151

Re: Vitamín C

ak ešte niekoho zaujíma
http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/459/hydr … -khco3-1kg
http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/270/kyse … amin-c-1kg



152

Re: Vitamín C

Oba sa zdaju dobre a lacne, oba su potravinarska kvalita



153

Re: Vitamín C

Kedze mi dochadza selen z iherb, tak som bol nuteny zatial kupit si ho u nas v lekarni. Ta cena ma az zarazila, selen od Walmark 100 mcg-100 tb. za 9,15 €....Ta farmacia dobre okrada chudakov tu na SK, v podstate sa dokonca viac oplati objednavat zo swansonu pri viac doplnkoch,ako tu na SK kupovat...



154

Re: Vitamín C

Nic noveho.



155

Re: Vitamín C

Vdaka Assima za link na kalinat.  Link na túto firmu už ktosi z fora dával. Neviem, či to nebol DElux alebo Milan Dr. to je jedno. Ja som vtedy písala do tejto firmy, že majú super  tovar, ale chýba mi tam kalinat. Zdá sa, že moju pripomienku vzali na vedomie, ., kalinat je už v ponuke. Takto by to malo byť. Ponuku prispôsobiť dopytu.

Naposledy upravil: Zorana (2012-12-13 13:19:16)



156

Re: Vitamín C

Poprosim uzivatelov fora,ktorí v poslednej dobe objednavali GSE z iherb,alebo priamo od nutribiotic, ci ho skutocne nemaju horkej chuti,ako to tu nedavno bolo spominane.....Dnes som hovoril s jednym panom, ktory mi spominal, ze mal taketo GSE a nevykazovalo ucinnost. Aj ked sa mi vonkoncom nezda,ze by nutribiotic balil nejake neprave GSE uplne bez ucinkov???? Ze by si ich farmacia tak dobre zaplatila??? Poprosim ohlasy na teraz kupovane GSE....mam tuto šaržu LT 27912-2, exp. 10/17



157

Re: Vitamín C

Aj ja som na to zvedavy, lebo na tomto svete riadenom peniazmi je vsetko mozne. A proti citricidalu bojuju uz davnejsie.Do Skandinavskych krajin ho nemozes ani len posielat.

Naposledy upravil: RNG (2012-12-13 19:29:40)



158

Re: Vitamín C

MilanDr napísal(a):

Poprosim uzivatelov fora,ktorí v poslednej dobe objednavali GSE z iherb,alebo priamo od nutribiotic, ci ho skutocne nemaju horkej chuti,ako to tu nedavno bolo spominane.....Dnes som hovoril s jednym panom, ktory mi spominal, ze mal taketo GSE a nevykazovalo ucinnost. Aj ked sa mi vonkoncom nezda,ze by nutribiotic balil nejake neprave GSE uplne bez ucinkov???? Ze by si ich farmacia tak dobre zaplatila??? Poprosim ohlasy na teraz kupovane GSE....mam tuto šaržu LT 27912-2, exp. 10/17

Dnes som objednaval tak ked dorazi dam vediet...



159

Re: Vitamín C

RNG prave ma napadlo, ako sa spominalo uzivanie medi a zinku spolu v suvislosti s Bludickov:
Nadbytok medi v tele spôsobuje úzkosti a depresie - dokonca vraj dosť častý jav. Užívanie zinku vytláča meď z tela.
Ja beriem bone essentials uz asi rok a tiez obsahuje Zn aj Cu, nevadi to co sa tyka udrzania tej medi v tele?? Alebo to beriem potom zbytocne....



160

Re: Vitamín C

Predavkovanie zinkom je nad 75 mg dlhodobo, predavkovanie medi tiez mnoho miligramov.

Bone essentials sa berie najma kvoli vapniku a horciku, ine su tam len doplnkove, aby sa zlepsilo zabudovanie mineralov do kosti.
Inac prebytky medi=zamorenie medou je najma pri medennych rozvodoch vody, co na Slovensku este prilis nebezi, a aj to len vtedy, ked ma rozvadzana voda prilis vysoke PH,takze "nahlodava" potrubia.
Kuriozne, zamorenie medou je mozne aj pri piti vina, ked na hrozne bolo privela postreku proti perenospore(zmes vapna a siranu mednateho) a neprsalo ani hrozno nebolo umyte pred lisovanim.

