51

Re: lecitín

Ketozu staci merat aj v moci.
Aj chudi ludia mozu mat pretucnenu pecen a cievy zapchate tukovymi a tukovobielkovinnymi nanosami.



52

Re: lecitín

tak skusim lecitin od vemica, je tam dobra cena, este k tym enzymom, ktory by si mi doporuci ?



53

Re: lecitín

Hladaj take, co maju najmenej 10 000 USP(fip. lu) jednotiek lipazy a ber ich na prazdny zaludok, 1.5 hodiny pred jedlom, aby sa dostali cele bez porusenia do krvi
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … s/257?at=0
ktora obsahuje hruba 2000 mg standardizovaneho pankreatinu
Alebo este silnejsi
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Pa … /6199?at=0
s obsahom 4000mg standardizovaneho pankreatinu na kapsulu.

Existuje aj liek, VYROBENY z pankreatinu, kde uvadzaju cislo 40 000 lipazy, len neviem v akych jednotkach. Je to produkt svedskej formy Solvay pod menom Creon 40 000. Ale kedze tam uvadzaju, ze je tam 400 mg pancreatinu , tak mi to cele nesedi. Cena je samozrejme velmi vysoka, ved sa jedna o farmaceutikum, nie potravinovy doplnok.
,Naviac je na Slovenskom trhu produkt Creon, iny produkt Abott labs, kde je zlozenie 300 mg pankreatinu(PH Eur) a uvadzaju v nom  25 000 PHEur jednotiek lipazy,co sa podla niektorych zdrojov prepocitava 1: 1 z FIP, a USP
"liek", drahy a plny nepotrebnych/skodlivych e-ciek, ktorych sa dnes uz doplnkovy priemysel vystriha, ale farmacia ich kludne pouziva dalej
http://www.medicines.org.uk/emc/medicin … +Capsules/



54

Re: lecitín

chcem sa este opytat k lecitinu, kedze sa vyraba zo soji, ma to nieco s extrogénom ? niekde som tu zahliadol prispevok kde bolo napisane ze vajecny lecitin a podobny neobsahuje estrogen,



55

Re: lecitín

Nuz kedze je to pomerne cisty lecitin a nehovorime o velmi velkych davkach, tak si nemyslim, ze by tam bolo tolko tych fytoestrogenov, ze by sa clovek musel toho obavat. To by si nesmel jest ani cokoladu a ine jedla, kde sa sojovy lecitin pouziva a nie lecitin z vajec alebo napr zo slnecnice, ktory je lacnejsi, ako vajecny.
Inac lecitin z inych jedal a cokolady nam vela nepomoze na cistenie ciev,, lebo je uz nasyteny tukmi,, takze nemoze dalsie tuky rozpustat.



56

Re: lecitín

tak  ja by som urcite skusil jednu lyzicku denne, ci si vsimnem aspon nejake zmeny na tukovych hrckach, taktiez som mal problemy s gynekomastiou v pubertalnom veku a trochu mi to ostalo, tak preto narazam na estrogen

inak ako som cital tak pravdepodobne doporucim lecitin aj priatelke, ma zdravotne problemy na aorte ktora ide od srdca k zaludku, prv ju mala zuzenu a na jednom mieste sa jej velmi zanasa, takze musela podstupit dost nepekne vysetrenia, mozno jej lecitin velmi nepomoze, ale aj tak sa cudujem ze jej to doktor nedoporucil, nakolko ma s tym problemy uz cez 2 roky, tak ma este zaujima tvoj nazor na to, diky



57

Re: lecitín

Lecitin a lipaza oboje rozpustaju tuky a tukovobielkovinne nanosy, ked ich neberies spolu s tukmi.
Su aj rozne ine prostupy proti zanasdanu sa ciev, napr vyhybanie sa znicenym tukom(tvrdnucim/vysychavym) a jest len panenske alebo tuky v surovinach(maso, orechy olejnate semena), tiez nejest prebytky volnych cukrov, najma frukltozy, lebo ta sa zmeni v pecenu na tuky a tukovobielkovinne latky(cholesteroly) ktore pri oxidacii sa tak isto nalepia na steny ciev.
Vyroba cholesterolov sa da v regulovat napr Policosanolom.
Na hladke cievy sa nemoze nic uchytit, preto ich treba udrzat hladkymi potlacanim homocysteinu v krvi, ktory ich zdrsnuje. Na to staci brat B-6 B9 a B12, ktore napomahaju likviodacii homocysteinu v metylacnom procese.
Nuz a aj antioxidanty spruznuju cievy a nedovoluju oxidaciou stvrdnut roznym, tukom
Takze metod je dost, ale nie medzi nastrojami organizovanej mediciny
Lekari klasickej mediciny sa neucia o potravinach a potravinovych doplnkoch nic, len o liekoch, ktore su dnes skoro vyhradne patentovane chemikalie.
http://www.badatel.sk/index.php?option= … ;Itemid=56
http://www.chelemendik.sk/pharma_podvod.htm
http://www.zdravie-drnona.euweb.cz/documents/155.html



58

Re: lecitín

zdravim, tak som nakoniec objednal jeden lecitin Vemica, no ten mi este nedosiel, objednaval som doplnky na fitness tak som objednal aj ten 200g lecitin, no prave pozeram na obal co mam doma, tak nutricne hodnoty lecitinu neviem ci su v poriadku a ci to je vobec cisty lecitin kedze obsahuje skoro 60% tukov, prikladam fotky, ako vyzera granulovany lecitin a tabulku nutricnych hodnot
http://i54.tinypic.com/igm494.jpg       takto vyzera
http://i53.tinypic.com/nq1ohx.jpg       tabulka

dik za odpoved

edit: tak co som sa docital uz mi je pravdepodobne jasne ze sa nejedna o cisty lecitin, skoda..

