201

Re: znížená motilita

fúha, toho je strašne veľa čo mi môže byť smile
tak kde a ako začať by si navrhoval? mikrovlákniny a probiotiká užívam. užívam aj čaj chanca piedra- to je aj na tú žlč, nie?
ten helicobakter mi robí starosti...dá sa nejako bez návštevy lekára zistiť, či je to on?

prosím ťa, na tú alergiu na chlad- aký máš názor? písala som ti, že mame sa po pobudnutí na zime(avšak nikdy pred tým to nemala) vyhádzali celé líca takými červenými flakmi. má hrozne citlivú pleť, má aj tie žilky, užíva lecitín. jej stačí aby sa umyla teplou vodou a hneď je červená ako rak. vedel by si poradiť niečo?

ďakujem ti



202

Re: znížená motilita

Ako som povedal, roznych chorob je hropmada a telo sa im vie ubraniot ked mas v poriadku travenie a stravu, tj do toho patri aj crevna probioticka flora.
Chanca piedra je hlavne na rozpustenie mocovych kamenov, ale udajne aj trochu riedi zlc. Samozrejme ani zdaleka tolko, ako sylimarin, pri[padne cynarin z articokov alebo vytazky z pupavy. To vsetko najdes pod kategoriou pecenove doplnky/liver support.
Kedze skor polovica populacie ma helikobaktera a len malo ma z toho vredy, zrejme ze telo so zdravou crevnou probiotickou florou sa obvykle vie tomuto mikrobu obranit. Su nan krvne testy aj dychove.
Nuz radim kvalitnu vyzivnu kozmetiku, ktoru si zrejme musi namiesat sama, pozri na
http://rng.nazory.eu/rubriky/p/prirodna-kozmetika
Proti prilismemu rozsirovaniu cievok a na ich spevnenie treba uzivat  najma vitamin K-2  C E a bioflavonoidy. Pracuje to aj transdermalne, preto som ich dal do kremu na plet.



203

Re: znížená motilita

Ahoj,
čo sa týka toho trávenia- naozaj to bol asi iba následok nesprávneho užívania toho l-lysínu. a ešte som naraz užívala aj vit.c a zinok, čo som sa dozvedela, že tiež by sa nemalo. teraz užívam l-lysín s jedlom, probiotiká a mikrovlákniny večer.
inak ďakujem ti za ten l-lysín, pretože ja som vôbec nevedela, že aj to je forma kyseliny..

a čo sa týka tej maminej asi alergie na chlad- to sme len tak vydedukovali z toho, že sa jej to zjavilo po pobyte na veľkej zime.

prosím ťa, čo sa týka tých ladvín- užívam chanca piedra, ale to je teda viac-menej na tie kamene. a čo by som teda na ladviny mohla preventívne užívať? aby sa mi nezopakoval, pobyt v nemocnici...

ďakujem



204

Re: znížená motilita

Chanca piedra je aj trochu antimikrobialna, ale ked si chces dobre precistit ladviny a zregenerovat, podporucam ti jest hodne spargle. Aktivne jedenie spargle je napr 2 x denne 4 lyzice rozmixovasnej. Na zaciatku budes mat hodne zapachajuci moc(cistenie) a ked to postupne ustupi, tak si si dokladne precistila ladviny. Spargla je zaroven ochrana proti rakovinam a podporuje regeneraciu ladvin aj mocoveho mechura.
Ak mas nachylnost na rozne nakazy v ladvinach, ber preventivne z casu na cas par dni berberine, 2 x 1 gram. To je dobre nielen proti nakazam v crevach ale aj v ladvinach mechuri a uretre.



205

Re: znížená motilita

takže špargľa? a mám ju jesť surovú alebo v akom stave prosím ťa? vieš, ja neviem, či som náchylná na infekcie v ľadvinách, len proste pre istotu, som sa spýtala, čo je dobré pre ľadviny - či mám preventívne užívať d-manosu, ale takto s tou špargľou sa mi to zdá ako lepšie riešenie...
chcem sa ťa spýtať, koľko po užívaní atb sa dá chytiť kvasinka,aby som mohla povedať, že no tak bolo to z atb. pre objasnenie siutácie_ v tom decembri keď som mala tú e.coli mi dali užívať ten medocyphin alebo ako sa to volá. doužívala som ich na konci decembra. od včera mám kvasinku v pošve, dnes mi genekolog povedal, že to môže byť z tých atb..ale takmer po mesiaci? neviem, či je to možné..

