Téma: Metabolický syndróm
Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o radu pri kombinácii potravinových doplnkov. Už dva dni čítam všetky príspevky a nejako som sa z toho množstva informácii zacyklila Pred 8 rokmi mi bola diagnostikovaná hypertenzia, od začiatku užívam ACE inhibítory + beta-blokátory. Odvtedy sa mi však začali odchyľovať od normy viaceré parametre – cholesterol, triglyceridy, glukóza, hemoglobín. Dopracovala som sa k metabolickému syndrómu a keďže odmietam užívať statíny, príp. lieky na DM a riziko komplikácii sa zvyšuje, rozhodla som sa tvrdo zakročiť..
Posledné výsledky: erytrocyty 5,6, hemoglobín 159, hematokrit 0,49 (= hustá krv, polyglobúlia?), glukóza 6,50 (prediabetes?), cholesterol 5,72, HDL 1,01, LDL 4,07, triglyceridy 3,0. Okrem liekov na vysoký TK, užívam aj Mobivenal kvôli chronickej vénovej chorobe DK (poctivo však nosím aj kompresné pančuchy) a Duphaston, pretože sa mi v tele nevytvára progesterón (na rozdiel od estrogénu). Tlak však mám aj napriek liečbe okolo 150/100.
Ktoré prípravky (samozrejme okrem úpravy stravy a zvýšenia pohybovej aktivity) by som mala užívať? Policosanol, lecitín, vitamín C, vit. B6, 9, 12 + kys. listovú, L-carnitín, gymnenu sylvestri, škoricu, chilli, cesnak, citrón, čaj Matcha (alebo Gurmar) .. ktoré prípravky a v akom množstve? Bolo by ideálne zriediť krv, znížiť cholesterol a cukor – ale ako?
Chcela som byť stručná, no nevyšlo ) Veľmi pekne ďakujem za radu, nerada by som tieto doplnky prekombinovala, ja sama sa v nich nevyznám a diskusia s lekármi je zbytočná..