51

Re: štítna žľaza

Komu štítna žľaza nefunguje  - musí nejak jej hormóny nahradiť, čiže u nás liek euthyrox, bavíme sa tu o nahrádzaní hormónov, ktoré štítna žľaza z nejakého dôvodu nedokáže produkovať, takže ako alternatíva k euthyroxu sú tieto výťažky a samozrejme, že keď nejaké hormóny dodám - jedno či v euthyroxe alebo prírodných výťažkoch, na krvi sa to odrazí.



52

Re: štítna žľaza

Nuz dufam, ze to lekar na krvi pozna, ved to je cely dovod doplnovania chybajuceho.



53

Re: štítna žľaza

plati vo vseobecnosti, ze ludia, ktori maju stitnu slabo funcnu, alebo zlazu uz nemaju vobec, ze su castejsie obezni ? U spominanej osobi vidim, ze berie eutyroxin ale zaujimam sa, ci tento hormon staci, alebo je potrebne doplnat este nieco... aby sa nestalo, ze nejaky doplnok jej rozhasi hormony v krvi a dotycna osoba to zbada az o pol roka na kotrole u endokrinologa... a dovtedy si tym moze skodit



54

Re: štítna žľaza

Prave ze eutyroxin nenahradi celkom vsetko, co stitna zlaza v tele reguluje a na co vplyva. Preto vytazky zo zvieracej ako doplnok su lepsie.



55

Re: štítna žľaza

Neviem, či to je na Slovensku dostupné, ale existuje aj syntetický T3, vo svete známy pod názvom cytomel, minimálne je vhodné skombinovať eutyroxin a ten syntetický T3, tí, ktorí majú problémy s premenou T4 na T3 (to sú tí, ktorí zostávajú hypothyroidní na liekoch), berú práve ten cytomel.



56

Re: štítna žľaza

Uvedena osoba berie 100 mg denne levothyroxinum natricum. To je T4 ?
A ten cytomel je volnepredajny ? Zbada to lekar z rozboru krvi, alebo on sleduje le thyroxin ked predpisuje len ten liek ?
Najlepsie to bude naskor konzultovat s nim, ci zrejme nevie nieco aj predpisat okrem levothyroxinu ine...
len neviem ci sa da odhadnut spravne mnozstvo, aby clovek nemal velmi zrychleny metabolizmus, lebo potom to je nieco za nieco...

Naposledy upravil: petela (2011-02-18 18:34:37)



57

Re: štítna žľaza

T4 je prirodna latka, uvedeny liek je jeho synteticka ale nie bioidenticka nahrazka.
Inac ked potrebujes len T-3, doplnky su volnopredajne, napr vytazky zo stitnej zlazy bez T-4, lebo FDA(spinavci) nedovoli predavat bez predpisu vytazky s obsahom T-4 a T-3.
http://www.swansonvitamins.com/SW1358/ItemDetail?n=0
Inac medicky svet je v kontraverzii okolo toho, preto si FDA ani nedovolila kompletne zakazat predaj vytazkov zo stitnej zlazy, ale urobila to aspion komplikovane tym, ze na to treba od lekara predpis, a tych co su to ochotni opredpisat sa najde mizivo malo pod zastrasovanim organizovanej mediciny. Su totiz zoznamy tych "kacirskych" lekarov, cierne listiny, co sa odvazia napriek vsetkemu predpisat to, co organizovana medicina nechce pripustit a tychto samozrejme vsemozne prenasleduju(utoky na kredit, bankove podvody, sudy za kazdeho pacienta, ktoreho nevyllecia, hoci maju aj ovela vyssie percento vyliecenych ako organizovana medicina)
Takze aj ked mnohi lekari na sebe a svojej rodine potajomky pouzivaju doplnky(v USA az 90%) len malicko sa ich odvazi odporucat pacientom priamo a menej nez 2%(USA) sa ich odvazia dokonca obcaz predpisat, tj dat to na oficialny papier zo strachu pred prenasledovanim.

Samozrejme s roznymi hormonalnymi doplnkami musi byt clovek opatrny pri davkovani, lebo aj malo je skodlive aj privela a preto treba zacat s malickymi davkami a postupne ich zvysovat a ked sa prejavia zle symptomy, znizit ich spat niekde medzi nic a privela.
Nakoniec je to poznat na teplote, nervozite, zrychlenom tepe a podobne, tj priznakov predavkovania je dost, len ich clovek musi opatrne a pozorne sledovat, tj naucit sa znova pocuvat na reakcie nasho tela, co zialbohu vacsina ludi uplne  a trestuhodne zanedbava.
Ved ich aj telo za to potresta skor ci neskor....

Inac nemyslim , ze je vzdy  dolezite, aby lekar aplikoval rozne umele testy na ludi, ked zdravotny stav je tak komplikovana vec, ze sa neda tymi primitivnymi testami dostatocne popisat.
Aj meranie thyroxinu je jedna z tych nedostatocne popisnych metod, lebo podla najnovsich vyskumov az 40-60 % , najma zien ma touto metodou nedetekovatelnu znizenu cinnost stitnej zlazy(hypothyroidizmus) ktory sa zvacsa da odstranit branim extra jodu a vyhybanim sa o jod telo rabujucemu chloru, fluoru a bromu.
Pozor na bromovane muky a oleje!.Kedysi boli iodidovane proti kazeniu, ale potom vplyvom umelo rozsirovanych protijodovych sprav sa od toho odstupilo v prospech skodliveho bromovania, cim doslova vyrobili hromady novych, pretlstnutych a spomalenych pacientov.

Naposledy upravil: RNG (2011-02-18 19:51:23)



58

Re: štítna žľaza

Dnes som vyskúšala Thytrophin - ďalší výťažok zo štítnej žľazy, ale subjektívne ho vnímam o dosť slabšie ako nutri-meds porcine thyroid, musela som zobrať až 7 tabliet a aj tak som sa nedostala na úroveň s nutri-meds, ktorého beriem teraz 4 tablety - 2 ráno nalačno, 1 na obed a 1 večer - a to sa pri tejto dávke dostávam len na úroveň "fungovania", o týždeň zvýšim o ďalšiu tabletu, ani náznak nejakých hyper symptómov, len mierne zvýšenie teploty, metabolizmu, menšia únava cez deň, jasnejšie myslenie, miznú bolesti kĺbov, koža a vlasy nie sú také suché, nemám takú depresívnu náladu a nie som ako večne prispatá, radšej to nejak nepreháňam, lebo asi pred mesiacom som to prehnala s adrenálnymi výťažkami a z toho som sa spamätávala týždeň.

Zaujímavé info ako je to s tým "thyroxine free" v prírodných výťažkoch, neexistuje žiadna metóda, ktorá by selektívne odstraňovala T4 z týchto výťažkov a pritom tam boli ponechané ostatné hormóny ako T3, T2 a T1, takže buď je zo žliaz odstránené všetko alebo tam je všetko ponechané. Výťažky označené ako "thyroxine free" pravdepodobne neobsahujú žiadne hormóny.
http://www.thyroidscience.us/info/Q& … ped.12.htm

Jedna štúdia porovnávajúca cytomel a prírodné výťažky zo štítnej žľazy:
http://www.naturalhealthyconcepts.com/p … upport.pdf

v štúdii boli použité tieto výťažky:
http://www.naturalhealthyconcepts.com/m … rch_name=1
nie je tam napísané žiadne thyroxine free, zaujímavé, že ani pri ostatných výťažkoch, ktoré majú byť účinné žiadne "thyroxine free" napísané nie je, napr. nutri-meds, takže nekupovať výťažky certifikované ako "thyroxine free" napr. swanson

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-18 21:46:43)



59

Re: štítna žľaza

no je to dost hakliva tema, neviem, ci to danej osobe odporucim, dokupit si T3 k tomu levothyroxinu...
Osoba funguje normalne, ale bojim sa ze zacina priberat, co nemusi byt metabolicka zmena .. a mozno strata vlasov



60

Re: štítna žľaza

Ja myslím, že netreba vôbec nič doporučovať, ak sa niekto zle cíti a má záujem sa cítiť lepšie, tak z vlastnej iniciatívy si danú problematiku preštuduje a sám sa rozhodne pre ďalší krok, stačí len podať informácie - linkov na tému problematiky štítnej žľazy tu bolo uvedených habadej, žiaľ v angličtine. Ak sa tá osoba cíti dobre, tak asi nebude moc dôvod na nejakú zmenu.

