151

Re: enzymi

RNG, toho pancreatínu od Solgar koľko treba užívať denne, stačí jedna tbl., či sa môže aj viac?

Naposledy upravil: Strejdo (2014-04-08 06:01:32)



152

Re: enzymi

Na intenzivne cistenie/odmorovanie  napr pri rakovinach odporucam az 2 x 2 tablety, dokonca za 3 x 2 tablety kratkodobo, co je ekvivalent az 18 gramov pancreatinu



153

Re: enzymi

A pri bežnom odmorovaní, keď nemáš žiadne vážne ochorenie, prípadne iba preventívna očista organizmu? A ako dlho sa má užívať minimálne?



154

Re: enzymi

Kedze kazdy mame telo individualne zamorene, nemozno poovedat ako dlho treba individualnemu cloveku telo odmorovat. Ale iste sa jedna aspon o niekolko tyzdnov.



155

Re: enzymi

A čo sa týka množstva, koľko denne?



156

Re: enzymi

Napr pancreatinu, entericky pokryteho  odporucam 2 x 2 tabletky toho spominaneho zo Solgar.



157

Re: enzymi

RNG uzivam Pancreatin od Solgaru vyše 5mesiacov 2x2 tbl. Chemoterapiu som ukoncila v maji minuleho roka. Docitala som sa tu ze v tak vysokej davke na precistenie ho odporucas brat kratkodobo. Mam uz znizit davkovanie - ak hej tak na kolko denne , alebo mam pokracovat v povodnom  davkovani? Samozrejme ze uzivam aj vsetko ostatne co odporucas pri onkoochoreniach.
 
Dakujem



158

Re: enzymi

Nuz mozes znizit davku na 1 x 2 , ale nejaky cas este treba sledovat telo, ci sa nahodou rakovina znovu neobjavi
Ked hovorim, ze take masivne davky netreba brat dlho, tym myslim bezne zamorenia ludi, nie onko pacientov. Tam je to zamorenie podstatne vacsie, najma po chemoterapii.
Odporucam ti aj precistit si pecen protokolom dr Berksona a samozrejme brat tych 15 az 20 gramov roznych mikrovlaknin, najma modifikovane citrusove pektiny a arabinogalaktany.



159

Re: enzymi

ano, dakujem. Protokol som si uz urobila a teraz beriem udrzobne selen 400mg, ALA 300mg a sylymarin 300mg denne. K tomu phsylium a jod transdermalne. prosim ta mozes mi este poradit  pripravok na modifikovane citrusove pektiny a arabinogalaktany+ davkovanie?
A  ma nejake neziaduce ucinky Pancreatin vo vacsich davkach? Rozmyslam ze by som ho este brala 2x2. Co povies?
dakujem

Naposledy upravil: Ika (2014-04-10 23:06:17)



160

Re: enzymi

Dobrý večer pán RNG, čítam, že odporúčate Solgar Pancreatina 2x2 tablety niekoľko týždňov, netušili sme to, u nás ho užíva jedna pani už niekoľko mesiacov, ide o cukrovkárku s vysokým tlakom a množstvom liekov, je nutné ho znížiť, poprípade úplne vysadiť? Užíva ho približne 4 - 5 mesiacov, môže to byť nebezpečné? Tiež ho užíva jedna žena s viacerými nezhubnými nádormi na pečeni a št. žľaze, rovnako 4 - 5 mesiacov, treba ho vysadiť, či znížiť dávky? Celkom ma to vyľakalo, lebo práve ja som im ho odporučila, nemohli si nejako uškodiť? Čo teraz? Ďakujem moc



161

Re: enzymi

Este som nepocul o ziadnom poskodeni tela aj tak vysokymi davkami enzymov.
Ale ako konzervatyvny a opatrny clovek odporucam brat len minimum potrebnych doplnkov. Kto ma v tele este stale rozne nefunkcne utvary, tak nie je este poriadne odmoreny a musi brat extra enzymy jod a selen dlhsie.
Vlastne jod a selen spolu so zinkom a vitaminmi C E a D-3 odporucam cely zivot, ziadne prestavky nie su potrebne. {Podobne aj mikrovlakniny.
Pancreatin nepomaha na cukrovku ani na vysoky tlak, nanajvys trosku zriedi krv, co moze malicko/nepatrne  znizit tlak.
Ale naozajstne krv riediace bezpecne enzymy su nattokinaza, serrapeptaza a lumbrokinaza.



