201

Re: Vitamín C

mozem si do roztoku kyseliny askorbovej dat zopar kvapiek oregano oleja na zosilnenie ucinku? nebudu sa tieto 2 veci vzajomne nepriaznivo ovplyvnovat?



202

Re: Vitamín C

Ziadny problem. Problem je len rozptylit ten oreganovy olej, inac ostane plavat na povrchu a priepi sa na steny flase. Ja to riesim tak, ze oreganovy olej rozpustim v alkohole alebo glycerine a az tuto zmes dam do vodnych roztokov, tam sa dobre rozptyli na mliecne vyzerajucu suspenziu.



203

Re: Vitamín C

Dobry den RNG, dnes som bola s dcerou u lekara, doporucila mi dennu davku vitaminu C pri prechladnuti 300 mg, ak je normalny stav 50 mg. ( dcera ma 18 kg). Teraz je prechladnuta a davam jej 500 mg. 300 mg/denne sa mi zda malo. Co si o tom myslite Vy? Dakujem za odpoved.



204

Re: Vitamín C

Nuz ja beriem pri virusovych nakazach az 1 gram esteru C kazdu hodinu. To by bolo na 18 kg asi 200 mg za hodinu.
Inac beriem pravidelne akolo 3-4gramov denne.
Tie davky ako 50 mg su zo starych odporucenych dennych davok z roku 1948, ktorych sa lekari tak spiatocnicky a tvrdohlavo drzia, napriek tomu,  ze dnes uz desiatky tisicov lekarov odporucaju podstatne vyssie davky, najma pri chorobach.
Vitamin C vo forme kyseliny askorbovej alebo askorbatov sa zdrzi v tele 1/2 az 1 hodinu.
Tj ho treba dodavat velmi casto, ked chces udrzat v krvi vyssiu hladinu. Ester C , patentovana ovela vacsia molekula sa zdrzi v tele aj vyse 5 x tak dlho, preto je to neporovnatelne lepsia forma
Bezne si davam 3-4 gramy esteru C v prasku do mojej vody na pitie, cim to rozlozim na hromadu davok.
V pripade viralneho mutoku beriem 1 az 1.5 gramu kazdu hodinu vo forme kapsul, a obvykle za 2-3 dne je po viruse.

Naposledy upravil: RNG (2013-11-28 19:09:36)



205

Re: Vitamín C

Ester C jej davam, takze kludne mozem tu davku zvysit. Este ma napadlo, ci jej k tomu mam davat i zinok,mam tento: http://www.iherb.com/Now-Foods-Zinc-Gly … gels/18419 .  Mozu sa taketo kapsule aj rozkrojit na polovicu?



206

Re: Vitamín C

Nuz tekute kapsule (soft gel) sa nedaju krajat, ale mozes jej to dat kazdy druhy/treti  den.



207

Re: Vitamín C

Ahoj Rng,
aky je prosim Tvoj nazor na tento clanok?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12445199

uzivam ascorbyl palmitat uz dlho a mal som pocit ze je to kvalitna froma vitaminu C,ale cim dalej tym nachadzam viacej clankov ktore spochybnuju ze by ucinnost bola vyrazne vyssia ako u beznej ascorbic acid. Ze vraj sa pri traveni ten asc.palmitat aj tak rozlozi iba na ascorbic acid a palmitic acid
este predtym ako je vstrebany do krvneho obehu. Tiez na strankach LinusPauling institut sa odvolavaju ze vraj existuje jedna studia ktora dokazala nejaky toxicke vedlajsie ucinky,ale blizsie info som nikde nenasiel.
Aky mas na to cele nazor?



208

Re: Vitamín C

Zakladom tej studie je slovo "may" tj moze, lebo napriek tomu, ze askorbova kyselina ochranuje v kazdej forme kozu pred nasledkami ziarenie autori boli zaplateni, aby to nejak spochybnili, opluli.
Institut Linusa Paulinga bol odkupeny jeho nepriatelmi a po smrti pod jeho hlavickou vydavaju spravy protichodne tym, za ktorymi stal Linus Pauling. To je bezna taktika farmacie, ako znicit odkaz genialnych ludi, co sa proti farmacii postavili.
Ascorbyl palmitate sa sice v zaludku rozklada na zlozky, kde palmiticka kyselina sa uvolni  a vapnik na seba naviaze HCl=zaludocna kyselina, ale nie je to 100% ucinne, takze nieco sa s toho ester C palmitatu predsa len do krvi dostane. Osobne pouzivam praskovy ascorbyl palmitate do kremov, co si sam miesam a takto sa tato forma transdermalne, tj cez kozu dostane do podkozneho tukoveho vaziva.
Mozno by bolo dobre balit ester C a ester C palmitate do enterickych kapsul, ale zatial to nikto nerobi, zialbohu.