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-18 21:51:29)



61

Re: štítna žľaza

Aj ja si myslim ze na tuto temu uz bolo napisane habadej, zbytocne je dalej teoretizovat, kto ma p[oblemy musi sa ich snazit adresovat roznymi uvedenymi vytazkami a jodom. Nakoniec je to aj tak natolko individualne, ze rada na davkovanie sa neda dat, len to individualne vyskusat od malicka do davok, kde sa clovek citi ako clovek

Naposledy upravil: RNG (2011-02-19 00:11:35)



62

Re: štítna žľaza

Podľa jednej ukrajinskej liečiteľky je na štítnu žľazu dobrý jantár. Je na tom nečo pravdy?

"... na Slovensku do mé ordinace přišla asi sedmdesátiletá stařenka, která měla viditelně zvětšenou štítnou žlázu. Vyprávěla mi, že v době německé okupace prožila silný stres, a v důsledku toho se jí vytvořila struma. Abych řekla pravdu, silně jsem zapochybovala o tom, zda je vůbec možné odstranit starému člověku strumu takové velikosti. Přesto jsem jí poradila, aby nosila na krku jantarový náhrdelník. Za měsíc jí náhrdelník na krku přímo visel, třebaže ho předtím měla pevně obtočený. Stařenka se cítila mnohem lépe a zakrátko měla štítná žláza normální velikost.
Takový rychlý a úspěšný výsledek mě povzbudil, a tak jsem se začala vážně zabývat vlivem jantaru na štítnou žlázu. V té době se mi do rukou dostaly překvapující materiály mikrobiologa L. V. Tokina, který zkoumal vliv rostlinných látek na člověka. V jeho práci jsem našla část, která byla věnována vlivu borovicové pryskyřice na mikroorganizmy. Popisoval zde nejenom výsledky sledování této látky, ale také zkoumal několik jantarů, které vznikly z pryskyřice a byly ukryty v zemi po celá tisíciletí. Avšak podobným výzkumem se zabývali už lidé v dávných dobách. Tak například v 1. st. n. l. si Plinius všiml, že rolníci, kteří sídlí v oblasti Alp (v těchto místech byl dříve zaznamenán vysoký stupeň onemocnění Basedowovou chorobou, ale potom se počet snížil) nosí jantarové ozdoby. Zjistil, že se jimi pouze nezdobí, ale že jim slouží také k léčebným účelům. Lidé se domnívali, že jim tato zkamenělá pryskyřice pomáhá při onemocněních krku, které způsobilo pití místní vody. Léčba jantarem má svá pravidla. V dávných dobách se jantar polykal. Uvádím starý recept, který ovšem nedoporučuji aplikovat bez konzultace s lékařem naturopatem: „V samém začátku nemoci vezmeme 0,2 g nejkvalitnějšího jantaru a rozdrtíme ho na prach. Užíváme jedenkrát denně a zapíjíme trochou bílého vína po dobu 7–8 dní. Pokud chceme léčení prodloužit, vezmeme malé kousíčky jantaru a položíme je na otevřený oheň s planoucími uhlíky. Nemocného necháme dýchat výpary." K léčbě se užíval také čistý jantarový olej, balzám ze směsi kyseliny jantarové a opia, jantarový olej s roztokem čpavku. V Německu Martin Luther nosil v kapse kousek jantaru jako prevenci tvorby ledvinových kamenů. V oblibě byly také jantarové růžence.

Do dnešní doby se ovšem uchoval nejrozšířenější způsob užívání jantaru – nosí se jantarové korálky nebo jeden korálek na ozdobné šňůrce. Vybírejte si kámen přírodní, ne lisovaný. Korálky by měly mít spíše tmavší barvu a neměly by být broušené. Náhrdelník by neměl být moc dlouhý, korálky by se měly dotýkat štítné žlázy...



63

Re: štítna žľaza

Nuz ja som za jantar vseobecne, ci uz to mam nejake zdravotne ucinky, alebo nie. Aj za rozne ine polodrahokamy a drahokamy. A ked mas pevnu vieru v ne, moe ti to predsa len pomoct, lebo viera robi divy(placebo efekt, podotykam)

Zialbohu, u mna by to nepracovalo, lebo ja na zdravotne ucinky kamenov, krystalov a skamenelych zivic neverim.
Vsetky tie teorie okolo roznych ozdravujucich  poli atd pri krystaloch ako fyzik nemozem nijak akceptovat.
Jantar je sice  vyborny tepelny izolant, ale na zvysenie cirkulacie teplom  mozno nosit aj obycajny sal



64

Re: štítna žľaza

RNG, ta posledna veta je podarena, ale pravdiva...z chuti som sa zasmiala, skoda, ze tu nie su smajlikovia, dala by  som ti  hned jedneho vyskereneho.

Naposledy upravil: 959touareg (2011-02-21 23:26:32)



65

Re: štítna žľaza

OK, predstavujem si tu jedneho.



