1

Téma: vláknina

Co je dobre na cistenie criev od usadenin? Je psylium dobre? Odkedy ho beriem zda sa mi ze mam stolicu ovela menej a to by malo byt naopak nie? Je nieco lepsie aby tam potrava nekvasila a dostavala sa do krvi vydatnejsie a za kratsi cas?



2

Re: vláknina

S psyliom treba pit vela vody. Psylium absorbuje az 50 krat tolko vody na vahu. Tj zo 6 gramami(polievkova lyzica treba minimum 3 deci vody a este stale je to polopevna latka.
Psylium, a pektiny(jablka, hrusky) by mali podporovat celkove peristaltiku, tj zvysovat motilitu=posuv potravin v crevach.
Kvasenie nastava v zaludku nedostatkom kyselin alebo ich prilisnym zriedenim. Pokracuje dalej do criev. Ak sa mu zamedzi v zaludku, zriedkavo moze zacat v crevach a aj to len pri nedostatku niektorych enzymov alebo zlej probiotickej flore.



3

Re: vláknina

Niektora potrava vsak vraj zanasa povrch criev a usadza sa medzi klkmi, co potom zamedzuje vstrebavaniu zivin do krvi a tieto zvysky tam stoja a hniju. Nie je nieco, co by toto dokazalo odstranit z criev? Pamatam si, ze ked sme zabili prasa, tak tie creva museli dobre premyt a nozikom potom vyskrabali ten plak, ktory bol v nich usadeny. To zrejme mame aj my, ale neviem, ci samotna vlaknina toto dokaze odstranit. Alebo ci existuje nejake lepsie rozpustadlo alebo cistiaci prostriedok?



4

Re: vláknina

Postupne sa to rozpusti, ci uz vlakninami alebo cinnostou probiotik. Pomaha pri tom najma Triphala, ktora je dost silne alkalicka.



5

Re: vláknina

Triphala? Dakujem a dostat to aj tu na Slovensku? Kolko to musim brat aby sa to rozpustilo, napriklad to Psylium alebo Triphalu?



6

Re: vláknina

Odporucam oboje, nie jedno alebo druhe.Vlaknin mame v potrave kriticky malo vsetci prakticky, a triphala je vytazok z troch trpkych ovoci, ma cistiaci ucinok na creva, je plna regeneracnych antioxidantov a podporuje spravne typy bakterii v crevach=probiotika.
Ja napr momentalne mam medzi doplnkami tento koncentrovany produkt, kde je az 45% aktivnych latok
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Triph … /4546?at=0



7

Re: vláknina

Dakujem opat. A este jedna vec ma zaujima. Padali mi vlasy a tak som si nasadil Pivovarske kvasnice. Je to kvasinka Saccharomyces cerevisiae. Vraj bohaty zdroj B vitaminov, kyseliny listovej, mineralov, stopovych prvkov a enzymov. Vlasom to zda sa velmi prospieva, ale to co ide zo mna vo forme plynov --- uuuf, hotove kvasnice. Tak som sa chcel spytat, ci sa mi nemozu namnozit nejake zle kvasinky? Vies ked som si v lete robil tu kuru proti candide, nemozu pivovarske kvasnice tuto kvasinku alebo aj ine znova podporit, alebo naopak ich nicia? Neviem teda, ale dost ma z toho duje, tak ci je to dobre na crevnu floru a tak? Nerad by som si zasa zamoril krv a hrube crevo kvasinkami.

Inak to psylium je fakt dobre, stolica sa vobec nelepi, takze asi tak to bude aj vo vnutri criev. A tu Triphalu si cim skor objednam. Ked vravis trpke ovocie, mozno aj nase višne by boli podobne.



8

Re: vláknina

Sacharomycae cervisae je uzitocne probiotikum.Takze ked sa premnozi v crevach, neuskodi. Nuz je to kvasinka, ktora kvasi a produkuje plyny, co sa da robit.
Kazda bakteria a mikrob sa snazia ine potlacit, to je normal. Pod kvasinkovymi infekciami sa ale nemyslia kvasne probiotika, ale skodlive plesne a candida albicans.
To mas podobne s hubami, niektore su dobre, zdrave  a liecive, ine jedovate.
Visne su vyborne ovocie, ale porovnavat ho so zlozkami triphaly(amla, harada, behada/Embilica oficinalis,Terminalia chebula a T. belerica ) nie je fer.
Tieto totiz maju unikatne bohate obsahy aj vitaminove aj liecive latky. A maju historiu pouzivania na liecenie uz  tisice rokov.



9

Re: vláknina

Preco je DGL zdravsia ako cela Licorice? Je glycyrrhizin skodlivy? Myslim na ucel ozdravenia tenkeho creva. O licorice pisu, ze je zdrava na pečeň. Môže byť?



