len som si prdvčerom všimla, že mám žlté bielka, tak som si len tak čítala na nete čo to asi môže byť až kým som nenarazila na Vás. To prečistenie pečene sa mi pozdáva, či už je to tým spôsobené alebo nie,píšete, že občas by sa to malo urobiť. Lenže ja vôbec neviem ako nato?! Vidím, že tu máte napísane nejake dávky tých vitamínov,ale ako ich brať,netuším.Ak by Vám to nevadilo,poprosila by som Vás o presný postup ako začať a všetko.
Ďakujem Vám veľmi pekne.
Katka



104

Re: Detoxikacia

Pozri na temu
http://www.rng.nazory.eu/pecen
na protokol dr Berksona. Pri nom treba brat aj dostatok mikrovlaknin, aby tu extra vylucenu zamorenu zlc vyniesli z telaNejedna sa o vitaminy ale selen(mineral) ALA( antioxidant) a najma sylimarin, co je koncentrovany  vytazok zo semien ostropestreca marianskeko(milk thistle/sylibum marianum-druh bodliaka)



105

Re: Detoxikacia

Čítala som teraz o mikrosilici ako ju používajú na detox ortute, originál produkt ale čo doporučujú je nehorázne drahý, tak by ma zaujímalo, či by sa to nedalo nejakým iným nahradiť:

originál produkt:

http://www.drvitaminsolutions.com/index … amp;p=1138 - tu píšu ale, že to funguje len v čreve, tak to sa mi zdá potom sakra drahý špás, keď je to len na črevo

"The product is insoluble and functions to bind heavy metals in the gut so that they can be safely eliminated with the bowels"

"Because IMD does not enter the bloodstream, it will not lead to spikes in blood mercury levels and potential kidney/liver overload."

http://www.biopureeurope.com/microsilica.html

alternatíva? - mala by to byť nejaká nevstrebateľná anorganická forma:

http://www.iherb.com/Naka-Herbs-Vitamin … 0-ml/24234

Naposledy upravil: bludicka (2012-04-05 19:33:49)



106

Re: Detoxikacia

Nuz ja neviem, ja si stale, myslim, ze spravna kombinacia doplnkov ako ALA, MSM,selen, jod, mnirovlkakniny,cilantro, a rozne zelene postupne to telo odmoria z ortute, kazdy z nich zrychluje vypadavanie ortute z tela a do nekonecna sa nemoze ortut v tele virit, nakoniec musi vypadnut pri zvysenom vylucovani a znizenom prijme.
A to su povacsine aj tak potrebne a uzitocne veci pre telo a cenove dnes pristupne.

Spomenuty "kidney overload" (pretazenie ladvin) vylucovanim otrute je blbost, kedze aj pri najsilnejsich chelaciach je davka ortute , co vychadza max v miligramoch, ak ma clovek to stastie.
Pretazenie ladvin nastava pri chelatoroch co cheluju aj ine mineraly  ako sa stalo napr pri IV chelaciach s pouzitim EDTA, ked lekari dali do dennej davky vyse 10 gramov EDTA, co pretazilo vylucovanim sa najma vapnika a viedlo az k nefritidam.
Podla slovenskeho prislovia"praca kvapna malo platna." a 'Pomaly dalej zajdes"

Naposledy upravil: RNG (2012-04-05 23:22:30)



107

Re: Detoxikacia

No neviem s tými obličkami... ja mávam veľmi silné bolesti v obličkovej oblasti, keď to preženiem s cheláciou, potom vypijem aj 3-4 litre obličkového čaju a prejde mi to, veľa ľudí to máva tie obličkové bolesti.

Tie prírodné chelačné veci sú dosť slabé podľa môjho názoru, možno fajn na slabšie otravy. To by som robila cheláciu ešte asi ďalších 10 rokov, keď teraz tri roky beriem prakticky nonstop DMPS, DMSA+ALA Cutler, o iných doplnkoch ako jód, selen, chlorela, vlakniny ani nehovorím plus kopec ďalších podporných a stále to nemá konca. Teraz už posledné týždne to robím tak, že beriem prakticky nonstop menšie dávky DMSA a ALA každé tri hodiny+každých 6 hodín 5 gramov chlorely na črevnú absorbciu, po dvoch týždňoch si dám prestávku štyri dni. Táto žena robila cheláciu Cutlerom 8 rokov:

http://whatidontknow.net/blog/eight-yea … ion-story/

Naposledy upravil: bludicka (2012-04-06 06:59:35)



108

Re: Detoxikacia

Mozno su oblicky citlive na chelator alebo priamo na ortut? Zialbohu je to tazko dokazat, clovek sa moze viacmenej len domnievat.
Drzim ti poalce, aby ti to netrvazlo 10 rokov, nakoniec skus as viac chelatorov, ako uvedena zena. A ja som vzdy radil pit roztok ALA, pre castejsie davkovanie, lebo ALA ma velmi kratky polcas zivota v tele, uvadzaju 1/2 az 2 hodiny podla roznych literatur v plazme.
http://ezinearticles.com/?Alternative-H … id=4170046
Zo zvedavosti som to okamzite vyskusal, dal som si do mojho drinku, co pijem postupne cez den(obsahuje najma ester C, glucomanan a ovocny koncentrat) aj 1200 mg ALA.
Ja som sice zly objekt, lebo zrejme nemam zamorenie ortutou poznatelne, ked nereagujem ani na 600 mf ALA, ale aj tak, ked je napr ALA dobre na cukrovku a polcas trvania v tele je len kratucky , podobne ako vitamin C, tak je dobre ich  dodavat casto.

Velmi to nezmenilo chut mojho drinku, ako by aj, ked tam mam silny koncentrat z brusnicovej stavy(cranberry), ktory prehlusi akukolvek inu chut.



109

Re: Detoxikacia

Mozno su oblicky citlive na chelator alebo priamo na ortut? Zialbohu je to tazko dokazat, clovek sa moze viacmenej len domnievat.
Drzim ti poalce, aby ti to netrvazlo 10 rokov, nakoniec skus as viac chelatorov, ako uvedena zena. A ja som vzdy radil pit roztok ALA, pre castejsie davkovanie, lebo ALA ma velmi kratky polcas zivota v tele, uvadzaju 1/2 az 2 hodiny podla roznych literatur v plazme.
http://ezinearticles.com/?Alternative-H … id=4170046

Zo zvedavosti som to okamzite vyskusal, dal som si do mojho drinku, co pijem postupne cez den(obsahuje najma ester C, glucomanan a ovocny koncentrat) aj 1200 mg ALA.
Ja som sice zly objekt, lebo zrejme nemam zamorenie ortutou poznatelne, ked nereagujem ani na 600 mg ALA, ale aj tak, ked je napr ALA dobre na cukrovku a polcas trvania v tele je len kratucky , podobne ako vitamin C, tak je dobre ich  dodavat casto.

Velmi to nezmenilo chut mojho drinku, ako by aj, ked tam mam silny koncentrat z brusnicovej stavy(cranberry), ktory prehlusi akukolvek inu chut.



110

Re: Detoxikacia

tie obličkové bolesti mi robilo DMPS - hlavne injekcie, to bolo najhoršie, DMSA a teraz dokonca aj medvedí cesnak, keď som to s ním prehnala, takže vychádzam z toho, že dochádza k ním prílišnou mobilizáciou ortuti skôr ako reakciou na konkrétny chelátor

Teraz už kombinujem prakticky nonsop DMSA, ALA, chlorelu, občas pridávam rôzne vlákniny ako glucomannan, psyllium, pektíny, ale chlorela je najlepšia, dokonca, keď ju beriem každých 6 hodín v dávke minimálne 20 gramov denne, tak mi výrazne redukuje vedľajšie príznaky DMSA a ALA a rieši výborne problémy s plesňami, čo má väčšina pri Cutlerovi, takže niečo v tom čreve robiť musí,  asi nejak zabraňuje reabsorbcii ortuti v čreve. A dávam si magnesium citrate v dávke, aby ma trochu prehnalo a črevo sa pravidelne vyprázdňovalo. Jód beriem skoro každý druhý deň - nič extra po ňom nepozorujem.

Naposledy upravil: bludicka (2012-04-06 19:16:24)



111

Re: Detoxikacia

RNG, doporučuješ často na zvýšenie zásaditosti organizmu namiesto sódy práve potassium bicarbonate kvôli tomu, že väčšina ľudí je skôr deficitná na draslík ako sodík a chcem sa spýtať, či by nebolo vhodnejšie použiť namiesto bikarbonátov citráty ako magnesium citrate, potassium citrate...

Tu doporučujú skôr citráty:

http://www.livestrong.com/article/13527 … pplements/
http://www.health-science-spirit.com/alkalizing.htm



112

Re: Detoxikacia

Nie. Citronova kyselina je silna, tj s nou telo neodkyslis prilis., vsakze.  A uhlicita kyselina sa rozpadava na vodu a kyslicnik uhlicity, co vydychas a je po kyslosti.



113

Re: Detoxikacia

Dobry den,
uz dlho sa odhodlavam podstupit chelaciu od tazkych kovov, hlavne od ortute. V ustach mam este stale 8 amalgamov, z toho 2 vybrate, + thiomersal z vakcin. Plomby tento rok dam urcite vybrat a preto musim najst vhodny chelacny program. Nasla som toto http://www.badatel.sk/index.php?option= … ;Itemid=45 kde hlavnou odmorovacou zlozkou je http://www.biocare.co.uk/default.aspx?G … Guid=70160
Alebo premyslam o kombinacii DMSA + ALA + podporne prostriedky. Ako laik neviem odborme porovnat, preto prosim o radu.
Urcite ale viem, ze musim odmorit mozog a nervy kvoli generalizovanemu epileptickemu zachvatu a roznym "psychickym" problemom.