66

Re: štítna žľaza

Pre tých, ktorí majú problémy so štítnou žľazou a nadobličkami, tak sem napíšem, ako pokračovali a pokračujú moje (ne)úspechy s hormónmi štítnej žľazy. Ako som písala na začiatku, po začatí užívania týchto hormónov som sa cítila ako keby ma po dlhých mesiacoch niekto oblial živou vodou, neuveriteľný nárast energie, zmizla mozgová hmla, parádne zlepšenie myslenia, prestali ma bolieť kĺby a svaly, koža zvláčnela, takisto vlasy prestali byť také suché, ustúpili depresie, zlepšil sa mi metabolizmus a zvýšila teplota tela, nepotrebovala som tak dlho spať a hlavne poobede - tento stav ale netrval dlho, asi tak 3-4 dni, potom sa mi postupne začali vracať hypothyroidné príznaky. Postupne behom týždňov som zvyšovala výťažky zo štítnej žľazy až na 12 kapsúľ denne, ale môj stav sa stále zhoršoval, dokonca to bolo horšie, než pred začatím užívania týchto hormónov. Vedela som, že najčastejšie príčiny sú chýbajúci kortizol - slabé nadobličky, nízky ferritin, železo, B12, deficit niektorých minerálov, problém s elektrolytmi, hormonálne problémy, deficit dhea, estrogénová dominancia a pod.. Bola som u lekára na testoch, všetko bolo ok, samozrejme kortizol mi neotestoval a ani hormóny T3 a T4, len TSH - ktoré som mala v norme a povedal mi, že moja štítna žľaza je ok, toto mi povedal aj druhý lekár, takže tam skončila celá moja aktivita u lekárov, ešte hľadám teraz nejakého endokrinológa, ktorý mi urobí tie testy a zaplatím si ich sama.
Na podporu nadobličiek som brala x vitamínov, minerálov a výťažky z cortexu, ale toto všetko bolo málo, tak som pridala 5 mg hydrokortizónu, nastalo neuveriteľné zlepšenie, konecne hormóny štítnej žľazy sa dostali vďaka kortizolu aj do buniek. Prestala som s užívaním neštandardizovaných výťažkov - vychádzalo to draho pri dávkovaní 12 tabliet a obsah hormónov je tam veľmi inkonzistentný a nikdy som presne nevedela ako to mám vlastne dávkovať, na tri dni som stopla všetky thyroidné hormóny a začala som odznova. Prešla som len na s-thyroid (obdoba lieku armour) a hydrokortizón + minerály a vitamíny na nadobličky+jód, selén atď.. Teraz som na dávke 1,5 grains a 10 mg hydrokortizózu, bez hydrokortizónu sa dostávam veľmi rýchlo do hypothyroidného stavu a môj stav sa zhoršuje, zatiaľ je to celkom ok, ale ešte stále mám hypothyroidné príznaky, postupne budem zvyšovať každý týždeň - dva o 0,5 grain, 30 mg. T3 je veľký stresor na nadobličky a väčšina ľudí, ktorí trpia aj miernou adrenálnou úńavou, potrebuje pri zvyšovaní tohoto hormónu extra podporu nadobličiek. Ak chýba táto podpora, hormóny T4 a T3 cirkulujú v krvi a pôsobia toxicky - z toho som sa cítila tak príšerne s pretrvávajúcimi hypothyroidnými príznakmi a preto nastala okamžitá úľava po dodaní kortizolu. Kortizol má krátky čas rozpadu, tak ho dávkujem 3-4 x denne, dávka 10-12 mg (5-3-3)je veľmí nízka na to, aby som mala nejaké vedľajšie príznaky a nahrádzam vlastne to, čo mi chýba, uvidím ako budem tolerovať vyššie dávky s-thyroid. Som  zvedavá, čo povie na to endokrinológ, ale asi mi predpíše Euthyrox, o nejakej adrenálnej súvislosti asi ani nebude vedieť.
Stále si kontrolujem teplotu bazálnu a aj počas dňa, aby som vedela, ako som na tom, či je nízka - idem do hypo, či mi počas dňa kolíše - treba posilniť nadobličky, ktoré nevedia udržať stabilnú teplotu. Meriam si aj tlak krvi, ak mám dobrú adrenálnu podporu, mám tlak 120/80, pri slabej podpore idem aj na 80/50 a plus meranie pulzu. Dobrým signálom u mňa sú bolesti hlavy - tie mám vtedy, keď mi v krvi cirkuluje príliš veľa thyroidných hormónov bez adrenálnej podpory, dostávam sa do t3 toxicity, iný typ bolesti hlavy zase mávam, keď mám príliš veľa kortizolu, alebo aj príliš málo kortizolu.
Strašne by ma zaujímalo aké percento pacientov na SK liečených Euthyroxom majú vlastne úspech pri potlačení hypothyroidných symptómov a ešte keď sa lekári riadia len laboratórnymi hodnotami a nie príznakmi pacienta a jeho klinickým obrazom. Najlepší prístup, čo ľudia zistili je riadiť sa podľa symptómov a nie podľa laboratórnych hodnôt - tie sú len na orientáciu a už vôbec nie podľa TSH, polovica pacientov s hypotyreózou má TSH ukážkové v norme.
Ešte beriem denne ako podporu nadobličiek 10 mg pregnenolonu a progesterón na PMS. Ale ak človek začne toto riešiť, na prvom mieste sú nadobličky, potom hormóny štítnej žľazy a na treťom mieste riešiť hormonálne problémy - chýbajúci testosterón, DHEA u mužov, u žien estrogénová dominancia a pod. Ono už samotným poriešením adrenálnej únavy a úpravy hypotyreózy sa tieto hormóny dajú do poriadku. Veľa žien má anémiu a nízky ferritin, ktorý dokáže simulovať hypothyroidné príznaky, na toto dávať veľký pozor a takisto podporiť trávenie, pri hypo chýba HCL, tak to tiež pridávam počas jedla + enzýmy.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-18 11:39:51)



67

Re: štítna žľaza

Ak by tu niekto vedel o nejakom dobrom endokrinológovi v okolí Piešťan alebo aj Púchova, by som bola vďačná za kontakt. Dobrý endokrinológ v mojom ponímaní znamená, že je aspoň prístupný iným možnostiam liečby a akceptuje pacienta, resp. si ho aspoň vypočuje. Minule som bola u gynekológa a ten bol super vďačný, keď som mu dala zdroje na bioidentický progesterón a poslala som mu o tom kopec článkov, on o takom niečom ani nepočul.



68

Re: štítna žľaza

bludička, veľká vďaka za podelenie sa s tvojimi skúsenosťami. Veľmi mi to pomôže. Som si istá, že minimálne ja a naša dcéra trpíme adrenálnou únavou. Na endokrinológii sme mali všetko v poriadku. Tie príznaky, ktoré uvádza Dr. Lam máme fakt všetky. Roky bojujeme s infekciami - chlamídie, plesne a aj ked sa náš stav zlepšil, viaceré chronické problémy pretrvávajú. Mohla by si uviesť konktrétny produkt, na ten s-thyroid  a hydrokortizón, ktoré máš odskúšané?
Po 2 týždňoch užívania Wild yamu nastalo u mňa určité zlepšenie a ešte viac po jóde.
Tuším som raz kdesi čítala, že nadobličky vyrábajú aj enzými? Je možné, žeby tá rozsiahla potravinová intolerancia bola spôsobená aj nadobličkovou nedostatočnosťou? Dcéra má stále studené-ľadové končatiny, bola taká mdlá, suché vlasy, koža. Po jde sa to zlepšilo, ožila, ale tie studéné ruky, nohy pretrvávajú a taktiež veľmi nízky tlak.



69

Re: štítna žľaza

Keďže si robím v podstate "samoliečbu", tak všetky lieky si kupujem na internete cez lekárne, čo v podstate nie je moc legálne a je to na každého riziko, stačí zadať do google "s-thyroid" alebo "generic Hydrocortisone, generic cortef", lieky mi prišli bez problémov (môže sa ale stať, že to zadržia na colnici). A predtým, než začnem nejaký liek užívať,poriadne danú problematiku naštudovať, ja som strávila celé dni na amerických fórach. Nechápala som, prečo mi tie hormóny nefungujú aj pri adrenálnej podpore, to som nebrala ešte ten hydrocortison.

Uvediem zdroje, kde sa dajú kúpiť legálne slabšie verzie hormónov štítnej žľazy a HC (hydrocortison):

http://www.iherb.com/Bezwecken-Inc-IsoC … 30335?at=0

Je to produkt Isocort - štandardizovaný HC, ktorý získavajú z rastlín (teraz zmenili receptúru, predtým to získvali z cortexu z oviec), 1 tbl. by mala obsahovať 2,5 mg HC, ale je to slabšie oproti klasickému HC, skúsenosti uvádzajú asi tak 1,5-1 mg HC. Ja som ich brala denne aj 9-12, potom som prešla už na liek HC.

Momentálne najsilnejší výťažok zo štítnej žľazy na trhu, prišlo mi to odtiaľ bez problémov, poštovné na SK bolo 16 dolárov:

http://www.thyroidscience.us/products/t … o.gold.htm

Ja som prešla na lieky z finančných dôvodov, lebo to by bolo neúnosné pri mojej adrenálnej únave a hypotyreóze to dávkovať týmito prírodnými verziami, ale všetko je to individuálne, takisto niekomu vôbec nemusí vyhovovať kombinácia T4 a T3 ako je to u lieku armour, prírodných výťažkov a potrebuje viac T3 alebo viac T4 - sú potom rôzne kombinácie, kedy sa pridáva jedno alebo druhé.

Potravinová intolerancia môže byť zdrojom adrenálnej únavy a takisto adrenálna únava môže byť zdrojom rôznych zdravotných problémov, zníženej imunity, hormonálne deficity a z toho vyplývajúce problémy, tých príčin je tam strašne veľa a to platí aj u hypotyreózy, príznaky hypotyreózy a adrenálnej únavy sa dosť prekrývajú, je to jedna hormonálna os, keď nefunguje jedno, ovplyvní to druhé, u hypotyreózy takmer polovica pacientov trpí napr. celiakou, neznášalinvosouť lepku. Stačí, aby človek mal napr. nedostatok železa, vitamínu B12, jódu, selénu, rôzne potravinové alergie a hormóny sa nevstrebávajú ako by sa mali.
Nízka telesná teplota, suché vlasy, koža, únava, nízky tlak - to sú príznaky hypotyreózy. Po jedle je nárast kortizolu a môže sa to zlepšiť - ja to mávam tiež, po jedle mi je lepšie, tiež vždy navečer, po 18 hod. mi je lepšie, kedy asi mám lepšiu hladinu kortizolu, ráno naopak mávam veľmi nízku (hladina kortizolu počas dňa veľmi kolíše a každý môže mať ten rytmus iný). A ak je nízky kortizol, hormóny štítnej žľazy sa nevstrebávajú.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-18 12:22:38)



70

Re: štítna žľaza

Vďaka za odpoveď.
Takže je to skôr opačný smer - hypotyreoza a nadobličková únava ako dôsledok celiakie a intolerancii.
Dobrého endokrinológa poznám ,ale v Prešove. Dobrý v tom, že problematiku štítnej žlazy a nadobličiek stále študuje, neuspokojil sa stým, čo sa naučil na fakulte. Mám kamarátku, 24 ročné dievča s barterovým syndrómom, ktorej zachránil život. Nikto jej nevedel pomôcť a stanoviť diagnózu.