Naposledy upravil: RNG (2012-12-14 20:53:54)



161

Re: Vitamín C

RNG, poprosila by som o názor na tieto doplnky, ďakujem

http://www.dr-rath.com/sk/products/lycin_drink.html

http://www.dr-rath.com/sk/products/epiquercican.html



162

Re: Vitamín C

Oba su samozrejme kvalitne, dr Rath nedava svoje meno za pochybne vyrobky.
Ale za znackove meno a odporucajuceho znameho lekara sa extra plati obvykle.
Ja take kupujem len vtedy, ked nie su na trhu lacnejsie nahrady. mal by som sice kupou podporit znamych alternativnych lekarov, ale moja skupa dusa mi to obvykle nepovoli.
Sice miniem za clenske roznych alternativnych publikacii plno, takze aspon takym sposobom ich podporujem dost.
Pozrime napr LyCin, na polkilove balenie je podla zlozenia 100 gramov lysinu, 100 g vitaminu C a 20 gramov bioflavonoidov  za 28,9 euro plus 15 euro postovne
Ked zoberiem
https://www.swansonvitamins.com/q?kw=l-lysine+powder
a ovela kvalitnejsi ester C prasok nez len kyselina askorbova ci askorbaty
https://www.swansonvitamins.com/america … 8-oz-pwdr,
mozem si to namiesat lacnejsie.
Bez postovneho zatial zadarmo nad 40 dolarov pozri na
http://www.iherb.com/American-Health-Es … 6-8-g/9937
http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Lysine … -454-g/653

Naposledy upravil: RNG (2013-01-17 03:28:32)



163

Re: Vitamín C

Iherb od Noveho roku opat uctuje postovne 4 USD....



164

Re: Vitamín C

Nina 26 pozri napr. sem http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Prolin … Vcaps/6671 http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Lysine … lets/10523 a tento , http://www.iherb.com/Now-Foods-EGCg-Gre … Vcaps/1105 co tiez Dr. Rath propaguje vo svojich studiach. Su to nemenej kvalitne doplnky , kedze maju aj certifikat GMP.



165

Re: Vitamín C

Ďakujem:))



166

Re: Vitamín C

Dobrý deň, RNG ,

         čo tak ten práškový L-lyzin a L prolin tiež práškový  dávať do toho denného koktailu s ester c, MSM atd?



167

Re: Vitamín C

Samozrejme ze mozes, ak ti to prilis nevadi na chut.
Rozne zlavy /sale prichadzaju a odchadzaju, clovek ak ich vystriehne , moze ich pouzit.
Nepouzivaj ale prolin pri viralnom utoku, ani arginin, lebo tie mozu podporit virusy, naopak lysin ich potlaca.

Naposledy upravil: RNG (2013-01-17 14:47:30)



168

Re: Vitamín C

Podľa mňa to je polopravda bulvaru slúžiaca na zvýšenie odbytu. Jedine že tie tuky sú rafinované.

http://www.ahaonline.cz/clanek/trapasy/ … ovina.html



169

Re: Vitamín C

Nitrosaminy sa vytvaraju  z nitratov a roznych aminokyselin. Nitraty su pridavky do mnohych jediel, konzervanty.Zialbohu zatial sa ich nepodarilo nahradit , hoci nahrady samozrejme ze existuju. Ale niet nahrady nad cerstvost, kde netreba ziadne pridavne e-cka
Utok na maslo a citron je bezpredmetny, totiz maslo nie je podstatnym zdrojom bielkovin a pochybujem ze citron urychluje reakciu medzi nitratmi a aminokyselinami.
Ovela nebezpecnejsi su ale peroxidy, ktore sa vytvaraju vo vysokych teplotach , napr pri prazeni nitratmi konzervovanej slaniny.



170

Re: Vitamín C

Dobry den, chcem sa spytat ktory vitamin c z iherbu odporucate objednat tak aby bol vhodny i pre rocne dieta a ake je potom davkovanie a ci sa tiez musi neutralizovat ak ano cim.
dakujem



171

Re: Vitamín C

Neutralny vitamin ester C je ovela ucinnejsi, ako ine formy. Ja si ho pridavam do vody na pitie
http://www.iherb.com/American-Health-Es … 6-8-g/9937
Kojene dieta ho dostane cez matku, alebo cez vodu na pitie



172

Re: Vitamín C

Dakujem. Taky som chcela, ktory uz nemusim neutralizovat kazdy den si ho davate ? Tu 2/3 malej lyzicky ako je uvedene ?. Dakujem



173

Re: Vitamín C

Ester C nie je len neutralny, ale aj pre vacsiu molekulu sa v tele drzi az 5 krat tak dlho. Lyzicka prasku je asi 2 gramy, kopcom 3.5 gramu.