209

Re: Vitamín C

RNG,je to Ok, ked si kazde rano nalejem do skleneneho litroveho krcaha 4g praskoveho vit.C a zmiesam to s 2g kalinatu a popijam to cely den? nemam tym kalinatom alkalizovany zaludok cely den a z toho dovodu mi nemusi travit ? alebo iba cisty kalinat s vodou ma alkalizujuci ucinok a ked sa zmiesa s C-kom uz taku fumkciu nema?



210

Re: Vitamín C

Nuz pokial z toho nevypijes privela naraz, tak ti to zaludok prils nealkalizuje.
Samozrejme ked zoberies askorbat draselny, tak z neho zaludocna kyselina(HCl) vytlaci kyselinu askorbovu a tym sa HCl zmeni na KCl a odkyslis si zaludok, Zalezi na to kolko.
2 gramy kalinatu , ked mas dobru vyrobu kyseliny mozu zneutralizovat tak asi 2 hodinovu produkciu kyseliny, nie viac.
Inac neutralizuje aj calcium askorbat aj ine neutralne askorvaty, preto ich neber na plny zaludok podla moznosti ale az vtedy, ked si dotravil, 3-4 hodiny po jedle a hojne zapi, aby si obsah zaludka dostal do criev, kde aj tak potrebuje neutralizaciu.



211

Re: Vitamín C

tak co odporucas? mam si tie 4g C-ka  paraskoveho zmiesaneho s kalinatom a radsej rozdelit povedzme na 3 denne davky a na 3x to vypit, alebo si to mozem do toho litra vody namiesat a pit po par deci cely den. co je lepsie? ja beriem Betain, mam problemy s travenim.



212

Re: Vitamín C

Nuz ja to pijem pocas celeho dna, hoci najlepsie z hladiska kyselin by to bolo pit az 4 hodiny po jedle. To ale zase nie je dobre na hladinu vitaminu C v krvi lebo tato sa za 1/2 hoddiny znizi na polovicu, za hodinu na stvrtinu. Takze vitamin C vo forme askorvbatov je dobre dodavat neustale do tela.



213

Re: Vitamín C

dnes som citala na jednej diskusii,ze vit C z DM drogerie-ten praskovy, co nakupujeme takmer vsetci je vyrobeny z GMO kukurice...neviem, co je pravdy na tom...co ty na to? je to velmi skodlive az je to pravda?
dakujem za odpoved.



214

Re: Vitamín C

Blbost.Vitamin C sa sice vyraba z cukrov, ale aj keby to bolo z geneticky modifikovanej kukurice, ziadna stopa v cistom vitamine C z toho neostane. Farmaceuticky cisty vitamin C nemoze obsahovat dokopy ziadne bielkoviny.
Inac najlacnejsi zdroj cukru je aj tak repny, takze by bola od nich blbost pouzivat iny. A cukrova repa, zdroj sacharozy zatial nie je GMO. Kde sa ale pouziva cukor GMO je do mnohych potravin a napojov ako High fructose corn syrup, lebo je na chut sladsi, ako sacharoza, tj cukor z repy. Ale aj to v poslednom case ustupuje, ako si ludia uvedomuju skodlivost privela cukrov a najma fruktozy v jedle.
Dnes hovorime az o 65 kilach rafinovanych cukrov  v priemere na obyvatela USA, kde potreba tela sa odhaduje na niekolko kil maximalne.