ďakujem



206

Re: znížená motilita

SDpoargla je cistiaca, protirakovinna ale neviem ze by bola velmi antimikrobialna.n Ani D-manoza nie je antimikrobialna, len pomoze "odhaknut" mikroby zo sliznic a tak sa splachnu von.
Obsadenie mikrobov v crevach sa meni neustale, podla toho ktore jedlom ci liekmi alebo doplnkami podporis alebo potlacis.
Kvasinky su bezne v crevach, tj nehovorime o "chyteni" ale podporeni a premnozeni. ATB im znicia konkurenciu, tj rozne probiotika, a tak maju kvasinky a plesne moznost sa nehatene premnozit.
Najma ked ich podporujes jedenim vela cukrov a vyrobkov z jemnych muk (skroboviny), co sa v zaludku velmi rychlo zmenia na jednoduche cukry a popritom  si nenasadzujes a nepodporujes probiotika branim aspon 15 gramov mikrovlaknin



207

Re: znížená motilita

Ahoj,
a prosím ťa tú špargľu pred mixovaním mám uvariť, alebo čo s ňou mám spraviť?

prosím ťa, chcela by som sa spýtať, ešte na takú citlivú (pre mňa) vec a to: či môžu robiť hormóny niečo také , akože som stále plačlivá, usmútená, nespokojná ? strácam chuť na sex..chcem vedieť, či za tým môžu stáť hormóny, a ako sa toho zbaviť...pretože mám 23r a to je dosť málo na tekéto stavy...

ďakujem



208

Re: znížená motilita

Ahoj,
a prosím ťa tú špargľu pred mixovaním mám uvariť, alebo čo s ňou mám spraviť?

prosím ťa, chcela by som sa spýtať, ešte na takú citlivú (pre mňa) vec a to: či môžu robiť hormóny niečo také , akože som stále plačlivá, usmútená, nespokojná ? strácam chuť na sex..chcem vedieť, či za tým môžu stáť hormóny, a ako sa toho zbaviť...pretože mám 23r a to je dosť málo na tekéto stavy...

ďakujem



209

Re: znížená motilita

Spargla sa obvykle rychlo spari. Zialbohu tie protirakovinne latky sa ciastocne varom znicia, takze to rob co najrychlejsie, ked musis. Sparglu treba extras dlho umyvat, lebo je to najviac chemicky striekana zelenina, podla roznych informacii.
Hormony su samozrejme zodpovedne aj za stavy co mas ty, ale moze to byt aj z nedostatkov neurotransmiterov.
Na posilnenie sexu su adaptogeny ako maca a angelika cinska(Dong Quai) davka niekolko gramov denne.
Adaptogeny pomahaju aj na ine funkcie a obraqnu tela, Dong Quai sa nazyva aj zensky zensen. Skus a uvidis.



210

Re: znížená motilita

a prosím ťa, koľko gramov tej macy alebo angeliky? a nemá to nejaké vedľajšie účinky? a čo taký l-arginin?
prosím a čo znamená nedostatok neurotransmieterov? ako sa dá proti tomu bojovať?

ďakujem



211

Re: znížená motilita

Odporucam 2 az 5 gramov tych adaptogenov. Samozrejme, ako potravinove doplnky nesmu mat ziadne skodlive postranne ucinky, inac by ich velmi rychlo z trhu stiahli.
L arginine otvara cievy /relaxant tym ze vytvara NO2.
Arginine je sucast velkeho mnozstva bielkovin
.Neutransmiterov je hromada, kazdy ma urcite funkcie v mozgu a spotrebuvaju sa podla potrib mozgu, v strese ovela viac, takze moze nastat ich nedostatok a to vedie k nervovym problemom, najma depresiam, ale aj inym. Casto je to dosledok zleho travenie, tj zleho vstrebavania na neurotransmitery potrebnych zivin. VBiac o nich
http://en.wikipedia.org/wiki/Neurotransmitter
alebo v roznych prispevkoch na depresie,  a ine nervove problemy.



212

Re: znížená motilita

ahoj,
prosím ťa a tým neurotrasmiterom by som ako mohla dopomôcť?

