1

Téma: Fytohormóny

Po tom, čo som sa vzhľadom k svojmu veku - začala zaujímať o tému fytohormónov, zisťujem prekvapujúce veci. Na otázku v inom fóre - čo užívať namiesto sóje, ktorej fytohormóny odporúčané mnohými odborníkmi sú teda údajne viac škodlivé ako osožné, som dostala odpoveď, že yam mexický divý. Rada by som sa o tom dozvedela niečo viac, resp. ako sa k nemu dostať, pretože som ho našla zatiaľ len v lekárňach ako súčasť homeopatík alebo síce aj nejakých liekových doplnkov vhodných na obdobie klimaktéria, ale zaujíma ma, či sa vyskytuje aj v nejakej inej forme (prášok? koncentrát?), aby som nehľadala zbytočne. V akej forme je pre ženy v období klimaktéria najvhodnejší? Prípadne kde a ako ho najrýchlejšie zohnať? Ďakujem.



2

Re: Fytohormóny

Yam dochadza ako praskovy pakoren s obsahom ucinnej latky, diosgeninu od prakticky nic do 2%.
Pre to je dobre brat tzv standardizovane zmesy, kde je skoncentrovana ucinna latka, diosgenin v tomto pripade,  na presnu hladinu.
Pozri napr na 
http://www.swansonvitamins.com/SWH152/ItemDetail?n=0
kde je v 400mg kapsuliach s mletym yamom zarucene 10% diosgeninu, tj 40 mg na kapsulu.
Obvykla davka tohoto produktu je 2x1 az 4x1 kapsule.
Mojej zene to velmi ucinne pomohlo odstranit neprijemnosti prechodu a mne to zachranilo zdravie, lebo bez ohladu na mraz vonku, raz ju drvila zima a strhla so mna vsetky prikryvky a za desat minut na to otvarala dokoran okno, lebo ju mohlo roztrhnut od tepla a vonku mrzlo az prastalo.
Takze ja osobne som velmi yam ocenil.
Inac obcas ho beriem aj ja, v starsom veku ma clovek znizene hormonalne hladiny, teda aj chlapi,  a yam je dobry zdroj na zakladny hormon DHEA, z ktoreho si telo vie vyrobit rozne ine, najma  androgenne.
Totiz po sestdesiatke maju mnohi chlapi viac estrogenov, ako zeny, co nas rabuje o energiu a pripravuje o potenciu.
Mnohe fytoestrogeny a rozne chemikalie, najma plasticizery, maju silnu estrogenicku(vlastne kvaziestrogenicku) aktivitu a muzov doslova hormonalne kastruju. Preto si treba davat pozor na hladiny hormonov , u muzov hlavne na testosteron



3

Re: Fytohormóny

Jeeee, ďakujem za promptnú odpoveď. Včera sa mi táto vec zdala chvíľami neriešiteľná:-). V podstate nemávam ešte problémy s návalmi, búšením srdca, točením hlavy (i keď viem, že čo nie je, môže byť), ale v poslednom čase sa na mňa valí kopa iných problémov, ktoré po vyšetreniach u špecialistov nemajú riešenie, pretože nálezy sú negatívne. Pomaly dospievam k tomu, že ide o hormonálnu nerovnováhu a chcem to skúsiť riešiť čo najprírodnejšou cestou. Ešte raz veľmi pekne ďakujem.



4

Re: Fytohormóny

Na Slovensku dostanes v bylinkarstvach pupalkovy a borakovy  olej, angeliku cinsku(Dong Quai) pripadne aj senovku grecku(fenugreek)
Vsetky tieto upravuju hormonalne hladiny.
Problem je ale s davkovanim, lebo v bylinkarstvach neudavaju mnozstva aktivnych zloziek v nich, tj nemozes si byt ista, ze dostanes dostatocne velku davku na ucinnost.



5

Re: Fytohormóny

Ok, o týchto aj viem, hľadala som niečo naozaj účinné, budem veriť tomu, čo si mi doporučil (priznávam, že som tvoje články začala študovať len asi tak 3 dni dozadu, ale keďže človek vždy musí niekomu, alebo niečomu veriť, ja budem veriť tebe). Keďže mám dosť málo času na hľadanie, tak sa snažím zachytiť čo najviac informácií v čo najkratšom čase (to nakoniec asi každý:-), ak som správne pochopila ten link, čo si mi poslal, distribúcia ku mne nemožná, u českého distribútora som nenašla, takže to bude asi tvrdý oriešok Aj tak veľmi, veľmi ďakujem.



6

Re: Fytohormóny

Plno ludi zo Slovenskasi objednava zo zahranicia cez kredit karty. Tak moze clovek dostat tie najlepsie doplnky, nie len to, co sa niekomu uraci dovazat.