162

Re: enzymi

RNG mohol by si mi odpovedat na prispevokm č.159? Ide mi o to ako dlho este mozem este brat Pancreatin 2X2?

Dakujem



163

Re: enzymi

Ika, mozes to pouzivat neobmedzene dlho, ale odporucam aspon polovicnu davku aspon niekolko mesiacov.
Na modifies citrus pectines, arabinogalactan a glucomannan v prasku pouzivam swansonvitamins.com, kde ich maju najlacnejsie
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … -8-oz-pwdr
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … grams-pwdr
http://www.swansonvitamins.com/now-food … -8-oz-pwdr
Osobne pouzivam zmes vsetkych mikrovlaknin, s rovnakym mnozstvom kazdeho z nich, zhruba, a pridavam do toho este aj aloe vera powder a vitamin C (Ester C s bioflavonoidmi a magnesium ascorbate)  a toho si davam asi 3-4  lyzicky kopcom do litra vody, co nosim stale so sebou a vypijem kazdy den. Samozrejme si obcas podla potreby do toho dam aj citricidal, alebo MSM a ochutim sio to ovocnym, koncentratom, nesladenym, ako visnovy, cucoriedkovy, malinovy, brusnicovy  a podobne.
Tieto ovocne koncentrovane stavy su bohate na rozne antioxidanty a kedze som cuklrovkar DM-2 nepotrebujem estra ziadny cukor, co pridavaju do komercne predavanych "ovocnych" stiav



164

Re: enzymi

Dakujem za odpoved RNG. Ja objednavam z i-herbu vsetky doplnky nie so swansonu tak si tam skusim pozriet nejaky produkt /arabinoglactan, citrus pectines/ Este keby si mi napisal davkovanie. psyllium beriem podla tvojich odporucani . U nas je dobry produkt Psyllium plus od firmy Dimica ktory obsahuje aj lactobacily a inulin.



165

Re: enzymi

Na niektore produkty odporucam swansonvitamins, pretoze aj napriek drahemu postovnemu na Slovensko sa to obcas oplati.  Porovnaj a uvidis.



166

Re: enzymi

Ahoj RNG.

Poraď prosím s enzýmami - možno to ocenia aj ostatní. Rád by som sa v tom nejak vyznal - orientoval. Prečo vybrať ten alebo ten a na základe čoho? V rámci nápravy trávenia, sú mi jasné kyseliny, probiotiká a aj mikrovlákniny, ale z enzýmov som OUT! Myslím tým správny výber konkrétneho produktu...

Spomínal si tu už mnoho enzýmov, ale ako si vybrať pre seba ten pravý - ak by nešlo o cenu! Viem, že napr. tento

http://www.iherb.com/jarrow-formulas-ja … psules/257

je vhodný na trávenie strukovín.

Ale čo ostatné? Je ich veľa druhov - vieš prosím vytvoriť prehľad aspoň cca 5tich produktov a ich vlastností, že sú vhodné na to a to?! Ak by mi nešlo o cenu, tak ktorý je u teba TOP v rámci enzýmov a prečo?

Ďakujem za odpoveď.