Naposledy upravil: Svetlana (2011-04-18 12:24:53)



71

Re: štítna žľaza

A ešte k tej liečbe adrenálnej únavy... prístup Dr. Lamma alebo Dr. Wilsona, podľa ktorých som sa ja snažila riadiť na začiatku, brala som to pol roka, tak podľa prečítaného na fórach a skúsenostiach ľudí, tento prístup, kedy sa berú hlavne vitamíny, C, b komplex, B5, aminokyseliny, byliny atď. funguje asi tak u niekoho, kto sedí selý deň doma, nemá žiadny stres a má roky čas na to, aby sa dával dokopy z adrenálnej únavy, ale drtivá väčšina ľudí, ktorí majú hypotyreózu a silnejšiu adrenálnu únavu, potrebuje ten HC, väčšina ľudí v dávke okolo 20 mg, postupne sa potom vysadzuje. Ja som fakt poskúšala všetky kombinácie, bola som už na 10 kapsulách 300 mg adrenálnych výťažkov denne - lenže obsah hormónov je tam veľmi nekonzistentný, takže nakoniec som aj tak prešla na ten prístup, ktorý sa osvedčil ostatným a prešla som na štandardizované lieky, beriem ešte stále aj adrenálne výťažky, ale už len 2-3 kapsule denne, lebo okrem HC obsahujú aj iné užitočné hormóny, proteíny atď..



72

Re: štítna žľaza

Nasiel som na nete zaujimavy clanok
http://www.integrativepsychiatry.net/ad … tigue.html
Na hydrocortizone/cortisol som nasiel tabletkovu formu
http://www.internationaldrugmart.com/hy … one.shtml.
Inac neviem ale na trhu je hromada lacnych kremov s obsahom 1% hydrokortizonu, ale pochybujem, ze sa prilis dobre vstrebavaju cez kozu.
Zaujimava je forma supositorii, tj rektalna, ktoru pouzivaju pri ulceraticnej kolitide.Tam sa to zrejme vstrebava dobre.
http://www.drugs.com/mtm/hydrocortisone … itory.html
Problem zs hormonami je ale , ze casto telo "zlenivie" v tvoreni vlastnych, kde dostava vonkajsiu suplementaciu
Zaujimave je pouzivasnie najma 7 keto DHEA, ktory sa pouziva bezne dnes v zmesiach na chudnutie.Tato forma neovplyvnuje hladiny estrogenu ani testosteronu priamo ani ich vyrobu, ale napriek tomu je ucinna pri vyrobe energie, tj proti unave.



73

Re: štítna žľaza

S HC krémami nemajú ľudia dobré skúsenosti, ten som si chcela kúpiť u nás v lekárni, lebo je bez predpisu, to iba naozaj ako východisko z núdze. Tabletková forma HC sa vstrebáva super, to si dám a za chvíľu to už cítim - zvýšenie pulzu, to sa nedá ani porovnať s tými adrenálnymi výťažkami, je to fakt silné aj v dávke 2,5-5mg. Teraz dva dni skúšam režim ráno 5 mg, o štyri hodiny 3 mg, ďalšie štyri hodiny 3 mg a večer si dám 2-3 kapsule adrenálnych výťažkov a funguje to zatiaľ dobre, je to otravné, ale už nosím pri sebe malú škatulu z liekmi a len si to hodím do seba. HC treba brať aspoň do doby, kým sa človek nedostane na plnú dávku thyroidných hormónov - vymiznú všetky hypo príznaky a zásada je brať len toľko HC, aby sa vstrebávali hormóny štítnej žľazy, otestovať čo možno najnižšiu účinnú dávku.

Inak na tých amerických fórach som zistila, že kopec američanov tam nemá zdravotné poistenie a preto oni sa takto "samoliečia", radia si na fórach a zaujímajú sa aktívne o svoju liečbu, to nie ako u nás človek ide k endokrinológovi, má ho za "poloboha" a pasívne príjma všetko, čo mu nadiktuje. Tu treba aktívny prístup, naučiť sa pozorovať, čo mi robí dobre, čo mi nerobí, upravovať dávku podľa symptómov - ide o moje telo a o to ako sa ja cítim, môžem kašľať na nejakého lekára, keď mi jeho liečba nepomáha. V Amerike si ľudia bežne upravujú svoje dávky hormónov, či už HC, alebo thyroidných podľa symptómov, keď nezaberie jedna kombinácia, skúsia inú, ono to totiž ani inak nejde, keď som na HC a dostanem sa napr. do stresu, som chorá, potrebujem užiť "stresovú dávku" HC - dávku navyše, nedá sa striktne riadiť podľa nejakého doporučenia lekára, v lete, keď je teplo si ľudia o niečo znižujú dávku thyroidných hormónov, v zime zase zvýšia. Tu keby som to povedala lekárovi alebo niekomu, tak sa pozrie na mňa, že či mi nešibe si meniť svojvoľne lieky.



74

Re: štítna žľaza

Nuz vyznam slova DOPLNOK je doplnit si chybajuce a to samozrejme podla potreby, ktora sa casto meni aj zo dna na den.
Tj pocuvat na reakcie svojho tela a podla toho regulovat davky
Adrenalne vytazky maju casto hormony zabudovane, tj uvolnia sa travenim postupne pomaly. Samozrejme ziadne pocity odrazu clovek nemoze mat.
A samozrejme, kedze nie su nijak standardizovane, mozu mat velmi rozne obsahy aktivnych latok od jednej serie flasiek po druhu.



75

Re: štítna žľaza

Ale ten HC liek ja cítim ešte efektívnejšie než štandardizovaný Isocort, čo som tu uviedla a to je skúsenosť aj iných ľudí, ten by mal obsahovať 2,5 mg cortisolu na jednu kapsulu, ale teda nedá sa to porovnať s tabletkou HC 2,5 mg.

Inak neviem, či na SK je vôbec HC dostupný v tabletkách, lebo na Cortef tu vypršala platnosť licencie:

http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/uc … -4783.html

O Armour tu ani nepočuli, takže slováci budú odkázaní asi na internetové zdroje pri "alternatívnych" liečbach štítnej žľazy.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-18 13:53:32)



76

Re: štítna žľaza

bludicka, ty chodis aj k endokrinologovi a mas potvrdenu adrenalnu unavu vysledkami hormonov z krvi?



77

Re: štítna žľaza

K endokrinológovi nechodím, ako som písala TSH mám v norme, tak ma nikam môj lekár neodporučil, podľa neho mám štítnu žľazu ok. O adrenálnej únave som už nemala odvahu mu hovoriť, tak som na to vyprdla, testy kortizolu zo slín viac krát počas dňa mi aj tak neurobí a z krvi alebo z moču to nie je moc preukazné, treba vyhodnotiť viac hodnôt kortizolu počas dňa, ideálne aj v noci a skoro ráno, podľa toho sa potom dá to istej miery dávkovať HC, ak mi zoberie lekár len jednu hodnotu z krvi, napr. ráno a zrovna vtedy mám vrchol kortizolovej aktivity, tak výsledok je skreslený a v začiatkoch adrenálnej únavy telo vyrába viac kortizolu ako kompenzáciu, takže ani tie testy nemusia vždy svedčiť o skutočnom stave nadobličiek. A musela by som na dva týždne vysadiť všetky adrenálne výťažky a HC - aby ten test bol preukazný, za to utrpenie mi to nestojí.
Ešte k tým testom, u adrenálnej únavy, teda nie Adisonovej choroby - to je u nás tak dôvod na liečbu, môžu byť tie výsledky kortizolu ešte stále v norme a napriek tomu môže trpieť človek istým stupňom adrenálnej únavy, tie hranice sú tam veľmi tenké, preto aj také nízke dávky HC ľudom pomáhajú + samozrejme iná podpora.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-19 12:49:38)



78

Re: štítna žľaza

Bludicka citam prispevky na temu Stitna zlaza a musim povedat som z toho jelen :-) Pripada mi to ako spanielska dedina, dost komplikovane. Nemam skusenosti so "samoliecbou" sitnej zlazy ani o tom nic neviem.