Zdravoveda je veda, nie viera.
Tam netreba verit, ale treba dokladny vyskum roznych lekarskych teamov a statisticke dokazy ucinnosti



7

Re: Fytohormóny

OK, si realista. Odborník, pravdepodobne vedec, neviem... laici v tejto oblasti však potrebujú aj trocha viery:-). Dôkazy vedecky podložené sú pre nás síce relevantné, ale keďže nemáme čas zaoberať sa nimi a v podstate by nám to ani veľmi nepomohlo, predsalen musíme veriť tomu, že sú platné. Ďakujem, že si sa mi venoval.



8

Re: Fytohormóny

Na pochopenie statistiky netreba vela vedomosti, ani studia.
Ale mas pravdu, bezne sa ludia riadia vierou, lebo si nevedia skontrolovat, ako boli tie statistiky vyrobene. A mnohe sa doslova konstruuju na oblaznenie /ovplyvnenie mas.
Ja si to ale overit viem a to aj prevadzam, okrem toho, ze sa snazim dostavat informacie zo zdrojov, o ktorych som sa za dlhe roky presvecil, ze maju zaujem hovorit pravdive informacie z vlastnych skusenosti zo svojich klinik, pozri napriklad na Odporucenych lekarov, ktory su na tomto fore.



9

Re: Fytohormóny

Niečo som už čítala, trošilinka:-) sa začínam orientovať. Dokonca už mám aj kontakt na ten yam:-). Je to tu rýchle, možno som túto stránku mohla nájsť už skôr:-) a bola by som múdrejšia. Vlastne som ju sama ani nejako nenašla, nejaký tvoj priaznivec mi jednoducho poslal do schránky link (touto cestou mu ešte raz ďakujem:-).
Mimochodom, kým to tu celé prelúsknem... poznáš detoxikačné prostriedky MUDr. Jonáša? Zaujímal by ma tvoj názor...



10

Re: Fytohormóny

Na detoxifikaciu su rozne metody podla roznych zamoreni.
Na to je tu uz viacero kategorii, ako cistenie/odmorenie, detoxifikacia, enzymi a ine.
Dr Jonas je len jneden z mnozstva lekarov, co ma svoj vlastny pristup k tomu a aj vlastne vyrobky.
Ja osobne sa riadim inymi lekarmi.



11

Re: Fytohormóny

Ok, tak sa poučím vlastnou skúsenosťou. V každom prípade sa budem na túto stránku vracať, dá sa tu toho veľa naučiť. A keďže dnes už ťažko nájsť zdravého človeka, zaradená v masách "nezdravých" sa asi budem aj často pýtať...:-). Ďakujem za spoluprácu. Pomohol si mi.



12

Re: Fytohormóny

vdacne



13

Re: Fytohormóny

Hlásim sa opäť k tejto téme, chcem sa len opýtať na účinky yamu v súvislosti s opakovanou menštruáciou. Štyri dni po ukončení sa objavila ďalšia, veľmi silná, viem, že to súvisí s vekom (48) a viem, že yam by mal aspoň ako tak upravovať hormonálnu nerovnováhu v organizme... otázka znie... môžem si pomôcť, keď zvýšim dávku? (teraz beriem 2x1)



14

Re: Fytohormóny

Moja zena brala 2x2 kapsule(10% diosgeninu, nie len suseny prasok s roznymi obsahmi diosgeninu), niekedy aj viac.
Kedze sa jedna vlastne o jedlo indianov, predavkovania sa pri tychto davkach nie je mozne.

Ale dovolim si zopakovat, ze tych prohormonalnych je vela, napr pupalkovy/borakovy olej, damiana, black cohosh a velmi dobry adaptogen pre zeny, Dong Quai(angelica sinensis)

Vytazky z kapustovin, potravinove doplnky  I3C a DIM su uzitocne pri potlacani estrogenickych vysokych hladin, ktore su spojene s moznostou vzniku rakovin. Takze pouzivam ich aj ja, hoci som chlap, ale v starsom veku maju chlapi velmi casto privysoke estrogenicke hladiny, co nas hormonalne "kastruje" okrem inej skody v tele.
Na Slovensku je I3C vo forme lieku, Indonal, ktoremu pripisuju nezasluzene aj antiviralne ucinky , najma pri rakovinych zmenach  krcka maternice. Tam je ucinny hlavne znizenim estrogenickej cinnosti, co znizuje pravdepodobnost vytvarania nefunkcnych bujnejucich buniek. Inac tu v USA je sucastou protokolu pri lieceni rakovin maternice, prs a inych aj  hormonalne podmienenych.