167

Re: enzymi

Nuz nas pankreas vyraba zmes roznych enzymov, co sa zahrnuje pod nazov pancreatin. A to je zaklad mnohych enzymov, aj toho uvedeneho  z jarrow, kde ten plus je pridany specificky bakterialny enzym na travenie jiektorych naduvajucich  zeleninovych  a strukovinovych cukrov
Pankreatin, zvieraci, co je velmi podobny nasemu je an na ucinok najlacnejsi enzym. Druhe enzymy, ako rastlinne, fungalne a bakterialne su ovela drahsie, ale niekedy vyhodne na specificke odmorovanie. Samozrejme sa daju pouzuivat aj miesto pancreatinu, ale podla mna je to vyhadzovanie penazi, teda ak sa jedna o bezne travenie a nie specificky enzymy na mlieko, lepok a podobne.
Na znackach nezalezi ale na obsahu, tj aktivite na kapsulu/tabletku v medzinarodnych jednotkach.
Na porozumenie napr 50 000 jednotiek proteazy rozlozi 50 gramov bielkovin, samozrejme pri dostatku kyselin, lebo ucinnost enzymov je zavisla od PH prostredia.

Entericky ochranene enzymy nie su urcene na travenie, ale na cistenie tela



168

Re: enzymi

sprava pre RNG:
  chcem sa spýtat užívam čaj Vilcacora ...vraj sa nemá užívat pri hormonálnej liečbe  ..kedže  užívam wild yam   - je to vyrovnávanie hormonálnej hladiny....    pýtam sa či vilcacora nestahuje - neruší  účinky wild yamu .... má byť časový odstup pri užívaní ,  a ako je to s liekmi chemickými  a vilcacorou....konkrétne anopyrin a lieky na vysoký tlak.   ..nestráca sa účinok  týchto liekov,?    Nikde som sa konkrétne nedočítala .... poznáte ludí čo užívali vilcacoru ako to kombinovali s inými liekmi _?   anopyrin a lieky na tlak   to sa týka mojej mami a tiež berie natokinázu a serapeptázu  .....a pije čaj z vilcacori......mna by tiež mrzelo ak by mi čaj vilcacora  blokoval účinky wild yamu.    píšu ze wilcacora čistí stahuje   látky pre organizmus cudzie ... chemické lieky sú tiež cudzie   ... a doplnky výživy ...  ?   AKé MáTE SKúSENOSTI ?     DAKUJEM PEKNý DNíK



169

Re: enzymi

Ahoj RNG,
chcem sa ťa spýtať, či môžem takto dávkovať doplnky
ráno nalačno 3xpancreatin solgar + 2x oregano od now foods + 2x NAC + 2x sylimarin
len ma zaujíma či nejako vadí brať enzými na prečistenie s týmito doplnkami ráno nalačno bez jedla....a potom o 2 hodinky probiotika s raňajkami...

vďaka



170

Re: enzymi

Vsetky menovane mozes brat kludne s jedlom. Oreganovy olej z nov aj pancreatin zo solgar su entericky pokryte, tj sa rozpustia aj tak az v crevach.



171

Re: enzymi

RNG prosim mozes mi odpovedat na prispevok 168 ??
Srdecna vdaka..



172

Re: enzymi

Vilcacora=uncaria tometosa=una de gato=cats claw je antimikrobialna bylina, nema nic spolocne s riedenim krvi, ani protizapalovymi,ani tlakom  ani enzymami, takze ju kludne s nimi mozes kombinovat.
Jedine, kde ju neodporucam je brat s probiotikami, kde musis medzi nu a probiotika dat pauzu aspon 3 hodiny.



173

Re: enzymi

RNG prosím o doporučenie TOP enzýmov (môžeš dať aj na výber nejaké 2-3 druhy) bez ohľadu na cenu...a s tým, že by to bolo na intenzívnejšie prečistenie organizmu + prípadne doporuč aj dávkovanie. Je to na prečistenie tela po dlhodobo zlej životospráve, nepravidelné a nekvalitné stravovanie, stress, alkohol a podobne...

(na trávenie ako také už mám Dr. Best Betain HCl, Jarro-Zimes plus, Jarro-Dophilus EPS a 3xmikrovláknina)

Ďakujem.