Naposledy upravil: samson (2011-03-19 14:27:41)



59

Re: lecitín

Nuz vyse 50 % zloziek lecitinu obsahuju viazane tuky, tj u " cisteho "lecitinu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lecithin
Ked som hovoril o "cistom lecitine" tym som myslel ten pevny prasok/granulat nie tekuty rozpusteny v olejoch alebo glycerine. Takze sa neznervoznuj, mas spravny produkt.
Jediny problem je tu extrakcia. Da sa extrahovat z olejov mechanicky alebo chemicky- hexanom
Tiez je dolezite spomenutie, ci je vyrobeny zo soje, ktora je GMO alebo nie je GMO(genetivky manipulovana)
Ked to obe veci nehovori specificky, tak asi je to ta horsia varianta. Inac by sa s tym chvaliliZatial som nenasiel medzi distributormi, ze by sa chvalili s extrakciou bez hexanu(hexane free) len zmienku pri vyrobnom procese, ze lecitin zo slnecnicoveho oleja(sunflower ) sa da lahko vodne oddelit, bez pouzitia hexanu.
Takze ked mas obavy s fytoestrogenov v soji a hexanu , prejdi na sunflower lecitin, ktory sa pomaly zjavuje na trhu.
Ja osobne som sa zatial nerozhodol na tuto drahsiu verziu



60

Re: lecitín

tak vyskusam a uvidim ci nieco pomoze tento lecitin, budem brat jednu polievkovu lyzicu denne, popripade kazdy druhy den s jogurtom, ak by mi lipomy ustupili, comu velmi neverim tak by ma to pekne potesilo smile

diky za rady



61

Re: lecitín

Nic nie je 100% garantovane, ale pri potravinovych doplnkoch mas tu vyhodu, ze aj ked nepracuju aspon neuskodia.
A lecitin kazdemu transportuje tuky v tele, mnohym umozni zhodit vahu, mnohi predidu zapchatiu ciev a tym zlyhaniu roznych organov(porazky, infarkty, zlyhanie ladvin, pecene...) a okrem ineho , lecitin tvori az 30% vahy mozgu, tj je zivina pre mozog.

Inac viera silne podporuje vysledky liecby, takze ak chces mat vyssiu pravdepodobnost vyliecenia, ver v prostriedky co pouzivas.



62

Re: lecitín

tak momentalne uzivam aj 90% protein vyrobeny zo soje + este k tomu lecitin tak snad bude vsetko v poriadku smile), ak mi to uz s lipomom nepomoze, tak snad aspon ako prevenciju pred vytvorenim dalsich, popripade som rozmyslal este nad lipolizou a lecitin k tomu ako prevencia tak sa uvidi, len cenovo za jednu hrcku to je dost drahe, no ako som cital tak s hrckami ma problem dost ludi, ale len malokde som nasiel nieco ohladom lecitinu,



63

Re: lecitín

OK. Ale akom som povedal, telo vytvara rozne "smetne kose" z tych latok, ktorych sa normalne nevie zbavit, tj iste mas nedostatok lipaz=enzymov na tuky, pripadne sa ti ich privela tvori v peceni z prebytocnych cukrov, najma fruktozy.
To by sa dalo ciastocne znizit napr policosanolom, ktory znizuje vyrobu LDL a triglyceridov v peceni uz v davkach od 10 do 40 mg, pricom sa jedna len o vytazok z listov cukrovej trstuiny, tj len neskodny potravinovy doplnok



64

Re: lecitín

Zdravím RNG, správne dedukujem, ak si myslím, že lecitín by mal pomôcť aj v boji proti komedónom a rôznym menším nečistotám na pleti? Po rokoch nesprávnej životosprávy (konzumácia mlieka, mliečnych výrobkov, rastlinných olejov - bordelov, rôznych coca-col a iných) sa dávam postupne do poriadku,  ale ešte to nie je celkom ono. Zapálené vyrážky nemám, skôr obyčajné upchané póry na niektorých miestach, čo dávam za príčinu ešte stále dôkladne nevyčistenému hrubému črevu formou série výplachov a tiež prebytku škodlivých tukov v tele. Rastlinné oleje som z jedálnička vylúčil len nedávno, takže stále nerobím všetko správne, hoci nekonzumujem vyprážané jedlá už dlhodobo, olej ako taký do jedla treba občas pridať, len nedávno som ale rastlinný vymenil za panenský olivový olej. Domnievam sa, že vyššie dávky lecitínu by mohli pomôcť prečistiť cievy aj črevá. Aj keď na očistu čriev sú podľa mňa jednoznačne najúčinnejšie kompletné črevné výplachy, ale k tým sa v dohľadnej dobe ešte nedostanem.