114

Re: Detoxikacia

Zakladatyel tohoto fora, a zaroven jeho administrator, Ivan, ma dost podobne problemy, mozno by ti vedel poradit ako na to.
Na odmorenie ortute odporucam najma ALA a cilantro, ktore si mozes sama doma pestrovat.
Na nervove poruchy je dobre brat rybacie.krill/calamarine oleje s obsahom EPA a DHA, ktore su potrebne na nervove izolacie a celkove funkciu mozgu, lecitin a rozne esencialne tuky na regeneraciu.Jednotlive chelatory mysis brat opatrne s mensich davok po vyssie, podla pocitu virenia ortutu, prejavyjuce sa depresiou, zasklbmi, depersonalizaciou a mozgovou hmlou. Tieto musis spravnymi davkami udrzovat na minimum.
Z vitaminov B je to najma B-1 vo forme benfothiaminu, davky 300 az 800 mg, a B-3 vo forme inositol hexaniacinate, davky 500 az 1000 mg.
Tiez pomaha napr Picamilon, zlucenina GABA a B-3(300 mg), ktora ukludnuje cinnost mozgu, a tiez L-theanine(2 x 200 + mg) co je aminokyselina zo zeleneho caju, posobujuca upokojivo proti "skratom" v mozgu so zvysenej mozgovej cinnosti.



115

Re: Detoxikacia

V očkovaniach pre zvieratá sa nachádza značné množstvo ortuti (väčšie dávky ako v ľudských vakcínach). Myslíte, žeby sa dalo aplikovať detoxifikáciu pomocou chelátov a absorbentov aj na zvieratá? Mám trochu strach to použiť kvôli prípadným detox príznakom hlavne z toho dôvodu, že zviera nevie povedať, čo cíti, čo ho bolí a pod.
Nedávno mojej známej zomrel asi cca 5-ročný psík akoby z jedného dňa na druhý na zlyhanie obličiek a spomínali ste tu, citujem

U ľudí, ktorí majú chronické dlhodobé otravy, majú väčšinou problémy s obličkami, vylučovacími orgánmi, adrenálnu únavu, trpia hypotyreózou, ortuť sa ukladá v týchto orgánoch,  najskôr treba podporiť tieto orgány, aby telo začalo vôbec tú ortuť vylučovať.

Taktiež som hľadala informácie o použití protokolu dr.Berksona na zvieratá, konkrétne na psy, ale bezúspešne. Nič som o tom nenašla, ani to, či je škodlivý. Je pravdou ale, že som neskúsila hľadať info samostatne na jednotlivé zložky uvedené v protokole dr.Berksona.

Naposledy upravil: MisheliQ (2012-06-08 21:53:56)



116

Re: Detoxikacia

Ja som nestudoval nic okolo zvierat a doplnkov, aj na doplnky som presiel len pre to, ze som mal osobne zdravie v zlom stave napriek pravidelnym lekarskym prehliadkam a riadenim sa podla lekarskych rad beznej dnesnej mediciny.
Kedze ma doviedli do mojho zleho stavu, zacal som privatne hladat ine nazory, inych lekarov a tak som skoncil s doplnkami a vyhybanim sa beznej monopolnej medicine celkove.

Protokol dr Berksiona odmoruje a regeneruje pecen a pankreas.

Na odmorenie celeho tela od ortute treba pouzivat rozne chelatory, najma ALA, cilantro , DMPS a podobne. Moze pomoct aj jod a selen.
Zlyhanie ladvin moze byt z roznych dovodov, od chemickeho zamorenia az po rozne biotoxiny produkovane mikroorganizxmami a parazitmi.
To plati vseobecne, teda aj na zvierata.
Pre psov na rozdiel od nas je napr cokolada jed, to malokto vie, okrem profesionalov kynologov.



117

Re: Detoxikacia

Napr. pre psy je toxický/jedovatý aj cesnak a avokádo. Ale čo sa cesnaku týka, tam to záleží od množstva (pri avokáde neviem, neštudovala som to bližšie zatiaľ).

Čo sa týka protokolu dr.Berksona a jeho zložiek, tak som si to rozdelila a našla:
čo sa týka silymarinu:

Silymarin and vitamin E decreased gentamicin-induced nephrotoxicity in dogs.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17803742
Dávkovanie:
Suggested doses of Milk Thistle for Dogs

from the newsletter Healthy Pets - Naturally
Dog's size Dose as % of adult human dose
5-10# 15%
11-20# 20%
21-40# 30%
41-70# 50%
71-100# 75%
100# 100%

http://www.canine-epilepsy.com/MilkThistle.html

For pets, simply use their body weight as a percentage of the human dose. For example, a 30-pound dog or cat would get 30% of a human dose and a 10-pound cat would get 10%. Most products purchased at health food stores have the recommended human dose on the label. Give it for 2-3 months. Medicinal herbs should not be used continuously for extended periods. 5 days on then 2 days off for 6 weeks. Skip 1 week and begin again. It could be used one week each month as a little extra protection in otherwise healthy pets.

http://silymarin.com/?p=silymarin.cats

čo sa týka alpha lipoic acid/ALA:

Side Effects and Toxicity
Alpha-lipoic acid appears to be safe in dosages generally prescribed clinically. The LD50 was 400-500 mg/kg after an oral dosage in dogs; however, lower dosages (20 mg/kg) given intraperitoneally to severely thiamine-deficient rats proved fatal.
These adverse effects were prevented when thiamine was administered with lipoic acid. Anecdotal evidence suggests ALA may be hepatotoxic to cats at doses greater than 20 mg daily. There have not been sufficient studies to guarantee safe use in pregnancy.

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/11/3/232.pdf
lebo tu píšu, že dávka nižšia ako 20 mg bez tiamínu má smrteľné následky, ale zase tu to píšu naopak (teda ak tomu dobre rozumiem)

An experiment done with rats showed that administration of alpha lipoic acid in extremely high doses (20 mg./kg) in the presence of a thiamine deficiency proved fatal.

http://www.advance-health.com/rlipoicacid.html
Aká dávka je teda bezpečná??

2 prípady u psov, kedy bola ALA toxická

Series Summary – Suspected alpha lipoic acid (ALA) toxicity was diagnosed based on clinical history and compatible laboratory findings in 2 dogs. Case 1 was presented within 10 hours of ALA ingestion, with initial behavioral changes likely due to hypoglycemia. During the course of hospitalization, hypoglycemia persisted and evidence of acute hepatic insult developed. With aggressive supportive care (including IV fluids with dextrose supplementation, hepatoprotective medications, and a plasma transfusion), he made a full recovery. Case 2 was presented approximately 60 hours after ALA ingestion, and was found to be in oliguric renal failure. She was treated with IV fluids, gastroprotective medications, and furosemide, but her condition deteriorated and she was ultimately euthanized within 16 hours of admission to the hospital.

New or Unique Information Provided – ALA is an uncommon but serious toxin that should be considered in cases presenting with hypoglycemia, acute renal failure, or acute hepatic insult.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 … x/abstract

čo sa týka selénu/selenium/Se:

A suggested dose for a 50 to 75 lb. dog would be about 50 micrograms of selenium per day.


http://www.drschoen.com/articles_L1_14.html
Ale pozor vo vyššej dávke môže byť toxický!!

Selenium toxicosis after ingestion of selenium-containing shampoos or excess selenium tablets is rare in pets. Several factors are known to alter selenium toxicity; however, in general, a single acute oral dose of selenium in the range of 1-5 mg/kg is lethal in most animals. Parenteral selenium products are also quite toxic, especially to young animals, and have caused deaths in baby pigs, calves, and dogs at doses as low as 1.0 mg/kg.

http://www.merckvetmanual.com/mvm/index … 213300.htm

čo sa týka vitamínu E (synergicky so selénom):

A typical dosage for a 50 to 75 lb. dog is 100 to 400 I.U. per day.

http://www.drschoen.com/articles_L1_14.html

According to one site on vitamin E and dogs, anywhere from 2.6 to 3 IU per day is appropriate. This would mean a 25 pound dog could receive 75 IU per day, a 50lb dog 150 IU per day, etc. But the average serving of Science Diet Advanced Protection contains 700IU of vitamin E, indicating that for the kind of results their food is producing, a much higher dose would be appropriate.
I currently supplement my Airedale 400 IU per day.

http://www.collargirl.com/vitamin-E.html



118

Re: Detoxikacia

Zialbohu internet je klasicky prostriedok na sirenie roznych lzi a reklam, ako aj samozrejme obcas serioznych badani.
Toxicita ALA fama obieha celym svetom dnes, a samozrejme hypoglycemicke ucinky ALA tomu nezodpovedaju. Ja som cukrovkar, pouzivam ALA vo velkych davkach, ale znizenie hladiny cukru zo 600 mg davky je skoro nemeratelne, teda u mna.
Co to moze urobit psovi alebo macke nemam ani sajnu.

Co sa tyka toxicity cesnaku, ten je toxicky aj pre ludi vo vacsich davkach, podobne ako aj selen a vlastne vsetko predavkovane, vcitane vody a soli.

Samozrejme sa da otravit selenom, ked skodliva davka pre ludi sa udava od 1.5 mg a Selsun sampon obsahuje 1% selenium sulfidu,m tj v grame je 10 mg. Niz ale kto normalny by jedol sampon? Mozno psi si ho oblizu??? Alebo macky?
To len podporuje moju teoriu: nedavaj si na kozu nic, co nie je vhodne na jedenie.