ďakujem



213

Re: znížená motilita

ahoj,
prosím ťa a tým neurotrasmiterom by som ako mohla dopomôcť?
ďakujem



214

Re: znížená motilita

Dobry den prajem, RNG

Mam na vas taku otazku. Uz asi 3-4 roky mavam zapchu a pritom jem zdravo, jem vela ovocia aj zeleniny, malo bielej muky a podobnych veci a pijem vela vela vody a napriek tomu mam stolicu kazdy treti den..tvrdu..a najhorsie je, ze az po vyprazdneni ma zacne naduvat, ale velmi, mam vetry. Co si myslite, s cim moze byt problem ?

Dakujem pekne

Naposledy upravil: Chantal24 (2014-02-12 13:07:39)



215

Re: znížená motilita

Adriana, na rozne neurotransmitery su rozne doplnky.



216

Re: znížená motilita

Zlepsenie motility moze byt exttra olejami, Uz moja stara mama tvrdila, ze "creva si treba vymastit" Dobre na to je lyzica olivoveho oleja. Ak jedlo zostava v crevach pridlho, samozrejme ze sa tam premnozia rozne mikroby a produkuju plyny.
Odporucam ti brat, ako kazdemu aspon 15 gramov zmesi mikrovlaknin denne a obcas si nasadit kvalitne probiotika, pripadne zobrat enzymy, to vsetko zlepsuje travenie a zrychluje ho a podporuje spravnu crevnu floru.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-12 15:08:58)



217

Re: znížená motilita

Dakujem velmi pekne za radu a ten olivovy olej si mam dat kedy, pred jedlom, po jedle, alebo ako ???



218

Re: znížená motilita

ahoj,
a keď ich je viac, tak na moje konkrétne vyššie opísané problémy by si odporúčal aké?

ak sa smiem ešte spýtať, čo sme sa bavili o tej e.coli a ubráneniu sa jej , tak zatiaľ viem toľko ako si prečistiť ladviny, ale konkrétne niečo špeciálne na túto baktériu? tak ja viem, že úplne sa to nedá , ale čo okrem hygieny ešte?

ďakujem



219

Re: znížená motilita

Chantal, vzdy po jedle, samozrejme



220

Re: znížená motilita

E coli nie je tazko znicit, roztok citricidalu ju nici uz v koncentacii pod 20 PPM, tak isto je na nu ucinny berbrerine v davke 2 x 1 gram, ale niekedy, ked vytvori biofilmy treba ju najprv odmaskovat(NAC a serrapeptaza) inac sa do nej ani telesna obrana ani antimikrobialne nemozu dostat v dostatocnych davkach.
Inac e.coli je hromada druhov a len niektore  z nich su velmi skodlive.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-13 22:36:26)



221

Re: znížená motilita

Aha,
a napr. môže ju mať muž na penise? a ak by ju mal, ako by sa to prejavovalo?
čítala som tu nejaké príspevky- a vlastne ak má žena často opakujúce sa candidy v pošve, môže z tohto nejakým spôsobom vznikúť ta e.colli? nie že vzniknúť, ale asi sa tou candidou poruší imunita a tak má e.colli väčšiu šancu?
a roztok citricidalu piť alebo....?
skúšam to ešte s tým oregánovým olejom, včera som si dala 2x 181 mg a nevysypala som sa , čo je super, ale účinná dávka je 3x200? a keď zoberiem 3x181 (od firmy NOW) nebude to stačiť?

prosím ťa, mám už aj tu macu - prášok- tam je aké potrebné množstvo na užívanie? ešte sa chystám kúpiť si aj tú angliku čínsku- a to je asi všetko, čo by mi pomohlo na tie pravdepodobne hormonálne problémy?

Ďakujem



222

Re: znížená motilita

E coli nemoze "vzniknut" moze sa len preniest a rozmnozit.
Pod 3 x 200 mg je 3 x 200 mg carvacrolu a uvedena kapsula ma 100 mg carvacrolu v obsahu(55% zo 181 mg=100 mg)
Cim mas nenej probiotik v crevach tym mas mensiu imunitu, co je celkom jasne. Takze ked tam mas miesto probiotik rozne ine bakterie a mikroby ako candidu a ine, tak sa nediv, ze mas aj viac e-coli
E coli je bezny typ bakterie, je ich hromada roznych druhov, bezne sa nachadzaju v crevnej flore a okrem 2-3 druhov vyslovene jedovatych su ostatne viacmenej neskodne.
Macy treba na ucinok aspon 2-3 gramy. Tak isto angeliky cinskej
Na hormony je aj yam, black cohosh, olej z pupalky, damiana, DIM, rozne rastlinne steroly  a ine, podla toho, ake problemy mas.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-16 23:25:18)