174

Re: Vitamín C

Chcela by som sa spýtať, čo si myslíte o nekyslej forme vitamínu C - damianvit.sk, ktoré obsahuje len čistý vitamín C spolu s vápnikom. Tvrdia, že žiaden vitamín C nie je syntetický ako s avšeobecne tvrdí...ale podľa môjho názoru je iné 100% výťažok z ovocia np. z čerešne acerola aj s bioflavonoidy, čo má od syntetického vitamínu C veľmi ďaleko a iné je askorbát vápenatý vyrobený chemicky. Rada by som užívala vitamín C v prijateľnej forme pre ľudské telo, ktorý ma čo najvyššiu vstrebateľnosť teda cca okolo 60% a viac, nie 20% a menej. Môžete mi k tomu niečo napísať ?
Vďaka za info smile



175

Re: Vitamín C

Vitamin C  vo forme kysweliny askorbovej sa vyraba enzymatickou premenou cukru, podobne ako ho vyrabaju v sebe rastliny aj mnohe zvierata. preto je ten "synteti/cky " vitamin bioidenticky, tj telo nevie nijak tento rozoznat od toho v ovoci.
Inac v ovoci a zelenine sa nenachadza vitamin C len vo forme kyseliny askorbovej, ale aj roznych askorbatov, ako askorbat draselny, vapenaty, horecnaty atd.
Takze v tomto pripade su tie tvrdenia okolo "prirodzenej formy" dost zavadzajuce. Tie rozne formule s acerola cherry maju tam ten ovocny vytazok len ako doplnok, hlavny obsah kyseliny askorbovej alebo askorbatov je vyrobeny.
Absorbcia na vitamin C je velmi vysoka, ziadnych 20%, lebo molekula je malicka, mensia nez cukor a je vyborne vodorozpustna.
Osobne odporucam a pouzivam najma ester C, co je sice v prirode neexistujuce, ale v tele sa udrzi a posobi az 5 krat tak dlho ako kyselina askorbova alebo rozne askorbaty.
Pridane bioflavonoidy zvysuju antioxidacny ucinok vitaminu C v tele.



176

Re: Vitamín C

OK, rozumiem, vdaka za info. Este otazka k tomu ESTER C. Na stranke badatel.sk, konkretne tu :  http://www.badatel.sk/kpm/davkovanie-vitaminu-c/ je spominany aj ESTER C. Po kliknuti na odkaz ma premseruje na damianvit.sk, kde je v ponuke vitamin C vo forme askorbatu vapenateho. Je to ten isty ESTER C len v "prebale" ako pisete Vy ? Lebo damianvit.sk dovaza doplnky od roznych dodavatelov zo zahranicia, cim sa netaja a teda by bolo logicke, ze by mohlo ist o ESTER C, o ktorom pisete, len vystupuju pod znackou DAMIANVIT. Čo vy na to ? smile



177

Re: Vitamín C

To ti uz neviem povedat. Ester C je patentovana zlucenina, kde je viac molekul askorbatu vapenateho zviazane dokopy.
Treba si uvedomit, ze len malicko predajcov zaroven vyraba doplnky, povacsine si to nechaju u niekoho vyrobit a daju si natlacit na to svoje nalepky.
Vlastnik patentu na ester C je megafirma NBTY, ktora ma vyse 15 roznych pobociek=znaciek.



