1

Téma: Wild Yam Rott

Milý RNG,
chcem sa spýtať na pripravok Wild YAM ROTT, ktorý chcem začať užívať. Mladé dievčatá píšu, že užívaním dostali menzes, alebo že začali krvácať... Ja mám 55 rokov už som po prechode a mám obavy, aby mi to v tele nenarobilo šarapatu / predsa sú to hormóny/, aby som napr. nezačala krvácať, alebo ak náhodou mám niečo skrýté v tele o čom ani neviem, nezačalo rásť. Ja mám gynekologické veci v úplnom poriadku a nebola by som rada, keby som si to narušila.
Odporúčaš 2x2tbl.denne. Viem čo všetko mám užívať na osteoporózu, už si mi radil, ale nepostačilo by užívať 2x1tbl. denne keďže som po prechode?
A ešte by som sa chcela spýtať na  Wild yam od  Starlife. Wild yam Rott od Svanson má rovnaké účinky? Sú to  zložením rovnocenné výživové doplnky?
Ďakujem.



2

Re: Wild Yam Rott

Co je ucinne na divokom yame je ovsah Diosgeninu.Odporucany od swansona ma 10% Diosgeninu, tj 40 mg v kazdej kapsuli. Ucinna davka pri hormonalnych poruchach je okolo 200 mg diosgeninu.
,Kedze Starlife neuvadza mnozstvo Diosgeninu a toto moze byt v yame od 2 do 16 %, tak taky produkt by som nekupoval, lebo ma neurcite mnozstvo ucinnej latky.
Naviac asi zacali tlacit proti yamu, lebo jednemu nepresla zasielka a aj Stalife ho ma momentalne(?!?) nedostupny.
Zatial ziadna starsia zena, po prechode ,nezacala znovu krvacat podla mnohych informacii, hoci jej to zvysilo hormonalne hladiny.
Teoreticky, ako vsetky hormonalne doplnky to moze ale odialit prechod



3

Re: Wild Yam Rott

RNG, odporúčaná dávka Wild Yamu je 5 kapsl. denne. Ale som sa dočítala, že odporúčaš aj 2 x 2 kapsl. denne.Na zlú osteoporózu asi to bude 5 kapsl. denne - 2-1-2, môžem to tak užívať?
A ešte chcem poprosiť, je nejaká náhrada za Wild Yam, ak by náhodou na istý čas nebolo možné objednať?
Ďakujem.



4

Re: Wild Yam Rott

Davky doplnkov su len priblizne a obvykle na 70 kg osobu. Pre tazsich a lahsich to treba prepocitat. predavkovania sa nemusis bat pri yame, lebo je to inac bezna priloha k jedlu u niektorych mexickych indianov, podobne ako my mame zemiaky.
Ucinna latka, Diosgenin sa nachadza aj napr v senovke greckej, ale ta je na obsah yamu drahsia, takze ju tu spominam len pri cukrovke, kde reguluje hladinu cukru.



5

Re: Wild Yam Rott

Ďakujem.
RNG, mám 65 kg, pišeš, že sa nedá predavkovať s Wild yamom, ale ja chcem aby som to zbytočne nebrala a aby mi to určite zabralo a vyliečilo mi osteoporozu. Takže koľko odporúčaš, keďže nemám 70 kg ?
Čitala som, že to zaberá len keď budem brať 5 ks denne.



6

Re: Wild Yam Rott

Na tvoju vahu by 200 mg Diosgeninu denne  malo stacit,  hoci napr moja zena v prechode  v niektore dni brala aj viac.
Podla toho, ci ju oblievala horucava alebo drvila zima, co sa striedalo casto  v polhodinovych usekoch. ked jej to preslo , prestala yam pouzivat uplne a myslim si, ze riskuje osteoporozu, lebo mensia davky yamu su dobre na udrzania vyssich hormonalnych hladin aj po menopauze. To nielen "omladzuje", ale udrzuje lepsie hospodarenie s mineralmi, tj predides tym osteoporoze.
To plati samozrejme aj pre muzov ciastocne. Aj pre nich je yam, Saw Palmetto a ine zdroje sterolov(napr beta sitosterol odporucaju aj na lepsiu cinnost srdca, nielen prostaty...)) na vyrobu hormonov dobre.



