1

Téma: Draslík

RNG, akú formu draslíka by si odporúčal?



2

Re: Draslík

Najlepsia forma draslika je v roznych jedlach. Zialbohu nase polnohospodarstvo pestuje na vycerpanej pode, takze mame v beznej potrave primalo draslika. Doplnit sa da pouzivanim zmesi NaCl a KCl na solenie(sol so znizenym obsahom sodika alebo zmes nerafinovanej morskej soli a KCl, pol a pol). Ja pouzivam aj KHCO2 miesto sody bikarbony na alkalizaciu tela.

Naposledy upravil: RNG (2010-02-22 23:52:40)



3

Re: Draslík

Čo tak úplne vylúčiť NaCl a nahradiť ju http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/258/chlorid-draselny-kcl



4

Re: Draslík

Nuz to by som celkom nerobil, telo potrebuje sodik, hoci v minulosti sa udajne solilo aj sylvinom.
Takze podla mna zmes nerafinovanej morskej soli a sylvinu je asi lepsi napad, lebo dodava aj rozne stopove mineraly, z ktorych su mnohe dnes s poli zmyte do mora.



5

Re: Draslík

OK. V akom pomere ich zmiešať?



6

Re: Draslík

Ja to robim 1 ku 1, cim sa zmensi davka sodika na polovicu a prida sa extra potrebny draslik. Potom sa nemusim ani bat solit kvoli tlaku. Aj tak tie teorie o vysokom tlaku zo solenia su nepodlozene solidnym vyskumom.
Je ale viacej papierov, co hovoria o vysokom tlaku z nespravneho pomeru medzi sodikom a draslikom, co sa mi skor zda uveritelne.



7

Re: Draslík

RNG prosim ta kolko gramov Kalinatu je vhodnych na ranajsiu alkalizaciu? Pises ze pol lyzicky takze to moze byt cca 2gramy?
A este sa ta opytam ked zmiesam 1g kyseliny askorbovej s 1/2 gramom Kalinatu + pohar vody ake bude vysledne Ph? Nezneutralizuje to zaludocnu kyselinu? Mozem popri tom jest ? Dakujem



8

Re: Draslík

Zaludocna kyselina je ovela silnejsia, ako askorbova kyselina, tj askorbat draselny sa zmeni na kyselinu askorbovu a chlorid draselny . Tj neutralizuje sa cast zaludocnej kyseliny a tym sa zhorsi travenie na par hodin.
Pri ziadnej alkalizacii nie je teda dobre jest.
Zhruba dva diely kyseliny askorbovej a jeden diel KHCO3 vytvoria neutralny askorbat draselny(kalium ascorbate) a CO2 z H2CO3(sodova voda/kyselina uhlicita) vysumi von.



9

Re: Draslík

A hlavne som chcel vediet kolko je pol lyzicky kalinatu smile  2gramy?  Dakujem

Naposledy upravil: tomeasy (2012-02-20 00:40:10)



10

Re: Draslík

Zalezi od lyzicky... a od jemnosti tej KHCO3. Jemnejsie je lahsie.
Ale cajova normalna je asi 3-5 gramov plna, kopcom i viac. Takze tie 2 gramy na pol lyzicky asi sedia.



11

Re: Draslík

Ahoj,

chcel by som si vyrobit draselnu sol. Mozem pouzit tento chlorid draselny: http://www.iherb.com/Now-Foods-Potassiu … l&ic=1 a tuto morsku sol: http://www.slnecnica.sk/produkt/morska- … vana-500g/

Naposledy upravil: Pietro (2015-01-27 20:26:30)



12

Re: Draslík

Zhruba to iste pouziva aj moja zena, miesa to 1: 1



13

Re: Draslík

Dakujem. Este sa chcem opytat, ty kolko denne prijmes takejto draselnej soli?



14

Re: Draslík

Pravdepodobne asi 1.5 gramu, kdeze si normalne sol;me a ja na moju vahu dostavam urcite aspon 3 gramy tej zmesy. Ale ja si pridavam draslik aj do vody na pitie, ked neutralizujem kyselinu askorbovu v mojej vode na pitie pouzitim KHCO3, doma zname pod menom Kalinat, odkyslovac vin.



15

Re: Draslík

Vdaka smile



16

Re: Draslík

OK