178

Re: Vitamín C

Som zvedavý či by takú liečbu absolvovali aj jeho odporcovia ak by to bolo potrebné. Ale topiaci sa aj slamky chtytá takže ...

http://www.celostnimedicina.cz/v-cr-se- … minu-c.htm



179

Re: Vitamín C

Nuz toto sice uvadza ako nlove, ale potichu sa to praktizuje vyse 25 rokov.Jedine, co je na tom nove, ze sa to zacina objavovat aj verejne, lebo dosial sa to uplne ututlavalo alebo sa na to prudko utocilo.
Naviac clanok uvadza este pozostatok z minulosti, ze sa ustne brane velke davky vitaminu C vylucuji mocom, ale zrejme autor si neuvedomuje, ze na to aby sa vylucili mocom sa musia najprv dostat do krvi/absorbovat  a az ta prechadza cez ladviny a tak sa moze mala molekula askorbatov vylucit velmi rychle, ale to je to iste aj z megadavkami davanymi do infuzii.

Vacsie molekuly, ako ester C sa ale drzia v krvi az vyse 5 x tak dlho, ako kyselina askorbova alebo jednoduche askorbaty, ale zatial este nikto nespomenul infuzie tychto velkych patentovanych molekul, hoci ustne sa pouzivaju uz dost davno a ich absorbcia je znacne vysoka.



180

Re: Vitamín C

rng, mam doma kyselinu askorbovu a spominal si ze v enterickych kapsuliach by mal mat vyssiu ucinnost. takze by sa oplatilo ho do takychto kapsuli naplnit a uzivat ho tym padom v mensich davkach? vstrebatelnost by bola ovela vyssia?
nikde som vsak nenasiel entericke kapsule na predaj tak neviem ci sa daju bezne zohnat, doma mam klasicke zelatinove kapsule velkost 0



181

Re: Vitamín C

Entericky pokryte kapsule sa vyrabaju pokrytim normalnych kapsul  po naplneni roznymi roztok,o, ktore po vysuseni nie su rozpustne v kyslycyh prostriediach, ale len v zasaditych. Samozrejme take latky nie su bezne  na predaj a z nich pravdepodobne najpristulnejsi je potravinovy shelac, ktoreho alkoholicky roztok sa da pouzit na vytvorenie enterickeho pokrytia. Vyzaduje to viacnasobne susenie a znovunanacania, abu prenikol aj do medzery, ktora je po spojeni kapsule z dvoch casti , inac sa cez tu medzeru dostane kyselina dovnutra kapsule a kapsula sa rozpadne uz v zaludku.



182

Re: Vitamín C

rng,
rada by som sa opytala, ci poznas a mas skusenost s tymto ceckom:

http://www.evitaminy.sk/produkt/219-sun … e-pastilky

este som nasla toto, neskusala som:

http://www.zdravickoprofi.sk/jamieson-v … iedka-t625

ja som ho detom kupovala, rozne prichute, teraz opaaat uvazujem doplnit zasoby.
pripadne by som ta prosila o nejaky dobry tip  z iherb, nieco taketo cmulacie s prichutou.
dakujem.

Naposledy upravil: ovekyska (2013-10-14 05:26:54)



183

Re: Vitamín C

Nepoznam ani jeden, v USA tie spolocniosti nepredavaju, tie uvedene  sa specializuju najma  na Europsky trh a predaj cez lekarne. Na obsah vitaminu C a jeho formu tj kyselinu askorbovu je to poriadne drahe.
Americke produkty pre deti maju zialbohu len maly obsah vitaminu C, vyrobcovia sa boja FDA, ktory chce deti a tehotne zeny vyradit z konzumentov doplnkov.
Ale najdes aj ovocne zuvacie, co by boli vhodne aj pre deti, pozri napr
http://www.iherb.com/Natural-Factors-C- … afers/2561



184

Re: Vitamín C

dakujem, tie vyzeraju fajn, aj ked si prepocitam cenu s postovnym + forma vitaminu C.



185

Re: Vitamín C

Ja osobne davam prednost esteru C, ten sa udrzi v krvi az 5 x tak dlho, nez ine formy vitaminu C.
Pouzivam z neho prasok s bioflavonoidmi do mojej vody na pitie. Ale to nie je pre deti rozhodne atraktivne...



186

Re: Vitamín C

veď práve, pre moje deti je to cukrík, čo majú radi a keďže bežné sladkosti odo mňa dostanú zriedka, aspoň céčko  musí byť mňam :-)

Naposledy upravil: ovekyska (2013-10-14 19:38:11)



187

Re: Vitamín C

OK. Lepsie je nieco vitane, ako odporne pilulky.



