1

Téma: Wobenzym vs. Super enzyme

Dobrý večer, veľa som čítala o tom, že prípravky ako Super enzymes (Now foods), Full-Spectrum N-Zimes(Swanson) majú vyšší podiel enzýmov v kapsule príp. tablete ako známy Wobenzym. Priznám sa, že to nie celkom chápem. Porovnávala som tieto prípravky a pre porovnanie sem vkladám zloženie prípravkov.
Zloženie Wobenzymu:
Pancreatinum 100 mg
Trypsinum 24 mg
Chymotrypsínum 1 mg
Bromelaina 45 mg
Papainum 60 mg
Lipasum 10 mg
Amylasum 10 mg
Rutosidum trihydricum 50 mg

Zloženie Super enzymes:
Betaine HCI (from Beets and Molasses)      200 mg     
Pancreatin 200 mg
Lipase     200 mg    
Ox Bile Extract (45% Cholic Acid)     100 mg    
Bromelain 2,400 GDU/g (from Pineapple)     50 mg
Papain 2M USP units/mg Powder (from Papaya)     50 mg    
Pepsin NF 1:10M units Powder     50 mg     *
Papaya Fruit Powder     45 mg     *
Pineapple Juice Powder     45 mg     *
Cellulase 1M FCC/g Powder     10 mg     *

To zloženie nie je veľmi rozdielne. Wobenzym navyše odporúča  dávkovanie 20-30 tbl. denne a Super enzymes 3 x denne. S Wobenzym sa do tela dostane oveľa viac enzýmov. Čo sa týka ceny Wobenzym vychádza cca na 0,12 € za tabletu a Super enzyme cca 0,08 za kapsulu. Cenovo je to teda rozdiel   firma Now foods je lacnejsia, predáva kapsule a nie tablety čo je tiež výhoda, ale odporúča ovela cca 10x nižšie dávky ako Wobenzym. RNG prosím Vás opravte ma ak sa mýlim, zaráža ma to rozdielne dávkovanie.  Dakujem



2

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

Nuz to je trochu klamlive. Totiz pri tom pancreatine je napisane 4 x, tj jedna sa o 4 x tak koncentrovany, tj ekvivalent 800 mg. A je tam zaroven uvedena aktivita jehoi zloziek v USP jednotkach, ktore maju zmysel miligramov jednotlivych latok co to vie rozlozit.
Tak isto su tam aj aktivity bromelainu a papainu, nielen miligramy, lebo napr aktivita bromelainu moze byt od 300 GDU na gram az po 2400 GDU na gram, co je samozrejme ovela ucinnejsie
Odhadujem super enzym asi tak 8 x tak silny, ako ten uvedeny Wobenzyme celkove. Naviac super multienzyme(NOW) obsahuje aj trochu potrebnej kyseliny, lebo rozne enzymi, najma amylaza pracuju ovela lepsie v kyslom prostredi
Ako som povedal uz mnohokrat, stary Wobenzyme je slaby a velmi drahy na pouzitie.
Ale dnes su na trhu aj ovela silnejsie, zasadne take, co neuvadzaju aktivitu v enzymatickych jednotkach ju zrejme maju primalu.
Ja pouzivam rozne enzymi, aj zivocisne(pancreatine) aj rastlinne a najma bakterialne a fungalne, lebo tie sa nenicia v zaludku kyselinami, ako pancreatine.



3

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

Objednala som si nejake enzymy značky Swanson, máme v rodine lekára, ktorý je zásadne proti používaniu výž. doplnkov a je za preverené preparáty ako je Wobenzym. Wobenzym argumentuje aj tým, že ich preparát má status liek a toto sú "len" výživové doplnky, kde nie je kontrolované zloženie a účinnosť.



4

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

Typicky argument lekarov, to ich ucia vo vsetkych skolach.
Inac za presnym zlozenim obvykle v USA stoji viacero organizacii, ktore su ovela vacsie a s lepsim vybavenim , nez FDA.
NNFA ma vyse 10 000 clenov, vyrobcov roznych doplnkov a vitaminov, desiatky laboratorii a velmi prisne pravidla na certifikaciu produktov, ich obsahov a pod
http://www.healthpricer.com/certifications/6_detail.jsp
Dnes sa nazyva   http://www.npainfo.org/ a ich certifikat kvality GMP samotna FDA vyzaduje od kazdeho vyrobcu v USA najnovsie.

Inac to "schvalenie" ako lieciva Wobenzymu je na Slovensku len vec 75 000 korun, ktore bolo za to treba zaplatit(to viem dobre osobne, lebo som bol dovozca doplnkov na Slovensko a tzv. rozbory boli prva podmienka na udelenie povolenia, pricom ich oficialne  laboratoria nemali zdaleka vybavenie na naozajstne zistenie obsahov),
lebo samotny vyrobok (Mucos Pharmacie) ktory je vyrabany od roku 1959 je daleko zlozenim za modernymi doplnkami.