215

Re: Vitamín C

a co povies na toto....dufam, ze je to naozaj blud..to sa jedna o to C-ko z DM
všetko sa vyrobí v Číne z GMO kukurice /je to lacný zdroj glukozy/, a potom sa rozvezie do sveta, firmy si to už balia podla seba, prípadne si tam kopu bordelu ešte aj pridajú, alebo to dávajú do potravín. Problém je , že to čo vyrábajú už ani nie je L-askorbová, ale mutant L+R formy kyseliny aksorbovej. Výroba lacná, účinnosť malá, preto sa berú megadávky aby to malo efekt. 1 kilo E300 stojí 2.5 dolára
ako katalyzátor reakcie z glukozy na E300 sa používajú ťažké kovy ktoré je problém zo suroviny vyčistiť
bolo o tom písané aj na Naturalnews, ale nechce sa mi to hladať
takže aj keby to nebolo z GMo kukurice ale z repy ..stale sa tiež vyraba z glukozy kde sa pri vyrobe pridavaju ako katalyzator tažke kovy...a ja neverim že to cečko dokažu natolko vyčistit že je ok...tolko o tom viem ja...



216

Re: Vitamín C

ked budes mat cas,poprosim tvoj nazor na moju otazku c.215.dakujem.



217

Re: Vitamín C

Nerozumiem vyrazu "mutant L+R kyseliny askorbovej"
Za prve literatura uvadza len 2 formy kyseliny askorbovej, prirodna L-forma a umelo vyrobena D-forma. Ziadna R forma nie je nikde spominana
Na vyrobu D-formy, ktora je v tele velmi malo ucinna sa pouzivaju uplne ine enzymaticke procesy, preto sa dnesna vyroba sustreduje najma na vyrobu bioidentickej L-kyseliny askorbovej.
Viac na to vseobecne a z hladiska dnesnej mediciny najdes na
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C
Povodny proces na vyrobu bioidentickej kyseliny L-askorbovej , Reichsteiniov sa este stale pouziva a vychadza z glukozy. Odvtedy je viacero novych procesov  pouzivanim roznych mikroorganizmov na katalyzu, pozri na
https://www.google.com/search?q=ascorbi … mp;bih=639

Predavana L-askorbova kyselina sa dodava ako farmaceuticky cista, tj s velmi malicko inymi latkami a rozhodne nie zamorena tazkymi kovami alebo GMO bielkovinami vo vacsich mnostvach,bez ohladu na to, kto ju vyraba a s cim povodne zacinal.



218

Re: Vitamín C

Dobrý deň RNG, chcem sa vás opýtať - aký je to liposferický vitamín C (Lipo-spheric C) ?



219

Re: Vitamín C

Liposomy je uprava doplnkov, kde povrch tvoria liposomy tj latky co prechadzaju lahko cez bunkove steny. Take sa dobre absorbuju a lepsie cestuju po tele, tj su ucinnejsie, ako ine formy.



220

Re: Vitamín C

RNG, ake mnozstvo VitC odporucas?
Napr, preventivne.. 1-2g denne?
A co ak na mna ide choroba?
Napr tak 1-2g kazdu hodinu?
Alebo nie je tam ziadny limit?
Podla coho poznam, ze davam do seba mnozstvo, ktore hranici s maximalnou vyuzitelnostou?
Dik smile



221

Re: Vitamín C

Nuz ja odporucam podla Linusa Paulinga brat aspon 3 gramy vitaminu C denne. A novsia forma, ester C sa v tele udrzi podstatne dlhsie, tj dosiahnes s nou vyssie hladiny v krvi, co je ziaduce.
V pripade chorob je dobre mat vyssie hladiny v krvi, lebo sa spotrebuva ovela viac vitaminu C v tele a vyssie hladiny podporia obranyschopnost. Najma pri prudkych viralnych utokoch  sa io osvecili davky 1 az 1.5 gramiov esteru C kazdu hodinu. To skratilo viralny urok na 48 hodin, inac by som trpel aj vyse tyzdna a poskodenie tela by bolo o tolko vacsie.
Vitamin C ma malu molekulu, preto vypadava z tela velmi rychle.
Bezne rozsirovane rozpravky, ze telo si ponecha to co potrebuje a ostatok vyluci nie su zalozene na pravde.
Telo vylucuje mnohe veci, lebo ich nevie zadrzat. A vyluci aj take, co potrebuje. preto ked chces mat napr vyssiu hladinu vitaminu C v krvi, musis si ho extra dodavat, aj ked sa verlka vacsina vyluci mocom.