Tiež by ma zaujímal tvoj názor na zelené potraviny - konkrétne mladý jačmeň a chlorellu. Skutočne by mohli mať okrem detoxikačných vlastností aj také výrazné výživné hodnoty, ako sa o nich všeobecne tvrdí? Máš s nimi skúsenosti?



65

Re: lecitín

Nuz ja nie som za crevne vyplachy, skor za extra mikrovlakniny, pripadne aj ine absorbenty, ktore potrebujeme aj tak.
Ak treba rastlinne oleje, okrem panenskych ich dostavas(PUFA) najma z roznych orechov a roznych olejnatych semien, moje oblubene tekvicove semiacka. Denne zjem hrst miesanych orechov.
Inac moja zena pouziva na varenie zmes panenskych kokosoveho a olivoveho oleja a samozrejme maslo.
Vyzivove hodnoty zelenych suchych praskov su nesporne, na to su rozbory, ale si clovek musi uvedomit, ze by ich musel jest dost velke kvanta na to, aby vyrazne ovplyvnili skladbu stravy.
Ja ich beriem obcas ako doplnok hlavne kvoli niektorym vzacnym latkam ,co obsahuju a nenachadzaju sa v beznych potravinach, tj nie na bezne vitaminy a mineraly.
Najma morske su najzaujimavejsie, ako kelp, a spirulina pacifica, tj vlastne kazda spirulina, co je pestovana v cistej morskej vode.

Lecitin nam treba na cistenie ciev, kazdemu sa zanasaju. Tiez na mozog, lebo 30 % vahy mozgu je lecitin. Popritom emulzifikuje aj skdlive tuky, co sme si nabrali do tela za dlhe roky jedenia znicenych rastlinnych olejov.
Odmorovanie tela od zlych tukov je dlhodoby proces tak ako dlhodobo sme si ich zbierali v tele a ukladali.Tukove polymery su podla mna hlavny dovod na DM2, lebo zabranuju vytvaraniu glukozovych mostikov na prepravu glukozy do buniek cez lipidy na bunecnych stenach, takze tato zostava vo vysokych skodlivych hladinach v krvi.
Toto je len moja teoria, inac si neviem totiz vysvetlit tu zahadnu "inzulinovu insenzitivitu" co lekari spominaju pri DM2 a ktora sa da "prekonat" besne velkymi skodlivymi davkami inzulinu

Naposledy upravil: RNG (2011-03-21 17:59:16)



66

Re: lecitín

Výplachom by som sa najradšej vyhol, na druhej strane som si ale vedomý, že čisté hrubé črevo je základ. Mohol by som za kvalitnú náhradu výplachov čriev považovať psyllium?

Viem, že to nie sú síce chemické liečivá, ale pri toľkých kombináciách doplnkov potravín, ktoré plánujem zaviesť do svojho každodenného jedálnička - lecitín, psyllium, zelené potraviny - si začínam pripadať ako nejaký hypochonder. Nemôžu vzniknúť nejaké problémy pravidelným užívaním povedzme psyllia a lecitínu súčasne?



67

Re: lecitín

Vlaknin v modernych dietach je mizerne malo. Kedysi ludia jedli len celozrnne neslachtene produkty s podstatne menej skorobom, viac oprirodnymi tukmi a vlakninami.To iste sa tyka aj ovoci, ktore boli pred nasim slachtenim menej sladke, s vyssim obsahom vlaknin a vitaminov.
Ludia jedli hodne roznych korienkov, to im dalo nielen hromady vlaknin, ale aj probiotika-rozne podne bakterie. Samozrejme tam boli aj skodlive, preto bol ludsky vek skrateny chorobami, lae aj uzitocne, ktore dnes v modernej sterilizovanej strave nie su a my ich predsa len potrebujeme. Preto tu zdoraznujem brat aspon laboratorne vypestovane rozne probiotika, telo s nimi lepsie pracuje ako bez nich.
Nuz ja beriem doplnky na hrste, a az na male vymimky(probiotika-amtimikrobialne) sa da prakticky vseto so vsetkym neskodne kombinovat.
Co sa tyka vlaknin, nasa dieta dnes ma pod 15 gramov, lekari odporucaju 35 gramov, paleontologicke vyskumy ukazali od 50 do 100 gramov v potrave nasich predkov.
Takze tych 7 gramov psylia(lyzica) s cimkolvek  rozhodne prispeje a nie uskodi, hoci aj to este nie je dost.
Kedze mikrovlakniny vynasaju tuky, je dobre ich brat  s jedlami a doplnkami bez tukov a tukorozpustne v inom case(A, E D-3) Nie ze by to bolo skodlive, len prijdes o cast zivin, co mikrovlakniny do seba absorbuju a vynesu von.