119

Re: Detoxikacia

Práve som zistil, že iHerb mal DMSA v predaji od roku 2009. Nedávno ho zarazili. Asi došli na to, že to nie je doplnok stravy, ale syntetická chemikália: http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ca … Item/18618



120

Re: Detoxikacia

FDA coraz viac pritahuje uzdu, zneuziva vsetky triky, rozne vyspekulovane triky na slova, ktore povoluju predaj doplnkov. Samozrejme nemaju ziadne dokazy na skodlivost DMSA, ale DMSA pouzivaju lekari bezne na chelacium uz od ropku 1950,  tak to sa podla moznosti snazia stiahnut z trhu doplnkov, aby to ludia mohli dostavat len draho a na lekarsky predpis, tj znemoznit , aby si clovek mohol sam pomoct.



121

Re: Detoxikacia

RNG napísal(a):

A tak isto ALA, mam ten dojem, ze zamorenie ortutou je najma pri nedostatocnej vyrobe ALA telom u niektorych jednotlivcov a to je dovod nahromadenia. Ja napr som mal plno amalgamovych plomb a ziadna akumulacia ortuti u mna nenastala v zivote. Nemam priznaky virenia ani pri 3 gramoch MSM, ani pri 1200 mg ALA

Nábeh na problémy s ťažkými kovmi má špecificky primárne cca 60% z nás, pretože približne polovica obyvateľstva má neefektívnu verziu GSTM1 (niektorí dokonca žiadnu), ktorá súvisí s produkciou glutathionu a vieme, že s vysokou hladinou glutathionu v tele bez ohľadu na environment nepredstavujú pre jednotlivca ťažké kovy podstatný problém, pretože ich dokáže nielen efektívne detoxikovať predtým než sa stihnú akumulovať v tele, ale dokáže potlačiť aj nimi spôsobené symptómy (oxid. stres, inflammation, excitotoxicita, zablokanie methylation pathways a z toho plynúce chronické choroby ako CFS, hormonálne problémy, depresie, MCI, demencia etc..)

Ďalším faktorom je verzia apolipoproteinu E - APO E, kde verzia E4 (arginínová miesto cysteínovej - má ju cca 20% ľudí) je neefektívna pri detoxikácii ortute z mozgu. A tých spomínaných 60% je približné percento ľudí, ktoré nosí aspoň jednu z týchto dvoch genetických variant.

Potom tu sú MTHFR (methylation) a ďalšie ako COMT a SOD2, ale GSTM a APO E sú podľa mojich poznatkov najdôležitejšie.

Našťastie gény sa dajú "vytuningovať", napríklad GSTM doplnkami ako NAC, milk thistle, kvalitný proteín (kto si môže dovoliť, tak nedenaturovaný syrovátkový - whey), ALA, selén atď.., MTHFR aktivovanou kyselinou listovou, B12, B6..



122

Re: Detoxikacia

Vdaka za podrobne info na rozne cesty detoxikacie v tele, ktore mnohym chybaju, aj ako sa daju posilnit.



123

Re: Detoxikacia

S tým glutathionom to nie je také jednoznačné, mám ho málo preto, lebo mám v sebe ortuť a ťažké kovy, ktoré mi jeho zásoby radikálne redukujú a znemožnujú tak efektívny detox alebo mám ťažké kovy preto, lebo som sa narodila s genetickým deficitom a preto moje telo akumulovalo vo zvýšenej miere ťažké kovy? A čo vnútormaternicový zdroj ortuti od matky? Ten môže byť takisto veľmi významný, nie je to nakoniec tak, že práve u takýchto prípadov otravy sa už naruší celý detoxikačný mechanizmus organizmu? Žeby to bolo naozaj všetko len genetikou? Fajčenie, choroby ako rakovina, autoimunitné choroby, alergie, chemikálie, kozmetika, parfémy, zahriate trans tuky, akrylamidy, chronické infekcie, nevhodná strava, nedostatok niektorých minerálov, vitamínov, v značnej miere VF elektrosmog, užívanie liekov... toto všetko zvyšuje nároky na glutathion a dlhodobé ochorenia ho značne zredukujú a potom už nie je problém ani s akumuláciou ťažkých kovov v tele. Prečo je napr. teraz toľko ochorení MCS - Multiple chemical sensitivity, chronický únavový syndrém, fibromyalgia?

Príroda nás  nevybavila mechamizmami, ktoré by zvládali ten nápor toxínov, ktoré sa nám dnes servírujú, malému niekoľkodňovému bábätku, ktoré má ešte priepustnú  mozgovo-cievnu bariéru pichnú očkovaciu látku -  ortuť mozgový jed, ktorý putuje priamo do mozgu. S takouto "výbavou" do života sa len ďalej pridávajú problémy ako alergie, autoimunitné ochorenia, infekcie... Väčšina ľudí má práve pre tieto dôvody znížené zásoby glutathionu a oslabenú detoxikačnú schopnosť a nie naopak. Po chelácii ťažkých kovov sa hladina glutathionu upravuje do normálu.

To "tuningovanie" spomínanými doplnkami a ešte oveľa viac ja robím už tri roky, ale nemám pocit, že by mi to nejak významne  pomáhalo pri detoxe, okrem tej ALA, ktorá je výborná na detox mozgu - je to jediná látka, ktorú naozaj cítim a mám z nej najviac symptómov rozvírenej ortuti v mozgu. Aby som to upresnila, na začiatku chelácie, keď som bola na tom zle, mi tieto doplnky pomáhali do istej miery, úplne nenahraditeľné bolo v tej dobe užívanie adrenálnych výťažkov, ktoré by som asi ťažko niečím iným nahradzovala. Ale v súčasnej dobe už cítim väčší efekt zo surovej stravy a štiav ako z doplnkov.

Nedenaturovaný srvátkový proteín je nereálny, aj keď to výrobcovia s obľubou píšu, pretože zákon nedovoľuje použitie surového mlieka a už vôbec nie pri doplnkoch výživy, zákon v Amerike vyžaduje minimálne tz."flash pasterisation" 15-30s zahriatie na 71-74 stupňov celzia.  Ja si doma precedím vyrobený surový kozí kefír cez plátno a mám 100% nedenaturovanú srvátku a ešte aj obohatenú bididokultúrami.

Minule som čítala jednu zaujímavú teóriu, že jednou z príčin prečo sa akumulujú ťažké kovy v dnešnej dobe je nedostatok prirodzených sírových zlúčenín v strave. Ak si zoberieme stravu primátov, tak tí v podstate celý deň prežúvajú rôzne zelené listy, rastliny, výhonky v surovej forme - tieto sú veľmi bohaté na sírové zlúčeniny. Väčšina zeleniny, ktorú dnes jeme, je už tak prešľachtená na chute, že horčiny a sírové substancie sú v nich značne zredukované. Najsilnejšie vírenie z bežných potravín u mňa spôsobujú práve šťavy zo sírnych zelenin - brokolicové, rukolové klíčky, reďkovka, žerucha, mangold...

Na zvyšovanie glutathionu je vraj najefektívnejšia surová strava a divoké rastliny a nie izolované vitamíny a minerály. Zelenina musí byť ale v surovom stave a ideálne práve tie druhy, ktoré nie sú moc rozšírené u nás - rukola, mangold, rôzne divoké formy šalátu.  Niektoré z vitamínov sa prirodzene ani nevyskytujú napr. benfotiamine syntetická tukorozpustná forma, ktorá má uplatnenie pri niektorých ochoreniach, otázne je, mám dať peniaze za tieto špeciálne formy b vitamínov ako benfotiamin, MTHFR  a drahé doplnky ako astaxanthin, najnovšie napr. PQQ - necítila som absolútne nič, žiadnu energiu z neho alebo si mám radšej robiť surové šťavy a jesť klíčky - mám tam kyseliny listovej, astaxanthinu, karoténov, enzýmov habadej. Som pozerala minule jeden dokument o liečbe rakoviny, spomínali tam medziiným práve aj rôzne výživové doplnky, ktoré ľuďom pomáhajú, ale na prvom mieste zdôrazňovali rolu stravy, surovej zeleniny a štiav, o doplnkoch sa vyjadrovali, že jednak sú drahé a obmedzené pre ľudí, ktorí sú chorí a nemajú príjem a jednak takýto človek potom nie je nútený zásadne zmeniť svoju stravu, ktorá je alfa omega pri liečbe rakoviny. Pre väčšinu ľudí je jednoduchšie dať si svoju dávku doplnkov ako robiť zmeny vo svojej strave. Pozor tu nepíšem o bežnej zdravej strave, tu píšem o pomerne radikálnej zmene, kde sa konzumuje 80% v surovom stave a to hlavne zamerané na zelenolisté zeleniny, ovocie len obmedzene+šťavy a klíčky.

Na druhej strane ďakujem Bohu za chémiu ako DMSA a DMPS každý deň, bez tých by som bola ešte doteraz asi kripel. Keď už je na tom človek veľmi zle a veľa orgánových a vylučovacích systémov je už poškodených,  úplne prirodzenou cestou sa už z toho dostane veľmi ťažko, pretože je napr. veľmi ťažké dostať ortuť z mozgu, na to potrebujem niečo tukorozpustné, čo prekoná mozgovo-cievnu bariéru a efektívny protokol, ktorý zabezpečí stálu hladinu tejto látky v krvi, ako napr. branie ALA každé tri hodiny podľa Cutlera, tu sú na mieste aj doplnky výživy a v podstate aj chémia a rôzne syntetické formy.