Napr prasa, ked je v strese si vie vyrobit az 100 gramov kyseliny askorbovej z coho pouzije velmi malo a znacne mnozstvo z toho vyluci mocom,Ale zvysena hladina v krvi mu pomaha sa vyrovnavat s problemami.

Lekarske poznamky o "drahom moci" si mozu nechat pre seba. Tak isto sa v moci vylucuju ich chemicke lieky, z ktorych telo tiez spotrebuje malicko  A keby si z nich znizil davky  tak by boli neucinne. Tam ale uz nehovoria o "drahom moci", vsakze.



222

Re: Vitamín C

hahaaaa, tie posledne dva odstavce su krasne smile
a dakujem za info, takze 1 az 1.5g za hodinu..
a da sa toto aj dlhsie ako 2-3 dni ?



223

Re: Vitamín C

vie mi niekto odporucit lekara v BA ktory mi pichne infuziu vitaminu C?
ale nemyslim tu drahu vec ktora obsahuje 7.5g vitaminu C ale infuziu s davkou minimalne 20g.



224

Re: Vitamín C

Justin, ja som to nepouzival dlhsie, nez 3-4 dni, niekto to dokonca neznesie, lebo aj z neutralneho vitaminu C napr moj brat dostane hnacku po case.  Ja ale pouzivam pravidelne 5 gramov praskoveho esteru C a 5 gramov lyseliny askorbovej(kopcom kavova lyzicka) kde pridam vyse pol .lyzicky draselnej bikarbony, opatne ,aby mi to neprekypelo v poloprazdnej flasi so zmesou mikrovlaknin a az po cysumeni tam pridam ovocny koncentrat a doplnim vodou, pripadne pridam par kvapiek citricidalu ako konzervantu aj antimikrobialnej latky, podla potreby a sezony, teraz casto, lebo okolo obiehaju rozne nakazy.



225

Re: Vitamín C

tracheus napísal(a):

vie mi niekto odporucit lekara v BA ktory mi pichne infuziu vitaminu C?
ale nemyslim tu drahu vec ktora obsahuje 7.5g vitaminu C ale infuziu s davkou minimalne 20g.

tracheus skus Mudr. Točíkovu v BA na Sulekovej ul. 20 pri Horskom parku, ona ma s infuznym vit. C dobre skusenosti http://www.zzz.sk/?clanok=13707 http://www.hippokrates.sk/hippokrates/o-nas



226

Re: Vitamín C

Dobrý den,objednala som tento ester-c http://www.iherb.com/American-Health-Es … l&ic=5 len ale predtým som mala ester c v kapsuliach a tento je veggie a je lacnejší,nieje horšie vstrebatelný alebo čo ked je lacnejší?

Naposledy upravil: taaja (2015-06-05 12:11:20)



227

Re: Vitamín C

Tabletky su vzdy lacnejsie, nez kapsule. ale rozpustnost tabletiek je pre niekoho horsia, a kapsule sa lahsie hltaju. Tiez tabletovacie e-cka nase telo nepotrebuje, tak isto ako rozne farbiva a podobne.



228

Re: Vitamín C

Ďakujem.



229

Re: Vitamín C

Ahoj RNG - pôjdem aj ja zrovna objednávať podobný Ester C...ako to myslíš s tou poznámkou v príspevku 227, že tabletový môže byť čo sa rozpustnosti týka pre niekoho horší? Myslíš to tak, že môže byť ťažší na trávenie?

Ďakujem.



230

Re: Vitamín C

radim napísal(a):

Ahoj RNG - pôjdem aj ja zrovna objednávať podobný Ester C...ako to myslíš s tou poznámkou v príspevku 227, že tabletový môže byť čo sa rozpustnosti týka pre niekoho horší? Myslíš to tak, že môže byť ťažší na trávenie?

Ďakujem.

Tableta sa nie vzdy rozpusti v tele cela takze moze byt polka v stolici , preto vsetko je lepsie kupovat v CAPSULIACH alebo v prasku , tak isto v tabletach su pridane Ečka , farbiva atd .



231

Re: Vitamín C

Či už to tak naozaj je alebo nie je, to by som si rád nechal vysvetliť od RNG - jeho som oslovil. A o éčkach a farbivách samozrejme sám dobre viem - rovnako viem aj čítať, písal o nich RNG v predošlom príspevku.