174

Re: enzymi

Na precistenie a regeneraciu pecene odporucam aspon 3 tyzdne brat protokol  dr Berksona a samozrejme zaroven mikrovlakniny.
http://rng.nazory.eu/rubriky/p/pecen
Na precistenie tela enzymami odporucam najma silny entericky pokryty pancreatin, ako napr tento
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … &ic=10
davka 2 x 2 tabletky ti da denne ekvivalent 12 gramov pancreatinu, co je hodne intenzivna davka.

Naposledy upravil: RNG (2014-04-16 18:14:33)



175

Re: enzymi

Ahoj, rozmyslam, ze kupim tieto enzymy na podporu travenia, ktore odporucas: http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=8
alebo vacsie balenie: http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=3

Chcem sa opytat. Docital som na tomto fore, ze tie USP jednotky vlastne vyjadruju aktivitu daneho enzymu. Cize v tomto pripade v jednej kapsule napr. proteaza ma aktivitu 50 000 USP jednotiek co znamena, ze rozlozi priblizne 50 gramov bielkovin.

Ale niektori vyrobcovia uvadzaju len obsah daneho enzymu, napr. poviem len priklad, ze v 1 kapsule alebo tablete je 250 mg proteazy, a vies mi prosim Ta povedat, aky je obsah v jednej kapsule (v mg) napr. proteazy v tom pancreatine co som uviedol? Alebo obsah daneho enzymu nie je priamo umerny aktivite enzymu?



176

Re: enzymi

Miligramy nie su jednotky aktivity, len vaha. Takze pokial nieco  je len  v miligramoch ale nie je standardizovane, neviem ti povedat aktivitu/ucinnost. Mnoho vyrobcov doplnkov sa takto vyhyba presnemi urceniu ucinnosti.
Standartny Pancreatin je definovany pomerne presne, takze tam je presna premena z mg na aktivitu v USP jednotkach(farmaceuticke americke jednotky)
Ja zasadne nekupujem enzymy, kde nie je presne urcena aktivita v medzinarodnych jednotkach.
Kto to neuvada, obvykle klame, aby si to zakaznik nemohol porovnat s inymi, konkurencnymi vyrobkami.



177

Re: enzymi

Ak som to spravne pochopil. Vymyslim si priklad, povedzme, ak je v jednej kapsule napr. aktivita proteazy 20 000 USP jednotiek a je tam v tej kapsule obsah 100 mg proteazy, tak ak napriklad nejaky konkurencny vyrobok ma uvedeny len obsah proteazy a to presne tiez 100 mg v jednej kapsule, ale zaroven nie je tam uvedena aktivita enzymu v jednej kapsule, dalo by sa povedat, ze ten konkurencny vyrobok ma tiez aktivitu toho enzymu 20 000 USP jednotiek, kedze by mal rovnaky obsah enzymu?



178

Re: enzymi

Zialbohu ako som povedal, len ked je ten enzym presne definovany ako standartny, mozes prepocitavat davky z miligramov na jednotky USP. Lepsie doplnky sa neboja ukazovat priamo jednotky USP, horsie sa maskuju za miligramy.
Napr bromelainy sa posudzuju v jednptkach GDU, tj zelatinu rozpustajuci ekvivalent, a ta moze byt od 300 GDU na gram bromelainu az po 3000 GDU na gram. Takze ked tu udaju miligramy bromelainu, nevies , ako vlastne to ma aktivitu v GDU na kapsulu/tabletu.



179

Re: enzymi

Aha, uz asi tomu rozumiem, ale predsa zopakujem. Takze napriklad:

"Produkt 1"

v jednej kapsule/tablete ma obsah proteazy 100 mg a aktivita je 20 000 USP jednotiek

"Produkt 2"

v jednej kaspule/tablete je obsah proteazy 100 mg, ale nie je uvedana aktivita toho enzymu.

To znamena, ze v tomto pripade nemoze clovek tvrdit, ze "Produkt 2" ma taku istu aktivitu proteazy ako "Produkt 1", na zaklade rovnakeho obsahu toho enzymu?