68

Re: lecitín

V dnešnej dobe už asi ani nie je iná možnosť, ako brať kvantá prírodných doplnkov vo forme práškov, tabliet atď, ak si chceme udržať zdravie, človek ani nemá istotu, čo všetko do seba dostáva konzumáciou ovocia a zeleniny nakúpených v hypermarketoch, ale čo je najhoršie, už ani na záhradke sa nedá vypestovať tak zdravá zelenina, ako kedysi, pretože pôda je "vďaka" ľudským zásahom do prírody chudobnejšia na minerály. Keďže žiješ v USA, zaujímal by ma tvoj názor na politiku FDA, na jednej strane prísne postihujú rôznych podvodníkov, ktorí obchodujú s potravinovými doplnkami - ako si sám písal - v USA si nikto nedovolí len tak zavádzať a klamať zákazníka v tejto oblasti, ale na druhej strane FDA agresívne bojuje proti účinnej liečbe proti rakovine - metabolickej terapii - a prudko presadzuje nezmyselné chemoterapie a ožarovania, čo je zasa len biznis, bohužiaľ na úkor ľudského zdravia a šťastia.. ľudia z USA, ktorí majú rozum a financie preto často odchádzajú za liečbou rakoviny do Mexika, kde dosahujú úžasné výsledky, je mi nanič z týchto skutočností.. ale nechcem ďaleko zachádzať, len by ma tak v skratke zaujímal tvoj názor na FDA v tejto problematike.

Hlavne ťa RNG ale chcem poprosiť, keby si mi ešte pomohol  vybrať vhodnejšie balenie lecitínu a psyllia.

Pri lecitíne zvažujem jednu z týchto možností:

http://www.vemica.sk/sojovy_lecitin_prasok.php?sekce=24

alebo

http://www.vemica.sk/sojovy_lecitin.php?sekce=14

v oboch prípadoch by som bral 500g balenie, akurát váham, či by bol vhodnejší granulovaný alebo práškový lecitín

no a psyllium tu sa rozhodujem medzi týmito dvoma variantami:

http://www.vemica.sk/psyllium.php?sekce=10

alebo

http://www.vemica.sk/psyllium_plus.php?sekce=19

potešil by si ma, ak by si mi poradil ešte v tomto, diky moc vopred.



69

Re: lecitín

Nevidim ziadny podstatny rozdiel v tych vyrobkoch, zdaju sa vsetky dobre. Extra probiotika sa ti zidu ale aj ciste 98% psylium je dostatocne, ked pouzivas iny zdroj probiotik, najma nie len yogurtove, ake pridavaju do toho psylia.
Kazda organizacia s absolutnou mocou sa po case zvrhne a jej operaciu si kupia rozne skupiny. Nuz najviac penazi ma farmacia a vseobecne medicina, ktora v USA tvori az 17.5% hrubeho narodneho dochodku, tj voiac nez doprava, energetika a skolstvo dokopy. Tak ti samozrejme nepriamo diktuju FDA a pre nich su potravinove doplnky neziaduca konkurencia a najradsej by ich zlikvidovali. Lenze v USA nie su ludia natolko dirigovatelni a disciplinovani, ako Europania, tj neda sa im natolko diktovat a otazka doplnkov je, ze ich berie vyse 50% obyvatelstva(a 90% lekarov) tj ich nemozu zakazat nijak.
Az sa do novej vlady dostanu ludia menej skorumpovani, mozna sihnu FDA "na kobylku" lebo schvaluje privela skodlivy patentovanych chemickych liekov a smrt sposobena liekmy sa prebojovala na 4 miesto, hned za rakovinou, porazkami a infarktmi. A ludia uz toho zacinaju mat plne zuby, lebo FDA bolo zalozene na ochranu zdravia verejnosti a nemalo by pripustat na trh take lieky a vakciny, ktore musi po par rokoch stiachnut ako prilis skodlive. Lieky sa totiz schvaluju az 10 rokov a nie je mozne, ze by za tencas a tie peniaza(850 milion dolarov na priemerny liek) nevedeli velmi dobre , co to vsetko sposobuje.
Dnes su na trhu bezne lieky, ktore "malemu mnozstvu" mozu sposobit smrt. A to vobec nehovcorim o podvodnej chemoterapii, ktora sposobuje smrt statisicom ludi v USA rocne, pricom sa vzdy zaokryje ako smrt na rakovinu, zlyhanie organov, rozne choroby a podobne, nie ako nasledok otravy chemoterapeutikami.



70

Re: lecitín

RNG aký je tvoj názor na sójové mlieko, zdravé - nezdravé? Kým klasické mlieko považujem za absolútne nevhodné, so sójovým nemám celkom jasno:

http://www.vemica.sk/mlieko_vapnik.php?sekce=2

čisto rastlinný produkt bez laktózy a kazeínu, to znie dobre, ale niekde som sa stretol s názorom, že ani sójové mlieko nie je žiadna výhra, tak teraz fakt neviem. Chcem by som ho občas využívať len na rôzne dohusťovačky, na špaldové palacinky a podobne ako náhradu klasického mlieko, nie na bežné pitie, poraď prosím.



71

Re: lecitín

Nechapekm, pre co chcete nasilu pouzivat ovela drahsi prostiedok, pri ktorom ani nie je uvedene poriadne co obsahuje miesto cisteho praskoveho lacneho lecitinu
http://www.vemica.sk/sojovy_lecitin.php?sekce=14
Lecitin je dobry pre kazdeho, nielenze rozpusta usadene tuky a tukovobielkovinne latky nasadane na cievach, ale aj inde v tele.
Naviac tvori az 30% vahy  suchej mozgovej hmoty, tj je velmi potrebny aj na mozog a nervove procesy.