223

Re: znížená motilita

aha, takže podľa tých výpočtov toho oregánového oleja by som mala zjesť v podstate za deň 6tabletiek, je tak? a čo ak mi naozaj nerobí dobre ten oregánový olej,čím by sa dal šikovne nahradiť? tým berberine?

no a keďže ako sa ukázalo neviem počítať, tak pre istotu- macy mám 300g balenie(prášok), takže cca koľko čajových lyžičiek mám užiť, aby to bolo dostatočné?

čo sa týka e.colli- ja mám veľmi časté opakované candidy v pošve...chcela by som vedieť, či sa toto hlavne chytá od partnera? ale on žiadne problémy nemá....sem tam to potom asi on chytil zase odo mňa , ale preliečil si to enizolom a natieraním clorimazol. no a teda sa zamýšľam , či som tú e.colli mohla chytiť tiež touto pohlavnou cestou, alebo by to mohlo byť z tango nohavičiek, alebo...?

ďakujem



224

Re: znížená motilita

6 entericky pokrytych kapsul, beries s jedlom. Ale aj 3 by boli lepsie, ako nic, aj dve
Berberine je dobry aj na urinarne aj na crevne nakazy. Odporucam.
Maca je adaptogen, najma na zvysenie libida, nema nic spolocne s nakazami.
Ale najdolezitejsie je brat dostatok mikrovlaknin a kvalitne probiotika, a jest co najmenej cukrov, inac si tu candidu kdekolvek v tele nevybojujes.A drviva vacsina je z nej v crevach, tj tam ju potlacit je rozhodujuce aj pre ostatne telo.
Tango nohavicky su obzvlast nevhodne, lebo sa na nich prenasa z konecnika do vaginy nakaza. Co je este v poriadku v crevach sa nehodi do vaginalneho priestoru.

Naposledy upravil: RNG (2014-02-19 00:28:44)



225

Re: znížená motilita

a tých 6 enterických kapsúl s jedlom naraz, alebo môžem rozložiť počas dňa?
a na urinárne nákazy je lepší oregánový olej alebo berberine?

a ešte prosím ťa, aby som vedela tú macu užívať- tak z 300g balenia koľko čajových lyžičiek počas dňa mám užiť, aby to bol dostatok?

ďakujem



226

Re: znížená motilita

Samozrejme to MUSIS rozlozit na 3 davky s jedlom, to je prilis silna a drazdiva korenina inac.
Macy odporucam od 2 do 5 gramov prasku, tj od pol lyzicky az lyzicku kopcom. To je ale najma na posilnenie libida, na ine ucely to obvykle neodporucam, hoci ako adaptogen to moze mat v mensej miere aj ine uzitocne vlastnosti.



227

Re: znížená motilita

a ako to myslíš, že macu na iné účely neodporúčaš? je nejaká škodlivá? ja to užívam práve na zdvihnutie libida, a dávam si dve čajové lyžičky denne.
za akú dobu asi by som mohla čakať nejaké účinky, prosím ťa?

ďakujem



228

Re: znížená motilita

Maca je adaptogen , tj je vseobecne pre telo uzitocna. Len jej ucinky su hlavne na libido, na ine ucely nie je az taka silna ako niektore ine byliny. Akl sa ti neprejavi za tyzden -dva, tak mozes vyskusat dong quai, to je tiez adaptogen pre zeny, co zvysuje libido okrem ineho.
Ziadny potravinovy doplnok nemoze byt skodlivy v odporucenych davkach, panely lekarov na to urcenych ho musia schvalit ako neskodny, inac sa nemoze dostat na volny trh ako potravinovy doplnok.



229

Re: znížená motilita

Ahoj,
ja užívam tú macu už týždeň, ale zatiaľ nič. v obchode, kde som ju kupovala mi hovorili, aby som ju neužívala večer, lebo že strašne dodáva energiu. ja som ju užívala veľa krát večera a zaspala som ako batoľa:)
tak neviem, či ju mám ešte skúšať, alebo už ju vymeniť za niečo iné?
a prosím ťa, ja bývam v poslednej dobe strašne unavená, myslím si , že to mám z boľavého chrbáta(kt. ma veľmi bolieva) a čo by som proti tomu (tej únave) mohla robiť? ale nechcem užívať niečo , po vysadení čoho už budem od toho závislá.

