151

Re: štítna žľaza

Z le nie je z kyseliny citronovej, zle je z silnej uhynovej reakcie(Herxheimer Jarish), ked sa obsahy mnohych skodlivych mikrobov po zniceni odrazu dostanu do obehu a jemne na cas otravia telo. Preto treba zacat velmi postupne, od malickych davok, aby tato reakcia bola znesitelna.



152

Re: štítna žľaza

RNG,
ved ja to aj tak chapem, to odradzanie som myslela skor tak ze si proste jednoznacne nedoporucil, a tiez sa do toho MMS velmi nehrnies smile



153

Re: štítna žľaza

Milan dakujem ti za info.
Prave som sa chystala sa opytat aj teba na MMS, lebo si mi niekedy v januari pisal ze ho beries. Pisal si aj o borelii a o zavratoch ktore som mala aj ja. Aj o otcovi, to si pamatam.

Tu knihu od Humblea mam vo fyzickej podobe. Som opatrna, je to chemikalia, tak som sa chcela s niekym poradit kto ma skusenosti, lebo papier znesie vsetko, aj ked logika mi hovori, ze keby z toho nejaky clovek mal vazne problemy davno by sme o tom vedeli a Humble by si uz neskrtol.
Niektori (ako aj RNG) si MMS nechavaju „pre pripad“, keby nieco vazne bolo. To ma prekvapilo, lebo ked je pravda co sa pise v knihe, tak je to super vec na cokolvek a posobi aj preventivne, nechapem preco sa potom bat a nepomoct si uz teraz... No bojim sa aj ja smile Predsa uz len ta predstava ze brat chemikaliu s ktorou sa cistia bazeny... smile

Neviem dokopy ako dlho si bral a ci okrem borelie aj na nieco ine, ale citil si nejaku zmenu? Ze pomohlo? A kde si kupil? Na Slovensku predavaju, ale neviem ci je zdroj spolahlivy, tak sa pytam.
Takze po tvojej odpovedi sa MMS uz az tak nebojim, ale este toho jodu co som pisala RNG. S vacsimi davkami jodu mas skusenost? Aby ma netrafil slak nahodou smile



154

Re: štítna žľaza

Yannie keby MMS niekomu ublizilo, tak dobre vies ako by sa aj Humble potom citil a urcite by otvorene nerozpraval o jeho ucinkoch, bol dokonca aj v Cesku, kde na jeho seminaroch bolo velmi vela posluchacov a liecitelov, ktori MMS pouzivaju a pomahaju pri takych ochoreniach,kde konvencna medicina uz zlyhava...Ja som mal zo zaciatku tiez trochu obavy,ale vsetko mi vysvetlil Julius z tohto fora,ktory uz pomocou MMS pomohol uz mnohym ludom,dokonca aj detom s rakovinou...najnovsie teraz v lete 11 r. chlapcovi s nadorom na mozgu , doporucujem precitat http://www.badatel.sk/kpm/pribeh-11-roc … lave/Lugol bereme cela rodina kazde rano , mam 1%-ny, 12 kv. v troske vody len zahrkam a vypijem...co sa tyka MMS,beru ho aj male deticky,takze ozaj nemusis mat obavy,ak davkujem rozumne v predpisanych davkach tak nemozes nic pokazit...



155

Re: štítna žľaza

Opravujem ten link
http://www.badatel.sk/kpm/pribeh-11-roc … m-v-hlave/



156

Re: štítna žľaza

Bludicka mam otazku, mal som posledny mesiac dost zle obodobie, citil unavu tak som si objendnal Adrenal cortex od thornu. Avsak citil som sa po nom zvlastne, citim trocha tlak v hlave a raz ked som si dal 2 tak som mal problem sa minutu nadychnut. Nehvorim, ze to bolo na sto percent z toho, ale aj pri sporte som sa zacal citit cudne. Teraz som sa snazil o tom precitat nieco ale je to trocha komplikovane. Moze to nieco take sposobovat?



157

Re: štítna žľaza

Hormany reguluju vsetky procesy v tele a vykolajenie hormonalnych hladin preto ma nedozerne nasledky, moze sa to prejavit kdekolvek a to dobre, alebo aj zle.
Ak dobre, tak ti to zrejme pomaha, ako zle, tak je logicke, ze asi nie. Ale ani to nie je na 100% spravne tvrdenie, preto ze je to este komplikovanejsie, nez si vobec vieme predstavit.
Preto odporucam extra opatrnost s hormonalnymi a sledovat reakcie svojho tela.