15

Re: Fytohormóny

OK, zvyšujem dávky yamu (mám s 10%-tným obsahom diosgenínu) a idem hľadať pupalkový olej. Ak som správne pochopila - pri snahe o zvýšenie hladiny progesterónu by som mala súčasne znižovať hladinu estrogénov? Navštívim samozrejme aj gynekológa, ale rada by som si pomohla nejakou prirodzenou cestou.



16

Re: Fytohormóny

Neodporucam pouzivat ziadne synteticke hormony na upravu hormonalnych hladin.Tie su skodlive a dokonca niektore karcinogenne.
Vytazky z kapustovin potlacia estrogenicku cinnost bez skodlivych ucinkov, prirodzene.
Pochybujem, ze tvoj gynekolog o tom nieco vie, lebo sa to zatial na skolach este neuci, hoci liek Indonal je uz na trhu a to je vlastne zalozene na I3C
I3C neznizuje celkovy estrogen, len meni pomery v jeho troch zlozkach, cim sa meni celkova estrogenicka aktivita smerom niz.



17

Re: Fytohormóny

Ďakujem, tvoje rady sú veľmi užitočné. Návštevou gynekológa som samozrejme nemyslela, že budem brať syntetické hormóny, práve kvôli tomu sa predsa radím s tebou, že syntetické hormóny nechcem. Myslela som tým len odborné vylúčenie akéhokoľvek iného dôvodu krvácania a potvrdenie mojej domnienky, že ide o hormonálne problémy súvisiace s klimaktériom. Mám už Indonal, idem študovať. Ešte raz ďakujem.



18

Re: Fytohormóny

Vdacne. Nikoho samozrejme neodhovatram od lekarov, ved niekto musi spravit diagnozu. Ale zialbohu ich repertoar liekov (cest vynimkam, ktorych sa aj  ja drzim a tu ich rady servirujem) je limitovany na patentovane farmaceutika, tj synteticke latky cudzie telu a prirode vseobecne.
Po styridsiatke taketo problemy znamenaju hormonalne kolisanie, takze tak ci tak by si mala brat yam aby si si to napravila, inac riskujes rozne skody z toho titulu v tele, lebo "poblaznene" hormony poblaznia aj rozne ine procesy v tele.
Ci tam nemas nahodou aj iny problem(cysty, myomy, polypy,) to nech ti urci lekar ale aj pri tych si treba urovnat hormonalne hladiny a okrem toho brat extra jod a silne enzymi na odstranenie tychto nepotrebnych nefunkcnych vaziv(ja ich nazyvam hormonalne zavisle smetne kose, lebo to v svojej podstate vsetky  vlastne su)

Naposledy upravil: RNG (2010-09-12 19:18:00)



19

Re: Fytohormóny

Dobrý deň RNG, čo by si mi vedel poradiť na "menštruačnú"migrénu? Bežné analgetiká nezaberajú, a najradšej by som to ani neriešila chémiou. Mám doma Yam od Swansonu(10%diosgenin) a teraz som si ho nasadila pri menštruácii(dva dni, 1krát 2kapsuly) a neviem či to s tým súvisí alebo nie, na druhý deň som dostala takú silnú migrénu s vracaním (oveľa silnejšiu ako inokedy). Môže to s tým súvisieť? Ďakujem ti za radu.Indiga



20

Re: Fytohormóny

Pouzivanie yamu na upravu hladin hormonov skakajucich je nie s okamzitym vysledkom, zialbohu.
Na rozne priznaky su ucinne rozne doplnky, na zapalovu reakciu(migrena, naberanie vody) je najma pupalkovy/borakovy olej a black cohosh.
Vseobecne na zapaly v tele su ucinne protizapalove, ako napr curcumin, dumbier, vitamin C a boswelin, samozrejme rozne enzymi, co cistia telo od toxinov a nahromadenych zhlukov, co sposobuju zapaly. No a samozrejme hodne vody, tato riedi a vyplavi rozne vodorozpustne toxiny. Toto je aj rada na vsetky migreny, vseobecne.



21

Re: Fytohormóny

indiga napísal(a):

Dobrý deň RNG, čo by si mi vedel poradiť na "menštruačnú"migrénu? Bežné analgetiká nezaberajú, a najradšej by som to ani neriešila chémiou. Mám doma Yam od Swansonu(10%diosgenin) a teraz som si ho nasadila pri menštruácii(dva dni, 1krát 2kapsuly) a neviem či to s tým súvisí alebo nie, na druhý deň som dostala takú silnú migrénu s vracaním (oveľa silnejšiu ako inokedy). Môže to s tým súvisieť? Ďakujem ti za radu.Indiga

Ja som myslela to, s tým yamom, že som čítala, že má účinky podobné progesterónu a menštruačná migréna je dôsledkom zníženej tvorby estrogénu.Či ten Yam svojou tvorbou progesterónu ešte viac nezniži estrogény. Je to možné aby to tak bolo?



