1

Téma: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Dobry den,

chcela by som sa spytat, ako mam uzivat naraz rozne potr. doplnky; napr. vitaminy A, C, E, B, D plus enzymy, plus HCl betain, plus mineraly ako zinok alebo selen?Totiz niekedy mam strach, ci napr. HCl neznici alebo neoslabi ucinnost vitaminov alebo specialne enzymov.
Beriem vela potrav. doplnkov, len neviem, ci ich mozno vsetky jednoducho nahadzat do seba spolu s jedlom (tak to vacsinou robim), alebo treba medzi nimi nechat nejaky casovy odstup...
HCl-u beriem na podporu travenia pri tazsie stravitelnych jedlach. Okrem uzivam Citricidal 35 kvapiek v litri caju a 3x denne 3 kvapky oreg. oleja. Niekedy uz mam pocit, ze nerobim nic ine, len jem potrv. doplnky:) A to este chcem pridat 5-HTP alebo St. John's Wort na depresie:P
Takze neviem, ako to vlastne vsetko spolu uzivat bez toho, aby sa vzajomne tie doplnky neg. neovplyvnovali.
Dakujem za radu:)



2

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

V zaludku normalne fungujucom je dost kyseliny, ked musis brat doplnok znamena ze jej nemas dost. To iste plati na enzymi. Takze rozne ine doplnky skoro bez vyhrady sa mozu s nimi brat, lebo to len funguje ako v normalnom tele.
Neber naraz doplnok zeleza, zinku a medi. Tie treba brat osobitrne, aspon 3 hodiny od seba.
A probiotika najlepsie prejdu cez malokysly zaludok, ja osobne ich beriem snad raz za tyzden, s pol lyzickou sody bikarbony na prazdny zaludok s kuskom jablka a dobre zapit. Vtedy nejem aspon 2 hodiny, lebo v malokyslom zaludku by sa jedlo kazilo a kvasilo a pri vyluceni kyselin by sa zase znicili do znacnej miery probiotika.
Inac ja musim brat okrem toho co ty aj doplnky na cukrovku(regeneracne, cistiace a stabilizujuce hladinu cukru), takze moj pocit ze beriem tych doplnkov privela je este horsi. Ja co som pred 20, rokmi nevedel zobrat ani tabletku aspirinu!
Nuz ale robi mi to dobre na zdravie, energiu, imunitu a pod, takze beriem tych doplnkov hromadu.



3

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

RNG, prosím o radu. Už niekoľko rokov mám pomerne vysoký cholesterol, chcem riešiť homocystín vitamínmi B6,B9,B12.
Ktoré z IHerbu mi doporučuješ, tiež ktorý YAM.
                                                                        DAkujem!!!!



4

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Na znizenie cholesterolu a triglyceridov je policosanol, 20 az 40 mg denne. B vitaminy odporucam kazdemu doplnat, nielen kvoli homocysteinu, ale stresu , spanku a inemu. Pozri napr na toto pred spanim
http://www.iherb.com/Now-Foods-Stress-P … ablets/864 davka 1 denne
a toto na cholesterol
http://www.iherb.com/Now-Foods-Policosa … Vcaps/6491
davka 2 x 1 denne
Jam kupujem zasdadne zo Swansonu, tam je ovela lepsi a sil;nejsi, a lacnejsi co sa tyka obsahu Diosgeninu.Oplati sa to najma, kedze to musis uzivat iste niekolko rokov
https://www.swansonvitamins.com/swanson … g-100-caps
davka 2 x 2 denne, alebo menej/viacej podla potreby, ved to pocitis sama

Naposledy upravil: RNG (2012-10-28 22:44:21)



5

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Ďakujem Ti RNG.  pozerala som ten prípravok. Zaujal ma tiež. Proti stresu mi to môže len prospieť. Mám ho v živote  tiež viac než dosť. Ako všetci, alebo aspoň väčšina. Ide však o to, že píšeš vo viacerých odpovediach, že vitamín B, ak sa má vstrebať,  je ten , čo je pod jazyk. Tu píšu, že je kyanokobalamin, neviem aký to je.  Tiež, koľko kapsúl treba denne, aby bola dávka jednotlivých zložiek dostatočne účinná. Ten YAM by som poprosila radšej z Iherb. Swanson je na poštovné drahý,  ved ty to vieš. Píšeš mi síce, že tento je lepší, silnejší. Máva Swanson tiež nejaké akcie na poštovné?