Na boj s unavou su bezpecnejsie prostriedky, ako odstranenie mikrobialnych infekcii v tele,  enzymaticke cistenie, destresovanie, zlepsenie spanku, ATP, PQQ,ubiquinol, vcelia materska kasicka, NADH atd. Do hormonalnych by som isiel, az ked mi ine nezaberu, alebo ked mam jasne zistene hormonalne poruchy.



158

Re: štítna žľaza

Asi som si o tom mal viac nastudovat pred tym ako som si to objednal. No troska som sa spoliehal, ze som zatial s doplnkami nikdy nemal problem, takze pre istotu to necham tak. Snazim sa sledovat co moje telo hovori a zatial si myslim celkom rozumieme.

Naposledy upravil: MatusB (2012-10-29 13:27:22)



159

Re: štítna žľaza

No mne veci ako PQQ - tu som necítila absolútne nič, aj keď to má teda super recenzie, materská kašička, ubiquniol - nič som necítila, ešte tá kašička asi bola naj, aj keď priamy efekt na únavu som nejak z nej necítila, ale je to aspoň vitamínová bomba. U NADH som mala  vedľajšie reakcie, ten NADH ma nejak moc nabudil a potom prišiel krach nadobličiek. To bola jedna z najhorších nadobličkových kríz po užívaní NADH, nadobličky sa dávali dokopy dva týždne, zobrala som vtedy 20 mg dva dni po sebe.
"Reports of NADH side effects from the use of 2.5 mg are rare. Higher dosages can sometimes lead to insomnia, anxiety, fatigue, and overstimulation."
http://www.raysahelian.com/nadh.html

Jediné, čo som neskúšala bolo ATP, ale to už sa mi nechcelo vyhadzovať peniaze.

Úplne príšernú reakciu som mala na DHEA a to som brala 5 mg, minimálne dávky skúšala tom to 2x asi tri dni za sebou, zakaždým príšerné bolesti hlavy, nepríjemné syptómy ako keby nadmernej stimulácie. Keď som skúšala naopak pregnenolón - tu som necítila nič.

Čím sú na tom nadobličky horšie, tým opatrnejšie treba s akýmkoľvek stimulantom. Adaptogény - malý efekt za veľa peňazí, vyskúšala som všetky aj vo vyššom dávkovaní, ešte najlepšie mi funguje Holy Basil, tú beriem doteraz.

Ja mám práveže ešte pocit, že ten cortex je bezpečnejší ako kopec rastlinných a iných látok, ktoré môžu napr. fungovať niekedy moc stimulačne a vyčerpávať ďalej unavené nadobličky, niektoré byliny človek nemôže brať dlhodobo kvôli vedľajším účinkom.

Mňa bolela hlava z cortexu, keď som to prehnala s dávkami, je to typický príznak, keď je v tele moc kortizolu. Príliš veľa kortizolu môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Keď som brala liek hydrokortizón, ten som skúšala len krátko, tak tam sa dostavovali takéto reakcie, nevedela som odhadnúť dávku, keď som dala len o trochu viac, bolesti hlavy, moc som bola stimulovaná, nemohla som zaspať... Výťažky z nadobličiek fungovali u mňa omnoho vyrovnanenie bez týchto vedľajších príznakov.

Treba hlavne identifikovať z čoho tá únava je, nie vždy za tým sú nadobličky, ale ak za tým sú naozaj nadobličky, tak cortex je jednoznačne najlepšia voľba.

O ten Thorne Cortex by som ja mala záujem, ďakujem.

Naposledy upravil: bludicka (2012-10-29 12:27:59)



160

Re: štítna žľaza

Moja unava je sposobena, fajcenim, jesenou a mal som nejake osobne neuspechy a to sa na mne vsetko nejako podpisalo a tak som skusil toto a asi to nebol dobry napad, lebo sa este stale citim zvlastne. Tak som sa rozhodol definitivne skoncit s fajcenim, zmenit jedalnicek a vycistit telo aj mysel. Ja som zdravy clovek, nemal som ani len nadchu skoro 2 roky, ale necitim sa tak ako by som chcel.