Naposledy upravil: bludicka (2012-07-26 14:39:32)



124

Re: Detoxikacia

Nuz je to naozaj velmi komplikovane a o tom, co sa deje naozaj v tele zatial len "vedecky" tapame. A ciste zo statistickeho pohladu, v prirode sa nachadza podstatne viac latok, ako ma k dispozicii farmacia a doplnkovy priemysel, tj obracanie sa na povodne zdroje z prirody, neznicene vyslachtovanim a tepelnym a inym spracovanim je predsa len asi najlepsia rada.
Problem len je, ze nevieme ktore su na co uzitocne, lebo vyskum sa sustredi hlavne na latky, ktore vedu k patentovanym chemikaliam pre farmaciu. A ak aj nieco objavia uzitocne v prirode, miesto uverejnenie to skor zataja, aby im to nekonkurovalo ich patentovanym vyrobkom.



125

Re: Detoxikacia

bludicka, ako iste vieš, tak akútna otrava ťažkými kovmi je na rozdiel od chronickej vzácna, ľudia, ktorí sú geneticky lepšie vybavení na toto pre ľudskú biológiu značne neprirodzené prostredie, dokážu kovy, chemikálie, pesticidy, VOC, PCB a ďalšie vrátane tebou spomenutých efektívne detoxikovať, čiže odstrániť ich skôr, než ich hladina v tele dokáže kriticky znížiť hladinu glutathionu, zablokovať methylation-sulfation pathways, narušiť funkcie enzýmov, čím prakticky zabráni telu, aby to dokázalo samo detoxifikovať. Podľa profesionálnej praxe Dr. Hymana (functional medicine, odporúčam si aspoň prezrieť si jeho blogy (nie na oficiálnej stránke, tam to má už zredukované)) má prakticky každý chronický chorý človek nízku hladinu glutathionu a tú cca polovicu ľudí, ktorí nemajú/majú neefektívnu formu GSTM1 nazval "sick half"

K tým génom by som chcel dodať, že nie je to všetko o tých pár génoch/gen.polymorfizmoch vo vzťahu ku všetkým toxínom, napr. niektorí ľudia majú zníženú schopnosť detoxikovať toxíny typu antidepresív a pesticídov (nespomeniem si teraz na ten gén/polymorfizmus) a o pesticídoch tiež platí, že dokážu narobiť v tele chaos najmä prostr. inflammation. Genetika sama osebe neznamená chorobu, choroba je stále kombinácia génov a environmentu. Gény sme dostali, zatiaľ nie sme technologicky natoľko vyspelí, aby sme si kúpili efektívnejší genotyp, ale môžeme zmeniť environment (hoci občas mám pocit, že najlepšie by v tomto ohľade bolo odsťahovať sa na nejakú inú planétu) kupovaním organic whole-foods, filtrovaním vody, odmietaním vynálezov obmedzených ľudí ako sú dentálne amalgámy, a podobne. A potom je dôležitá nutrigenomika, pretože ako som už spomínal, aj funkcia neefektívnych génov sa dá zlepšiť, osobne si myslím, že nebude dlho trvať kým každý človek dostane pri narodení svoj genetický profil podľa ktorého bude vedieť prispôsobiť si svoj životný štýl tak, aby fungoval optimálne.

Čo sa týka vystaveniu toxínov už v prenatálnom veku, tak pri jednom teste sa našlo vo vzorke krvi z pupočnej šnúry okolo 290 toxínov, z toho 217 s neurotoxickými vlastnosťami - a potom, že prečo sa rodí čoraz viac autistických detí. A vedci, ktorí robia štúdie na nebezpečenstvo ťažkých kovov potom spravia taký fail, že testujú deti na ortuť vo vlasoch (a napríklad o autistoch vieme, že sú prevažne neschopní detoxikácie, takže sa to malo robiť prostredníctvom urinary challenge testu) a keď zistia, že deti s vyššou hladinou ortute vo vlasoch majú lepšie kognitívne schopnosti ako deti s nízkou hladinou, tak spravia conclusion, že malé množstvo ortute podporuje kognitívne schopnosti. Šialenstvo. To, že ortuť je druhá najtoxickejšia látka známa pre človeka (prvé je plutónium) a z nerádioaktívnych je teda top a že je známy neurotoxín im pri písaní tej štúdie asi uniklo. A štúdie posudzujúce toxicitu ortute podľa jej hladiny v krvi snáď ani nestoja za komentár.

Síra je v strave dôležitá, pretože sulfation a methylation sú navzájom prepojené, a teda tieto potraviny by mali mať v našej strave pevné miesto, bohužiaľ tebou menované potraviny všetky obsahujú goitrogeny, ktoré pôsobia proti funkcii štítnej žľazy, pričom varenie ich deaktivuje, dokonca aj vo wikipedii majú pekne vymenované problémové potraviny. Teda tu je skôr problém množstvo ako samotná potravina, ja osobne preferujem konzumáciu týchto potravín pravidelne, v rozumných množstvách a prevažne vo varenom stave, aj keď sa tým hodnotnosť potraviny znižuje (na druhej strane, niektoré karotenoidy sa varom aktivujú).

Z tých doplnkov ti určite odporúčam aspoň 800 mcg 5-MTHF (solgar má metafolin za výbornú cenu), methylcobalamin aspoň ten miligram a B6/P-5-P, okolo 60% ľudí má problém s konverziou kyseliny listovej na jej aktivovanú formu, čiže to je taký základ podľa mňa, methylation/sulfation musí fungovať ak chce byť človek zdravý. Astaxanthin a podobné antioxidanty majú tiež význam, ale skôr v záujme potláčanie symptómov a ako ochrana pred toxickými účinkami, kombinácia vitamínu E a selénu sa ukázala v štúdii s potkanmi ako neuroprotektívna pri otrave ortuťou, samozrejme vitamín C nesmie chýbať, IV majú inak skvelé výsledky v liečbe/potláčaní symptómov mnohých civilizačných chorôb, ale to už dodávam len pre zaujímavosť.

Inak je dobré spomenúť aj saunu pri toxínoch všeobecne, Dr. Sarah Myhill, ktorá svoj život zasvätila liečbe CFS na základe svojej profesionálnej praxe uviedla, že 50 návštev sauny zredukuje toxíny približne na polovicu, niekde som ale čítal, že je nebezpečné ísť do sauny s človekom, ktorý má plné ústa amalgámov kvôli vaporu, ktorý je schopný ľahko prejsť cez BBB (no po premene na anorganickú formu už cez tú istú bariéru prejsť nedokáže - bohužiaľ ani smerom vonku).

A ešte by som chcel dodať pre všetkých, ktorí to čítajú a majú chronické zdravotné problémy z ktorých podozrievajú ortuť, aby najprv spravili tri veci - tu budem znovu citovať Dr. Hymana, keďže sa špecializuje na chronické zdravotné problémy a keďže sa mi jeho pohľad na zdravie človeka prostredníctvom functional medicine zdá najlepší - podľa jeho bohatej praxe vám parafrázujem tri najčastejšie príčiny chronických zdravotných problémov:

1) životospráva - čiže prvá vec je začať konzumovať whole food-plant based stravu, mať v strave dostatok proteínov, komplexných sacharidov, vyhnúť sa trans mastným kyselinám, umelým sladidlám, aditívam, cukru a podľa možností aj hormónom, antibiotikám a pesticídom, o kofeíne a najmä cigaretách a alkohole dúfam písať nemusím. Doplnky - základ - vitamín D (kt. deficit je epidemiologický), kvalitný multivitamín - dôležité spomenúť hlavne zinok a selén, tie tu po radách RNG berie dúfam každý, horčík, kvalitné omega-3 NMK, dostatok spánku a tí čo nemajú masívny CFS, tak aj fyzickú aktivitu (znižuje inflammation, zvyšuje hladinu BDNF = neurogenéza, neuroplasticita, zvyšuje množstvo mitochondrií a ich funkčnosť, zlepšuje inzulínovú senzitivitu, detoxikuje telo zrýchlením všetkých vylučovacích ciest atď) a ešte by som spomenul aj meditáciu, alebo aspoň pomalé hlboké dýchanie cez bránicu na aktiváciu parasympatetika (vagus nerve).

2) alergény/igg reakcie na potraviny - 6 týždňová eliminácia najmä lepku a kaseínu (mliečne výrobky) (inak zaujímavé je, čo sa týka ešte tej ortute, že preukázateľne znižuje aktivitu enzýmov potrebných na strávenie týchto dvoch alergénov, často až do takej miery, že sa do krvi dostávajú toxíny podobné opiátom - gluteomorphins a casomorphins - ktoré spôsobujú choroby ako autizmus, schizofrénia, ADHD, skleróza multiplex..). Inflammation a leaky gut môžu vyvolať aj vajcia, sója, yeast a ďalšie, ale najväčší problém sú prvé dve menované.