188

Re: Vitamín C

Načase. Kedy to bude aj na Slovensku? A kedy to bude aj preplatené poisťovňou?

http://zdravi.doktorka.cz/v-cr-byla-sch … itaminu-c/



189

Re: Vitamín C

V clanku sa sice hovori o davkach od 0.1 mg na kg vahy az po 1.5 gramov na kg vahy pri rakovinach, ale cena je tam uvedena zrejme na to nizsie cislo, co sa da dosiahnut aj branim ustne esteru C bez problemov.A clanok ani naznakom nespomina ine, nez infuzie vitaminu C.
Co sa tyka hradenia alternativ poistovnami,  toho sa nedozijeme ani v USA. Jedine Japonci a Cinania maju cast alternativy hradenu poistovnami a zamestnavatelmi, vo Svajciarsku maju tiez zopar bylin hradenych, ale je to daleko od dnesnych moznosti, objavenych lekarmi, co sa zaoberaju alternativou.
Vysvetlenie je jednoduche, to by znizilo naklady na medicinu znacne, ludia by boli menej chori a teda by to celkove zobralo privela penazi zo sucasneho stavu mediciny, tj najma by to znicilo podstatne obrat poistovni, tiez farmacie a lekarov. A to predsa ludia, co maju v rukach kontrolu nad medickym  priemyslom nemozu dopustit.



190

Re: Vitamín C

rng, ak si do roztoku kyseliny askorbovej kvapnem zopar kvapiek jodu alebo chlórdioxidu (ClO2), vznikne DHA (dehydroaskorbová kyselina) + jodid? elementarny jod sa zmeni na jodid?
je DHA kyselina lepsia pre telo? telo udajne premiena kyselinu askorbovu na DHA, takze ak by som pil priamo DHA tak by som mal telu usetrit energiu a zdroje ktore inak pouzije na premenu, spravne?



191

Re: Vitamín C

Ani nepomyslaj na take exprimenty!!!,Ktovie, co sa tam vselico moze vyvinut a niektore chloraty su velmi jedovate.Uvedom si, ze nepracujes s cistymi latkami a rozne primesy v nich mozu vyvolat rozne nekontrolovane reakcie.
Dehydroaskorbova kyselina je vycerpana, tj nesluzi ako antioxidant. ALA ju vie regenerovat spat .



192

Re: Vitamín C

myslel si zrejme hlavne ClO2, ale moze byt nebezpecny aj jod ked zreaguje s kyselinou askorbovou? chutovo ho totiz takmer vobec necitit takze sa to da dobre pit. jod a kyselina askorbova by predsa mali byt ciste produkty, nie?



193

Re: Vitamín C

Nic na svete nie je absolutne ciste, vsade su rozne zbytky a primesy vselicoho.
Ale nemyslim , ze jod a kyselina askorbova mozu nejak skodlivo reagovat. Naviac celkove jodu beries len 2-6 miligramov a kyseliny askorbovej tj askorbatov 3000 az 5000 mg



194

Re: Vitamín C

ale ak by som to zmiesal v roztoku tak vznikne mi ta Dehydroaskorbova kyselina? pises ze je vycerpana, je teda pre telo horsie ju prijimat v tejto podobe?



195

Re: Vitamín C

Samozrejme spotrebovana kyselina askorbova nema pre telo bez jej regeneracie ziadny zmysel



196

Re: Vitamín C

a co si myslel tou regeneraciou cez ALA? to je nejaky doplnok alebo latka v tele?



197

Re: Vitamín C

pridam aj ja otazku, davam si vit. c z dm drogerie, teda kys. askorbova so sodou bikarbonou, niekde obcas pisu, ze pridavat sodu len bez obsahu hlinika, na tej sode bikarbone nic ine ako soda nie je uvedene, ako sa da zistit ci tam moze byt hlinik.



198

Re: Vitamín C

Nuz to ti neviem povedat. To by si musel urobit chemicky rozbor alebo spytat sa na to vyrobcu toho produktu. Kazdy doplnok na Slovensku musi mat na schvalenie rozbor.
Otazka je len, ci ti ho vyrobca da.  Lebo nemusi ho davat kazdemu zaujemcovi, len komisii lekarov co to schvaluju



199

Re: Vitamín C

RNG vdaka, tak teda budem verit, te tam ine ako soda b. nie je.



200

Re: Vitamín C

Niekedy cloveku nezostava zialbohu nic ineho ,ako viera.