161

Re: štítna žľaza

Nuz u mna za tym nastastie nebola zatial znicena nadoblickova zlaza, preto som na tie doplnky uplne inac reagoval. Ale aj mna boli hlava od cortizolu(hydrocortisone) a zrejme ho zatial mam az privela, na stastie.



162

Re: štítna žľaza

Ako sa da znizit hladina cortizolu? Neviem ci si to uz namyslam a sam si privodzujem tie stavy, ale vobec sa posledne dni necitim dobre. Staci, ze chodim a mam pocit ako by som mal kazdu chvilu skolabovat. Je to neprijemne a dost ma to desi.
dal som  sun-theanine, ale nezda sa, ze by mi to pomohlo ukludnit sa.



163

Re: štítna žľaza

Kortizol má krátky polčas rozpadu v organizme, napr. liek hydrokortizón si ľudia musia dávkovať pomaly aj každé 3-4 hodiny, ja som cítila pokles účinku už po dvoch hodinách, výťažky z nadobličiek mi stačilo dávkovať len 2x za deň, ale výťažky z nadobličiek neobsahujú len kortizol, oni obsahujú všetky hormóny kôry nadobličiek, preto asi fungovali u mňa oveľa komplexnejšie a efektívnejšie, aj keď to množstvo tých hormónov je tam minimálne, fungovalo mi to 100% lepšie ako izolovaný hydrokortizón.


Ale je pravda, že keď som to moc prehnala, tak ma hlava bolela z toho aj 2-3 dni, no stačilo ca. tri dni vynechať výťažky a všetko sa stabilizovalo.

"The biological half-life of cortisone is only about 30 minutes.

The biological half-life of hydrocortisone is about 100 minutes."

Ešte otázka, Thorne má dva produkty z nadobličk a majú veľmi podobné názvy, či si kúpil naozaj len extrakt z kôry nadobličiek alebo celé tkanivo nadobličiek:

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad … Caps/18706
http://www.iherb.com/Thorne-Research-Co … Caps/18705

Niekedy robia problémy u celého adrenálneho tkaniva zvyšky adrenalínu, to sa mi raz stalo, z tých ma bolel žalúdok a bolo mi z nich zle, ale boli od firmy Nutricology.

Zmeraj si tlak krvi, koľko tých kapsulí si vlastne užil? Pri dávkovaní 1-2 kapsule je dosť nepravdepodobný nejaký negatívny dlhodobý efekt.



164

Re: štítna žľaza

V prirodnej forme je to akoby s postupnym vylucovanim, pripadne su tam aj polotovary, z ktorych si telo vyraba rozne zlozky. Takze je to komplexnejsie a lepsie pre telo=prirodzenejsie.
Problem je ale niekedy z toho, ze napr adrenalin sa vylucuje do krvi, nie do zaludka, takze ked clovekm dostane nieco tam, kde sa to nema nachadzat v takej koncentracii, samozrejme ze ma nejaku tu reakciu. Nuz nic nie je uplne idealne....



165

Re: štítna žľaza

dakujem, obom za reakciu. Bol som nakoniec na pohotovosti. Urobili mi vysetrenia a mal som ich dobre. Pulz 55 tlak ok aj biochemia aj ekg. Je mozne, ze to vyhrotila psychika. Musim si usporiadat myslenie, lebo v poslednej dobe som bol dost sklesly.

mam tento vytazok.

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad … Caps/18706



166

Re: štítna žľaza

Dobrý deň!
Moja priateľka užíva 25mg Euthyroxu (s niekoľkomesačnými prestávkami už od puberty) kvôli zistenej hypofunkcii štítnej žľazy. Čítal som vaše predošlé názory, a chcel by som sa opýtať: čo teoreticky hrozí, kebyže sa Euthyrox bez vedomia lekárov vynechá a nahradil by sa len zvýšenými dávkami jódu a selénu? Nemohlo by dôjsť k nejakému nenávratnému zhoršeniu stavu? Samotní lekári u nej konštatovali, že jej stav sa rôzne vyvíja - niekedy má hladiny hormónov v norme a za pár mesiacov zase nie, tak som rozmýšľal, či to nie je zbytočné dávkovať sa chémiou.
Ďakujem veľmi pekne za radu...