3) ťažké kovy, najmä ortuť - tu by som dodal len toľko, že spomínaný Dr. Hyman mal sám CFS, brain fog, depresie z otravy ortuťou, pričom keď si pozrite jeho videá ako funguje momentálne, tak je to úžasné, rovnako ako príbehy jeho pacientov, ktoré bohato uverejňuje aj na svojich fórach. Za pozretie stojí aj jeho prednáška na TEDMED 2010 a 2012 (2010 je o functional medicine a 2012 o diabesity). Podľa jeho názoru by malo byť testovanie na ťažké kovy, najmä ortuť bežné a otestovať by sa mal každý.

http://www.wellsphere.com/healthy-livin … lth/803864

http://www.wellsphere.com/healthy-livin … ody/792393

Naposledy upravil: SariN (2012-07-27 13:31:07)



126

Re: Detoxikacia

K tým prvým dvom bodom ešte dodám odporúčanie na knihu od Dr. Alejandra Jungera - Clean, má výborné hodnotenia, keďže plne pokrýva body 1 a 2 a sčasti aj bod 3



127

Re: Detoxikacia

Podporovanie metylacie, povodne kvoli znizeniu homocysteinu  je tu aj na odmorenie tela, tj je to dvojnasobne dolezite.
Ucinok goitrogenov sa znizuje tiez doplnkom jodu, tj aj to by sa malo zdoraznovat pri odmorovani, kde sam jod sa tiez podiela na odmorovani, ci uz priamo, alebo nepriamo cez enzymy . najma pri dnesnom zamoreni inymi halogenmi, ako chlor, fluor a brom, ktore potrebny jod z tela vytlacia.
Protizapalove, ako curcumin, dumbier a  boswelicka kyselina teda maju aj pri roznych alergenoch ulohu nielen v mozgu, ale aj v crevach.
Tak isto rozne enzymy, ktore casto zdoraznujem na odmorenie tela, najma tie, ktorych ma jednotlive telo nedostatok, a pre to rozne potravinove alergie.
Pochopitelne prirodne zdroje tychto roznych enzymov, tj surove zeleniny a cerstve stavy z nich a rozne ovocia, najma co najmenej slachtene su tu klucove. Ale aj ich vytazky vo forme doplnkov su lepsie ako nic.
Pomale dychanie, branicne je zaklad pri thai chi,, kde sa k tomu pridava pohyb na zlepsenie cirkulacie krvi a odvodu lymfy a tym odmorovania tela., Okrem toho to zlepsuje celkove kondicku, coho som svedkom ja sam, ktory som sa desatrocia zanedbaval az moj povodny tep stupol z mladickeho sportoveho 50 za roky zanedbavania na 75, telo zablokovane roznymi zapalmi(starecka lamka...) a po 2 rokoch cvicenie thai chi len 1 hodinu do tyzdna mam tep spat na 50, zlepseny balanc a tonus svalov. Iste, keby som si nasiel, cas na kazdodenne cvicenie,. vysledky by boli ovela lepsie.
Momentalne beriem z absorbentov glucomanan, co znizuje okrem inego aj glycemicky index jediel, okrem podpory crevnej flory, kde mnohe probiotika vyrabaju napr vitaminy B, a casto B-12 vyrobeny v crevach sa dostane do krvi vo vacsom mnozstve, nez z potravin, lebo zaludocne kyseliny znacnu cast potravinoveho znicia. Beriem aj arabinogalaktan, vlakninu, o ktorej je dokazane, ze odmoruje telo a zabranuje vzniku rakovin uz mnozstvo studii. A najnovsie aj aj extrakt z kaktusu nopal, ktory je tak isto vyborny absorbent, prebiotikum, zdroj saponinov a roznych hojivych  a protizapalovych sacharidov.
O mesiac/dva sa ozvem, ake to malo ucinky na moju "starecku lamku" ktora mi zneprijemnuje zivot a obmedzuje moje pracovne schopnosti Pouzivam aj besne drahy tekuty fermentovany koncentrat(30 :1), 30 ml denne uz druhy tyzden, ale teraz som presiel na lacnejsu a koncentrovanejsiu novsiu formu freeze dried co je 100:1 so zarucene zachovanymi enzymami v davke 10 gramov denne(20 kapsul)
Povodne reklamy na tento vyrobok boli najma dieteticke, kedze tento koncentrat do seba nasiakne hromadu vody a "zaplni" zaludok, ale zrejme podobne ako kaktus Hoodia Gordonii ma satiacne/nasytujuce ucinky na mozgovych senzoroch.
Komercne vysli z drahym tekutym doplnkom Nopalea,s velkou reklamou, ktory samozrejme nemoze obsahovat enzymy, kedze je pasterizovany.
A pestovat si sam kaktus nopal alebo aloe vera alebo Hoodiu Gordonii v dostatocnych kvantitach pre cerstve stavy zialbohu pre mna neprichadza do uvahy.Takze freeze dried je asi najblizsie k cerstvemu.

Naposledy upravil: RNG (2012-07-27 14:54:56)



128

Re: Detoxikacia

Variť surovú stravu, zelenolisté zeleniny len kvôli deaktivácii látok ako goitrogény je podľa môjho názoru nezmysel. Ak už mám problémy so štítnou žľazou, tak je vhodné nejesť tieto potraviny vo väčšom množstve, hoci ja som ich jedla aj tak, aj keď som tie problémy jednu dobu mala. Tie rôzne pozitíva, ktoré sa občas uvádzajú pri varení zeleniny ako zvýšenie obsahu karoténov rozhodne neprevýšia výživovú hodnotu surovej zeleniny. Ak zeleninu odšťavím a zbavím ju vlákniny príp. rozmixujem vo vysokovýkonnom mixéri, výživné látky sa stávajú dostupnejšie.

Tie najefektívnejšie protokoly chronických ochorení zahŕňajú práve surovú stravu a surové šťavy, varená zelenina je tam len ako doplnok - zemiaky, strukoviny a pod. Ja som si vždy myslela, že moja strava je ok, ale až keď som nabehla na 80% surovú stravu so šťavami, klíčkami, zelenými nápojmi, tak tam som cítila výrazný rozdiel.

Výživové doplnky ak o nich človek číta, aké rôzne účinky majú, tak dajú človeku pocit, že získa z nich niečo viac ako dajme tomu zo zdravej stravy. Ale je to naozaj tak? Naozaj získam viac kúpou astaxanthinu, než keď si odšťavím mangold, klíčky a mrkvu? Ale keď o tom astaxanthine sa tak dobre číta a výrobcovia doplnkov vedia presne ako majú získať spotrebiteľov, každý sa bojí starnutia, choroby, ženy vrások atď.... sú ľudia, čo sa doslova stali závislí od doplnkov a bez svojej dennej dávky dostávajú kolaps. Tým rozhodne nezavrhujem rolu doplnkov, vždy je to lepšia voľba ako lieky, len píšem, že nevidím dôvod brať väčšinu z nich u ľudí, ktorí sa stravujú prevažne surovou stravou + šťavy, klíčky, nejaké superfoody. Vždy záleží od toho, aká je moja strava, čí som chorá atď. Surová strava nie je len o tom, čo prijímam, ale aj  o tom, čo hlavne neprijímam - všetky tie spracované, rafinované potraviny a hlavne pri tejto strave vzniká najmenej odpadových produktov, najmenej zaťažuje organizmus. Čo je lepšie riešenie, dať si varené jedlo+enzýmy+betaine hcl alebo surové, kde to nepotrebujem? Riešiť zácpu braním rôznych vláknin, horčíka alebo jednoducho konzumovať stravu prirodzene bohatú na vlákniny? Mám brať lecitín na čistenie ciev a doplnky na srdce alebo mám radšej jesť takú stravu, ktorá moje cievy nezanáša? Minimálne to druhé riešenie je lacnejšie a menej komplikovanejšie, aj keď uznávam, že pre väčšinu ľudí je úspech, keď začlenia do svojho života aspoň to prvé riešenie. 

Jediný b-komplex vo forme doplnku výživy, ktorý teraz beriem je "foodsource", nevidím osobne zmysel pre seba pri mojom stravovaní brať nejaké špeciálne formy b-vitamínov. Jediné, čo kupujem z vitamínov a minerálov je selén - vo forme  methylselenocysteine, vitamín D3, jód, vitamin E, C.

Ešte pred rokom som napr. brala na podporu metylácie: TMG, SAM-e, B12, kyselinu listovú - metafolin, B6, skúšala so aj NADH, najnovšie PQQ
Na podporu sulfácie som brala: epsom soľ - robila som si s ňou krémy a natierala som sa, kúpele, MSM, molybdén, biotin, B1, vitamín C, NAC
Na podporu glutahtionu: TMG, B12, kyselinu listovú, NAC, glycin, glutamin, C, E, zinok, ALA, podpora pečene silimarin, podjazykový glutathion...

Na črevo som brala glutamin, probiotiká. Na mozog theanine, taurin, GABA a nejaké ďalšie mozgové zmesy.

+ rôzne antioxidanty, minerály ako mg, jód, selén, zn, E, betakarotény, C, kurkumin

+ hormonálna podpora - thyroidné, adrenálne výťažky

potom podľa potreby na riešenie rôznych zdravotných problémov, čo sa priebežne vyskytovali napr. železo - som permanentne anemická, rok som mala nonstop infekcie - takže tam bol ďalší záber na doplnky - olivový extrakt, monolaurin, echinacea, astragalus, glukány, GSE, oregáno, koloidné striebro... potom zase prišli plesne a kandida - ďalšie doplnky ako enzýmy Candex, cesnak

brala som 40-50 tabliet denne, či to malo efekt, netuším, priamy efekt cítim pri máloktorom doplnku, teda s výnimkou napr. infekcie, candidy, v podstate cítim len nejaké adaptogény, na energiu kofeín - zelený čaj alebo tie, ktoré majú súvis s hormónmi ako adrenálne a thyroidné výťažky

Ja neviem reálne posúdiť, ktorý z týchto doplnkov moje telo skutočne potrebuje, čerpala som len z teórie a doporučení pri chelácii ortuti, tak som brala pre istotu všetko. A tu je práve ten zádrhel, keď človek berie izolované látky, to nevie naozaj nikdy posúdiť, čo z toho naozaj využije. Tak som to zredukovala na najnutnejšie minimum a riešim to viac "holisticky" cez stravu. A samozrejme finančná otázka tiež nie je zanedbateľná, pretože k tomuto všetkému potrebujem každý mesiac slušnú dávku DMSA, čo je samo o sebe dosť drahé. A keďže chelácia je často záležitosť 2-4 rokov, nechcem sa finančne zruinovať na doplnkoch.