Naposledy upravil: Zorana (2012-10-28 16:09:48)



6

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

B-12 pod jazyk je od 500 ao 5000 mikrogramov, co su velmi velke davky
Dopisal som davky do popvodneho prospevku cislo 4



7

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

RNG, Zdroj Naturals, B-12, sublingválna, 2000 mcg, 100 tabliet cena 7,60 je v poriadku? V jednej  z Tvojich starších odpovedí z roku 2008 som sa dočítala, že jedna 2500 mcg pod jazyk. je dávka, ktorú je dobre užívať na rovnomerné pokrytie B12 v organizme. zobrať  raz týždenne. Stále to platí , alebo sa niečo od vtedy zmenilo?
  Tiež som sa pýtala v článku 4 na nejakú optimálnu náhradu YAM-u v IHERBe,  Swanson je na poštovné drahý.
Snažím sa čerpať vedomosti z odpovedí iným, ale nie vždy  sa mi to darí.



8

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Odporucam brat jednu denne aspon tyzden, aby sa telo/pecen "nalozilo" co najskor.



9

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Práve som sa odhodlala vyhotoviť objednávku na ten YAM zo Swansonu, že so objednám 4 kusy. Ked som však prišla k tej časti objednávky , kde mi vyhodilo čiastku dopravy, zatočila sa mi hlava. 15, 96 tovar a 35, 50 poštovné. To je príliš .
   Naviac k tomu príde DPH.  To sa oplatí len pri spojení niekoľkých záujemcov.



10

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

lenze hmotnostou tam to postovne este narastie, takze to nemusi byt vzdy pravda s tymi viacerymi zaujemcami... treba si porovnat ceny tych doplnkov napr. s cenami na iherb a zvazit, ci sa ti to oplati. ceny na swanson su skutocne lepsie, najma pokial beries veci s ich nalepkou...



11

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Dakujem Ti Zuzinka , že si aspoň reagovala. Ja objednávam doteraz len s IHERb. Tam je to ako píšeš najlacnejšia. Ale RNG mi dal link na YAM len na SWANSON. Ked som sa pýtala ne nejaký adekvátny na IHERB, nereaguje. Ak niekto niečo dobré na YAM z Iherb má, prosím o link.
   Dakujem.



12

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

RNG
neviem objednavat zo zahranicia,tak som si objednala tieto enzymihttp://www.lkvb6-klas.sk/super-bromelain.html
chcela by som si precistit telo,prosim ta porad mi kolko tabl. mam brat na lacno.Pisu 1az 3 ale podla teba su urcite slabe,tak kolko by som ich mala brat denne a ako dlho? dakujem za radu.



13

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Skúsila som vyhotoviť objednávku na 10 kusov YAM. S poštovným, a s DPH mi pri prepočte na jeden kus vyšla cena na 7,20 eur, čo je myslím celkom fajn. Len ako mi to prejde cez colnicu , 10 kusov jedného prípravku. Ci to nebudú kvalifikovať ako  že s tým chcem obchodovať.. Lebo určite  budú chcieť odo mňa, myslím colníci, kopiu objednávky. Prosím , máte s tým niekto skúsenosti, vie mi niekto k tomuto poradiť?



14

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Iherb ma velmi slaby a drahy yam, takze ho ani neradim.

Na ten bromelain z Klasu, zahadne tam neuvadzaju mnozstvo GDU na tabletu, len ze je to 1200 GDU enzym, a z vysvetlenia na boku  teda 1200 GDU na gram, tj v 500 mg tablete je len dokopy 600 GDU
Obvykle radim davku  okolo 2000 GDU denne minimum, to su teda 3 tieto tablety, nie jedna.
Tu ti uvediem napr vyse 3 krat tak silne, na kapsulu
https://www.swansonvitamins.com/swanson … 0-veg-caps



15

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

A mozes mi dat link aj na nejaky papain,lebo tento bromelain ho aasi neobsahuje,a co este by som si mala objednat na precistenie tela? dakujem za info,este ze ta tu mame,my laici



16

Re: Kombinovanie viacerych potr. doplnkov

Papain zriedka odporucam lebo aj sam jem hodne papaje v cerstvom stave.A nac viac papain nie je vrelmi vhodny na cistenie tela, lebo sa spotrebuje viacmrenej v zaludku.
Ale ked chces pozri napr na toto
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … fers/1744, kde mas 28 mg papainu s ucinkom 2000 USP na miligram, tj 56 000 USP na 4 zuvacie tabletky, tj malo by to spracovat /rozlozit 56 gramov bielkovin.