167

Re: štítna žľaza

Ked mas obavy, nevysad euthyrox ale pridaj jod a selen a po case uvidis, ako sa funkcia stitnej zlazy zmeni.
Inac lekari zriedka meraju hormony stitnej zlazy T3 a T-4 v krvi, ale riadia sa vyskou hormonov TSH z nadoblickovej zlazy, co moze a nemusi mat vobec spojenie s cinnostou stitnej zlazy.
Neviem, o ako nenavratnom zhorseni stavu hovoris, euthyrox je len chemicka nahrazka hormonu T-4, a nema s napravou cinnosti stitnej zlazy nic.



168

Re: štítna žľaza

Myslel som to tak, že keď má problémy s cyklom, aby sa náhodou nestalo, že keď Euthyrox vysadí, nebude môcť ani otehotnieť... Aj keď deti sa ešte neplánujú, no treba myslieť dobudúcna. smile
Myslíte, že keby sa pridá ten jód a selén, nič to nepoškodí? Nemôže pre zmenu mať problémy s hyperfunkciou?



169

Re: štítna žľaza

Na upravenie cyklu pomaha brat Yam.
V cine liecili aj hyperfunkciu aj hypofunkciu selenom a jodom.
Hyper a hypofunkcia su poruchy stitnej zlazy, ktora na spravnu cinnost potrebuje jod a selen,
a nie ako dostava dnes z vody a jedla, chlor, brom a fluor, ktore potrebny jod z tela vytlacaju.



170

Re: štítna žľaza

Ďakujem ešte raz za dobré rady! Skúsim ju presvedčiť na ten jód + selén, len neviem, koľko mg/g treba brať...
A kde sa dá prosím zohnať ten Yam?



171

Re: štítna žľaza

Jod 2 az 5 mg, selen 200 az 600 mikrogramov.
Ja kupujem jam tu
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … g-100-caps
kde najdes v kazdej kapsuli 40 mg ucinnej latky, Dioageninu. Davka od 2 az do 5 kapsul, najma v prechode  to velmi pomaha alebo tazkych a nepravidelnych periodach a PMS.



172

Re: štítna žľaza

Vďaka! Pokúsim sa ju na Yam nahovoriť, už od puberty má totiž nepravidelný cyklus, tak možno to pomôže.

Naposledy upravil: baracudaaa (2013-04-22 17:26:30)



173

Re: štítna žľaza

OK. Inac su aj ine, ktore sice nie su az natolko ucinne, ale mozu tiez pomoct, ako pupalkovy olej(evening primrose oil) damiana, black cohosh a dokonca aj Dong Quai/angelika cinska.



174

Re: štítna žľaza

Tak mám presnejšie info, pán RNG - ak by som vás ešte mohol poprosiť o radu...
Má autoimunitnú primárnu hypotyreózu, berie už 50mg Euthyroxu a stav sa nezlepšuje príliš rapídne. Vyšetrovali ju na T4FS, TSHS, ATPO a ATG.
Môže vôbec pri autoimunite brať ten jód a selén? Čítal som predošlé príspevky, a čítal som aj lekárske názory zakazujúce užívanie jódu pri tomto type hypotyreózy... Bojím sa jej to odporučiť, predsa len keby šlo o mňa, tak to skúsim, lebo vašim radám verím, no ona neverí príliš alternatívnej liečbe... Skutočne sa nemôže nič stať, keď bude brať ten jód a selén, neviete? Ďakujem veľmi pekne...

Naposledy upravil: baracudaaa (2013-04-23 22:21:43)



175

Re: štítna žľaza

Nuz ked neveri, tak neveri. Ja tu len uvadzam fakty, co ktorym lekarom pracuje a co sa tyka jodu a selenu, tieto zlepsili funkciu stitnej zlazy  a inych hormonov a taktiez vyrobu roznych enzymov.
Ze su dnes este stale mnohi lekari o tom neinformovani, nebere nic na skutocnosti, ze to pomaha .
Takze si mas moznost vybrat medzi vierou a vedecky zistenymi faktami z vyskumu a praxe niektorych lekarov. A takou malickostou, ze 132 milionovy narod Japoncov ma velmi malo hypothyreoid a dostavaju masivne davky jodu a selenu



176

Re: štítna žľaza

Ja tomu verím, len viete ako to je - nikoho nemôžete nútiť, pokiaľ mu neviete dať dostatočnú záruku, že to, čo jej roky opakovali lekári, nie je úplná pravda... smile A ona sa bojí už veriť niečomu inému ako lekárom po tých rokoch...