Jedna vec je teória a druhá prax a chelácia ortuti býva často veľmi problematická a dlhodobá. Pre mňa je alfa omega brať chelátory ako hodinky každé tri hodiny deň a noc  s menšími pauzami prakticky nonstop týždne, mesiace, roky, všetko ostatné sa stáva podružné a nie je to až také dôležité pre mňa v tejto chvíli, už sa cítim fyzicky tak dobre, že väčšinu z toho nepotrebujem riešiť. Predtým som u seba každý mesiac riešila nejakú "inú diagnózu", čo mi vďaka ortuti nefungovalo skoro nič - imunita, hormóny, trávenie, bolesti v niektorej časti tela, ktoré prichádzali a odchádzali, plus také bizarnosti ako elektrosenzitivita - ktorá mi teda pekne znepríjemňuje doteraz život, plus alergia na chemikálie, parfémy.

Protokol Dr. Hymana - brať 3x za deň DMSA.... tomuto by som sa  vyhla, osobne mám najviac rešpekt k práci Dr. Cutlera, čo sa týka chelácie a keďže užívam DMSA 2 roky pravidelne skoro každý deň, tak najlepšie mi funguje jeho časté branie minimálne každé 4 hodiny, ešte lepšie každé 3 dokonca každé 2 hodiny - ale toto je už technicky nezvládnuteľné, ak som brávala DMSA menej často, dajme tomu každých 8 hodín, dochádzalo k redistribúcii ortuti a mala som veľmi nepríjemné vedľajšie symptómy, toto platí aj pre ALA.

Je známe, že ortuť dokáže poškodiť veľmi veľa systémov v tele, stačí sa pozrieť na autistov, koľko doplnkov oni musia brať, aby vôbec fungovali, zlyháva u nich všetko, hormonálny systém, trávenie, majú kopec neznášanlivosti na rôzne potraviny, alergie atď.

Dr. Hyman tak ako mnohí takisto profituje predajom doplnkov, svojich kníh a nie zrovna lacno. Prečo mi je Dr. Cutler napr. sympatický? Ako jediný sa snažil vytvoriť taký protokol detoxu ťažkých kovov, ktorý bude dostupný pre masy. Dokonca aj tí, čo nemajú peniaze na DMSA, môžu chelátovať len s ALA, aj keď to potrvá dlhšie a je tam viac vedľajších účinkov.
Dr. Hyman sa otrávil z tuniakových konzerv a sushi, v tom je veľký rozdiel, či sa otrávím z rýb relatívne nedávno alebo zdroj otravy siaha ďaleko do minulosti a väčšina z nej sa už stihla presunúť do mozgu, ortuť má silnú afinitu k mozgu.

Ďalšie články si od neho prečítam, pozriem sa aj na tú knihu.

Ohľadom toho IV vitamínu C, tak som si pár krát doteraz vyrobila podľa tohoto návodu lipozomálny vitamín C a lipozomálny glutathion. Či to má efekt IV, netuším ale čítala som, že mnohí lekári túto techniku už používajú na zvýšenie vstrebateľnosti rôznych výživových doplnkov , napr. Dr. Klinghardt bežne doporučuje svojim pacientom robiť si takéto lipozomálne mixy:

http://www.racehorseherbal.com/Infections/LET/let.html
http://www.betterhealthguy.com/joomla/b … eyond-lyme

Ešte možno úvaha trochu mimo... zatiaľ máme možnosť kupovať lacné doplnky z USA, ale dokedy? Ak sa naplnia predpovede ohľadom ropného vrcholu a zdražovania pohonných hmôt, letecká doprava bude prvá, ktorú to postihne, ak dovtedy nepríde ešte nejaký EU zákaz. Trend je taký, že v budúcnosti budeme radi, ak budeme mať vôbec peniaze na kvalitnejšiu stravu, nieto ešte doplnky. Možno preventívne nie je zlé začať sa orientovať na viac prirodzený spôsob ako zlepšiť svoje zdravie a ja len pevne dúfam, že dovtedy už nebudem závislá od DMSA, ktoré u nás vôbec nedostať.

Naposledy upravil: bludicka (2012-07-27 16:15:26)



129

Re: Detoxikacia

Nuz moze sa nam stat aj taka situacia, ze nejak cez kongress presmyknu nejaky zakon, kde trikom znicia doplnkovy priemysel, ako sa to pokusali urobit uz viackrat aj tento rok. FDA jwe servilna a svine, ako senator Durbin z mojho statu Illinois sa to pokusaju pripojit do novych "bill-ov" , ktore maju prvu stranu, o ktorej sa hovori verejne a dalsich 500 az 1000 stran, kde su zahrabane rozne veci o ktorych sa verejne nehovori, a je tam az 20% hodnoty vo forme "pork" tj rozne podpory, ktorymi si jednotlivi poslanci kupuju miestne hlasy, za "zasluhu".
V Europe je to Codex Alimentarius, a ten uz dokazal zlikvidovat mnozstvo uzitocnych doplnkov.
Tak im presla hromada nariadeni na odzbrojovanie ludi, aby ich mohli beztrestne pomocou policie a statnej milicie kedykolvek potlacit a cokolvek na nich znasilnit, tak im presla kontrola tlace, televizie a dokonca moc nad internetom, tak im preslo instalovanie milionov televiznych kamier, ktore sleduju pohyb ludia vuhodnocuju ho podla potieb roznych vladnych skupin, pripadne aj inych. Mnohe z tohoto je este viacmenej tajne a nepouzivane masove, lebo by sa ludia vzburili, ale legalna odsuhlasena diktatorska moc je uz v rukach vlady, co samozrejme znamena hrube porusenie nasich ustavnych prav, ktore podla americkychbn ustav(federalne a statne) nam nie je dana zakonodarcami, ale priamo vyplyva od Bohom danych prav. Preto sa tak strasne broji proti vieram, hoci v USA je az 86% ludi veriacich v Boha, a tych 5% ateistov im chce diktovat , a zatial sa im to dari.



130

Re: Detoxikacia

K tým doplnkom, páčilo sa mi ako odpovedal Dr. Mercola v Dr. Oz Show na otázku aké doplnky Dr. Mercola užíva aby ostal zdravý, Mercola mu vymenoval astaxantín, krill oil, jód a tuším probiotiká a keď sa Oz-ovi zdalo toto množstvo malé, tak zareagoval, že mu položil zlú otázku, správnou otázkou malo byť aké jedlá Dr. Mercola konzumuje na to aby ostal zdravý. Základ by mala byť strava, doplnky majú určite svoje miesto, veď konieckoncov nikto z nás nie je geneticky adaptovaný na toto prostredie v ktorom žijeme, stačí sa pozrieť na údaje o napr. laktózovej intolerancii, alebo alergii/intolerancii lepku/celiakii, tie čísla sú stále vysoké napriek tomu, že ide o potraviny bežnej spotreby, takisto aj prispôsobenie sa človeka-plodožravca na konzumáciu živočíšnych výrobkov nemohlo prebehnúť zo dňa na deň, čiže vzhľadom na relatívne pomalú adaptáciu človeka na environment musím dodať, že takmer nikto z nás nevie, kde má jeho genetika medzery - či mám genetický problém s mitochondriami, či mám problém s konverziou tryptofánu na 5-HTP, či mám problém s odstraňovaním cholesterolu z artérií, a pod., čiže aspoň nejaký ten základ ako - multivitamín, D, Zn, Se, Mg, I, vitamíny na methylation - na zabránie nutričných deficiencií a podporu detoxifikácie považujem za základ, zvyšok podľa zdravotných problémov.

S prácou Dr. Klingharta a Cutlera som oboznámený, ale čo sa týka konkrétne detoxu, tak väčšina vecí sa opakuje všade, Klinghart pridáva chlorellu na črevnú absorpciu, Cutler ALA (ktorú Klinghart považuje sa príliš slabý chelátor, ono je asi dôležitá dávka ako aj jej relatívne konštantná hladina v krvi keď má byť ALA efektívna, okrem toho ALA regeneruje vitamín C, vitamín E, glutathion, čiže minimálne ako antioxidant ju odporúčajú viacerí)

Je bežné a podľa mňa aj normálne, že každý kto robí svoju prácu dobre za ňu chce patričné ohodnotenie, mňa osobne by neuspokojoval pocit, že na rozdiel od svojich kolegov pacientov liečim a nepredpisujem im kvôli províziám od farmaceutických firiem antidepresíva skôr než im skontrolujem napríklad T3 a T4 a beriem za to rovnaký plat ako oni, rovnako keď už raz propagujem doplnky, ktoré majú za sebou kvalitný research a ktoré pomáhajú aj pacientom, ktorých liečim už roky, tak by som bol hlúpy ak by som týmto robil zadarmo reklamu výrobcom z celého sveta a ja sám z toho nemal ani cent, viď napr. Dr. Mercola, aj keď je pravda, že Dr. Hyman si za svoje služby ako lekár aj za svoje doplnky dáva fakt slušne zaplatiť. Cutler má zas knihy podľa mňa extrémne predražené a údajne neprakticky napísané, čim vlastne nechcem znevažovať jeho prácu a do konrastu vyzdvihovať spomínaných Hymana a Klingharta, vážim si prácu každého, kto robí kvalitný research, zvlášť ale lekárov, pretože tí majú vždy na výber ľahšiu cestu v podobe zapredania sa farmaceutickému priemyslu. Ono je škoda, že functional medicine je tak málo známa keďže ide o holistickú medicínu, ktorá by podľa mňa v normálnom svete (neovládanom hŕstkou vyvolených) mala potenciál stať sa mainstreamom. A inak Hyman sa neotrávil z tuniaka a sushi, ale ak si dobre pamätám, tak pravdepodobne kombináciou amalgámov, znečisteného vzduchu v Číne (tí masochisti tam používajú na vykurovanie uhlie) a spomínaného príjmu ortute z rýb. Každopádne si nemyslím, že na tom príliš záleží, pretože methylmercury prechádza cez BBB podobne ako elemental mercury a problém je najmä v tom, že časť Hg, ktorá sa v mozgu premení na inorganic Hg, neprechádza BBB (bohužiaľ obojstranne).