Chcem Ta poprosit ci by si mi mohla nejak jednoducho vysvetlit, co mam presne robit, uzivat, kedze vidim ze sa v tejto teme vyznas... Pripominam ze som v teme uplny laik.

Mam hypotyreozu uz zopar rockov a docitala som sa, ze Euthyrox skodi, jednoducho povedane. Okrem toho lekarom nie velmi doverujem a tiez hladam rozne alternativne sposoby ako sa liecit. Uz roky som unavena, mam malo energie a do cinnosti sa musim nutit. Mam aj nadvahu, ktoru sa s vacsimi problemami snazim eliminovat.

Porad mi prosim co presne by si mi doporucila a kde sa to da zohnat. Chapem ze kazdy musi skusat co mu najviac vyhovuje, no nemam ani sajnu co kde mam hladat a ty skusenosti uz mas.

S vitaminmi sa nebojim experimentovat, ani s megadavkami. Prekvapilo ma vsak, ze aj s hormonmi ludia experimentuju, myslela som si, ze je to nebezpecne. Nie som dost informovana, je to preto. Pises aj o kortizone. Pamatam si, ked mi raz koziarka predpisovala nejaku mast a dost ma upozornovala, aby som si to nedala do oci, lebo to obsahuje hydrocortizon a je to nebezpecne...

Proste chcem nieco urobit so sebou, chcem sa lepsie citit, a ak je taka moznost, tak to chcem vyuzit.



79

Re: štítna žľaza

Yannie, keď sa chceš sama liečiť, tak si tie veci musíš naštudovať, zdroje tu boli uvedené, asi najlepšie info:

http://www.stopthethyroidmadness.com/

výborné knihy:
http://www.amazon.com/gp/product/157224 … d_i=507846
http://www.amazon.com/Living-Well-Hypot … pd_sim_b_2
http://www.amazon.com/Stop-Thyroid-Madn … pd_sim_b_4

Na Slovensku sa používa na liečbu štítnej žľazy len Euthyrox - čo je syntetický hormón T4. V podstate platí, že čím viac má človek zdravotné problémy (otrava ťažkými kovmi, fibromyalgia, rôzne alergie, celiakia, adrenálna únava...) a silnejší stupeň hypotyreózy, tým je väčšia pravdepodobnosť, že jeho telo má problém skonvertovať hormón T4 na aktívny T3. Preto veľa ľudí na euthyroxe má stále symptómy hypotyreózy, ale ak sa im dodá napr. Armour, ktorý priamo obsahuje aj aktívny T3, reagujú lepšie na liečbu. Ľudia, ktorí sú na tom veľmi zle a trpia rezistenciou receptorov (napr. po dlhých rokoch brania euthyroxu), sa liečia len cytomelom - T3 vo veľmi vysokých dávkach, kedy musia receptory zahltiť až nad fyziologickú hranicu, aby potlačili symptomy hypotyreózy - ale to sú extrémne prípady.

1. možnosť - vyskúšať jód, selén, mangán, zinok, aminokyselinu tyrozín, byliny ako guggul alebo Coleus forskohlii ...
2. možnosť - vyskúšať Euthyrox (na SK jediná dostupná liečba)
3. možnosť, ak nefunguje, vyskúšať alternatívu s T3 - prírodné výťažky alebo Armour, alebo vynechať euthyrox a rovno vyskúšať toto, podľa výskumov drtivá väčšina ľudí reaguje lepšie na lieky s prídavkom hormónu T3, je len málo takých, ktorý prešli z Armour na Euthyrox, ale sú aj takí, ktorým viac vyhovuje liečba s T4
4. možnosť - ak nezaberá tretia možnosť, tak skúmať, prečo tie hormóny štítnej žľazy nefungujú, tam je dôvodov veľa, boli tu spomínané - adrenálna únava, nedostatok kortizolu, problém so železom a feritinom, deficit niektorých minerálov, B12, vitamínu D, hormonálne nerovnováhy

V podstate sa dá povedať, že tí, ktorí majú problémy so štítnou žľazou, endokrinológ im predpíše euthyrox a im to krásne zaberie - tak to sú štastní ľudia. Inak sama nemám šajn ako to funguje na Slovensku s liečbou - len som tak pozerala včera nejaké fóra o štítnej žľaze na SK, ale tam som sa nedozvedela nič, každý papá euthyrox a tí, ktorým nezaberá - tak ho vysadia a sú bez liečby, čo je možno ešte horšie, lebo dlhodobá neliečená hypotyreóza môže neskôr spôsobiť kopec zdravotných problémov.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-19 17:18:11)



80

Re: štítna žľaza

Fúú som prijemne prekvapena kvoli rychlej odpovedi.

Samozrejme postupne studujem, preto som aj tu. Zial neviem anglicky a tym som ochudobnena o kvalitne informacie. Aj ti linky su v anglictine.

Napis mi este prosim kde mozem ten armour zohnat a s akymi davkami by som mala zacat. Tiez, ci pritom mam ten euthyrox dalej uzivat.

Este ma zaujima aj ta adrenalna unava. Ty si ako prisla na to ze "ju mas"? Ci si len experimentovala? Vyssie si pisala ze netestoval ti to lekar.



81

Re: štítna žľaza

Kde kúpiť prírodné výťažky alebo s-thyroid, som tu písala.
Keď nevieš po anglicky, je to problém, pretože drtivá väčšina informácií je v angličtine, tak si to prekladaj cez google translator. Potom si nebudeš ani vedieť objednávať tie doplnky, všetky sa objednávajú väčšinou z USA.

Ja nie som žiadny lekár a nikomu tu nemôžem dávať návody na liečbu štítnej žľazy a čoho má koľko brať a ešte keď ide o lieky a hormóny, ja som tu písala len svoje skúsenosti - a postupujem tiež metódou pokus-omyl. Adrenálnu únavu som zistila podľa symptómov a že mi zaberala liečba.



82

Re: štítna žľaza

Zle som sa asi pytala. Zaujima ma ake davky si brala ty a ak si brala euthyrox ci si ho vysadila :-)
Nenasla som zdroj kde si kupovala napr ten armour, tak mi to prosim napis. Radsej by som brala prirodne veci, nez chemikalie.

Nemam problem objednat s USA doplnky, prelozim si to, problem mam s citanim dlhych clankov a knih, tie translatory presne neprelozia.

Napis mi este prosim co presne mam na tu adrenalnu unavu hladat. Nikdy som o tomto nepcula a zaujima ma to. Chcem najst pre seba rieseie lebo sa necitim dobre.
Kortizon, ci hydrokortizon?

Dakujem



83

Re: štítna žľaza

cortisol =hydrocortizone
http://en.wikipedia.org/wiki/Cortisol



84

Re: štítna žľaza

:-)



85

Re: štítna žľaza

adrenálna únava, napr.:
http://www.drlam.com/articles/adrenal_fatigue.asp
http://www.drlam.com/adrenalfatiguecenter/

Nekupovala som si Armour, lebo je predražený a je problém ho kúpiť bez receptu, kupovala som s-thyroid, ja tu nebudem zverejňovať lekárne, kde sa dajú nakupovať lieky bez receptu, ale s-thyroid nie je problém kúpiť. Keď zadáš do google "s-thyroid pharmacy order", tak vyhodí aspoň tri lekárne.