72

Re: lecitín

mne ale nešlo o lecitín tentokrát, ale o zdravšiu náhradu mlieka - hľadám nejakú zdravšiu alternatívu kravského mlieka - nie na bežné pitie, ale na recepty, kde sa bez mlieka nezaobídem - napr. špaldové palacinky a iné recepty, o lecitín mi vôbec nešlo, keď som sa pýtal na sójové mlieko. Chcem sa kravskému mlieku vyhýbať za každú cenu, teraz sa snažím zistiť, či je sójové mlieko neškodná náhrada.



73

Re: lecitín

http://www.celostnimedicina.cz/lecithin … ustavu.htm

Zaujala ma spotreba lecitinu v 19.storoči a dnes - viď bod č.3.



74

Re: lecitín

Vdfaka za ten clanok na lecitin. Pri rafinacii olejov lecitin odstranuju mecyhanicky aj chemicky aby olejom zvysili trvanlivost(stabilizacia) tym ale uvadzaju do hry nedostatky lecitinu, zapchavanie ciev a podobne. Tj nielenze to prispieva k porazkam infarktom a zlyhaniam organov zo zleho prekrvenia, ale znizuje nam to aktivitu mozgu=ohlupuje nas doslova.

Jedna z najvacsich skod , co napachal potrvinarsky priemysel je prave toto nicenie olejov na dosiahnutie dlhsej trvanlivosti vyrobkov obsahujucich oleje.



75

Re: lecitín

Zialbohu soje obsahuje fytoestrogeny, tj latky podobne estrogenu, ktore pomylia telo v hormonalnych signaloch. Spie to k roznym zdravotnym problemom, preto cast ludi je "protisojovych".
Ciste ako potravinove nahrazky sa da vyrobit "mlieko" z roznych materialov, najma orechov. Zname je mandlove mlieko.
Ja osobne nie som za ziadne umele mlieka, priemyselne produkty maju tendenciu nakoniec byt vzdy skodlivejsie, ako prirodne.
Skor som za zmenenie receptov v tom zmysle, ktore nepotrebuju mlieko, tj ak sa mu chces vyhnut kompletne. Vacsina sveta nepozna a nepouziva mlieko a pritom ma komplexnu stravu, zober si napr Cinanov a Indov.



76

Re: lecitín

badatel alternativou su kozie mlieko a su aj rozne susene kozie ryzove a aj kokosove mlieko napriklad v plechovke .ja pozuivam cesrtve ale ja nemozem kravskybielok tak mam doma aj susene kozie mlieko ked neni ziadne cerstve. kozie najdem v stankoch kde predavaju certve syry. susene v potravinach a kokosve narpiklad v cinskych potravinach. kazde je zdravsie ako kravske .lebo vykrmovanie krav ej drahe a tak ich treba napichat hormonami aby rychlo rastli ,kravy nemaju ziaden pohyb navyse su vykrmovane zrnom potom maju menej kvalitne maso a mlieko ako tie co zeru travu. a aj na to aby davali viac mlieka treba dalsie hormony. aby nestratili investiciu a nezdohli davaju to nich antibiotika aby neochoreli.  navyse kravy maju vacsinou aj najviac chorob ktore sa mozu preniest na clveka. mlieko jem co najmenej ale ked jem mlieko v jedle tak nei kravske a nepijem vobec ziadne

Naposledy upravil: 5qo (2011-03-30 16:56:21)



77

Re: lecitín

Nuz ja pijem kravske, ale aspon si vyberam mlieko z krav volne pasenych na divokych neosetrovanych lukach, bez pouzivania hormonov a antibiotik. Ale cerstve uz ani ja neviem poriadne stravit(pokrocily vek) takze ho pijem len vo forme kvaseneho, doma si kvasim svoje vlastne, co mi zaroven dodava niektore probiotika.
Zialbohy dostanem len pasterizovane, ale aspon mam zaruku, ze tam nie su ziadne skodlive mikroby. Uzitocne don aj tak pridam ako zakvas(yogurt culture)



78

Re: lecitín

RNg prosím Vás o radu. manželove problémy sa začali, ke´d zistil, že na jazyku má biely povlak a skoro pri každej potravine cítil v ústach horkú chuť. Asi týždeň predtým veľmi veľa pil a aj močil. moč bol číry, bez zápachu. Lekár mu zobral výter z jazyka na kultiváciu a vyčla klebsiela a ešte niečo, neviem si spomenúť. Nasadil mu Ciphin antibiotiká. Po 5 dňoch ich brania sa mu na pohlaví utvoril biely povlak a červené fľaky. Tá hrozne horká chuť naďalej pretrváva. Ale čo ma najviac vystrašilo je, že dnes ráno mu lekár zobral krv a poobede mu volal, že krv sa nedala vyhodnotiť pretože v nej bolo nemerateľné vysoké množstvo tuku. Dnes nemá nič jesť, zajtra mu robí ďalší odber krvi. Manžel má 36 rokov, má pri 187 cm asi125 kíl, ale nie je obézny,má veľa svalov(bývalý športovec) až na dosť veľké pivné brucho(pivo vôbec nepije, ani iný alkohol, nefajčí)- prosím o radu, čo rýchlo nasadiť, doktor povedal že to je veľmi nebezpečné. Ďakujem Indiga