Netvrdím, že nemôžeš mať pravdu, ale žiadam ťa, aby si mi nevstupoval do komunikácie "ja vs RNG" - pre mňa je dôležitá relevantnosť jeho odpovedí...nič v zlom - ďakujem za pochopenie.

Naposledy upravil: radim (2015-06-10 11:25:17)



232

Re: Vitamín C

Nuz ja osobne pouzivam ester C v prasku, co si mpridavam do mojej vody na pitie. Tak dostavam do tela viacero mensich davok cez den, co je lepsie, ako brat naraz vacsie. Tak sa udrzuje hladina vitaminu C v krvi rovnomernejsie, nez narazove davky.



233

Re: Vitamín C

Ahoj RNG. OK, čo sa týka lepšej efektivity z časového hľadiska (rozložiť dennú dávku do čo najväčšieho počtu minidávok) tak tomu rozumiem. Skôr ma v tej otázke zaujímalo:

1 - či bude tabletová forma väčšia záťaž na tráviaci trakt? (povedzme, že mi pri užívaní vyšších dávok môže byť "tažšie")
2 - či hrozí nižšia vstrebateľnosť do organizmu?
3 - či sa mi môže dávka nie celá rozpustiť (časť odíde nevyužitá stolicou von)?

Vo všetkých troch bodoch sa definitívne bavíme, že je to pri správne fungujúcom trávení!

smile

Ďakujem.



234

Re: Vitamín C

Absorbcia doplnkov z tabletiek je velmi individualna, ti co maju dost kyselin a pepsinu v zaludku maju obvykle absorbciu vybornu, ti co maju malo kyselin mozu niektre tabletky vobec nerozpustit, zalezi od tabletovacich e-ciek.
Cistici prenosnyc zachodov nachadzaju na sitach casto hormady roznych liekov a doplnkov v tabletach, najma starsi ludia maju s tym problemy.
Preto som osobne skor za kapsule s praskami, a menej e-ckami Mne osobne sa kapsule aj lepsie hltaju, nez tvrde tablety.
Niektori ludia maju tazkosti s velkymi davkami doplnkov, napr moja zena ma tazobu ked zoberie 4 kapsule mineralov, takze si to musi rozdelit do najmenej 2 davok



235

Re: Vitamín C

Prosím Vás, čo si myslíte o škótskom výskume z r.2007, že ak je vitamín C v žalúdku súčasťou tráveniny s obsahom tuku 10% a viac, 8 až 140 krát zvyšuje tvorbu kancerogénnych nitrozoamínov.
Na túto informáciu som natrafila len teraz a som z toho trochu zneistená, keďže vitamín C užívam pravidelne už dlhšiu dobu podľa Vašich rád vo vyšších dávkach ako je bežne odporúčané a dávam ho aj svojej malej dcére (ester C, askorbát sodný aj vápenatý - striedam to ), pijeme to vo vode v podstate hocikedy, keď bola menšia miešala som jej to aj do jedla, kvôli železu, lebo mala nízku hladinu v krvi....
Ako to teda je?
ďakujem vopred



236

Re: Vitamín C

Rozne studie plati farmaceuticky priemysel len so snahou nejak ocienit rozne doplnky.
Vitamin C je protirakovinny celkove a vo vysokych davkach cez IV je velmi ucinny aj na liecenie rakovin.
Vzdy sa da nieco vydrapit z ukrutne komplexnych procesov v tele a patricne to nafuknut. Ved na to dava medicky priemysel, najma farmacia mnoho miliard dolarov rocne, aby potlacila konkurenciu doplnkov  svojim chemickym liekom.
"Kto chce psa bit, palicu si najde".
Inac tu mas napr opacnu studiu, oficialnu vladmnu, kde hovoria o potlacani tvorby nitrosaminov vitaminom C
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2507690
Nakoniec aj sam clanok to hovori a len pridamin tukov(nespecifikuju akych) sa im vraj nejak podarilo zvysit tvorbu nitrosaminov, udajne. Teda ak je to vobec pravda, lebo je hromada vyskumov presne opacnych , pozri napr na
http://knowledgeofhealth.com/if-you-lov … vitamin-c/



237

Re: Vitamín C

Ďakujem pekne. Nie, že by som pochybovala o prospešnosti vitamínu C, len som teraz nevedela, či zmeniť jeho užívanie a dávať si ho len na lačno a nie s jedlom.
Takže v pohode ho môžeme užívať kedykoľvek počas dňa a je jedno či s jedlom, alebo bez, však?