10

Re: vláknina

Vacsie mnozstva glycerhyzinu su drazdive, preto v tabletkach na upokojeniem zaludka sa snazia vybrat glycerhyzin.



11

Re: vláknina

Dobry den,
chcela by som Vas poprosit, zvyknem rano jest psenicne otruby. Je to vhodna vlaknina? Pripadne je lepsia ovsena vlaknina (napr. http://www.vemica.sk/ovsena_vlaknina.php?sekce=21) psenicne klicky, ci ovsene otruby, rice bran? Mimo to kazde rano pijem 1 kopcovitu PL (cca 8g to bolo, ked som to vazila) psyllia, ale zvyknem si miesat otruby do ranajok vzdy tak ze ktore by boli najvhodnejsie (pripadne ak viete o nieco dobrom). Nezijem na SK takze sa nemusite obmedzovat tym, ze "tu nic nedostat". smile Tiez by som chcela zaradit inulin a glucomannan neviem vsak ake mnozstvo by sa malo brat resp. napr. 500mg glucamannu v kapsule denne je postacujuce? Dakujem!



12

Re: vláknina

Mikrovlakniny sa beru na gramy, nie miligramy.Polievkova lyzica arabinogalaktanov ci inulinu je spravna davka s pollitrom   vody  http://www.vemica.sk/vlaknina_inulin.php?sekce=22
Ovsenna vlaknina obsahuje len malu cast mikrovlaknin. Dost mikrovlaknin z toho dostat je skoro nemozne. Ale je to lepsie, ako nic.



13

Re: vláknina

inulin a glucomannan si urcite zadovazim, arabinogalaktan som nenasla... objednavam z puritans pride. nechcem otrubami nahradzat mikrovlakniny, len som chcela vediet, ktore z uvedenych je vyzivovo asi tak najlepsie pretoze si to miesam s ovocim, jogurtom/tvarohom, lanovymi sem, orechmi.... spomenute mikrovlakniny by sa mali zapit velkym mnozstvom vody, co by mohlo mat zly vplyv na rozriedenie stiav a travenie jedla (mylim sa?) takze mikrovlakniny- psyll. inulin glucomannan pred ranajkami, velke mnozstvo vody. tu ovsenu vlakninu z danej stranky som dala len na ukazku



14

Re: vláknina

Ja osobne si davam mikrovlakniny do mojej flase s vodou a pijem to po glgoch celu den. Davam tam aj ester C prasok, aj citral niekolko kvapiek, aj niekedy MSM, ked ma moria klbove bolesti atd.
http://www.swansonvitamins.com/SWU508/ItemDetail
Ja beriem glucomanan najma na znizenie glycemickeho indexu potravin ako cukrovkar(DM2) ale dnes sa pouziva aj v lepsich dietnych pilulkach, draho, pod menom Lipozene.
Samozrejme ja na reklamu tak lahko nenaletim a kupujem si glucomannan na kila v prasku, ovela lacnejsie.

S jedlom nikdy nepi vela, inac si prilis rozriedis zaludocnu kyselinu. Pi az 2-3 hodinyy po jedle a to hojne. Vtedy dostavam do tela aj tie mikrovlakniny.



15

Re: vláknina

RNG
kolko mikrovlaknin dokopy by som mala denne si dat este okrem zeleniny ?

Mam arabinogalactan, inulin a chcem este objednat glucomannan a zmiesta dokopy do flase.



16

Re: vláknina

15 gramov minimum. Hruba vlaknina zo zelenin je podstatne menej ucinna, ako jemne plevy="vodorpzpustne" z indickeho zrna=psylium(planmtago ovata, isabgol/ispaghula
a inulin je dostat velmi lacno v obchdoch Vermica
http://www.vemica.eu/eshop/inulin-vlaknina-z-cakanky



17

Re: vláknina

Ktora z mikrovlaknin je najlepsia podla teba?
Citala som forum  a kazdy berie nieco ine. Ja mam arabinogalactan zo Swansonu, ale potom som citala, ze inulin je lepsi, potom ze jablcne pektiny, tiez ze glucomannan...



18

Re: vláknina

yannie, probiotika potrebuju pestru vyzivu, tak ako my.Ja si ich miesam a davam do drinku.



19

Re: vláknina

Dobre. Lebo ja tiez miesam, len ked sa mi minaju tak rozmyslam ktore objednat, a vidim ze treba vsetky smile



20

Re: vláknina

Najlepsia je dobra zmes mikrovlaknin, nie len jedna mikrovlaknina.



21

Re: vláknina

Dobrý deň,

kde si prosím objednávate  arabinogalactan a glucomannan?, najlepšie v prášku,

lebo inulín a psyllium sa da dobre kupiť aj na slovensku, ale tieto dve asi len objednať..