79

Re: lecitín

Ten tuk v krvi nema nic spolocne s bielym povlakom na jazyku.
ATB sice znicia bakterie, ale tym zoberu plesniam a candide konkurenciu, tj tieto sa v tele nekontrolovane premnozia.
Odporucam roztok citricidalu  oreganovy olej(pozri kapsule firmy NOW a silne probiotika.Klebsielu z nici uz slaby 6 ppm roztok, pozri na tabulky http://rng.nazory.eu/citricidal a to sa da dosiahnut pitim roztoku citricidalu za par dni v celom tele.
Proti triglyceridom v krvi a vysokym hladinam cholesterolov je ucinny Policosanol.
Ak ma pretucnenu pecen, lecitin a calcium D-glucarate ju postupne odtucnia.
Inac ked bude pouzivat lecitin, samozrejme sa mu odburava tuk v tele a odbura sa do krvi, roznesie po tele a spali v bunkach. Nebezpecny tuk je na stenach ciev a ciastocne aj zabudovany v peceni, lebo to vedie k praskaniu pretucnenych buniek=cirhoza. .Odtial ich treba teda odburat a pocas odburavania samozrejme je v krvi plno tukov

Naposledy upravil: RNG (2011-03-31 16:56:06)



80

Re: lecitín

Ďakujem



81

Re: lecitín

OK



82

Re: lecitín

Dobrý deň RNG, chcela by som vedieť, čo si myslíte či môže branie antibiotík s ciprofloxacinom ovplyvniť krvné vyšetrenie a vyšetrenie moču. Ja som opisovala manželove problémy  v predchádzajúcom príspevku. Včera som kúpila lakmusové papieriky na meranie rôznych parametrov v moči. Vyšla vysoká glukóza a aj ketóny. Znamená to automaticky cukrovku a môžu to skreslovať iba tie lieky? Ďakujem Indiga



83

Re: lecitín

Obcas ma glukozu v moci  clovek pri roznych chorobach a ketony su len dokaz ketonoveho cyklu, tj spalovania bielkovin a tukov miesto cukrov.Aj lieky to mozu samozrejme vyvolat.
Potom je aj falosne meranie glukozy v moci, ked ti papierik sice ukazuje zafarbenie, ale glukoza tam naozaj nie je. Dovodov na to je plno, pozri    1. Ascorbic acid
   2. Nalidixic Acid
   3. Cephalosporins
   4. Probenacid
   5. Ketones
   6. Levodopa
http://www.fpnotebook.com/urology/lab/urnglcs.htm
TJ Jedni z dovodov su napr ketony alebo vysoke hodnoty vitaminu C.

Ine su poskodenia ladvin a vtedy mozes mat glukozu v moci, aj ked je nizko v krvi

Cukrovka je to len vtedy, ked si nameras vysoko glukozu v krvi systematicky, nie len jednorazove



84

Re: lecitín

Dobrý deň RNG, manžel bol u lekára, namerali mu cukor 19 a povedali mu, že má cukrovku I.typu. Dostal inzulín, ktorý si má pichať. Z tvojho predchádzajúceho príspevku som dobre pochopila, že keď užíva každodenne vitamín C(práškovú kyselinu askorbovú), môže mať aj z toho také vysoké hodnoty cukru? Z krvných výsledkov mu zistili cholesterol 17 a mastné kyy seliny 20. Čo treba prosím ťa nasadiť? Ďakujem Indiga

Naposledy upravil: indiga (2011-04-01 14:49:03)



85

Re: lecitín

Ja neviem, kde mu z jedineho merania cukru usudili na cukrovku DM1 a okamzite chcu nasadit inzulin!!!!. Podla jeho vahy a brucha to skor vyzera na DM2.
Ja mam DM2, tj stale vysoky cukor uz dlhe roky, beriem rozne doplnky a snazim sa ho udrzovat pod 13, co za dlhe roky nizkosacharidovych diet sa mi dari bez liekov. Medzitym sa mi hladiny postupne znizuju, najma ked cvicim alebo idem na hodinovu prechadzku sa mi podari cukor stlacit pod 10.
Pred piatimi rokmi, kde som zjedol plno chleba, ryze a vypil som pohar pomarancovej stavy mi cukor vyliezol az na 30.5 bez cvicenia. Hroza a pri tom som nic absolutne necitil, takze lekari klamu, ze pride na cloveka koma. Ale ked mas cukor pod 3, tak tu komu a poskodenie mozgu mozes dostat, preto nechcem brat ziadny inzulin, lebo ten moze dosiahnut taky pokles.

Teraz, ked som spravil rovnaku hlupost, naschval, aby som vedel, ako daleko to pojde, dospel som len po 15, tj pecen a najma pankreas sa mi zregenerovali do znacnej miery

Na cholesterol a triglyceridy staci brat 40 mg Policosanolu a za par tyzdnov sa to upravi.