22

Re: Fytohormóny

Telo si vie z polotovaru, Diosgeninu, podla potreby vytvorit rozne hormony, nielen progesteron.
Hlavne zakladny hormon ,DHEA, z ktoreho si telo vyraba rozne ine a ktoreho je v tele daleko najviac.
Preto je to dobry doplnok/polotovar pri roznych hormonalnych "skakaniach", kde sa vytvoria rozne nespravne pomery jednotlivych hormonov.
Diosgenin sa nachadza v urcitych druhoch yamu vo vysokych mnozstvach. Iny zdroj diosgeninu je napr senovka grecka.
Migreny su dosledky obvykle roznych zamoreni, ci uz zo zleho travenia(spomalene, nedostatok vody) alebo stresu, co vsetko moze byt spojene s kolisanim hormonov. Takze adresovanie hormonov a zapalov v tele protizapalovymi  a cistenie(voda, enzymy) su proti tomu prostriedky.



23

Re: Fytohormóny

Ďakujem za odpoveď, mňa len vydesila tá strašná migréna. Mávam ich síce ale takúto silnú nepamätám, tak som si myslela že tak prehnane som zareagovala na ten Yam. Ale budúci mesiac to vyskúšam brať tak dva týždne pred menštruáciou, uvidím čo to spraví. ešte raz ti ďakujem za odpoveď. indiga



24

Re: Fytohormóny

Vsetko na svete je mozne, preto vzdy odporucam brat na zaciatok ci uz z novych jediel ,liekov ci doplnkov mensie mnozstvco v pripade, ze by telo na ne nejak reagovalo(myslim najma mozne alergie) aby pripadne aj ked vzacne reakcie boli co najslabsie alebo aby sme dali telu moznost si navyknut.
Zialbohu ludia(vcitane mna casto) su nedockavi a zacnu brat hned plnu davku, ba dokonca aj viac......



25

Re: Fytohormóny

RNG, chcem sa opytat na uzivanie roznych "zenskych" doplnkov pre upravu hormonov, ci sa maju uzivat pocas celeho cyklu,
alebo v obdobi menzes sa maju vysadit. Niektori vyrobcovia taketo vysadenie odporucaju a maju to uvedene na krabickach, napr. progesteronovy krem ale aj ine.



26

Re: Fytohormóny

Nuz vyrobcovia pisu vselico a z roznych dovodov. Samozrejme prohormonalne prostriedky menia hormonalne hladiny, ved pre to ich clovek berie, ale prave v case pridlheho menzesu alebo problemoch s nim sa niekedy zide hormonalne hladiny uporavit doplnkami. Tj ked priroda "zlyha"
Inac zahravanie sa s hormonami je dost vazna zalezitost, a odporucam ju len pri hormonalnych poruchach a ich roznych nasledkoch.
A bezpecnejsia uprava je neskodnymi potravinovymi doplnkami, ako umelymi chemickymi patentovanymi liekmi.

Naposledy upravil: RNG (2012-01-26 19:19:22)



27

Re: Fytohormóny

Samozrejme som mal na mysli iba prírodné prostriedky - ako wild yam, vitex, angelika cinska, pupalkovy olej
a progesteronovy krem z yamu. A prave na takychto to doporucenie byva pisane. Ja s chemikaliami ani len neuvazujem :-)
Takze som to dufam dobre pochopil tak, ze v pripade prirodnych doplnkov to vysadenie cez menzes nie je na mieste.



28

Re: Fytohormóny

Nuz 100% by som to netvrdil, ale ved vidis reakcie svojho tela a to ti jasne povie, ci nieco mu robi dobre alebo nie.Kazdy sme velmi individualny a potreba doplnkov sa aj casom meni.



29

Re: Fytohormóny

Dobrý den, RNG, može sa DIM brat aj preventívne, napr. 1 balenie ročne?Pýtam sa preto že keď chodím na preventívne prehliadky gynekolog mi tvrdí že mám zapalenu sliznicu.Ďakujem indiga



30

Re: Fytohormóny

Indig, DIM nie je protizapalovy. Protizapalove su pupalkovy olej, Samgre de Grado, boswelin , dumbier a najma curcuminoidy s bioperinom.
Ale dolezite je zistit z coho ten zapal je a to adresovat. Moze to byt z roznych mikrobov, najma streptokoky, stafylokoky, escherichie coli candida, alebo rozne virusy, pozri na temu Herpes.