Naposledy upravil: Pietro (2014-04-23 09:52:39)



180

Re: enzymi

Pokial nemas uvedenu aktivitu, tak nevies o produkte nic.
Aktivita enzymov tiez  zavisi od PH a je udavana presne v mnozstve latky, co to pri urcitom PH rozlozi.



181

Re: enzymi

Uz to asi chapem, dakujem za vysvetlenie. A este mam otazku k tomu pancreatinu: http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=8
co znamena to 4X? To je vlastne 4x500mg = 2000mg v jednej kapsule? Alebo hovorim blbost?



182

Re: enzymi

Presne tak. Jedna kapsula ma ekvivalentnu obsah 2 gramy pankreatinu=2000 mg.

Ked to porovnas so starym  a drahym wobenzymom, ten obsahuje v jednej tablete len 200 mg pankreatinu



183

Re: enzymi

A to 4X plati aj pre aktivitu enzymu? Cize, ked je v tomto pripade aktivita proteazy v jednej kapsule 50 000 USP jednotiek, t.j. 4x50 000 = 200 000 USP jednotiek? Alebo na to sa to nevztahuje?



184

Re: enzymi

To 4 x plati len na miligramy, tj ekvivalent nekoncentrovaneho pancreatinu. Tie jednotky su popis naozajstnej aktivity=ycinnosti, tj jedna kapsula rozpusti 50 gramov proteinu



185

Re: enzymi

Vdaka, uz chapem. smile



186

Re: enzymi

OK



187

Re: enzymi

RNG chcem ta poprosit o tvoj nazor: uzivam 5 mesiacov Pancreatin od Solgaru podla tvojho odporucania 2x2 /onkopacientka/ na precistenie tela. Samozrejme ze aj ine doplnky. Asi pred tyzdnom som zacala mat castu stolicu /4x denne/ niekedy menej. Nikdy predtym som to tak nemala tak som rozmyslala ci to nemoze mat suvis s tym enzymom - ze ci uz na mna neposobi nejak neziaduco alebo ci uz som tak dobre precistena ze takto reaguje. Vcera som ho skusila vysadit a dnes to bolo lepsie. Moze mat aj taketo ucinky na telo tento enzym? Ak ano mozem ho uzivat aj nadalej? Obavam sa zamorenia...



188

Re: enzymi

Nuz taka velka davka 5 mesiacov uz musela vycistit telo dostatocne, takze ju mozes znizit alebo dokonca na cas aj ulplne vynechat a pouzivat len enzymy s jedlom
Ked sa enzym nespotrebuje, tak sa vylucuje. A privela enzymu v creve moze niekoho citlivejsieho aj podrazdit. Zatial si ale prva, ktora asi berie viac enzymov, nez momentalne telo potrebuje.
Zatial privela enzymov bolo pozotrovane ako skodlive len na huseniciach, mtore zjedia denne toklko kolko vazia. A napr ananas ma tolko enzymov v listoch, ze ked  sa ich husenica poriadne nakrmi,tak jej to doslova rozlozi telo. Samozrejme v doplnkoch, aj tych najsilnejsich nie je ani zdaleka tolko. Ale v tejto tabletke je 75 000 IU propteazy, tjteoreticky pri spravnej PH prostredia vie rozlozit az 75 gramov bielkovin. V tele /krvi je ale PH 7.4, co nie je pre tento enzym priaznive, tqkze v tom PH ma ucinnost znacne nizsiu, mozno tretina?
Inac enzymy su dobre len na zamorenia co vedia odstranit. Niektore zamorenia sa daju odstranit absorbciou, mikrovlakniny ako najma modified citrus pectines alebo ciastocne aj arabinogalactany pri tom dobre sluzia. Tiez liquid zeolites dobre odmoruju zo zamoreni, ktore nevedia enzymy rozbit.
Potom na kovy specialne je chelacia, karcinogenne su olovo, kadmium a najma ortut. Na rozne kovy chelacia s EDTA je velmi ucinna, tiez rozne ovocne kyseliny,  na ortut zialbohu treba ine chelatory, najma obsahujuce siru ako aminokyseliny, ALA, a z rastlin najma cilantro, co je zelena vnat koriandra.