238

Re: Vitamín C

Idealne je ho davat co najcastejsie, lebo ma trvanlivost v tele dost kratku. Polcas zivota kyseliny askorbovej v tele je len 1/2 az 1 hodina, ester C ma polcas az 5 hodin.
Ja si ich  davam do mojej vody na pitie, ktoru vzdy nosim so sebou , a z ktorej si davam podchvilkou glg. Do nej davam aj mikrovlakniny, aj praskove aloe vera, aj niekedy MSM na klby, a tiez nesladene ovocne koncentraty(antioxidanty)

Naposledy upravil: RNG (2015-08-27 21:52:33)



239

Re: Vitamín C

Dobry den RNG,

prosim Vas,  ci si myslite o tomto:

http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/893/asko … -e301-1-kg

moze to uzivat aj tehotna a dojciace zena? Mozme to davat aj 2,5 rocnej dcere? Do vody aby popijala cely den, alebo svoju davku (cca 0,5g) moze vypit preventivne aj naraz?

Alebo by bolo lepsie ten Ester C ? Nemozte pridat link odkial kupujete vy prosim?
Dakujem pekne.



240

Re: Vitamín C

Ester C sa drzi v tele vyse 5 hodin a sodium askorbate len 1/2 hodiny. Preto odporucam ester C. Mozes ho kupit aj z iherb.com a odporucana davka je az 3 gramy za den. Do vody je to ovela lepsie popijat cely den, ako jednorazove.
Ja si davam do vody prasok ester C. Z tej istej vody mozes dat aj dcerke trochu.



241

Re: Vitamín C

Aky je vas nazor na tento vitamin C
http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Sour … Caps/24623
je naozaj taky dobry pri tej cene???



242

Re: Vitamín C

Je sice dobry, ale cena je premrstena.
Ja sa spolieham skor na  formu ester C, ktora sa drzi v tele vyse 5 krat tak dlho, ako ine formy vitaminu C.



243

Re: Vitamín C

Čo je lepšie?

Ester C powder alebo kapsule/tbl.?
http://www.iherb.com/American-Health-Es … 6-8-g/9937

pozeram, ze ten powder je 1500mg.

Ide mi hlavne o deti a ich davka ester C. Zobrat ten powder alebo je pre ne lepsie tbl. /tbl. dokazu prehltnut, nie je v tom problem/ s menšou koncentaciou napr. 500mg??? alebo zobrat ten powder a dat im 1/3 lyz. alebo menej???

Naposledy upravil: Naaty (2016-02-12 13:49:35)



244

Re: Vitamín C

To je jedno.
Ja si miesam praskovy ester C do ochutenej vody spolu s mikrovlakninami.



245

Re: Vitamín C

Rng, pocul som ze vitamin v liposomickej forme http://eu.m.iherb.com/Dr-Mercola-Premiu … ules/48001  je lepsie nez ester C, je na tom nieco pravdy ? V com spocivaju jeho vyhody ?



246

Re: Vitamín C

liposomicky sa lepsie absorbuje a vie preniknut aj do tukov.



247

Re: Vitamín C

A ako dlho je aktivny v tele od podania ? Tiez je potrebna davka 3-5g denne ?



248

Re: Vitamín C

Nemam ani sajnu, ale ked sa rozpusti v tukoch, tak tam asi vydrzi dlho.



249

Re: Vitamín C

Dobre teda, tak teda zostanem pri ester c ktory tiez nieje najlacnejsi, tak ma napadla jedna vec. Kedze pijem konstantne pocas celeho dna napoj po glgoch, tak tym padom nemusim riesit to, ci sa mi bude v tele drzat cecko jednu hodinu alebo 5 hodin a mozem si kupit lacnejsiu askorbovu formu v praskovej forme  a uzivat ten. Alebo sa mylim ?



250

Re: Vitamín C

Ja pouzivam najma ester C, ale pripade aj ine askorbaty, aj ked menaju take trvanie v tele.
Na kremoch pouzivam ester c palmitat, co mi transderalne prenika z kremu do tela , do podkoznych tukovych vrstiev, podobne ako aj aj o vela drahsi zatial liposom.