1

Téma: betaglukan

prave citam na webe betaglukan.cz o glukanoch ako o vyraznych imunostimulatoroch. pisu tam ze okrem mnozstva ucinnej davky je dolezita aj cistota betaglukanu. napr. tu uvadzaju 70% cistotu: http://www.lekarna.cz/betaglukan-imu-200mg-tob-60/
pozeral som na iherbe napr tento od now foods ale % cistoty tam neuvadzaju, da sa to z udajov ktore su uvedene vycitat aka je cistota v tomto pripade: http://www.iherb.com/Now-Foods-Beta-Glu … Caps/35770



2

Re: betaglukan

Len mnozstvo betaglukanov a ich velkost molekul  je dolezita, nie cistota.
Napr 250 mg betaglukanov moze byt v 1000 mg kapsuli a je to rovnako ucinne ako 250 mg betaglukanov z 375 mg kapsuli, kde su ovela cistejsie, ale to, iste mnozstvo.



3

Re: betaglukan

no praveze ten vedec Václav Větvička pise ze cim je viacej necistot v betaglukane tak tym je menej ucinny, horsie sa vstrebava. odporuca cistotu aspon 70%. zevraj to je pozorovaci vysledok studii. tie necistoty udajne vyrazne znizuju ucinnost.
on zrejme mysli cistotu betaglukanu, ty pises o cistote celej kapsule z hladiska betaglukanu. z toho prveho odkazu mame:
Betaglukan v 70% čistotě (200 mg účinné látky): 286,0 mg

ostatne pridane latky v kapsuli mozu byt na podporu betaglukanu, neznizuju jeho cistotu.
ale je mozne ze ten od Now Foods ma 100% cistotu a preto to ani nijak nezvyraznuju...



4

Re: betaglukan

Nuz nepoznam toho vedca, ale na betaglukany je tisice roznych vedeckych literatur a vstrebavanie zavisi nie od cistoty, ale velkosti castic, lebo creva vedia vstrebat castice maximalne 15 000 az 25000 dalton velke. Preto niektori vyrobcovia predavaju betaglukany tzv mikronizovane, tj enzymami "posdekane" na mensie ciastocky. Betaglukany su polysacharidy, ktore sa nachadzaju v hubach, kvasinkach a mnohych bakterialnych a mikrovialnych obaloch/bunecnych stenach.
Inac nemyl si tzv informacie s reklamami vyrobcov a  predajcov.
Na toho Vetvicku som nasiel
http://www.glucan.us/
http://www.betaglukan.cz/zivotopis/
http://www.lekarna.cz/beta-glukan-tajem … icka-ph-d/
atd, a mne to skor pripomina reklamu na jeho publikacie.
Ale mozna mu krivdim...



5

Re: betaglukan

a betaglukany od roznych vyrobcov maju roznu velkost castic?
ak je castica vacsia ako 25000 dalton tak sa to crevami nevstrebe ale vyluci?



6

Re: betaglukan

Samozrejme rozne betaglukany z roznych zdrojov maju rozne velkosti, relativne najmensie su fragmenty zo stien kvasnic, ako napr saccharomyses cervisae. Ale aj niektore hubove betaglukany obsahuju rozne velkosti castic,  Aj samotnych betaglukanov je mnozstvo roznych, najucinnejsie su Beta 3 vetvene na beta 6
Viac o betaglukanoch a linky na roznu vyskumnu literaturu najdes napr tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Beta-glucan

Inac telo vyraba enzymy rozneho druhu, aj nase probiotika vedia spracovat rozne pre nas nestravitelne polysacharidy. Aj to pomaha niektore betaglukany rozdelit na mensie castice, ktore sa potom vedia v crevach vstrebat.



7

Re: betaglukan

myslite ze su kvalitne tieto beta glukany ?
https://www.fitplus.sk/weider-beta-glucan-120-kps-730



8

Re: betaglukan

To slovo "komplex" ma v tom znervoznuje, lebo za tym sa mozu skryvat ine latky tj nie len betaglukany.



9

Re: betaglukan

dobry den, prosim o radu. otec berie chemoterapiu (ma nador pluc s metastazami), ale nedavno zacal brat betaglukany 3x500mg, enzymy a dalsie veci, ktore tu odporucate pri onkologickych ochoreniach. na poslednej kontrole krvneho obrazu sme zistili, ze mu vyleteli velmi vysoko biele krvinky. nie je tam nic blizsie urcene, o ktory typ ide, iba



10

Re: betaglukan

Biele krvinky su nasa obrana tela, tj ze vyletia je dobre. Tie, ktore podporuju betaglukany tj aj v aktivite aj v tvoreni najma  NK  su tie, co zabijaju rakovinne bunky.