1

Téma: vstrebateľnosť vápnika pri kefíre

Rng, prosím ťa, vychádzam z tohto článku http://www.regeneracnecentrum.sk/index.php?menu=1051. Píše sa tam, že mlieko vôbec nie je zdrojom vápnika, že pitím mlieka stráca telo ešte viac vápnika, ako sa doňho mliekom dostane... Akurát sa to snažím aplikovať na kefír, ktorý si doma vyrábam z tibetskej huby. Denne vypijem i kefír, ktorý je vyrobený z 1l mlieka kvôli candide, ktorú sa snažím vybiť probiotika z kefíru...

Viete mi poradiť, ako je to s vápnikom v kefíre?

Ďakujem!



odpoveď RNG:
Ten clanok je trochu zaujaty prilis. Nie je pravda, ze telo nie je schopne prijmat vapnik z mlieka, ako by si totiz vysvetlil to, ze kojenci, ktory nedostavaju nic ine, ako mlieko z neho rastu, vcitane kostry.
Takze tie tvrdenia zachadzaju pridaleko.
Na druhej strane je pravda, ze casom sa ludske telo meni a po case mnohi nevedia to mlieko dokonale stravit a hlavne v mnohych pripadoch starsich ludi vytazok vapnika zo suroveho mlieka je mensi, nez ubytok sposobeny travenim mlieka, kde sa vytvoria kyseliny, ktore vapnik z tela odplavuju.
Samozrejme skvasene mlieko je stravitelnejsie, lebo posobenim kvasnych kultur sa akoby pre nas "predtravi", takze alergie na kvasene vyrobky su podstatne zriedkavejsie a aj vytazok vapnika z kvasenych vyrobkov je vacsi, nez zo suroveho mlieka.
Pri intenzivnej protikandidovej diete sa neodporucaju(na tie 2 tyzdne) ziadne kvasene produkty. Neviem, na kolko je to dolezite, ale aj probiotika pri protikandidovej diete nemaju v sebe stopy mliecnych vyrobkov.
Kefir je dobry zdroj probiotik, zialbohu len niekolkych, ktore su spojene s kvasenim mlieka.
Pre spravnu kultivaciu crev treba aj ine probiotika.
Candida je kvasna kultura a vytlacit ju druhymi kvasnymi sa vidi dost nelogicke, hoci to moze byt pravda. Zialbohu som necital ziadnu vyskumnu lekarsku literaturu na potvrdenie tohoto, takze to neodporucam.

Inac toto patri do temy "candida" alebo "kvasinkove infekcie", nie medzi zubne kazy



2

Re: vstrebateľnosť vápnika pri kefíre

Ja pijem tiez doma robeny yoghurt/kysle mlieko a syry a kedze nemam ubytok kostnej hmoty a beriem samozrejme rozne enzymy ako starsi clovek, ten uzaver , ze mlieko rabuje vapnik z tela po tychto opatreniach zrejme na mna nepracuje.
Takze clovek si moze pomoct aj pri roznych nedostatkoch tela a potravinach, ktore by mu inac sposobili problemy.
A nepripravit sa o pestrost potravin vyhybanim sa roznym.



3

Re: vstrebateľnosť vápnika pri kefíre

K vstrebatelnosti - myslim, ze zive materske mlieko, ktore je primarne urcene na vyzivu kojencov sa neda porovnavat s kravskym a ani ziadnym inym zivocisnym, navyse umrtvenym, cize pasterizovanym a este horsie homogenizovanym, bez akychkolvek zivych zloziek. Nie su tam uz ziadne zive enzymi, ani ine zive latky s prirodzenou aktivitou, je tam iba mliecny tuk, bielkovina a cukor a kopa nevyuzitelneho vapnika, ktory sa bez potrebnej naviazanosti prave k zivym zlozkam nedokaze spravne vstrebavat a nasledne sa vylucuje. Tento nedostatok sa telo snazi vykompenzovat prave odoberanim vapnika z kosti a zubov, no ten uz nevie zabudovat, preto ho uklada tam kde nema a zanasa organy a cievy. Z toho potom ten nedostatok. Myslim, ze toto uz bolo niekde overene. Navyse, kravske a ine zivocisne mlieko obsahuje aj ine druhy bielkovin ap., ktore clovek nedokaze celkom rozlozit, preto potom vznikaju alergie.



4

Re: vstrebateľnosť vápnika pri kefíre

Nie ze by som tvrdil, ze mlieko je idealna potravina, ale ja som na kravskom vyrastol a ine som nedostaval v prvych mesiacoch zivota nez tro znicene, pasterizovane, zamorene,"nestravitelne " a naviac vysusene(praskove) kravske mlieko a veru som nan aj priberal, aj kostra sa mi slusne vybudovala aj som bol relativne zdravy. Takze tie uroky na mlieko asi nie su celkom zalozene na pravde, teda aspon pre kojencov a pravdepodobne znacnu cast zivota, aj ked nesporne su tam rozne zamorenia dnesm, ci su skodlive, aj ked hlavne so stupajucim vekom mlieko sa stava nestravitelnym a u mnohych sposobi odvapnenie a zamorenie tela.
Ale nie u kazdeho ani ked si clovek doplni s vekom chybajuce enzymi.
Samozrejme je lepsie mlieko volne pasucich sa krav na chemicky neosetrovanych lukach bez hormonov a pouzivania atb. Nuz a take pijem ja, vlastne take si kvasim lebo surove uz neviem poriadne stravit, tak necham pracu ciastocneho rozlozenia/natravenia spravnym kvasnym kulturam, ktore ho urobia nielen stravitelnejsim, ale pridaju rozne ziviny svojou cinnostou, najma vitaminy B a rozne ochranne latky.