177

Re: štítna žľaza

A ktory lekar jej kedy dal aku zaruku???
Nakoniec ja tu len uvadzam nazory a prax lekarov, co maju inaksie metody a uspesne, ako bezni lekari.
Nikoho sa nesnazim presvecit, to hodnutie vybrat si  je na jednotlivcoch samotnych zatial.
Ked sa tito rozhodnu dat kontrolu nad svojim ziovotom do ruk niektorych lekarov a nehladaju rozne ine lekarske nazory, tak je to na ich vlastnu skodu.
To iste plati aj pre lekarov, ale ti su casto daleko popredu tak napr hoci v USA len 1.5 % lekarov odporuca doplnky, vyse 90 % ich potichu v sukromi pouzivaju.To je poriadne farizejstvo!

Naposledy upravil: RNG (2013-04-23 23:14:28)



178

Re: štítna žľaza

Máte pravdu. Keď človek nevyskúša aj iný prístup, môže naozaj veľa stratiť, preto sa jej to ešte pokúsim vysvetliť a prípadne zoberiem zodpovednosť na seba, ak sa jej stav nedajbože zhorší. Verím, že jej to neuškodí, no jej endrokrinológ ju výslovne varoval pred užívaním jódu, takže je to názor lekára proti môjmu názoru, hádam jej to bude stačiť. smile Ďakujem Vám ešte raz!



179

Re: štítna žľaza

Nuz pozri na dokazy  inych lekarov, vyskumnikov, ktori robili vyskum napr v osemdesiatych rokoch a neskor, tj ovela novsi vyskum a nie tvrdohlave drzanie sa zastaralych nazorov o jode z roku 1948(odporucene denne davky) a dokonca este starsich, ktore boli urobene doslova "z brucha" a tragicky sa dosial ucia na skolach
http://rng.nazory.eu/rubriky/j/jod



180

Re: štítna žľaza

Ahoj RNG, zase Ťa poprosím o radu pre moju maminu. Na štítnej žľaze má 3 cysty, lekári jej to chceli už dávnejšie operovať, teda vybrať celú štítnu žľazu, ale mama to odmietla, lebo by musela byť do konca života na Eutyroxe. Užívala ho rok, ale nijako sa to nezlepšilo, tak ho už vysadila a berie už len Kelp, kokrétne túto značku: http://naturvitamins.sk/kelp-575-mg-webber-naturals. Čo by mala ešte okrem toho užívať, teda okrem silných enzýmov?
Ďakujem dopredu za odpoveď.



181

Re: štítna žľaza

Nuz samozrejme jod a selen, to tu bezalo uz mnohokrat a kedzxe tychto mame aj tak primalo v potrave podla novsich vedomosti, odporucam ich doplnat, samozrejme, kazdemu.  Pozri na temu jod.
Uvedeny doplnok neudava presny obsah jodu vobec takze by som ho osobne nekupoval A je nemierne predrazeny. Odporucam jej v priemere denne 6 mg jodu a 400 az 600 mikrogramov selenu.
Teda okrem silnych entericky pokrytych enzymov, co jej to smetisko z tela odstrania

Naposledy upravil: RNG (2013-09-23 15:58:00)



182

Re: štítna žľaza

Ja som niečo čítala, že selénom sa dá predávkovať pri vyššej dávke ako 400 mikrogramov denne a Ty odporúčaš až 600? Nebude jej z toho zle? Ten jód sa ešte spýtam koľko kvapiek treba brať z Lugolovho roztoku 1%?
V lekárni mi tvrdili, že môžu namiešať aj viac percentný, ale vraj len 1%-tný je určený na užívanie.
Inak dá sa užívať aj cez kožu, ako si spomínal, že to užívaš aj Ty? Alebo táto forma jódu nie?