ďakujem



230

Re: znížená motilita

Maca nedodava energiu.

Energia je zo sacharidov a stredne dlhych mastnych kyselin, ako mas napr v kokosovom oleji. Ale na vyrobu energie su potrebne mitochondrie, malicke telieska v bunkach a vyrobu energie riadia aj ine veci, najma rozne hormony, ako hormony stitnej zlazy, nadoblickovych zliaz a podobne.

Unava/pocit unavy je z roznych dovodov, od zamorenia, cez nedostatocne travenie, prilisny vydaj energie v strese a podobne.

A co sa tyka bolesti, tie su obvykle zo zamorenia(zapaly) alebo z cinnosti roznych mikrobov a parazitov.

Takze je to jemne komplikovane s tebou a nemyslim si, ze je na to jedna jedina "zazracna" pilulka



231

Re: znížená motilita

no tak teraz som sa trochu vylakala:)
a čo mám teda robiť? ja si myslím, že to trávenie je už celkom fajn...takže ak by som chcela riešiť tú únavu, kde mám začať? chrbát chcem riešiť cez chiropraktika, ktorí už mnohým odblokoval rôzne zápaly v tele.. a kebyže je to z tých hormonov, (čo si myslím, že je , lebo usudzujem podľa toho , že nemám chuť ani na sex) tak to by som mala ako riešiť? lebo už je to neúnosné..

ďakujem

inak teda tú macu asi aj môžem vysadiť, však?



232

Re: znížená motilita

Kazde zo spomenutych sa da riesit ,l ale nemam krystalovu gulu, co by mi povedala , co ti vlastne je.
Protizapalove su aj v prirode a lacnejsie a ucinnejsie, nez chiripraktor, pozri na curcuminoidy s bioperinom, serrapeptazu, boswelin a podobne
Na potvrdenie zapalov sa da zistit zapalovy faktor CRP v krvi. A potom treba potlacat nielen zapaly =nasledky, ale dovody/priciny,  pre ktore sa vytvaraju, tj zamorenie a rozne mikroby, pripadne aj parazity.
To, ze si myslis, ze mas travenie  a absorbciu zvin v poriadku este neznamena, ze ho naozaj mas.
Libido u zien sa da ovplyvnit najma doplnkami ako maca, damiana, protizapalovy pupalkovy olej alebo snad najlepsie adaptogenom Dong Quai/angelika cinska, davka 2 az 5 gramov denne.

Inac chrbat moze boliet aj zo zleho matracu, co nespravne rozlozi zataz pri spani a to neodstrasnis zoadnymi pilulkami ale lepsim matracom, napr vzdusnym s regulovatelnym nafuknutim alebo viskoelastickym.
Ja osobne pouzivam viskoelasticku 6 cm hrubu podlozku na matrac, ktory mame pre mna pritvrdy(1200 spruzin...)



233

Re: znížená motilita

ahoj,
no naposledy keď mi brali krv na CRP tak som ho mala ok...a to bolo cca pred mesiacom. ten chrbát je už dlhodobo.. na mňa asi tá maca neúčinkuje, asi ju skúsim vymeniť.
určite vyskúšam tie protizápalové produkty, a na tie hormony- ak by ta únava bola z nich- by som mohla používať čo? stačila by mi angelika čínska?

ďakujem



234

Re: znížená motilita

Angelika cinska nie je priamo extra protizapalova, ale pomaha na rpozne zenske [problemy, takze ju nazyvaju zensky "zensen"
Nezabudaj na jod a selen.



235

Re: znížená motilita

a pomôže angelika aj na únavu? prosím ťa, ak by bola tá únava z hormonov , čo by mi na to pomohlo?

ďakujem



236

Re: znížená motilita

Adaptogeny maju hromadu roznych ucinkov v tele a mozu pomoct na rozne problemy.
Na pocit unavy je vzdy odporucene adresovat hormonalne problemy, najma stitnu a nadoblickovu zlazu
Na stitnu je potrebny jod a selen, pripadne vytazok(freeze dried) zo stitnej zlazy. Na nadoblickovu su tak isto vytazky z tejto zlazy, napr bol tu spomenuty vytazok z nadoblickovej zlazy
http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad … l&ic=1
Inac energia je vyrabana za pomoci kofaktorov, najma CoQ 10, ktoreho forma, ubiquinol moze pomoct
Energie je vyrabana v mitochondriach, tj PQQ, co prispieva k zvyseniu aktivity a poctu mitochondrii tu tiez moze pomoct.