Euthyrox som nikdy nebrala. A dávkovanie s-thyroid som ešte len začala, začala som na 60 mg a zvyšujem asi o 30 mg za týždeň.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-19 18:10:34)



86

Re: štítna žľaza

Prestudujem si to nejak :-) Pomohla si mi, idem sa tomu venovat.

Nasla som na iherb pripravok na posilnenie nadobliciek. Myslis ze aj toto by mohlo pomoct?

http://www.iherb.com/Enzymatic-Therapy- … /2121?at=0



87

Re: štítna žľaza

Ten som neskúšala, tak neviem, obsahuje cortex, ten som brávala od iných firiem - ťažko posudzovať nakoľko mi to zaberalo alebo nie, keď som brala toho kopec.



88

Re: štítna žľaza

Este som si neista.

Tie pripravky o ktorych ty hovoris to su dpolnky vyzivy, alebo normalne lieky ?



89

Re: štítna žľaza

Liek je Armour, S-thyroid a Hydrokortizón, to, čo kúpiš na iherb.com sú doplnky výživy.



90

Re: štítna žľaza

Rozumiem.

Dakujem ti pekne za informacie.



91

Re: štítna žľaza

hlavne treba dat na osobny pocit lebo ja berem troska viac jodu mozno par mg dene odhadom a vysledky mam take ze zvysene hodnoty sttitnej zlazy ale necitim sa zle,zrejme tie hodnoty ktore su v norme maju prisposobene tak aby to sedelo maxilmanej davke denej jodu. a k tomu kortizolu-pozor na to je som bral kortkoidy vyse roka a dodnes po relativne dlhej dobe mam priserne problemy s imunitou.ako mozem brat co chcem na imunitu  nepomoze mi to som sutavne chory pol roka a to berem inac hlivu ciste betaglukany niekedy a stalre reishi aj 8g dene.skratka bielych krviniek mam dost ale kortkoidy sa mi postarali o to ze sa mi nedostavaju na miesto infekcie alebo neviem ako si to inak mam vysvetlit.a ked clovek je kortizol a akolisu mu hladiny jeho kortizolu lahko to moze prestrelit.teraz jenoducho musim cakat dalsieho pol roka a dufat ze sa m,i imunita obnovi lebo nic mi nezabera na to len cas. osobne by som hocijak trpel ako by som znovu bral kortizol lebo nasledky su horzne odvtedy mam stale trochu tuku naviac v tvari aj ked to neni videt ja to vnimama tie mam niake nafuknute brucho. mne sl ozial o zivot takze a ani som sa o otm nezaujimal v tje dobe este tak so mho bral. horsi liek co som bral boli len antibiotiak cyprinol z ktorych mi totalne odsili klby a slachy co som sa dozvedel az teraz na internete ze sa na to stazuju ludia neni to napisane ani na letaku.
bludicka ten test asi poznas myslim 160dolarov stoji. nezaujimal so msa o tom ci sa to aj zo slovenska zaslat naspat na rozbor ci to prezije cestu tie sliny

Naposledy upravil: 5qo (2011-04-19 19:10:07)



92

Re: štítna žľaza

bludicka ja by som nebral ani kortizol ani adrenalne vytazky lebo ak ich budes brat sa ti to len zhorsi pretoze si dovyknu tvoje nadoblicky varabat vlastny kortizol.skor by si to mala vydrzat a snazit sa ich obnovit bskusat brat viac druhov adaptogenov popripade by som videl slusnu sancu ze by s tym vedela akupunktura nieco spravit kedze presne na to je vhodna-ked je niaky organ oslabeny  a treba ho nastimulovat



93

Re: štítna žľaza

Nuz ja by som bral oboje, lebo aj ked stimulujes nadoblicky a snazis sa ich regenerovat, pocas toho ti stale hormonalne hladiny nebudu v hladinach potrebnych na dobru funkciu tela
Snad prestasvky v pouzivani(pauzy) tam prichadzaju do uvahy, aby zlazy "nezleniveli"



94

Re: štítna žľaza

5qo - ja viem o vedľajších účinkoch kortikosteroidov, preštudovala som si to dôkladne, ale nízke fyziologické dávky hydrokortizónu sa používajú na liečbu rôznych ochorení, pozor, je veľký rozdiel brať napr. 10 mg hydrokortizónu u stavov, kde preukazne ten kortizol chýba a 20 mg prednisonu (2,5 mg prednisonu je ekvivalent 10 mg hydrokortizónu)!!!

Výborné info o tom:

http://www.stopthethyroidmadness.com/safe-uses/
http://www.stopthethyroidmadness.com/adrenal-info/faq/

http://www.amazon.com/Safe-Uses-Cortiso … amp;sr=8-1

"3) It has been demonstrated that when subjects with intact adrenals receive less than full replacement dosages of cortisol, endogenous adrenal function is suppressed only sufficiently to achieve a normal glucocorticoid level. For example, subjects receiving 20 mg (5 mg. four times) daily of cortisol have their endogenous adrenal steroid production decreased by approx. 60%, and subjects receiving 10 mg. (2.5 mg. four times) daily have their adrenal steroid production decreased by approx. 30%. "

Aj keby toto nebola pravda, tak praktické skúsenosti ľudí liečených na hypotyreózu s adrenálnou únavou ukázali, že pridanie fyziologických dávok hydrokortizónu im umožňuje tolerovať hormóny štítnej žľazy. Niekto potrebuje menej, niekto viac, niekto vôbec, niekto užíva HC dva mesiace, iný pol roka.

Ja som mala už takú skapatú imunitu, dva mesiace zápal ucha práve kvôli silnej hypotyreóze, silné bolesti svalov a kĺbov, to už nehovorím o tej príšernej únave a iných symptómoch, len čo som začala brať hormóny štítnej žľazy, zápaly začínajú ustupovať, nosné dutiny sa mi čistia, kĺby prestávajú bolieť. A hormóny štítnej žľazy mi nefungujú bez kortizolu, beriem naozaj malé dávky, teraz len 2x za deň, ráno 3mg a na obed 3 mg, 4x za deň bolo moc, najkritickejšie je u mňa ráno a doobedie, poobede moc nepotrebujem a navečer sa cítim  väčšinou dobre, asi mám vtedy dobrú hladinu kortizolu, branie HC poobede mi spôsobovalo potom nespavosť, adaptogény sú fajn, aj sladké drievko - ale tie sú tak dobré na tlmenie stresových výkyvov kortizolu počas dňa, sladké drievko vraj predlžuje efekt telom vyrobeného kortizolu, ale keď telu ten kortizol chýba, tak nemá, čo predlžovať, to je len dobré ako doplnok a u veľmi miernych stavov adrenálnej únavy. Veď čo ja denne pojem tých vitamínov, mne to nestačí, uvidím, keď sa dostanem na plnú dávku thyroidných hormónov, koľko toho budem potrebovať, ale museli sa mi tie nadobličky zlepšiť, lebo ešte prednedávnom som mala napr. strašnú chuť na slané - problém s aldosterónom, toto mi už zmizlo, aj elektrolyty som mala podľa krvného rozboru v norme - Na, K, ale asi ten nápor T3 hormónu mi zase vyčerpal kortizolové rezervy.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-20 06:44:11)



95

Re: štítna žľaza

A toto sa stalo mne:

"If the blood pressure of a patient is 100 systolic or below, I hesitate, in fact I won’t start them on thyroid, without giving them 5mg of prednisone at the same time. Because, if you raise the metabolism a little as we’re doing with the thyroid, you also have to have a little more secretion from the adrenal. The normal gland, can furnish it and do all right. But if the blood pressure is too low in the beginning, the chances are that this patient is going to get worse, about four days after you start them on thyroid, they will become worse than they were.” (5 mg of Prednisone is = to 20 mg of hydrocortisone)"

"What Happens if I Take Thyroxine with Adrenal Problems?

Even if the adrenal insufficiency is slight, it will adversely affect thyroid conversion, tissue uptake, and thyroid response.
If the T4–T3 conversion doesn’t happen as it should, the body can become toxic through unused T4. If it is converted, but the T3 cannot enter the cell walls due to adrenal insufficiency, the T3 cannot be used, and may reach toxic levels. In either case, T4 and TSH blood tests will appear normal, but the patient may feel really unwell. (6) If a physician raises the thyroxine dose in this scenario, the situation worsens still further."