Nezabudaj, treba brat stale lecitin, pri tych vysokych hladinach triglyceridov ma iste dobre zapchate cievy.
to pivne brusko mu musi zliezt aspon ciastocne dole.
Aj ja mam ten isty problem, kedysi som sportoval a potom dlhy cas som zil)a dosial ako podnikatel zijem v strese, co zvysuje hormon cortisol a clovek nabera hlavne v oblasi brucha a to vedie k DM2, hlavne ked jes tzv "zdrave" rastlinne oleje a pomazanky" tj chemicky a tepelne poskodene, polymerizovane chemicke svinstvo.
Nikdy viac, u nas su len panenske oleje, maslo a doma varene jedla. Priemyselne pripravene vzdy nejak do toho daju tie tzv "zdrave" stabilizovane, hydrogenizovane olejove  polymery. Totiz tie sa nekazia(ziadny mikrob ich nevie spracovat) a teda aj vyrobky s nimi su trvanlive, co je priemyslu vyhodne, ale trvanlive tuky na nas su zabranujuce priestupu cukru do buniek, cistenia buniek, latkovej vymeny a nevieme sa ich ani lahko zbavit. Jedine vela lecitinu a lipazy , znizene kalorie a cvicenie maju ciastocny uspech.
Mne sa podarilo zhodit aspon cast, som tesne nad 100 kg a  bol som az na 115, co na moju vysku, 178 cm je poriadna
nadvaha.

Inac co sa tyka vitaminu C, ked ho mas v moci vela, citanie glukozy je chybne, nie glukoza vysoka.

Naposledy upravil: RNG (2011-04-01 16:59:20)



86

Re: lecitín

Ďakujem za odpoveď, prosím ťa RNG môže diabetik jesť kokosový olej a koľko lyžíc granulovaného lecitínu a tekutého rybieho oleja týždenne ak má také zlé krvné výsledky? Ďakujem Indiga



87

Re: lecitín

Samozrejme , ze diabetik moze jest kokosovy olej, mozja zena robi vsetko na zmesi kokosoveho a olivoveho(virgin samozrejme=panensky)
Lecitin samotny vyrobca odporuca aj lyzicu denne, ja na ciste udrzbu ciev odporucam len lyzicu tyzdenne ale v jeho pripade by som brat nieco medzi. Inac zena mi to dava do beztukovej zeleninovej polievky, nijak to nezmeni chut a rozvari sa za 15 minut, tj dava to tam hned na zaciatku.
Rybaci olej zacina byt prilis zriedujuci krv od davok 25 gramov denne, preto moje lekarske zdroje odporucaju pod 10 gramov denne=polievkova lyzica.



88

Re: lecitín

Ďakujem



89

Re: lecitín

Keď už je tu debata o cukrovke, nevieš náhodou aká je chorobnosť na cukrovku na Kréte? Kréta je totiž povestná tým, že priemerná spotreba olivového oleja je tam aj na krajiny regiónu Stredozemného mora mimoriadne vysoká – v podstate tam ľudia „plávajú“ v oleji. A panenské oleje vrátane olivového majú blahodárny účinok na cukrovku. Z toho mi vychádza, že by tam mal byť preto nižší výskyt cukrovky.



90

Re: lecitín

Kreta je uz davnejsie civilizovana a ludia tam spotrebuvaju hromadu priemyslom vyrobenych potravin.
Daleko najnizsi vyskyt cukrovky dojnedavna bol na niektorych nepristupnych tichomorskych ostrovoch, kde prakticky nepristavali lode a ludia jedli len tradicnu potravu, ktora sa skladala najma zo zelenin, ovoci, ryb a musli, kokosoveho oleja,palmoveho oleja, korenov taro a dost zriedka bravcoveho masa
Pre cukrovku nemali ani vyraz a porazky a infarkty tam boli extremne vzacne. je to dobre podchytene statisticky, lebo tam boli lekari-misionari a ako sa tam dostali vsetky "vydobytky" civilizacie, prisli aj porazky, rakovina, infarkty a dokonca aj dovtedy neznama cukrovka.



91

Re: lecitín

dobrý deň RNG, chcem sa spýtať ešte k môjmu manželovi ktorému zistili včera cukrovku. Pichá si inzulín 8 jednotiek( 3xdenne, 1x na noc), napriek tomu má cukor okolo 15. Predpokladám že to je spôsobené aj z prekyslenia. Vyskúšal si dať polovicu  káv. lyž. hydrog. draselného do vody a po pol hodine mu to stiahlo cukor o 4 nadol. Je to logické a ak áno ako často môže toto použiť za deň. A ešte by ma zaujímalo pitie odšťav. zelen štiav, napr. mrkvovej pre diabetika-dakujem indiga



92

Re: lecitín

inac existuju na iherbe aj rozne formule na znicenie hladiny cukru.ja nejsom cukrovkar takze som to neskusal ale celkom pozitivne ohlasy to tam ma.