Osobne by som adresoval najskor ale bezne dovody ako je stres a spanok, ktore snad najviac prispievaju k unave a inym zdravotnym problemom, vcitane roznych dusevnych.
http://rng.nazory.eu/rubriky/s/stres
http://rng.nazory.eu/rubriky/s/spanok

Naposledy upravil: RNG (2014-02-26 16:44:07)



237

Re: znížená motilita

Ahoj,
spánku mám dosť. skúsila by som ten COQ 10, ale bola som predsa len u toho chiropraktika, ktorý mi povedal, že mám v tele veľa zápalov- teda v tom chrbte. pichol mi nejakú látku , ktorá sa v tele uvoľňuje 28 dní, je to nejaká protizápalová látka. takže uvidím, ale už teraz mi je lepšie..
chcela by som sa ťa spýtať- ľubovník bodkovaný je vhodný proti depresiám? alebo valeriána lekárska? potrebujem niečo , čo bude mať rýchly účinok.

ďakujem



238

Re: znížená motilita

:Lubovnik bpdkovany ma ucinok na serotonin(SSRI) norepinepdrin(SNRI) toez cioastovne na dopamin a GABA v mozgu. Ale spravna narazova(neodporucam brat stale, ale len v case potreby) jednodenna davka musi obsahovat 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu, ako najdes v 3 kapsuliach tohoto vyrobku
http://www.iherb.com/Paradise-Herbs-St- … l&ic=1
Ucinok je asi zxa 1.5 hodiny a trva vyse 8 hodin.
Pozor na ine vyrobky, nemaju uvedene latky, takze ich ucinnost je len zlomok tejto.
Nikdy neber viac, ako 3 kapsule za den a neber to pravidelne,. len v case potreby.
Valeriana je tiez ukludnujuca, ale uspava. Ukludnuje aj L-theanine, davka 2 x 400 mg, ale neuspava.

Tvoje problemy su zo zleho travenia a absorbcie roznych zivin, co si musis skor ci neskor napravit.

Naposledy upravil: RNG (2014-03-04 12:13:12)



239

Re: znížená motilita

Tie doplnky na depresiu nechcem pre seba,ale pre mamu lebo ma velmi tazke obdobie.chcem sa ta este spytat, pretoze sa od piatku citim zle tak som si zacala davat vitamin c.ale mam pocit,ze to nejako nezabera. teplotu som mala iba mierne zvysenu,trosku bolest hrdla, nadcha. Aby bol vitamin c v takychto pripadoch ucinny treba brat 3g kazde 2h?ja som brala 3g ale iba tak tri krat do dna...



240

Re: znížená motilita

Na viralne nakazy ja osobne beriem 2-3 dni 1 az 1.5 gramu esteru C kazdu hodinu. V noci sa budim kazde 3 hodiny a dam si 3 gramy.
Samozrejme, kedze je tazko odhadnut, ci sa jedna o virus alebo inu nakazu, vzdy beriem aj kvapky roztoku citricidalu do nosa, NAC a oreganovy olej na odhlienovanie a proti roznym inym nakazam, ktore sa podobne prejavuju.
Ester C je ovela ucinnejsi v tele, ako askorbova kyselina alebo neutralne askorbaty, lebo sa drzi v tele az 5 krat tak dlho, takze s nim sa daju vybudovat vyssie hladiny v krvi



241

Re: znížená motilita

Ahoj,

tak s chrbátom je to u mňa momentálne tak, že tam kam mi pichol tú protizápalovú látku, tam je to lepšie..ale nie celkom, teraz neviem, či mám čakať tých 28 dní, alebo čo...
no aj tak ma ten chrbát veľmi bolí ale teraz viem, že: tá únava je určite z neho, pretože keď mi to pichol, prvý týždeň mi bolo neopísateľne lepšie. Nebola som unavená, mala som energiu...prosím ťa, ako s k takému stavu môžem dopomôcť sama? mám teda začať brať tie protizápalové produkty? a  ktoré najmä a v akom množstve?