22

Re: vláknina

Arabinogalactan kupujem z www. swansonvitamins.com, tam je najlacnejsi, ale maju na Slovensko zialbohu vysoke postovne, takze sa to oplati len ked objednavas viac veci od nich.
Glucomanan som kupil v librovych baleniach cez internet  amazon, ale dnes ho uz maju rozni, napr
http://www.swansonvitamins.com/NWF1008/ … sp=NWF1008
tu istu znacku od Now foods dostanes aj z Iherb.com



23

Re: vláknina

Dobrý deň,

ktorú triphalu je vhodne pouzit, je to mozne aj ako powder, napr. tuto:
http://www.iherb.com/Planetary-Herbals- … 54-g/39350

a DGL je mozne tiez uzivat ako powder?



24

Re: vláknina

Uvedeny je prasok z troch ovoci, nie silny vytazok z nich ako napr tento
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Triph … Vcaps/4546

DGL je tak isto silny vytazok a spravna forma su tabletky na zuvanie, lebo pri zuvani a miesani so slinami sa aktivuje. Tento je napr vytazok 10:1 a ma prijemnu cokoladovu chut, na zutie pred jedlom
http://www.iherb.com/Enzymatic-Therapy- … lets/22403

Naposledy upravil: RNG (2012-09-11 19:51:47)



25

Re: vláknina

Ahoj RNG, prosím Ťa, aký musí byť čas medzi užitím vlákniny a ostatných vecí (oregánový, kokosový olej, citricidal), a medzi vlákninou a probiotikom. Ďakujem



26

Re: vláknina

Ziadny. Mozes to brat dokopy. Tj okrem probiotik, lebo tie nesmies brat spolu a antimikrobialnymi ako citricidal alebo oreganovy olej. Tam musi byt pauza aspon 2-3 hodiny.



27

Re: vláknina

RNG napísal(a):

Plus mikrovlakniny, pozri si napr
http://www.vemica.eu/eshop/vyrobky-s-vlakninou
kde najma inulin, psylium a pripadne ta ovsenna vlaknina, zmes tychto troch by si mal brat 15 gramov denne cely zivot, aby si podporoval neprestajne  probiotika, ktore sa musia z tej niekolkostomiligramovej kapsulky rozrast az do 1 kg vahy a plne osadit creva.

rng, docitala som sa, ze odporucas zmes tychto mikrovlaknin.
momentalne beriem lepicol plus. zda sa, ze funguje, no je dost drahy, preto hodlam vymenit.
o lepicole som tu citala tvoje vyjadrenie, takze mam jasno.



28

Re: vláknina

Mikrovlaknin je ovela viac,okrem menovanych  mas napr pektiny a este jemnejsie modified citrus pectins, arabinogalactany, glucomannan.
Casom si mozes zaobstarat teda aj ine a mat co najpesterejsiu zmes pre tie probiotika a na cistenie criev.



29

Re: vláknina

ok, dakujem.



30

Re: vláknina

Ahoj RNG, želám všetko dobré!

Chcem sa opýtať, čo znamená pri Citrusovom pektíne že: modifikovaný? Je to zlé? smile



31

Re: vláknina

Modifikovany znamena ze velke dlhe molekuly enzymami "pokrajali" na ovela kratsie, dokonca tak kratke, ze sa daju absorbovat aj do krvi a tak cistit/odmorovat cele telo. Preto je tento pouzivany na odmorovanie aj pri rakovinach, podobne ako aj arabinogalactan.



32

Re: vláknina

Dakujem.

Myslis to tak, ze tento citrusovy pektin a aj arabinogalactan su okrem dodania zivin pre probio kultury aj na odmorovanie tela?  Myslela som ze su to len vlakniny na creva ...



33

Re: vláknina

Ale kdeby! Vlakniny dosial lakari znacne podcenuju, podobne aj potravinarsky proemysel a pestovatelia, ake telo si ich oveni velmi!



34

Re: vláknina

Taka blba otazka. Mozem kombinovat viacej vlaknin dokopy, myslim tak, ze napriklad rozmiesam v pohari vody psyllium a inulin a potom vypijem, alebo musim byt medzi nimi dostatocny casovy odstup?



35

Re: vláknina

Ja som si vyrobil zmes vsetkych a tu pridavam do flasky vody na pitie, ktoru nosim cely cas so sebou. Probiotika tak ako aj my, potrebuju co najpestrejsiu stravu, tj co najviac roznych mikrovlaknin.



36

Re: vláknina

Takze, tak ako som vyssie napisal to mozem robit, cize takisto sa to da robit aj so vsetkymi vlakninami.