Ja som myslela, že skapem, príšerné bolesti hlavy - ja som sa cítila fakt ako priotrávená so silnými hypo symptómami a to som bola na kvantách vitamínov, aminokyselín a adaptogénov. Potom ma napadlo večer to skúsiť s ešte väčšou adrenálnou podporou, nemala som pri sebe HC, tak som si dala ale 9 kapsúľ isocortu, bolesti hlavy, ktoré som už mala pár dní behom 3 hodín sa zredukovali na minimum a ustúpili symptómy hypotyreózy.

Naposledy upravil: bludicka (2011-04-20 08:00:43)



96

Re: štítna žľaza

Ahoj Bludička,

chcela som sa ťa spýtať, ako pokračuješ v liečení štítnej žľazy? Ako ti zaberá ten s.thyroid a HC?
Ja sa práve snažím z toho vysomáriť, tak študujem toto fórum a hlavne tvoje príspevky a ďalšie zdroje informácií, ktoré si tu uviedla. Ja mám zníženú funkciu štítnej žľazy aj laboratórne potvrdenú, dokonca o dosť veľkú hodnotu, ale nechcem brať Euthyrox, ktorý by mi endokrinológ u nás jedine predpísal. Aj tak ho navštívim, ale len ako východisko z núdze. Chcem si objednať rovno ten s-thyroid a HC, lebo nemám toľko peňazí, aby som dlhé týždne skúšala najprv prírodné výťažky a potom zistila, že som do toho vrazila kopec peňazí a aj tak mi nefungujú. Som nezamestnaná a peňazí nemám nazvyš, navyše som stále chorá, unavená, skrátka typické hypotyreoidné príznaky - a to je aj jeden z dôvodov, prečo som o prácu prišla.
Takže by som rada hneď vyskúšala ten s-thyroid a HC. Práve sa pokúšam ich niekde na nete objednať za lacnejší peniaz.
Študujem aj stopthyroidmadness.com, s angličtinou nemám problém - je to výborná stránka.
Tak prosím daj vedieť, ako pokračuješ a ako si na tom s tými infekciami, ja tiež stále niečo skúšam, a stále som chorá, naši sa mi akurát vysmievajú, že vrážam peniaze do niečoho, čo aj tak nefunguje, ale ja musím niečo so sebou robiť, lebo lekári mi evidentne nemopôžu...



97

Re: štítna žľaza

Napíšem Ti sem linky na overené veci, ktoré naozaj zaberajú, vyskúšala som dosť veľa produktov a ma to stálo veľa peňazí, tak Ti ich ušetrím:

Najlepšíe prírodné thyroidné výťažky, sú veľmi porovnateľné so štandardizovanými výťažkami typu s-thyroid, vyskúšala som viac s-thyroid, naturthyroid. Výhoda týchto prírodných je v tom, že Ti to colnica nezadrží ako liek, aj keď mne sa to ešte nestalo, ale môže sa to stať hocikedy a predsa len tie prírodné sú bez hocijakých prídavných látok, je to naozaj len čistá vysušená žľaza alebo koncentrát z nej+nejaké vitamíny, kdežto do tých vyrábaných v Thajsku aj keď s USA licenciou pridávajú kopec aditív, farbív.

Tento produkt je dosť známy Thyro-Gold, vyrába ho jeden lekár, čo sám trpí hypothyreózou a je tam veľmi veľa užitočných info na tému štítna žľaza, prišlo bez problémov na SK asi za 8 dní, poštovné bolo tuším nejakých 15 dolárov. Treba stiahnúť formulár pred objednávkou, že človek súhlasí s tým, že v prípade straty si nebude nárokovať na náhradu a takisto v prípade colných poplatkov, podpísať, naskenovať, odoslať mailom.
http://www.thyroidscience.us/products/t … o.gold.htm

Druhý produkt je GTA forte II so zníženým obsahom medi od Biotics Research, o tomto produkte sa moc nevie, ale je veľmi silný a robia ho z bravčových žliaz, nie z hovädzích! Jediná jeho nevýhoda je, že nemôžem ho brať na lačný žalúdok, asi kvôli tým vitamínom tam, je mi z neho nevoľno, takže si ho dávam až nejak na obed. Všetky thyroidné produkty sa snažím rozpustiť v ústach, neprehĺtam ich hneď. Naturthyroid som brala s Candexom - enzým celuláza, aby sa zvýšilo vstrebávanie thyroidných hormónov, lebo tam pridávajú ako plnivo celulózu.

GTA forte objednávam si ho odtiaľto, chodí bez problémov za 8 dní, poštovné ca 9 dolárov:
http://www.naturalhealthyconcepts.com/

Na tých stránkach sa musíš najskôr zaregistrovať, aby Ti zobrazilo ponuku firmy Biotics Research, ak Ti nezobrazí, napíš na custom servise, aby Ti sprístupnili ponuku tej firmy.

Toto sú jediné dva prírodné produkty, ktoré za niečo stoja, všetky ostatné prírodné thyroidné boli veľmi slabučké a boli to naozaj skôr vyhodené peniaze a nechápem niektoré tie recencie na iherb a iných stránkach, čo tam popíšu, ako im to super funguje.

Čo sa týka kortizolu... Osobne ho už neberiem, brala som ho tri týždne. Mne osobne vôbec nevyhovoval, fungoval u mňa veľmi nárazovo. Dala som si ho ráno nalačno, super energia, ale to veľmi rýchlo vyprchalo, ten polčas rozpadu bol u mňa nejaké tri hodiny, takže som ho musela takto dávkovať aspon 3-4x, napr. o 7, 10, 13... navečer som si už nedávala, lebo som nemohla vôbec potom zaspať. Problém s hydrokortizónom (HC) je v tom, že je prakticky nemožné ho dávkovať presne podľa potrieb organizmu, stačí menší stresový výkyv a človek je s dávkami úplne mimo, je veľmi ľahké to s ním predávkovať, takto som s dávkovaním balansovala asi tri týždne, keď som to prehnala nespala som aj celú noc a bola som zase z toho unavená. Adrenálne výťažky fungovali u mňa naproti tomu výborne, mali rovnomernejší účinok, nie ako jediná izolovaná látka - HC. Takže potom som už brala len adrenálne výťažky, ráno nalačno prvé po zobudení a potom asi druhú dávku o 11 hod., ja mávam nízky kortizol hlavne doobeda. Čo sa týka produktov adrenálnych výťažkov, nejak som moc nespozorovala rozdiel medzi produktom cortex a z celej adrenálnej žľazy. Jediné dva produkty, ktoré sa mi osvedčili boli od firmy Biotics Research Cytozyme AD - 180 kapslí a od Standard Process Drenamin. Firma Biotics Research používa na svoje produkty neonatálne tkanivá z novonarodených teliat, také tkanivo má najvyššiu kvalitu, nemusia z neho odstraňovať rafináciou tuk, je menšia šanca na obsah škodlivých látok ako ťažké kovy a pod. a je to zdravé tkanivo, nie ako u starších zvierat. Ešte na začiatku som brala na podporu Isocort - teraz to robia fermentáciou z rastlín ten HC, ale predtým ho vyrábali z kortexu z oviec, kombinovala som Isocort s Cytozyme AD a fungovalo to výborne, neskôr som prešla len na Cytozyme AD, teraz už nepotrebujem žiadne výťažky. Dávkovanie si treba upraviť podľa vlastných pocitov, ja som brala najskôr 4+4 Cytozyme AD, 3+3+3 Isocort, ku koncu Cytozyme AD 3+3. Ja som musela mať aj znížený aldosterón, lebo som mala strašnú chuť na slané, znížený aldosterón spôsobuje zvýšené vylučovanie sodíka, vtedy som pijavala aj viac krát denne slanú vodu a brala som vitamín c vo forme sodium ascorbate. Toto sa mi super upravilo braním adrenálnych výťažkov, zrejme obsahujú aj nejaké stopy aldosterónu, čo je ďalšia výhoda výťažkov oproti izlovanému HC. Ale niekomu vyhovuje zase HC, treba len vyskúšať, ak by si chcela vyskúšať HC, ja Ti pošlem celé moje balenie. Problém s HC je ešte aj v tom, že môže byť problém s jeho odvykaním po nejakej dobe, preto mne sa nejak viac pozdáva skôr taká výživa v podobe tých adrenálnych výťažkov.