ďakujem ti..



242

Re: znížená motilita

curcuminoidy s bioperinom, 3 x 1500 mg
Serrapeptaza 3 x 120 000 IU
Boswelin, 2 x 600 mg plus



243

Re: znížená motilita

Ahoj RNG,

neviem ci si pamatas, ale asi ano, ale ak nie, tak len pripomeniem. Davnejsie som uzival detoxikacnu kuru, ktorej produtky obsahovali aj prehanadla, moje creva si casom na ne navykli a nasledne zleniveli.

A preto by som sa Ta rad este spytal, myslis si ze by tej naprave pomohli aj rozne adaptogeny?

Samozrejme, dal som na tvoju radu a uzivam denne zmes vlaknin (aspon cca 15g), obcas aj aloe vera pijem a aj olivovy olej a kokosovy olej.

Vopred za tvoju odpoved dakujem.



244

Re: znížená motilita

Najlepsi adaptogen na creva je Triphala, ale zialbohu cast  ludi na nu reaguju trochu redsou stolicou.   V tvojom pripade by to skor pomohlo.
Takze mal by si ju vyskusat. Ma totiz aj plno inych ucinkov, najma cistiacich a odmorujucich
Davka zacina od 2 gramov vytazku ako napr tento, 3 kapsule
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Triph … &ic=12
Aloe vera odporucam praskove,vymrazene, ktore je 200:1 koncentrat, tj 1 gram je vlastne 2 deci aloe vera
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … 76-oz-pwdr
Tekute dormy su vsetky konzervovane a "stabilizovane" tj su tam mnohe hodnoty znicene. Vymrazene obsahuje vsetko, co cerstvo vytlaceny gel. A naviac nekupujes plno vody, kedze aloe vera gel ma vyse 99% vody  a len trochu tycy liecivych sacharidov a enzymov, ktore su extrwemne tepelne citlive a rozpadaju sa uz v teplote 50 stupnov velmi rapidne. Vymrazenie ich zachova prakticky neporusene.



245

Re: znížená motilita

No tu Triphalu by som mal asi naozaj vyskusat, len sa jej trochu bojim, znepokojuju ma tie antrachinony, mam strach ze si na to creva navyknu a este viac zleniveju. Ale ak beriem do uvahy fakty, tak som aj hladal na internete aj na roznych forach a vsade pisu, ze Triphala je neskodne, bezpecne a nenavykove prehanadlo, resp. posobi mierne prehanavo. A ako aj ty hovoris, nikde v ajurvede nespominaju navykovost pre creva. Ved sa to v indickom lekarstve pouziva uz vyse 3000 rokov a s uspechom. Aj na roznych forach ludia spominaju, ze im to velmi pomohlo. Vsak sa jej aj hovori tusim poklad alebo zazrak ajurvedy, ak sa nemylim. Takze asi sa jej nemusim vobec bat, to uz je asi taky psychicky strach smile



246

Re: znížená motilita

BNuz ludia, co maju strach z prehanania a citlivy na tento adaptogen sa ju boja brat. Ale ked ta naviac zapaka, nevidim dovod, pre co by si ju nebral. Ako laxative/prehanadlo ju kombinuju s inymi doplnkami, laxativnymi, sama nie je dost ucinna, pozri na
http://www.iherb.com/Planetary-Herbals- … l&ic=4



247

Re: znížená motilita

Uz ubehli priblizne viac nez dva roky odvtedy co som si "pokazil" creva. Takze uz sa trochu z toho spamatali a navykli si na pravidelnost, takze v podstate nepotrebujem nejako velmi extra prehanat. Ale este sa stale creva z toho spamatavaju, su este stale take slabsie, takze je stale co zlepsovat. V podstate dalo by sa teoreticky povedat, ked budem uzivat Triphalu, tak by mi casom creva mohli este viac zosilniet, az tak, ze by postupne obnovili povodnu funkciu, t.j. zacali by znova pracovat, tak ako predtym. Co si myslis?



248

Re: znížená motilita

Nuz vsetko sa pom case regeneruje, najma ked tomu pomahas.



249

Re: znížená motilita

Inak ten adaptogen astragalus, myslis, ze by bol aj ten napomocny?



250

Re: znížená motilita

Prosim Ta, mohol by si mi odpovedat na predchadzajuci prispevok (c. 249). Dakujem.