1

Téma: Metabolický syndróm

Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o radu pri kombinácii potravinových doplnkov. Už dva dni čítam všetky príspevky a nejako som sa z toho množstva informácii zacyklila smile Pred 8 rokmi mi bola diagnostikovaná hypertenzia, od začiatku užívam ACE inhibítory + beta-blokátory. Odvtedy sa mi však začali odchyľovať od normy viaceré parametre – cholesterol, triglyceridy, glukóza, hemoglobín. Dopracovala som sa k metabolickému syndrómu a keďže odmietam užívať statíny, príp. lieky na DM a riziko komplikácii sa zvyšuje, rozhodla som sa tvrdo zakročiť..
Posledné výsledky: erytrocyty 5,6, hemoglobín 159, hematokrit 0,49 (= hustá krv, polyglobúlia?), glukóza 6,50 (prediabetes?), cholesterol 5,72, HDL 1,01, LDL 4,07, triglyceridy 3,0. Okrem liekov na vysoký TK, užívam aj Mobivenal kvôli chronickej vénovej chorobe DK (poctivo však nosím aj kompresné pančuchy) a Duphaston, pretože sa mi v tele nevytvára progesterón (na rozdiel od estrogénu). Tlak však mám aj napriek liečbe okolo 150/100.
Ktoré prípravky (samozrejme okrem úpravy stravy a zvýšenia pohybovej aktivity) by som mala užívať? Policosanol, lecitín, vitamín C, vit. B6, 9, 12 + kys. listovú, L-carnitín, gymnenu sylvestri, škoricu, chilli, cesnak, citrón, čaj Matcha (alebo Gurmar) .. ktoré prípravky a v akom množstve? Bolo by ideálne zriediť krv, znížiť cholesterol a cukor – ale ako?
Chcela som byť stručná, no nevyšlo smile) Veľmi pekne ďakujem za radu, nerada by som tieto doplnky prekombinovala, ja sama sa v nich nevyznám a diskusia s lekármi je zbytočná..

2

Re: Metabolický syndróm

Hypertenzia je obvykle zo stresu takze ti odporucam sa v prvom rade destresovat, poZri na prislusnu temu na
www.rng.nazory.eu
Pozri aj na spanok, lebo tie oba so sebou suvisia. ACE inhibitor(vasodilatant=tj rozsirovac ciev) je aj ovocie hlohu/Hawthorne, davka 2-3 gramy sucheho, alebo aj viac.
Beta blokatory maju viac skodlivych ucinkov , ako uzitocnych, tj ich vobec  neodporucam.
Mobivenal je dobry, ale asj vsetky antioxidanty posilnuju a spruznuju steny ciev, nie len bioflasvonoidy Ako rutin hesperidin a diosmin.
Cholesterol a triglyceridy sa daju znizit napr policosanolom, 2 x 20 mg denne, ale odporucam aj znizit spotrebu cukrov a jemnych bielych muk, lebo z tychto sa tie cholesteroly a triglyceridy vlastne v peceni vytvarAju na 80%, len 20 % je priamo z potravy. To znizi aj cukor v krvi, najma ked presedlas na komplexne sacharidy, co uvolnuju cukor pozvolne, tak aby ho telo stacilo spalit.
Duphaston je synteticky umely hormon, len velmi zhruba podobny pravemu bioidentickemu progesteronu, ktory mozes dostat napr vo forme kremu, co si natieras na vnutornu stranu stehien
Krv si mozes riedit enzymami ako nattokinaza, serrapeptaza, co zarovern aj znizuje tlak, pripadne rozpusti krvne zrazeniny v krcovych zilach
Dobry je aj escin, vytazok z pagastanu konskeho, ktory sa da pouzivat aj transdermalne, tj cez kozu ako krem ci gel, alebo aj ako doplnok. Poliaci tusim vyrabaju "konsku mast" , kde je 1% escinu.
Lekari su obvykle skoleni velmi dobre na robenie roznych  diagnoz a predpisovanie patentovanych chemickych liekov na ne.  Doplnky nepoznaju prakticky vobec, co je samozrejme, kedze sa o nich neucia, cest vynimkam, z ktorych znalosti aj ja cerpam. A samozrejme to, na co nemaju lieky nevedia ani diagnozovat.
Ucebnice na medickych fakultach su znacne  pod vplyvom farmacie, takze sa sustredia najma na diagnozy, na ktore su lieky alebo aspon testy, kde farmacia tak isto ponuka zariadenia a chemikalie