Naposledy upravil: RNG (2014-04-29 23:27:32)



189

Re: enzymi

Dakujem za odpoved. Ja som to brala tak dlho lebo som bola po chemoterapii..A doteraz som fakt nemala ziadne púroblemy.Uzivam vsetky doplnky co odporucas pr rakovinach - aj vlakniny s lactobacilmi. Po akom case ho mam zacat uzivat zase? Predsa len telo sa zamoruje stale nakolko nase potraviny nie su bohvie co...Aj ked si clovek dava pozor co je.

Akurat som nasla na i-herbe pripravok na detox . Mozes mi poradit ci je dobry?
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ch … &ic=22

Naposledy upravil: Ika (2014-05-02 12:47:29)



190

Re: enzymi

RNG mohol by si prosim odpovedat na moj dotaz ? 189

Dakujem



191

Re: enzymi

Nuz bezne ked beries s jedlom dost enzymov, cast z nich ti cisti aj telo alebo nedovoli ho zamorit sa.

Ja beriem 2-3 tieto s kazdym vacsim jedlom a tiez 2 kapsule kyselin, kedze na starost mi ich telo nevytvara dostatok
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=1
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Beta … l&ic=7

Ten detox vyrobok je zaujimavy. ma sice dost nizke obsahy ale vela zloziek, takze moze ti pripadne aj pomoct.



192

Re: enzymi

Ahoj.

Chcem sa spýtať ohľadne enzýmov - konkrétne tráviacich enzýmov. Keď nefunguje trávenie tak, ako má, tak je to o kyselinách - ok, tomuto rozumiem. Rozumiem, že žalúdok neprodukuje kyseliny tak, ako má, a preto ich treba dopĺňať, pričom je ešte šanca, že žalúdok sa akoby časom "rozbehne" a začne produkovať kyseliny správne a dostatočne, atď...atď...OK, v poriadku.

Ako je to ale s enzýmami?!
Ak je nedostatok tráviacich enzýmov, tak to je spôsobené čím? Je to problém s pankreasom? Alebo napr. s pečeňou? A ak hej, tak ako to napraviť? Len neustálim dopĺňaním týchto enzýmov??! Ak je za tým ale prípadný problém pankreasu alebo pečene, tak netreba niečo robiť s tou príčinou nedostatku, a nie len dopĺňať stále enzýmy??! Nepoškodím si tak tieto dôležité orgány v tele? ...myslím v tom zmysle, že nebudem venovať pozornosť tomu, že môže byť napr. problém s pankreasom, ale budem len stále dopĺňať enzýmy!!?

Neviem, či mi rozumieš...

Ďakujem za odpoveď.

Naposledy upravil: radim (2014-06-04 19:34:34)



193

Re: enzymi

Nuz enzymy pracuju rozne ucinne v rozne kyslych ci zasadotych prostrediach. Tj napr enZymi na bielkovint, proteolyticke, pracuju pri kyslosti zaludka 4,5 PH najmenej 4-5 krat tak dobre, ako pri kyslosti 6.5 PH.

Potravinove doplnky su neskodne, za take ich prehlasili na to urceni lekari, tj spekulacie o poskodeni tela branim doplnkov v normalnych davkach su bezpredmentne.
Ked ti chybaju enzymi, nech je to z akehokolvek dovodu, musis si ich doplnat, pokilal telo nie je schoppne ich vyrobit, co sa moze casom stat, ale casto sa to nestane.

Ludia, co maju napr alergie na mlieko nie su chori, ani nemaju ziadne problemy s crevami a pankreasom a predsa nemozu jest mliecne produkty, pokial si nedoplnia prislusne enzymy. Mozu to mat uz od narodenia, ale mozu to ziskat neskorsie v zivote.



