1

Téma: jod

dobry den RNG,  mam stary jodisol kde je napisane : komplex jodu s poly-N-vinylpyrolidonem-2 (jodoforin) 3% roztok v 96% etanolu. Chcem sa opytat kolko jodu to obsahuje, dala som si asi 15 kvapiek na podbrusko a dost rychlo sa mi to vstrebalo. dakujem za odpoved.



2

Re: jod

Jodidovany polyvinil pyrolidone(povidone) obsahuje 9 az 12 % jodu.
3 percenta tohoto su 3/100 x 12%=0.36% jodu maximalne

Nuz to,nie je ktoviekolko,.
Bezne iodove tinktury maju 2% jodu a 2.5% jodidu draselneho, tj zhruba 3.6% elementarneho jodu, co je 10 x tolko ako ten jodisol.

Osobne som za obycajnu staru jodovu tinkturu alebo vodny roztok pod menom Lugol.
Su lacnejsie, ako chemicke pripravky a podstatne ucinnejsie.

Naposledy upravil: RNG (2010-02-19 02:06:46)



3

Re: jod

RNG, prosím ťa, jódová tinktúra, ktorá je vo fľaštičke, je citlivá na slnko? Stráca na kvalite, keď je vystavená slnku? Ďakujem.



4

Re: jod

Nie. Jodova tinktura obsahuje jod, KJ, vodu a alkohol. Jod je element, KJ je stabilna sol jodu, alkohol sa na jod neviaze, takze nevidim tu nikde ze by sa to mohlo akokolvek kazit.



5

Re: jod

Dobry den, RNG

dnes som si dala namiesat v lekarni KJ (jodid draselny), 2.5 %-ny, ale
namiesali mi ho s vodou, nie s alkoholom.. Bude to dostatocny zdroj jodu?

No ked som si ho natrela na podbrusko, neostala tam ziadna stopa, kedze
je to ciry roztok, tak teraz neviem, ako mam zistit, ci mam dostatok alebo nedostatok jodu...

Okrem toho mi z krvi zistili zvysenu cinnost stitnej zlazy, tak neviem, ci mozem uzivat ten jod transdermalne. Na toto zvycajne odporucaju vyhybat sa akemukolvek

Dakujem za odpoved.



6

Re: jod

Jod telo pouziva na hromadu funkcii, nie len formonalne, ale aj enzymi a ine. Lekari vseobecne su pod domnienkou, ze zvysenie jodu v krvi zvysi aj vyrobu hormonov stitnej zlazy, co samozrejme nie je nijak nikde dokazane experimentalne. Podla vioacerych vyskumnikov mame vsetci az na primorske narody, ktore jedia morske rastliny primalo jodu, tj menej, ako telo potrebuje pre optimalnu funkciu.
http://rng.nazory.eu/jod
KJ nie je najlepsia forma jodu, lebo ako mala molekula , neutralna, sa po absorbcii velmi rychlo vyluci cez ladviny von.
Dobra forma jodu je cisty jod, ktory sa pri prechode cez kozu okamzite naviaze na organicke velke molekuly a tak zostava v tele dlho a vo formach priamo pouzitelnych pre rozne procesy.



7

Re: jod

Dakujem za odpoved, Ano, viem, ze najlepsi by bol cisty jod, ale ten v lekarnach aspon
u nas naozaj nemaju. A ked od nich ziadam namiesat jodovu tinkturu, tak mi ponuknu len
ten novy Povidone, ktory obsahuje malo Jodu.
Mam si teda radsej objednat Lugol zo Swansonu?

Dakujem.



8

Re: jod

Musis si najst lekaren, kde ti to namiesaju. Pouzi telefon nie nohy. Samozrejme 2 az 5% lugol je vyhovujuci, hoci ja sam pouzivam staru klasicku formu, ktoru sam im nepodarilo aj napriek nakreslenym smrtkam na nej zastavit predavat tu v USA. Ludia nie su hlupi, vedia co je dobre a lacne.Hlavne tu, kde su ludia z celeho sveta a mnohi zvykli na staru osvecenu jodovu tinkturu.



9

Re: jod

Dakujem velmi pekne, skusim:)



10

Re: jod

OK. Ak niekoho najdes daj jeho adresu sem.