Kedze farmacie mozu vyrabat latky, ktore maju aj skodlive bocne ucinky okrem dobrych, ich vyrobky by som zasadne nekupoval.
Doplnkovy priemysel v USA moze vyrabat len vyrobky, kde nie je dokazana ziadna skodliva bocna reakcia, na to velmi dba nas "velky strazny pes" federalny urad FDA. Akekolvek co len podozrenie znamena likvidacia vyrobcu, na co ma FDA k dispozicii celu armadu svojich policajtov, vcitane kuklacov a znamena to zapecatenie a zhabanie vyrobkov a sud a vazenie pre vyrobcu.
Samozrejme tento fakt z USA sa nikde nepropaguje, to by vzalo organizovanej medicine , ktora ovlada komunikacie, velmi podstatny argument proti doplnkom.
Naviac FDA extremne dba na to, aby sa na doplnky nikde nepisali akekolvek zdravotne informacie, a to pod trestom vazenia vyrobcu. Nejeden sedi vo vazeni za to, ze sa odvazil na bezny potravinovy doplnok napisat jeho dokazanu  ucinnost na zdravie, ktora samozrejme bola pravdiva, ale proti nariadeniam FDA
Inac uz som tu niekde pisal raz statistiku
V roku 2008 v USA nikto nezomrel na nasledok pouzitia potravinovych doplnkov,
vyse 5000 ludi ale zomrelo na nasledky potravinovych otrav
a medzi 120 az 400 tisic ludi(podla roznych lekarskych zdrojov, pravda ale moze byt ovela horsia) zomrelo na dosledky pouzivania liekov(tj aby bolo jasne, schvalenych a riadne predpisanych lekarmi).
To su udaje, co si mozes najst aj v prestiznych lekarskych publikaciach ako JAMA a LANCET

Naposledy upravil: RNG (2010-07-07 17:16:16)



5

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

RNG ,ak sa smiem opýtať,prečo už nedovážaš potravinove doplnky na slovensko?Chcela som si objednať z iherb,ale musela som najskôr zavolať kamaratku ,ktorá s tým má skúsenosti.Ked som si konečne objednala,tak pri platení zistila ,že mojou obyčajnou kartou sa to nedá a musím si ísť vybaviť druhú ..Kým si ju vybavím a dopnky prídu,tak je choroba už iba na atb.Bolo by dobré,keby to tu niekto predával smile



6

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

Nuz za 4.5 rokov strat a problemov som sa toho musel vzdat. Nemam ani dost casu na to, aj ma to prilis financne postihlo aj som mal uz plne zuby tych personalnych an byrokratickych problemov.



7

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

RNG, prosím Ťa...mám slabšie trávenie...skúšal som pravidelne brať Super enzymes od NOW a dalo sa to doporiadku, neuveriteľné...akonáhle prijmem ťažšie jedlá ako vajcia, plnotučné mliečne výrobky, problémy sú opäť...ak budem pravidelne brať tieto enzýmy, má to nejaký vplyv na kapacity mojich enzýmov ? teda či telo ,,zlenivie,, ?

ďakujem smile



8

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

Doplnovanie enzymov a kyselin je len podla potreby. Viac jedla alebo tazsie stravitelneho vyzaduje viac kyselin aj enzymov. Male jedla, najma ked ich nezapijes prilis a nerozriedis si kyseliny nepotrebuju obvykle ziadny doplnok.
Super enzymi jei su navrhnute na mlieko, na to potrebujes zmes s dostatkom enzymu Lactase , na mliecne proteriny proteazu(dairy), dokonca niekto aj lipazu na mliecne tuky.
Teoria o "zleniveni" nikde nie je dokazana, ale medicka literatura je plna tohoto bububu.



9

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

Zdravim,

chcel by som poradit

ktore enzymi su najlepsia nahrada za wobenzym? Su to tieto?:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=3
alebo
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … l&ic=4
a aky je v nich rozdiel, len v tom, ze tie od Solgaru su entericky pokryte?

a co tieto digestive enzymes, maju iny ucel?
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … ie-Caps/12

dakujem za vyjasnenie smile



10

Re: Wobenzym vs. Super enzyme

Skoro hocico na trhu je dnes lepsie ako  velmi stary wobenzyme. Na precistenie tela odporucam entericky pokryty pancreatin, tak ako je ten uvedeny zo Solgar.
Rastlinne a fungalne enzymy su ovela drahsie na ucinnost, ale vedia odmorit telo od niekltorych latok conedosiahnes s pancreatinom. Napr od produktov mlieka a ciastocne Aj lepku