1

Téma: Endometrióza, cysty a zrasty

Dobry den,

velmi pekne by som Vas chcela poprosit o radu ohladom endometriozy, ktoru mi diagnostikovali. Mam 27 rokov a vzdy som mala problemy s bolestivou menstuaciou a lekar mi na tento problem vzdy predpisal antikoncepciu. Ak tomu spravne rozumiem, endometrioza sa zhorsuje vplyvom estrogenu, ktory antikoncepcia obsahuje. Na kontrole mi objavili 5,3 cm velku krvou naplnenu cystu na vajecniku, ktoru mi vyoperovali a vajecnik sa zachranil. Pocas operacie zistili, ze uz som mala napadnuty aj druhy vajecnik a brusnu dutinu plnu zrastov (creva prirastene k dutine brusnej, zrasty aj v okoli pecene tie neprerusil). Povedal, ze mi bude nasadena liecby na endometriozu, ktora bude trvat minimalne 4 mesiace.
Preto by som Vas chcela poprosit o radu, ake doplnky si mam kupit, aby som sa z toho dostala. Tiez mi odporucili Wobenzyn, ale viem ako je to s tymto liekom tak nejaku alternativu.

Dakujem velmi pekne. Ivana



2

Re: Endometrióza, cysty a zrasty

Wobenzyme je enzym, stary drahy a slaby.
Enzymy, co tu radim  na odstranovanie roznycy nefunkcnycy tkaniv, od cyst, cez hrcky, tumory, nadory polypy a podobne, su najma entericky pokryty pancreatin v davkach 2 x 6 gramov ekvivalent.
Na znizenie hladiny zlych zloziek estrogenu odporucam, najma DIM, 2 x 100 mg, alebo aj chrysin, 2 x 150 mg.



3

Re: Endometrióza, cysty a zrasty

Dobrý večer pán RNG, ľudia sem píšu aj ohľadom zvierat, tak skúsim aj ja. Jedná sa o 12 ročného vlčiaka - fenku, má zápal maternice, celý deň len polihuje, veľmi ťažkopádne chodí a má nejaký výtok zmiešaný s krvou. Veterinár diagnostikoval zápal maternice alebo endometriózu. Nasadil ATB na 5 dní, plus céčko a b vitaminy. Už je to dnes štvrtý deň, ale tie atb akosi nezaberajú, akurát už nemá teplotu, lebo už nie je taká smädná, no psík ďalej polihuje, krváca a chodí veľmi ťarbavo. Veterinár povedal, že ak by liečba nepomohla, bolo by dobré ju ďalej netrápiť a dať utratiť s ohľadom aj na jej vek. Prosím poraďte, ako by sa jej dalo pomôcť, aby sme jej pomohli? Pozerá na nás smutnými očkami a človeku je z toho fakt ťažko. ďakujem vám veľmi pekne



4

Re: Endometrióza, cysty a zrasty

Nuz ja sa velmi nezaoberam zvieratami, stacia mi ludia. Ale mozes skusit napr berberine, co je dobry na rozne urinarne nakazy a protizapalove curcuminoidy.Tiez  citricidal, ked ho vies do nej dostat.
Ale ako hovorim, nie vsetko, co zabera na ludi musi zabrat u psa.



5

Re: Endometrióza, cysty a zrasty

Dobrý deň pán RNG,
veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o radu. Na gyn. vyšetrení mi lekárka objavila tri menšie škvrny na krčku maternice a oznámila mi, že ide o endometriózu. Ako možnosti liečby mi ponúkla brať antikoncepciu bez prestávky, gestagény alebo umelý prechod, jedno lepšie ako druhé.
Veľmi rada by som sa tomu vyhla a preto prosím o radu, už dlhšie beriem DIM od Source naturals kvôli nepravidelnej menštruácií, takže neviem, či má u mňa na endometriózu nejaký vplyv. Beriem aj Borage oil, ktorý mi veľmi pomohol pri PMS a bolestiach, okrem toho aj Calcium D glucarate. Viete mi poradiť na endometriózu ešte nejaké doplnky? Viem, že sója nie je pri tomto probléme vhodná a Dim od Source naturals obsahuje sójový lecitín, tak neviem, či mi viac neškodí ako pomáha.
Snažím sa zdravo stravovať, nikdy som nefajčila, nepijem alkohol, mám dosť pohybu. Fascinuje ma zdravý životný štýl, a preto by som to najradšej riešila prírodnou cestou. Okrem hore uvedených doplnkov beriem pravidelne aj DMSO, melasu, jablčný ocot, digestive enzymes, zvlášť lipazu, burdock root, liv52, zinok, pijem rooibos. Mala som aj iné zdravotné problémy, časom sa mi doplnky nazbierali.
Budem veľmi rada, ak mi niečo poradíte, pretože gynekologička mi iba odvrkla, že ak odmietam jej liečbu rozpadne sa mi maternica:-( a už vzniknuté ložiská je možné odstrániť iba operačne.



6

Re: Endometrióza, cysty a zrasty

mnozstvo lecitinu v DIM je zanedbatelne.
Vsetky nefunkcne tkaniva v tele sa daju odburat silnymi enzymami, najma entericky pokrytymi. Tak isto pomaha brat jod a selen, lebo tieto sa podielaju aj na vyrobe enzymov, nielen hormonov.Nechapem to "rozpadnutie maternice" ked jedine co nasla su len skvrny a ziadne cysty ani nic ineho.
Ak by si potrebovala progesteron, tak odporucam prirodny, nie chemicku farmaceuticku nahrazku. Dostat ho vo forme kremu.



7

Re: Endometrióza, cysty a zrasty

To rozpadnutie maternice som popravde nepochopila ani ja. Ale pani doktorku asi nahnevalo, že v 23 rokoch odmietam umelý prechod a pchať do seba chémiu. Pán Rng poradil by ste mi konkrétne enzýmy? Stačí pancreatín? Bol tu spomínaný aj Wobenzym, ale ten obsahuje aj iné druhy. Okrem toho som našla Nattokinase a Serapaptase, čo je podľa Vás vhodnejšie?



8

Re: Endometrióza, cysty a zrasty

Wobenzym je slaby a drahy. Ale je jeden z dvoch enzymov schvalenych farmacii, takze ten lekari poznaju. Ale dnes su na trhu ovela silnejsie a lacnejsie enzymi, ako napr entericky pokryty pancreatin na cistenie tela
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … x-300-tabs, kde na intenzivne cistenie tela odporucam az 2 x 4 tabletu, co je 2 x 6 gramov ekvivalent pancreatinu.
Serrapeptaza moze tiez pomoct, lebo rozpusta rozne bielkovinne utvaru.