11

Re: jod

Tento vyrobca dokonca ponuka iod 400 mcg na kus, co je pokrok oproti tym nizkym ODD :

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Kelp- … /1934?at=0



12

Re: jod

Hura! konecne sa niekto odvazil dat na trh doplnok s ovela vyssim obsahom jodu, ako maju tie archaicke tabulky odporuvcenych dennych davok, kde je davka jodu urcena prinizko, lebo si vtedy vedzi mysleli, ze sa jod spotrebuva len v stitnej zlaze, co je velky omyl.
Ale na 3 mg este stale by si musel brat 7 tabletiek, tj jodova tinktura je predsa len lacnejsia.
Lenze kelp je zdrojom aj roznych inych mineralov.
Na druhej strane v kelpe je jod vo forme KJ, co je majmenej ucinna forma jodu, kdezto v jodovej tinkture je cisty jod, ktory prestupom cez kozu okamzite vytvori hromadu roznych organickych zlucenin s telesnym materialom, najma tukmi.A tak zostane v tele ovela dlhsie, tj sa moze pouzit na rozne ucely.



13

Re: jod

ale ti japonci a podobne prijimaju jod prave len vo forme jodidu draselneho, nie ? A taktiez sa im to v tele nezdrzi ani do doby dalsej porcie morskeho jedla...



14

Re: jod

Nuz to je sice pravda, ale aj prijem jodidu draselneho v davkach 12.5 mg denne je podstatne viac, nez nase 50-100 mikrogramov jodidu draselneho  v nasej jodidovanej soli, vsakze.
Inac viaceri z vedcov pouzivali pri vyskume jodu v tele prave jodidom draselnym  a dostali pozitivne ucinky.
Ale to bolo uz pred skoro 30 rokmi a odvtedy prave tie transdermalne dodavky jodu boli viacerymi spomenute a mne sa zda, ze je to daleko najlepsi system dodavky jodu a jodidu draselneho do tela, postupne, elementarny jod sa tam okamzite naviaze na rozne telesne materialy, najma tuky a tak vybuduje hladinu jodu v tele ucinnejsie, nez tabletky jodidu draselneho, alebo jedenie drahych morskych burin na nasich trhoch, ktore aj tak nechtia ako bohvieco.
Na to treba byt Japoncom, aby ich zniesol dostatok v potrave.

To iste ako ich priserne smradlave natto=kvasena soja.Ja ju radej beriem v maslych  kapsuliach ako nattokinazu

Naposledy upravil: RNG (2010-12-10 16:29:45)



15

Re: jod

minule som si kvapkal jodovu tinkturu, domapripravovanu z jodovych supiniek vo vodke a pokvapkal som si asi 15 kvapiek po tele, pricom odhadujem, ze sa mi v 100 gramoch vodky rozpustilo len 105-2 g iodu...
Zvlastne bolo, ze jod samozrejme reagoval s organikou v pokozke, popripade sublimoval, okrem dlane, kde som to mal potecene a to potecene mi aj nadmerne vyshlo a bolo to viac draplave a mal som to hnede 4 dni !!!  Sakra som rozmyslal, co to je, kedze elementarny jod by bol uz davno fuc... Myslim, ze to boli nejake jodove zluceniny ktore vznikli pri kontakte s vrchnacikom toho pohara, kde som to vyrabal a tan obsahuje ejaky plast a kov ... mozno to boli oxidy zeleza, teda skor hrdza, ktora mi po sublimacii jodu doslova v kozi dooxidovala a preto bola hlboko naviazana ako hnede farbivo, ktore som nedokazal dat dole ani solvinou a skrabanim ...



16

Re: jod

Jod sublimuje velmi pomaly v izbovej teplote. Na hrubej kozi sa udrzi ovela dlhsie, lebo sa do nej aj viac nasiakne aj pomalsie absorbuje cez nu do tela.
Nerozumiem kolko sa ti v 100 g vodky rozpustilo a ako si usudil na vahu rozpusteneho jodu. Vazil si tie supinky pred tym?
Jod sa naviaze na organicke latky v kozi permanentne. Len ked je koza tenucka a dostatocne vlhka sa prepasiruje cez nu dovnutra tela.



17

Re: jod

ano, vazil som predtym supinky...



18

Re: jod

Takze si mal na 100 g vody 2 gramy jodu?



19

Re: jod

uvodnu nasadu som mal 4 gramy ale rozpustili sa mi len 2



20

Re: jod

To by sedelo. Na vacsiu koncentraciu jodu treba pridat KJ, ktore zvysuje rozpustnost jodu .



21

Re: jod

Moze byt tato sprava pravdiva o Jode ???
http://www.osud.cz/nebezpeci-jodu-v-sol … otravinach



22

Re: jod

To je cista loz. Zo soli mozes dostat maximum 150 mikrogramov, lebo natolko jodiduju sol. Pridavaju tak KJ.
V Japonsku je prijem jodu z mprskych rastlin priemerne na dospeleho 13.5 mg, tj vyse 80 nasobok toho, co mopzes dostat z jodidovanej soli. A ludia su tam zdravsi a dozivaju sa dlhsie, ako v Nemecku.
Takze to je dalsi priklad lzi, ktoru rozsiruje organizovana  medicka komunita a nie je to nic noveho, traduje sa to uz od 40tych rokov minuleho storocia.