194

Re: enzymi

Myslel som to inak...uvediem príklad:

Čo ak mám problém s pankreasom, ale neviem o tom, len mi proste zle trávi. Branie kyselín a enzýmov mi tento problém nevyrieši, ale len prekryje!? To znamená, že vyriešené to mať nebudem, ale branie doplnkov mi len zmierni príznaky toho hlavného problému, pričom sa to ale nebude riešiť, a bude sa to ťahať ďalej - ja sa ale vďaka doplneným kyselinám, enzýmom, atď. budem možno cítiť OK, ale problém nebude odstránený - nemôžem si takto časom napr. poškodiť takýto dôležitý orgán??!

Toto nie je debata proti doplnkom - len sa proste dostatočne informujem, lebo mám obavy o tieto veci.

Ďakujem za odpoveď.

Naposledy upravil: radim (2014-06-05 07:53:20)



195

Re: enzymi

Nuz ked mas problem s pankreasom tak ho adresuj(zapaly , cysty, atd) Na to chodis k lekarom, aby to zistili, ci uz ultrazvukom, alebo z inych testov , ako zapalove a podobne.
To ale nema nic spolocne s tym, ze potrebujes kyseliny a enzymy na travenie a bez doplnku, ked ich nemas dost smerujes k stovkam zdravotnych problemov.
Su ludia, co maju nedostatok kyselin od narodenia, inac su zdravi Su ludia co nevedia stravit niektore latky a maju z toho alebo podvyzivu alebo alergie. Ani tam sa neda doplnku vyhnut.Alebo sa musis vyhybat tym spornym potravinam, co nevies rozlozit v tele. A inac su ti ludia obvykle celkom zdravi

Naposledy upravil: RNG (2014-06-05 16:37:11)



196

Re: enzymi

Mam otazku ohladne enzymov, konkretne mam doma Super Enzymes od firmy NOW. Mala som ich teraz so sebou na dovolenke, isla som lietadlom. Na dovolenke som ich pouzivala a teraz, ked som sa vratila domov, isla som ich pouzit a vsimla som si, ze vsetky tobolky uz nemaju tu istu farbu ako predtym. Original mali taku zelenkavo-hnedastu farbu a teraz su tam viditelne cierne casti. Akoby tam nieco zreagovalo alebo co. Co to moze byt a preco sa to stalo? Mozem ich este pouzivat alebo sa znehodnotili? Napadlo ma, ci sa to v lietadle v tom chlade v kufri nestalo, ale to by sa predsa stalo aj v case, ked mi prisli z USA. Tak nechapem.



197

Re: enzymi

Vlhkost je najvacsi problem pri doplnkoch, ktore mozu zacat plesniviet. A pri mori je vyssia vlhkost, takze obsah moze zacat plesniviet, ked navlhne. Nove doplnky, co su zatavene vo flaskach plnenych dusikom nemozu navlhnut.
Ja by som to osobne vyhodil



198

Re: enzymi

Ok, takze vyhadzujem. Este, ze to nebola plna doza. Dakujem za pomoc

Naposledy upravil: Enriketa (2014-08-07 16:07:52)



199

Re: enzymi

Mala som so sebou ale vacsinou svojich doplnkov, cize teraz mam pochybnosti, co ostatne veci. Spozorovala by som to na nich ci ani nie?Berberin, Boswelia, Probiotika, wild yam, dong quai, serrapeptaza, msm



200

Re: enzymi

Berberin a boswelia sa rozhodne nepokazia, kedze su antimikrobialne. MSM tiez nie ale o ostatnych neviem
Serrapaptaza nepravdepodobne lebo je kryta enterickym obalom co sa nerozpusta len tak vo vode, ale potrebuje na to zlc, zasaditu.
Wild yam a dong quai  by asi zmenili farbu, kebu zacali plesniviet.
Nie je to az take zle...