7

Re: Wild Yam Rott

Rng, ďakujem za odpoveď. Ja už mám po menopauze,nemám žiadne problémy s návalmi horučavy, ale mám osteoporózu. Ja práve že chcem sa vyliečiť z osteoporózy a nie proti návalom.A preto som sa pýtala, že či by 200 mg denne - t.j.5 capsl. diosgeninu  malo stacit.
Ďakujem.



8

Re: Wild Yam Rott

Definitivne by to malo stacit, mozno aj menej.
Ale ked mas pokrocilu osteoporozu, odporucam ti aspon na par mesiacov brat extra mineraly a vitaminy na kosti, nech sa ti kostra remineralizuje, inac riskujes zlomeniny.



9

Re: Wild Yam Rott

Ženy majú v prsníkoch rôzné hrčky či už tukové alebo vodavé ...
Napadlo ma, že pri užívaní 5 tbl. denne Yamu,či nehrozí týmto kadeakým hrčkam nejaké zväčšenie, alebo nejaké zmeny k horšiemu. Pretože nikto nevie, čo tam má a ak náhodou by tam bolo niečo horšie v začiatkoch, neurýchli to Yam?
Ja napríklad som po operácií prsníka, bola som si dať na moju žiadosť vybrať mliečnu žľazu-bola stvrdnutá a aj doktor mi to schválil. Možno som sa tak vyhla rakovine, keďže rakovina postihuje hlavne stvrdnuté mliečné žľazy.Bolo to pred dvoma rokmi. A teraz som sa konečne odhodlala užívať 5 tbl. denne Yam -k vôli osteoporóze, tak ako si mi to poradil.Tak teraz nad tým rozmýšľam, či si nenarobim zle. Čo si o tom myslíš?
Ďakujem.



10

Re: Wild Yam Rott

Nikde som nevidel ani naznakom spojene rakovinu prs a yam.
Naopak, rozne umele chemicke HAK boli spomenute v spojeni s rakovinou prs vo velkom mnozstve clankov.
Rakoviny su spojene so zamorenim ci uz chemikaliami, "liekmi" alebo vyluckami roznych mikrobov a parazitov.



11

Re: Wild Yam Rott

Ahoj, na stranke iherb som nasla tento yam http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Wi … -Caps/5178
a celkom ma zaujal. Dokonca je tam uvedene aj percento Diosgeninu na 1 tabletu.
Staci, ako tam pisu, 1 tabletka denne? Chcela by som hlavne potlacit predmenstruacny syndrom...



12

Re: Wild Yam Rott

Diosgeninu treba 200 mg denne a ta kapsula ma 10% z 200 mg, tj 20 mg. Takze na ucinok potrebujes 10 takych kapsul. To je drahy spas.
Z tychto potrebujes len 5 kapsul denne
https://www.swansonvitamins.com/swanson … g-100-caps
Ale pre vysoke postovne sa ti to oplati,. len ked objednavas toho pomerne vela zo Swansonu.



13

Re: Wild Yam Rott

Dakujem za vysvetlenie, uz tomu rozumiem. Skusim to teda nejako poriesit cez swanson.