23

Re: jod

Ahoj RNG. Chcem zacat konzumovat jod. Doteraz som sa len natieral. Tato tinktura by mala byt vhodna na konzumaciu ze? http://www.ebay.co.uk/itm/Care-Iodine-T … 3369b6ad50  A kolko kvapiek denne odporucas ked jedna kvapka ma 17mg? Dakujem



24

Re: jod

Neviem, ci ta tinktura je  velmi dobra na konzumaciu, neukazuje totixz cistotu jodu a KJ, ktora by mala byt aspon USP. Jedna kvapka alkoholickeho roztoku vazi asi 30 -35 mg, z coho zhruba 3.5 % je jod, tj 1.1 mg dokopy jodu na kvapku
Tj 2 az 6 kvapiek ti da zhruba 2 a 6 mg jodu.
Inac taka ista jodova tinktura sa pouziva na sterilizaciu vody pre vojsko a polovnikov, kde davaju asi 8 kvapiek do litra vody.



25

Re: jod

Ahoj RNG.
Kedze uz mam co to od Teba nastudovane o jode z tvojho fora, tento clanok mi doslova vyrazil dych:
http://www.cez-okno.net/clanok/leva-net … dka-o-jodu

To je ako for, alebo to myslia vazne?



26

Re: jod

Mnostvo jodu v potrave je malokedy presahujuce tych 150 mikrogramov zo starych odporucenych dennych davok. Keby to bola pravda, ze viacv jodu skodi, tak Japonci, co maju spotrrebu  V PRIEMERE na dospeleho 13.5 miligrasmov by museli byt tazko chori cely cas. Ale su prave naopak ovela dlhsie zijucui a zdravsi, ako ine narody.
Takze ten clanok je dalsi v systematickom sireni lzi okolo jodu.
Je to tak presvecivo napisane, ze zase na to naleti znacna cast ludi a samozrejme takyto clanok obehne vsetku tlac a televiziu, ktora je v rukach "medickej mafie" a ktorej zaujmom je mat co najviac pacientov a predpisovat co najviac liekov, aj ked tvrdia pravy opak a naivni im uveria.
Svet zialbohu bezi na peniazoch a moci, nie na dobrych umysloch.



27

Re: jod

Dakujem ti za uvedenie veci na pravu mieru.



28

Re: jod

OK



29

Re: jod

Dobrý deň, ja som si kúpila tieto kvapky

http://www.ebay.co.uk/itm/221217634484? … 1439.l2649

myslíte, že sú dostačujúce? A aké by malo byť dávkovanie? Ďakujem



30

Re: jod

To je besne silne, V jednej kvapke(65 mg) je tam teda 9.75 mg jodu, Teda ak je to pravda.
Jedna kvapka je teda na den dost.



31

Re: jod

A mám si to kvapkať každý deň alebo môžem 7 kvapiek naraz raz za týždeň?



32

Re: jod

Jod sa skladuje v tele, tj mozes brat vacsiu davku menej casto.



33

Re: jod

Ahojte všetci. Keďže môj zdroj v Anglicku už nepredáva jódovú tinktúru, idem si ju dať vyrobiť u mojej známej v lekárni, ale aby sa jej to oplatilo idem zobrať 1 l, ak by niekto chcel, kľudne pár fľaštičiek posuniem, cestujem veľa po Slovensku, takže viem na niektoré miesta aj doniesť osobne. Budem mať cca. 30 sklenených, hnedých fľaštičiek po 30 ml s kvapkatkom. Koncentrácia 2% jódu, 2,5 KI ( jodid draselný ), 50 % alkohol. Radšej mi píšte SS, aby sme nezasierali fórum.
Cena : 3,5 Eur/1 fl

Naposledy upravil: Strejdo (2014-04-02 13:29:41)



34

Re: jod

Vyborne!!!



35

Re: jod

RNG, este na teba otazka, lebo koncentraciu mi namiesa aku chcem. Mam si dat namiesat koncentrovanejsiu. Ak ano, aku?



36

Re: jod

Koncentrovanejsi moze byt drazdive na kozu, najma pod pazuchou.
Toto je stary osveceny recept, pouzivany snad 100 rokov, ja si nan pamatam z mladosti, ked mi mama natierala tou tinkturou casto odrene kolena a lakte.
Vyschyna dost rychlo a po vyschnuti uz nefarbi saty