37

Re: vláknina

namiesat do vody - to som skusil raz a napucnelo to neskutocne uz za par hodin to bolo hnusne, takze teraz to robim takto, namiesam a potom hned vypijem wink zapijam potom plno vodou.... lebo ako to napucnie v pohari to napusnie aj v creve alebo v zaludku a trba to zriedit



38

Re: vláknina

Na kazdu kavovu lyzicku mikrovlaknin(5 gramov) treba vyse 250 ml vody, aby to zostalo tekute.
Najmenej zahustuju arabinogalactany, najviac modifikovany citrusovy pektin a psylium



39

Re: vláknina

Rozmyslam, ze si kupim aj arabinogalaktany, toto su tie ktore odporucas? http://www.swansonvitamins.com/swanson- … -8-oz-pwdr

Mohol by som si ich davat na noc s probiotikami, napr. jedna lyzicka?



40

Re: vláknina

To su tie, co aj ja pouzivam do zmesi, kde mam psylium inulin arabinogalactany modified citrus pectines a glucomannan. Ja si do toho pridavam aj praskovy ester C aj kyselinu askorbovu, niekedy aj MSM a praskove aloe vera a samozrejme nesladene ovocne koncentaty, niekedy aj citricidal, ked na mna nieco lezie a chcem to potlacit uz v zarodku. Z toho dam do litra vody asi 3 kavove lyzicky a dlho trasiem, az kym sa to rozpusti. A pijem miesto vody pocas celeho dna.



41

Re: vláknina

Ked si ich kupim, mozem ich uzivat na noc spolu s probiotikami?



42

Re: vláknina

Samozrejme ze mozes. Ale na noc vypit liter vody nie je dobry napad. Preto to ja beriem pocas celeho dna.
Naviac napr glucomannan podstatne znizuje glycemicky index potravin(spomaluje vstrebavanie cukrov),co mne ako cukrovkarovi je velmi uzitocne, druhym to tiez nie je na zahodenie. Dnes sa tato mikrovlaknina pouziva aj na chudnutie, co by sa mi taktiez zislo.



43

Re: vláknina

Ja som mal namysli, ze by som si dal jednu lyzicku tych arabinogalaktanov, rozmiesam ich povedzme v cca 1dcl vody a potom zapijem s jednym poharom (200-300ml) vody s probiotikami. Mohlo by to tak byt?



44

Re: vláknina

Mikrovlakniny do seba nasaju az 50 nasobok vody. tj na 4 az 5 gramov=kopcom kavova lyzicka,  teba 200 az 250 gramov vody= 2 az 2.5 dcl.
Takze to mas OK



45

Re: vláknina

dobry. cital som, ze mikrovlakniny treba rozpustit vo vode a pit pocas dna. to je OK, len ked tak nad tym rozmyslam... nevadi, ze sa nasiaknu vodou vo flasi a nie v tele? ma to potom vyznam, ked ich vypijem uz nasiaknute?
dnes mi totiz dosiel inulin a psyllium z vemici. dosiel mi aj lecitin, no ten neviem ako brat, okrem toho, ze ho manzelka prida do domacej pekarnicky do chleba. mam ho primiesat k tej zmesy s mikrovlakninami? alebo vypit s malym mnozstvom tekutiny naraz?
dakujem



46

Re: vláknina

Telo absorbuje vodu aj z mikrovlaknin a rozne latky sa nasiaknu aj do mikrovlaknin uz mokrych, kde vytlacia vodu.
Moja zena pouziva lecitin, niekolko lyzic do zeleninovej polievky, ked ju zacne varit,.
Kym sa dovari, lecitin je rozpusteny, Nezmeni to nijak chut takze ani nevies ze tam je.Take polievky robi bez tuku, samozrejme.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-11 19:04:10)



47

Re: vláknina

dakujem za tip. a mozu taku polievku potom aj deti? (9 a 12 rokov). ked ho ale chcem brat mimo jedla ako sa to ma brat? je praskovy.



48

Re: vláknina

Prosim Vas RNG o odpoved na otazky hore z 11.2.2014. Dakujem



49

Re: vláknina

Ajk deti maju mozog a lecitin sa v nom nachadza az 30 % suchej vahy. To ti dufam zdorazni, ze lecitin , tj zmes roznych cholinov , najma phosphatidilcholine potrebuju aj deti a dokonca este pred narodenim na vyvoj mozgu.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-13 22:41:18)



50

Re: vláknina

Ahoj,

chcem dat len do pozornosti. Tie vlakniny co sa daju kupit od firmy VEMICA, tak ked ich clovek kupi priamo od vyrobcu ASP, tak mam taky pocit, ze to vychadza o nieco lacnejsie.

Tu je stranka firmy ASP: http://www.aspsk.sk/eshop/category/48-vlakniny