3

RNG, ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Poradcu ako ty, by som potrebovala mať stále on-line smile Ešte by som mala jednu otázku - pred časom mi bol diagnostikovaný syndróm polycystických vaječníkov, tak som si kúpila prípravok Inofolic (inositol + kyselina listová), ale ešte som ho neužívala. Mal by tento prípravok znižovať hladinu homocysteínu a mohla by som ho užívať spolu s policosanolom aj lecitínom súčasne? Ten lecitín si radil v inom príspevku užívať ako suchý čistý granulát.. Aj keď sú to všetko potravinové doplnky neviem či môžem brať všetko. S tým spránkom máš pravdu, chodím spať neskoro a spím max. 5 hodín denne, ale v strese nie som (alebo si to možno len nahováram..). A ešte k tým beta blokátorom - lekárka mi ho odmieta vysadiť, vraj mám vysoký pulz a ACE inhibítory by mi srdce vraj rozhodne "neutiahli". Raz som si svojvoľne znížila ich dávku na polovicu, ale mala som silné búšenie srdca a zvýšený tlak.. Takže ak je na rozšírenie ciev hloh, čo by si odporúčal na zníženie tepovej frekvencie? Možno sa pýtam tak chaoticky a nelogicky, ale nejako musím začať rozumieť svojmu telu a tvoje odpovede mi dávajú zmysel.. Tak ešte raz vďaka.

4

Nuz je to tvoje telo a lekarka ho nevlastni, tj ti nemoze rozkazovat, co mas brat a co nie.
Viac o betablokatoroch pozri napr na
http://en.wikipedia.org/wiki/Beta_blocker
Betablockery zhorsuju spanok, okrem inych moznych skodlivych ucinkov.
Infolic  nezarucuje znizenie homocysteinu, na to treba KOMBINACIU  vitaminov B-6 B-9 a najma B-12.Pozri na
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ho … l&ic=4
Nechapem tu poznamku , ze " ACE inhibítory by mi srdce vraj rozhodne "neutiahli".
ACE efekt je rozsirujuci cievy, cim sa znizi krvny tlak. To nema nic spolocne s tepom srdca=pulzom.
Doplnky sa az na velmi male vynimky mozu kludne kombinovat.

Na posilnenie cinnosti srdca, tj na vyrobu extra energie pomaha doplnok PQQ(zvysuje pocet a aktivitu mitochondrii), tiez Co-Q10 , najma jeho forma ubiquinol a tiez ATP.
Prirychly tep, tachycardia zacina od 100 uderov za minutu. Nizsie nie je problem
http://en.wikipedia.org/wiki/Tachycardia
Na posilnenie cinnostio srdca treba adresovat aj vyrobu kolagenu, na co je treba brat extra vitamin C a aminokyselinu L cystein

5

RNG, ďakujem.. Takže teraz sa už len naučiť oponovať lekárom smile Pre laika je však ťažké posúdiť kedy ti hovoria pravdu a kedy len strieľajú naslepo. Takže idem sa s tým nejako popasovať. Vďaka za všetkých, ktorým radíš!

6

Neoponuj, nema to zmysel. Oni robia to co ich naucili v skolach a samozrejme nepripustia nic ine.  To ich v skolach dokladne naucili, aby nahodou nezacali rozmyslat vlastnym rozumom, ale otrocky aplikovali en to, co ich naucili a ine silne odmietali, hoci o tom nic nevedia, cest vzacnym, vynimkam, od ktorych mam tie informacie aj ja.