93

Re: lecitín

Myslim, ze viac ako lyzicka KHCO3 by sa nemala davat denne, a naviac pozor, aby to islo na prazdny zaludok,pockat s jedenim 1.5 az 2 hodiny, inac sa v odkyslenom zaludku jedlo kazi a nie travi
Zeleninove stavy su dobre pre kazdeho, ale pozor s mrkvovou, ta ma hodne sacharidov.
Moja teoria na DM2 bola ze okrem tej glukozy, co sa vytvori v peceni(neoglukogeneza) vsetka pochadza z jedla, kde sa da znacne obmedit nejedenim cukru a produktov z jemnej muky, ryze cestovin zemiakov a podobne. Ja som si tak cukor kontroloval dlhe roky a dnes, po ciastocnej regeneracii pankreasu a pecene si mozem dovolit denne zjest okolo 100 az 150 gramov sacharidov, hlavne vo forme celozrnnych produktov.
Ako som zdoraznil neraz, klucove je tu cvicenie a doplnky na regeneraciu pecene a pankreasu



94

Re: lecitín

A prosím ťa čo je na regeneráciu pečene a pankreasu? A nevieš či je niečo z toho dostupné aj na Slovensku?Indiga



95

Re: lecitín

Na pecen pozri dprotokol dr Berksona
http://rng.nazory.eu/pecen
Pomaha aj na regeneraciu pankreasu



96

Re: lecitín

Dobrý deň RNG, prosím ťa, je lepšie užívať kapsule so silymarinom, alebo olej panenský zo silymarinu? a ak olej(našla som v obchode) aké dávkovanie na pečeň. Ďakujem Indiga



97

Re: lecitín

Neviem nic okolo" panenskeho oleju zo sylimarinu" (tj zo semien ostropestreca marianskeho ?)
Silymarin je vytazok zo semien ostropestreca, zmes flavolignanov, nie olej.(zase niekto podvadza???)
Pozri napr na tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-Silymari … 13870?at=0
Protokol dr Berksona spomenuty v uvedenom clanku na pecen je
900 mg sylimarinu, 600 mg alfa lipoickej kyseliny a 400 az 600 mikrogramov selenu rozdelene na 3 alebo viac davok.



98

Re: lecitín

Dobrý deň RNG, manželovi bola pred necelými 2 týždňami zistená v krvi vysoká glykémia -19,(písala som to v predch. príspevkoch) následne mu doktor diabetololog stanovil diag.DM podľa doktora 1(neviem podľa čoho na to prišiel a manžel si od toho dňa začal pichať inzulín-3xdenne 10jednotiek a na noc 12 jednotiek. Prešli necelé dva týždne(užíva na tvoju radu tekutý rybí olej, prír. vit.A,policosanol-nakoľko mal vysoký cholesterol a trigliceridy, lecitín, škoricu, kys. a.lipoovú a chróm, teraz som mu prikúpila silymarín, selén a gymnemu) a on má stabilne cukor v rozmedzí 5.5-7, nezvyšuje sa mu ani po jedle. Čo si myslíš je na mieste pichanie inzulínu, nestačili by tabletky a dieta? Prečo má v moči stále zvýšené ketóny?Ďakujem Indiga



99

Re: lecitín

mnozstvo inzulinu (ci malo, ci vela) sa posudzuje celkovo za den (nocny+denny v IU), treba vediet aj hmotnost cloveka, denny prijem sacharidov a mnozstvo a druh pohybu za den. pohyb totiz dokaze stiahnut potrebu inzulinu rapidne. berie manzel aj nejake lieky na DM? podpora slinivky a pod. podla coho viete, ze glykemie su stabilne v uvedeneom rozmedzi? glykemia sa moze zmenit o 10 mmol/l aj za pol hodinu a ani o tom neviete. nepredpokladam, ze tak casto meriate glykemiu. ale obycajne prudke zmeny glykemie dospely clovek citi, pocity mozu byt individualne. ketony su zvysene po cely den alebo len rano? mierne zvysene ketony, najma rano, mozu byt ak clovek chudne (uprava zivotospravy). nemali by byt zvysene po cely den. moze byt, ze sa manzelovi postupne znizuje potreba inzulinu (znizenie hmotnosti, zivotosprava, doplnky, regeneracia buniek), ale to sa da zistit jednoducho znizenim jeho davky. ak budu glykemie nadalej ok, budete stale znizovat a uvidite. treba casto premeriavat glykemie.



100

Re: lecitín

Indiga, ja mam cukor az 15 niekedym po jedle bez pichania inzulinu. A pred rokmi som maval aj 20 dokonca, ked som si nedaval pozor raz som si z hrozou nameral vyse 30, pricom som absolutne nic necitil.
Nikdy som si nepichal inzulin, ani nebral ziadne lieky, len rozne potravinove doplnky a niekolko rokov po sebe som bol na nizkosacharidovej diete, aby som neprekracoval 13 mmol/l glukozy v krvi
Nezvysovanie glykemie po jedle znamena , ze ma este dostatocnu vyrobu inzulinu a to treba tymi doplnkami podporit.
V literature su spomenute dost casto pripady, kde doplnky dovolili znizovanie daviek inzulinu az u mnohych vobec neboli treba. Ale opatrne, postupne znizovat, ked glykemia nepresiahne 13, je to OK.
Ale zase nizka je ovela nebezpecnejsia!!!
Ketozny cyklus moze nastartovat aj u zdraveho cloveka, ked je na nizkosacharidovej diete a telo zacne palit tuky a bielkoviny. Pri nom trpi najma pecen, kde je dolezite brat podporne latky, ako sylimarin a Alfa lipoicku kyselinu viackrat .denne.