Na adrenálnu podporu som brala okrem adrenálnych výťažkov aj b-complex, pantethine, B5, adaptogény, sladké drievko, rhodiolu, tekuté minerály so zvýšeným obsahom sodíka, aminokyseliny...   

Dnes mávam už stabilný TK okolo 120/80, predtým som mávala 90,85/50. Je fajn si aj meriať TK - dobrý ukazateľ funkcie nadobličiek.

Čo sa týka momentálneho brania hormónov štítnej žľazy, mne to veľmi kolíše, aj podľa toho ako zrovna robím cheláciu, u mňa to určite súvisí tá hypothyreóza s ťažkými kovmi, aj tá adrenálna únava, na začiatku som potrebovala viac thyroidných hormónov, ca. 2 grains, alebo 4 kapsule GTA forte, potom sa nejak štítna žľaza spamätala a potrebujem teraz o dosť menej, stačia mi už len 1,5 až 2 kapsule GTA forte, to som aj čítala, že niekomu stačí brať hormóny napr. pol roka, trochu dodať výživu štítnej žľaze a ona znovu začne pracovať. Pár krát sa mi stalo, že som sa predávkovala, aj keď som si stále sledovala pulz, niekedy je to ťažké odhadnúť, hlavne keď tá potreba hormónov dosť kolíše, ale sú to nepríjemné symptómy, prstový tremor, búšenie srdca, svalová slabosť... vtedy treba na pár dní vysadiť, kým sa z krvi tie hormóny nevyplavia, T4 má polčas rozpadu 7 dní. Takže zásadná rada, POMALY zvyšovať hormóny, treba si hlavne uvedomiť, že keď si dám dnes hormón štítnej žľazy, tak krv sa pomaly saturuje a efekt danej dávky ja vidím tak ca. o týždeň. Denne priebežne meriať pulz, teplotu, neísť nad 90 kľudový pulz a podpora nadobličiek. Teraz beriem vždy radšej menej tých hormónov, ja už viem presne, kedy mám hypothyroidné príznaky - ráno sa zobudím s bolesťami kĺbov, všetko ma bolí, vlasy mám strašne suché, chce sa mi poobede spať, nemám jasné myslenie,  vtedy viem, že treba zvýšiť, je to u mňa lepšia orientácia ako teplota a pulz. Ale každý je individuálny.

So slabou imunitou stále bojujem, beriem priebežne extrakt z olivového listu, beriem aj neonatálny thymus od Biotics Research - či zaberá, ťažko povedať, ale je mi teraz lepšie, chystám sa na kolostrum a vysoké dávky extraktov z chagy a coloriusu, snažím sa vyberať to najkvalitnejšie. Len človek musí skúsiť aspoň 5 produktov, kým šiesty je kvalitný + more času na študovanie, čo sa vlastne oplatí kupovať, žiaľ aj obchod s doplnkami je dnes z veľkej časti komercia. Na imunitu beriem teraz Immucare I a II od firmy Natura, takisto z toho obchodu, co som sem uviedla - je potrebná registrácia a asi aj povolenie na nákup tychto produktov, ale mne to urobili bez problemov. Zdaju sa mi veľmi kvalitné, Immucare I si kupujem prášok, oba produkty su zmesy adaptogénov, hribovych koncentrátov a bylin na imunitu.

Ja už ani nikomu nehovorím, čo si práve "liečim", lebo nikto mi to neverí, je to pre nich španielska dedina a myslia si, že nemám ani šajn, čo vlastne robím, šibe mi z "internetu" a len vyhadzujem peniaze a mám ísť k lekárom.

Kontakt na internetovú lekáreň, kde som nakupovala thyoridné výťažky, HC, pošlem mailom.

Naposledy upravil: bludicka (2011-07-22 20:02:38)



98

Re: štítna žľaza

Casto mam velmi podobne reakcie od ludi aj ja, kedze tiez beriem rozne doplnky a v dost velkych kvantitach. Ale inac by som tu zrejme uz nebol alebo bol na invalidnom a nie tahal 7 dni do tyzdna v robote, casto aj viac ako 10 hodin, v mojom uz penzijnom veku s cukrovkou a nadvahou.
Skoda, ze som o tychto veciach nevedel pred vyse 40timi rokmi, dnes by som sa nemusel doplnovat po skodach ale bol by som im predosiel prevenciou.



99

Re: štítna žľaza

Doporučujem ešte tieto články o štítnej žľaze, aj kniha od tohoto lekára je výborná, aj keď je veľmi málo známa, problém väčšiny kníh a aj fór o štítnej žľaze je v tom, že sa zaoberajú štítnou žľazou len ako chorobou samou o sebe, max. pojednávajú ešte o adrenálnej únave, ale práve tento lekár komplexne vysvetľuje, že problémy so štítnou žľazou bývajú veľmi často následok nejakého iného problému v tele - vírusové ochorenia, ťažké kovy, problémy v tráviacom trakte - celiakia, candida..., na tých amerických fórach som často čítala príbehy ľudí, ktorí tam bojujú so štítnou žľazou roky, vyskúšali všetky možné kombinácie hormónov - T3, T3+T4, HC, rôzne dávkovania a stále sa necítia na 100% ok, aj tam málokde človek nájde hľadanie väčších súvislostí, PREĆO tá štítna žľaza nefunguje.

http://drhedberg.com/2011/02/10/autoimmune-thyroid/
http://drhedberg.com/2011/02/24/the-thy … reas-axis/
http://drhedberg.com/2011/02/15/the-gut … onnection/
http://drhedberg.com/2011/02/08/the-thy … -hormones/
http://drhedberg.com/2011/02/28/hormone … onnection/

Naposledy upravil: bludicka (2011-07-23 06:45:32)



100

Re: štítna žľaza

Vdaka za uvedene clanky, objasnuju vzajomne posobenia zliaz, jednotlivych hormonov, dovody roznych zdravotnych problemov sposobenych hormonalnymi kolisaniami , tj prebytkami a nedostatkami.
Najma je tam velmi dobre popisane, ako stress a ine dovody zvysuju adrenalin, co vedie k ukladaniu tukov, zlemu spanku a nasledovne zlej regeneracie. V konecnom dosledku presilene zlazy vypovedaju a to vedie k syndromu "vyhorenia" tj katastrofalnemu nedostatku roznych hormonov a tym uplnemu zniceniu zdravia.
Nuz vzhladom na to, ze je lepsie problemom predist, nez ich potom riesit, prevencia ako odmorovanie tela, zvysovanie viralnej imunity, doplnovanie roznych zivin a vitaminov , odstranovanie stresu , boj proti roznym inym infekciam, ktore tak isto mozu telo poskodit, vcitane hormonalnych zliaz(candida, plesne, L-formy, mykoplazmy), posilnovat telo adaptogenami, to vsetko treba robit, aby sa clovek vyhol nasledkom uvedenych poruch na celkovom zdravi.

Telo je velmi dobre stavane a vie sa prisposobit vselicomu, ale v poslednom case utok a zamorenie je privelke  a mnohi, co sa nebrania tomu na to nakoniec zdravotne doplatia.
Vid aj mna , co som neadresoval nikdy stress a viedlo to k unave, vysokej vahe a nakoniec aj cukrovke. Do toho znacne prispela aj odporucana lekarmi dieta bohata na sacharidy, a" zdrave" chemicky a tepelne znicene "bezcholesterolove" rastlinne oleje.
Kedze prevencia je ovela ucinnejsia, nez potom "opravovanie" zniceneho zdravia, odporucam kazdemu nezanedbat sa a robit opatrenia , pokial je este zdravy, aby to zdravie nestratil .