A doplnky v SR sú nielen drahé, ale často aj v pre telo prakticky nepoužiteľných formách, asi raz v rámci pobavenia sa skočím do lekárne a budem si pýtať citrát horčíka, alebo inú formu zinku ako je oxid..



131

Re: Detoxikacia

Nuz zijeme v realnom svete, ktory je riadeny peniazmi, tomu sa neda vihnut. A aj ked su pohnutky mnohych lekarov povodne humanne pre benefit pacienta, nakoniec si musia nechat za to zaplatit. A to castoaj viac, nez bezni lekari, lebo su neustale napadani a sudeni na podnet medickeho monopolu, ktorym zavadzaju a konkuruju
Osobne radsej zaplatim plno za rady a liecenie prostriedkami bez skodlivych postrannych nasledov a celkovy pristup k udrzbe zdravia, nez symptomaticku diagnozu a adresovanie viacmenej len symptomov patentovanymi=umelymi zamorujucimi chemikaliami.

Samozrejme drviva vacsina zivin ma byt z potravin, len ich vyber je kriricka zalezitost a ich spracovanie, aby sa neznicili v nich biologicke hodnoty. Doplnovat sa maju len medzery a okrem beznych ako selen, zinok, jod,vitamin C E D mikrovlakniny a obcas nasadit probiotika je to velmi individualne

Naposledy upravil: RNG (2012-07-27 20:41:33)



132

Re: Detoxikacia

Cutler má knihu pomerne drahú, ale je to to najlepšie, čo doteraz bolo o chelácii kovov napísané, aj keď je už táto kniha čiastočne zastaralá a dajme tomu neprakticky napísaná, rozhodne to nie je instantný manuál - čo kedy a ako mám presne brať, ale ako jediný rieši v tej knihe veci, ktoré som u iných lekárov zaoberajúcich sa cheláciou nikde nečítala. Drtivá väčšina kníh o ťažkých kovoch a chelácii je úplne nepoužiteľná, aspoň čo som ja čítala. Po prečítaní Cutlerovej knihy u mňa doslova nastala obrovská úľava, pretože som nechápala z čoho mám tú silnú adrenálnu únavu, problémy so štítnou zľazou, nikto o tom moc nepísal v súvislosti s ortuťou, všetko, čo som u seba riešila, zdravotné problémy som našla len v jeho knihe. Prvý rok chelácie som len tápala v rôznych protokoloch, tých informácií je strašne veľa, skúšala som jednorázové DMPS injekcie-príšerné vedľajšie účinky, modifikované pektíny, algináty, nano chlorelu, bežnú chlorelu, kyselina fulvová a kopec ďalších, je to všetko slabé a dnes už mám pocit, že tieto produkty sú vyrábané (okrem DMPS a chlorely - tu treba správny protokol brania) hlavne za účelom komerčného zisku. Nikto nerobil s týmito produktami dlhodobé štúdie a hlavne, či sú schopné detoxikovať aj mozog a keď si zoberiem odporúčania výrobcov na dávkovanie dajme tomu modifikovaných pektínov - 5 g denne alebo branie alginátov - 3-6 kapslí denne, je to strašne málo pri otrave ortuťou, potrebovala by som to brať aspoň 3-4x denne a to by sa tieto produkty potom nehorázne predražili, tu už je aj DMSA super lacné. 

Cutlerov protokol mi poskytuje najlepšie vysvetlenie chelačného procesu. ALA samotná nie je dobrý chelátor, ale o to ani moc nejde, ALA ako tukorozpustný antioxidant otvára bránu do mozgu, rozviruje ortuť a DMSA, DMPS ju zase v tele naviažu. Na dmps už nereagujem teraz vôbec, na DMSA len čiastočne - trochu viac preniká do mozgu, na ALA silno, ortuť v tele už mám značne zredukovanú, potrebujem ju dostať teraz z mozgu. A to dokáže jedine Cutlerov protokol častého podávania ALA. Tak napr. podľa Klinghardta a väčšiny sú dostačujúce DMPS injekcie na cheláciu, ale tie nedokážu dostatočne chelátovať mozog, ja už o tom nepotrebujem čítať, ja to rovno všetko testujem na sebe.

No a ja keď som prišla k lekárovi s tým, že mám podozrenie na hypotyreózu a chcela som vyšetrenie T3 a T4, tak mi povedal, že max. mi vyšetrí TSH. On aj keby chcel, tak ho poisťovňa nepustí, na T3 a T4 už musím mať diagózu vážnejšej poruchy štítnej žľazy. Takže som potom musela ísť do súkromného labáku a ďalšie vyšetrenia si dať urobiť na vlastné náklady, T3, T4, protilátky, ferritin atď. Problémy so štítnou žľazou má dnes pomaly každá tretia žena - neviem či vďaka stúpajúcemu elektrosmogu, mne silný elektrosmog jednu dobu spôsoboval problémy so štítnou žľazou, alebo je to nedostatok jódu a iných živín ako napr. selén, alebo tie ťažké kovy, nefunkčnosť štítnej žľazy je väčšinou vždy len následkom nejakého iného problému v tele, dokonca to by asi nikto nepovedal, súvisí doslova priamo s funkčnosťou čreva keď má niekto dajme tomu celiaku, candidu, môže mať problémy so štítnou žľazou. Minule som si písala s jedným endokrinológom, lebo som chcela tie vyšetrenia, u nás ľudia sa ani nedostanú napr. k liekom ako armour, jediný liek, ktorý dostane u nás pacient je syntetický T4 a drtivá väčšina žien celoživotne trpí nediagnostikovanou hypotyreózou, pretože TSH je veľmi nepreukazné pri určovaní diagnózy.

Obilie nie je prirodzená strava pre ľudí, dnešné obilie je ešte vysoko prešľachtené na vysoký obsah lepku kvôli pekárenským účelom a to isté sa dá povedať o mlieku a hlavne jeho moderných podobách, pasterizované, ultra vysokoho zahriate trvanlivé, presladené jogurty, tučné syry. Pri surovom kvalitnom mlieku ľudia také problémy nemajú. O kvalite dnešného predávaného chleba sa ani nebudem radšej zmieňovať. Veľa ľudí má problémy s lepkom a nemusí sa to prejavovať nejak dramaticky, sa zistilo že u starších ľudí je to veľmi častý problém. Kedysi dávno aspoň tie obilniny "predtrávili" dlhodobým kváskovým procesom, teraz tam nasypú emulgátory, éčka, kypriace látky. Takže tu hrá rolu nielen samotná potravina ale aj jej spracovanie. Ak dám obilninu dajme tomu naklíčiť, tak už také problémy nerobí.

Naposledy upravil: bludicka (2012-07-28 06:10:07)



133

Re: Detoxikacia

Tak veru, ked nechame kvasok urobit svoju robotu a rozlozit vselico v obili, nielen ze je podstatne stravitelnejsie, ale tam pribudnu aj rozne vitaminy a ine ziviny,, co kvasok vytvara
A doplnanie jodu a selenu je uz davno preukazane ako uzitocne, najma pri dnesnom utoku zamorujucich halogenov ako chlor, fluor a brom, ktore su dnes vo vode, v muke dokonca aj ako konzervanty v olejoch, nehovoriac o liekoch a roznych zamorujucich syntetickych chemikaliach.Tieto sa navazuju tam, kde by mal byt jod a tak jod vytlacaju z teloa v kvantitach.
Uviedol som napr priklad teplej sprchy, kde za 5 minut moze clovek dostat cez pory koze do tela az 1 mg chloru, co vytlaci 3 mg jodu. A potom tvrdia, ze denne cloveku staci 0.15 mg jodu!!!
Povodne cislo 150 mikrogramov bolo omylne urcene len zo spotreby stitnej zlazy, 25 gramoveho organu a na dalsich 60 kg tela sa vobec nebral ohlad.
Vo vode  vodarne sleduju mozno  10-20 zamoreni,  a pridavaju chlor a dokonca aj jedovaty fluor,ale v skutku pocet novych zamorujucich chemikalii v spodnej a riecnej vode je vyse 50 000.
Preto osobne pijem len destilovanu vodu, kde sa ich pocet a koncentracie drasticky zredukuju.



134

Re: Detoxikacia

Bežná konvenčná mainstreamová medicína je mizerná v liečbe príčiny ochorení, v záujme udržania si vysokých ziskov (farmaceutický priemysel obviously nepotrebuje zdravých ľudí) ignorujú roky výskumov, ktoré ukazujú, že environmentálna toxicita, inflammatory živ.štýl, alergény – zvlášť glutén a kaseín, nutričné nedostatky, rôzne infekcie, molds, EMF etc. spúšťajú v tele série reakcií, ktoré sa môžu prejaviť ako séria“chorôb“, veď len taký zinok, ktorého deficit je relatívne bežný, sa môže prejaviť spektrom symptómov od tráviacich problémov (Zn je potrebný na aktiváciu tráviacich enzýmov), IBD, cez stratu čuchu, vypadávanie vlasov, alergie, akné až po problémy s methyláciou a „chorobami“ ako je depresia a CFS, pričom som vymenoval len zopár potenciálnych následkov, ktoré následne môžu spôsobiť ďalšie a ďalšie problémy rozvrátením nervového, imunitného a endokrinného systému, ENS/PNI/PNEI, telo je poprepájané oveľa viac než si to súčasná medicína pripúšťa. Jediné prepojenie, ktoré sa akceptuje je „it´s all in your head“ tj. ľudia sú leniví, labilní, obmedzení a potrebujú byť kŕmení farmaceutikami, ešte že čoraz viac ľudí si robí vlastný research a môže konvenčnú medicínu zvysoka....., dokonca aj Mercola pravidelne radí vyhýbať sa doktorom na udržanie si zdravia.