183

Re: štítna žľaza

Nuz lugoly boli vzdy povodne urcene na ustne pouzitie(roztoky jodu a jodidov vo vode) a jodove tinktury(jod a jodidy v alkohole) na vonkajsie pouzitie. Koncentracie su rozne, od 1% az do 10 percent jodu celkove. Ja osobne mam, rad pouzitie transdermalner, kde sa jod absorbuje pomalicky postupne cez kozu a hlavne sa naviaze dlhodobo na podkozne tukove vazivo, co zvysi hladinu jodu cv rele na ziadatelnu/uzitocnu.
Kvapka vody vazi asi 65 mg, tj v kvapke 1% Lugolu je -.65 mg jodu, Tj na 2 mg ti treba zhruba 3 kivapky, na 6 mg zhruba 9 kvapiek.
Ja pouzivam tinkturu, tj 50% alkohol s 2% jodu a 2.5% KJ pod pazuchu raz tyzdenne, flak asi ako dlan, co mi da dost jodu na cely tyzden. Tinktura vyschne rychlejsia ako vodne roztoky=lugoly
A naviac toto zlozenie sa pouziva na dezinfekciu uz vyse 100 rokov, takze ho este stale najdem tu v USA v roznych obchodoch bezne hotove, namiesane a pomalovane smrtkami na odstrasenie ludi, co je systematicky natlak proti jodu uz od roku 1940 zo strany farmaceutickeho priemyslu, ktory chce predavat co najviac drahych patentovanych liekov, tj nema zaujem, aby na trhu zostali lacne produkty, ktore robia ludi zdravsimi a tym im znizia odber ich produktov.

Naposledy upravil: RNG (2013-09-24 16:23:21)



184

Re: štítna žľaza

Na to transdermálne použitie by sa dalo použiť aj toto: http://www.magister.sk/produkt/detail/p … ztok-30ml/
A tým selénom sa nedá predávkovať pri množstve 600 mcg denne?



185

Re: štítna žľaza

Povidon jodu je vysokomolekularna latka povidon , na ktoru je naviazane 10% jodu na vahu. kedze toho jodidovaneho povidonu je tam 10%, tak dokopy je to 1% zdroj jodu, tj znacne slaby na obsah a cenu.Naviac ten plastik povidon sa neabsorbuje a zadrzuje jod z absorbcie, takze tento zdroj neodporucujem.
Jodova tinktura obsahuje jod a jodid draselny, ostatne ako voda a alkohol sa kompletne vyparia, cize tam nenecha ziadny zvysok na kozi.
Selen je potrebny spolu s jodom a cim viac jodu, tym viac selenu je potrebne. 600 mikrogramov nie je privelka davka pri 6 mg jodu. Selen spolupracuje aj s vitaminom E napr a je zaroven protirakovinny antioxidant.
Inac bezne odporucam pre kazdeho brat denne 200 az 400 mikrogramov selenu, ale pri problemoch so stitnou zlazou ho treba viac, tak isto aj jodu.



186

Re: štítna žľaza

Ďakujem pekne!



187

Re: štítna žľaza

OK



188

Re: štítna žľaza

Mám autoimunní onemocnění štítné žlázy. Na jeho léčbu je prý možné dobře využít pryskyřici guggul a plod noni.
Mám tyto dotazy:
a) ceny přípravků s guggul jsou vysoké na rozdíl od čisté pryskyřice prodávané například jako vykuřovadlo. Je možné využít tuto surovou pryskyřici?
b) šťáva z plodů noni je velmi drahá. Cenově mnohem zajímavější je sušený a nadrcený nezralý plod noni. Bude mít stejný efekt, jako šťáva z noni?
děkuji
J.



189

Re: štítna žľaza

Další dotaz mám k doplňování zinku a mědi.
Pro funkci štítné žlázy je kromě jódu a selenu, také potřeba zinek a měď. Tyto prvky se navzájem ovlivňují a mají se doplňovat společně. Nepodařilo se mi zatím najít vhodný preparát, kterým toto zajistit. Se zinkem problém není, ale nemohu dohledat, jak doplnit měď. Má toto řešení?
Děkuji
J.



190

Re: štítna žľaza

Ja osobne neodporucam pouzivat technicke vytazky , ako potravinove doplnky.
Neviem o tom, se by bolo noni extra dobre na stitnu zlazu
Zinku mame v potrave primalo a pre to ho odporucam doplnat.
Medi je ale dost vop vselicom a mozes mat nedostatok len ked mas zhorsene travenie a absorbciu. Pri zapaloch niekedy doplnaju med/copper, ale musis ju brat v inom case, ako zinok. Zinok totiz vytlaca med
Pozri napr na
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Co … l&ic=2