Mlieko považujem, podobne ako jeho top konkurenta sóju, za anomáliu v strave človeka s výnimkou raw kyslomliečnych produktov a organic fermentovanej sóje, nechápem ako môže v roku 2012 ešte niekto kupovať „mlieko“ z obchodu a tešiť sa z toho, že podporuje svoje zdravie, alebo konzumovať sóju ako náhražku mäsa, prípadne nalievať sa sladenými malinovkami, lebo niekde počuli, že mozog preferuje ako palivo glukózu..

A je hanba, že v súčasnosti sa vzhľadom na štatistiky hormónalnych problémov stále pacienti u nás nemôžu dostať k bioidentickým hormónom, síce problémy s hormónmi majú stále nejakú príčinu a väčšinou je možné ju odstrániť, liečba prírodnými hormónmi môže aspoň uviesť pacienta do funkčného stavu – tj. preklenúť to obdobie kým si nevyrieši príčinu toho, že má hormóny v nerovnováhe.

Naposledy upravil: SariN (2012-07-30 12:26:06)



135

Re: Detoxikacia

Nuz ja tu trubim cely cas, ze si treba doplnovat aspon to zakladne, co sa uz davno objavilo, ze je prospesne si doplnit, a coho ziaqlbohu v beznej strave nedostaneme dost podla novych poznatkov,
ako selen, zinok, jod, vitaminy C E a D-3, cistit si cievy lecitinom a lipazou(az polovica ludi zomrie na zapchate cievy), a brat hromadu mikrovlaknin a nasadzat si uzitocne probiotika, ktorych inac prisun z nasej civilizovanej, sterilizovanej stravy nemame a pre creva a celkove zdravie su absolutne nevyhnutne.
Tiez najma kvoli nervom a zapalom je dobre brat zdroje potrebnych olejov EPA a DHA.
A odporucam mozno vacsine brat aj rozne potrebne enzymy, ktorych mame individualne primalo a preto zle travenie, prihustu krv a kvoli zlemu traveniu a absorbci stovky moznych roznych zdravotnych problemov.
A cistit a regenerovat si aj pecen, aspon raz do roka 3 tyzdne protokolu dr Berksona, lebo tento velmi dolezity filter v nasom tele sa da velmi lahko zapchat a to vedie tiez  k hromade  zbytocnych zdravotnych problemov



136

Re: Detoxikacia

Myslite,ze na zbavenie sa plesni pomaha koloidne striebro a peroxid vodika? mozno to uzivat aj ustne a v akom mnozstve, prip. ako si pripravit vaginalne roztoky, v akej konc.?



137

Re: Detoxikacia

Zialbohu nie velmi, ale napr na thrush(plesen v ustach u deti) koloidne striebro napodiv zabralo dobre. Zialbohu sa v zaludku voacnemej znici/zluci a teda v crevach jeho ucinok je minimalny.



138

Re: Detoxikacia

a co tak koloidne striebro na zbavenie sa krvacavosti dasien? podrzat striebro tak 10 min. v ustach? mozem ho uchovavat v hnedej sklenej flaske? mam lucenecke striebro v pet flasi,ale beriem si z neho do prace..



139

Re: Detoxikacia

OK, skus a napis ako sa ti dari.Krvacavosdt je nasledok najma zubnych streptokokov, a tie by sa mali dat koloidnuym striebrom potlacit, Tak isto roztokom GSE.



140

Re: Detoxikacia

ok, skusim..len neviem ci ta flasa z hnedeho skla je vhodna na uchovavanie..



141

Re: Detoxikacia

Kazda cista skle4nena flasa je dobra, len si musis byt ista, ze je dobre vycistena destilovanou vodou. Alebo daj do nej trochu striebornej, dobre pretras a povedzme okamzite vypi ako prvu davku. Koloidna strieborna voda je velmi blizko destilovanej, tj tak tu flasku zaroven ocistis. Pripadne to zopakuj este raz-dva krat a az potom davaj ko nej koloidnu striebornu vodu na dlhsi cas.



142

Re: Detoxikacia

krvacavost dasien, ak je to lokalny problem a nie napr. deficit vitaminu C, je vacsinou v dosledku nedostatocnej hygieny medzizubnych priestorov, kde sa usadzaju zvysky potravy, ktore tam hniju a pritahuju tak rozne bakterie a je tazke ich odtial beznym cistenim zubov dostat,  malokto pouziva medzizubne kefky alebo dentalnu nit pravidelne - ale toto je jedine, co definitivne u mna odstranilo krvacavost a vobec mi nepachne z ust ani po zobudeni rano

vyborne sa mi osvedcilo vyplachovanie ust silnym slanym roztokom, pouzivanie prirodnych zubnych past - znacka weleda DM drogeria a vyborny dezinfekcny ucinok ma tento doplnok s obsahom oreganoveho, skoricoveho, klincekoveho oleja, je to drahsie, ale je to tak silne, ze staci jedna kvapka na zubnu kefku a tu flasku uz mam vyse roka:

http://www.iherb.com/North-American-Her … 0-ml/14855



143

Re: Detoxikacia

Mnohe aromaticke oleje/koreninove su vyborne lokalne antimikrobialne latky. Najma klincekovy olej pouzivali dlho zubari na dezinfekciu zubov.



144

Re: Detoxikacia

Dobrý deň RNG, chcela by som ta poprosiť o radu s čím sa dá spraviť detoxikácia tela, ale nemyslím kvôli ortuti, s tou nemám problém. Chcela by som si očistiť kompletne telo kvôli silným migrénam ktorými trpím už roky.Beriem Yam, pupalk. olej, black cohosh root, jód, D,E,C, prípravok na kosti zo Swansonu Bone E., raz ročne Berksonov protokol, brala som aj digest platinum. Skôr by ma zaujímalo niečo také, čo prečistí črevá úplne. Čo si myslíš o prípravku Sanogeläkremičitý sorbent)
http://www.altermedic.sk/product/sanoge … QodIUkASA? Ďakujem indiga



145

Re: Detoxikacia

Mozno to pomoze, ale ja som zastanca skor brania pravidxelne aspon 15 gramov roznych mikrovlaknin cely zivot,
pripadne kyselin a enzymov na zlepsenie travenia.
Migreny su zo zamorenia v krvi, co pochadza z nedostatku odmorovania (mikropvlakniny, rozne  enzymy, VODA !!!)
No a mozne su aj stresy, ktore treba odstranit co najviac, pozri na temu stres, http://rng.nazory.eu/stres
a tiez viralne utoky, ktore utocia casto na nervy a nervove obaly, preto tu trubim , aby si kazdy zvysoval viralnu imunitu, pozri na temu herpes
http://rng.nazory.eu/herpes



146

Re: Detoxikacia

RNG, chcem sa spýtať na tvoj názor. Čítala som že ak si človek urobí kúpeľ vo vani napr. 80 litrovej a nasype tam cca.3 kg obyčajnej soli a trochu(100g)sódy bikarbóny, vplyvom osmózy to z tela povyťahuje toxíny a kyseliny? Môže na tom niečo z chem. hľadiska byť? Ďakujem indiga



147

Re: Detoxikacia

Nuz definitivne kupele odmoruju, dlhsie vo vode odmori z tela daco toxinov, tak isto odmoruje potenie, sauna a podobne.
Ozmoza tlaci veci z miesta s vyssou koncentraciou na miesto z nizsou koncentraciou.
Ak chces dat do tela nieco transdermalne, musi byt koncentracia na kozi vyssia, ako je vnutri  v tele. Preto na transdermalny priestup odporucam radsej koncentrovane roztoky natrete na telo nez kupanie sa vo vode s nizkym obsahom soli.
0.3 kg soli ti moze dat do tela za prve len NaCl coho mame az privela a koncentracia 300 gramov na 80 litor je 3.75 gramov na liter, tj ovela menej nez ma telo koncentraciu, co je 9 gramov na liter, tj to do tela nic neda, prakticky, skor von z tela.
Ked hovoris o ucinnom mineralizovani napr v mrtvom mori, tam mas az 300-400 gramov roznych soli na liter vody
Ale take koncentracie mozes dosiahnut aj v kremoch, najma ked ich urobis nie z NaCl ale KCl . MgCl   a roznych stopovych prvkov, na transdermalne dorucenie, ako odporucam napr jod.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Sea

Naposledy upravil: RNG (2013-02-15 19:49:34)



148

Re: Detoxikacia

Ja som písala 3 kilogrami soli, nie 0,3kg.Ide o to, dostať toxíny von z tela, pričom sa nič nedostane dovnútra, myslím sodík. indiga



149

Re: Detoxikacia

Osmoza pracuje z tela von do vody aj bez soli, lebo ked su toxiny v tele vo vyssej koncentracii, nez vo vode , tak ich cast cez kozu prave kvoli osmoze prejde.
Najma v teplej vode, kde je cirkulacia pod kozou o tolko vacsia, tj priestup cez kozu obojstranne lepsi.



150

Re: Detoxikacia

Zdravím, rada by som sa spýtala na Váš názor v súvislosti s produktom Colo Vada Plus na detoxikáciu - pozostáva s bylinných antiparazitík, vlákniny atď...ďakujem za názor.