14

Re: Wild Yam Rott

OK



15

Re: Wild Yam Rott

Ahoj rng,
dnes sa chcem spýtať na yam a dong quai. Beriem 2 týždne wild yam (2x 1 kapsula) a neviem, či na problémy v prechode - dlhšie trvajúci menzes a návaly potenia a horúčav nad ránom - takáto dávka stačí. Mohla by som brať k domu aj Dong Quai? Eventuálne, môj problém je, že sa mi v poslednej dobe veľmi zvýšil počet migrén, čo sa pri menopauze stáva a na migrénu zase beriem lieky s triptanmi a tie sa nemôžu kombinovať s dosť veľa liekmi. Vždy nad ránom sa zobudím, celá spotená a ako by som mala horúčku (mám doslova pocit, že mi vybuchne hlava od akéhosi zmätku - myslím, že je to veľká nerovnováha hormónov). Potom do rána dostanem migrénu. Mávala som bežne tak 5-6 migrén do mesiaca, ale teraz je to každý 2-3 deň, výnimky sú keď mám migrénu raz za 5-10 dní. To už by som od radosti urobila aj žúrku. Takže otázka je, či s triptanmi môžem kombinovať aj yam a dong quai. Alebo radšej iba jedno z toho?
Vopred ďakujem za radu. Ešte pozn. - mám 49 rokov, takže je to zrejme menopauza. Nechcem chemickú hormonálnu liečbu.

Naposledy upravil: DaraB (2013-04-10 19:51:14)



16

Re: Wild Yam Rott

Nuz moja zena v prechode brala az 2 gramy (10% Diosgeninu) yamu. menej jej nestacilo.
Triptany pracuju v mozgu ako serotoninove agonisty. Diosgenin je zdroj pre rozne hormony, nie neurotransmitery
http://en.wikipedia.org/wiki/Triptans
Takze by sa nemali vzajomne ovplyvnovat.
Adaptogen Dong Quai(angelika cinska) je dobra pre kazdu zenu.
Na migreny casto staci napravit travenie(zlepasenie posuvu=motility) a pit viac vody, kedze migreny su nasledky zamorenia povacsine z toxinov, pri pridlhom chode potravy v crevach a nedostatku cistiacej vody.
Zrejme to nocne potenie ti tiez k tomu neprospieva, lebo tak sa telo dehydratuje.
Odporucam ti brat aj hodne mikrovlaknin, to nielenze podpori/zrychli motilitu, tj posuv v crevach, ale zaroven podpori probiotika, ktore vytlacia rozne skodlive mikroby premnozene v crevach kvoli pomalemu posuvu. A samozrejme si nasadit aj kvalitne probiotika z casu na cas.

Naposledy upravil: RNG (2013-04-10 20:24:54)



17

Re: Wild Yam Rott

rng, dakujem za radu. Tie migreny byvali a byvaju u mna hlavne pred a po menzesi. A teraz pri tych navaloch horúcav sa to zhorsilo. Vyskusam aj tu mikrovlakninu a probiotika. Inak aj moja masérka, čo k nej chodím kvôli chrbtu, mi hovorí, že mám niečo s tenkým črevom.
Este raz dakujem.
Dara



18

Re: Wild Yam Rott

Zle travenie je signal, ze mas "nieco s tenkym crevom"
Pankreas a crevne steny su totiz zdrojom vacsiny enzymov.
Okolo menzesu zeny "puchnu, zdrziavaju vodu, zle hospodaria s mineralmi atd a to moze signalizovat docasne zamorenie tela a teda migreny.



19

Re: Wild Yam Rott

Chcem sa opýtať, či môžem kombinovať prípravok DHEA od Swanson, keď užívam Wild Yam, Dog Quai a minerály Bone essentials. Problémom je u mňa menopauza (44 r. ) a nechuť na sex.....a samozrejme malé priberanie.
Ďakujem za odpoveď



20

Re: Wild Yam Rott

Nevidim ziadny dovod , preco nie. problem je len s Europpou, kde vacsina statov nedovoli dovazat DHEA, lebo konkuruje hormonalnym liekom.
Odporucam ti brat aj zakladne ako selen, zinok a jod, vitaminy C E a D-3, samozrejme mikrovlakniny a probiotika.
Jod a selen pomahaju na rozne hormony a zvysuju cinnost stitnej zlazy co bojuje proti naberaniu vahy. Az 60% zien v USA ma znizenu cinnost stitnej zlazy, co sa zialbohu len 1/3 z nich da zistit z krvi a zmnizuje to vyrobu energie a sposobuje naberanie vahy, lebo telo poriadne nepali, ale skladuje.



21

Re: Wild Yam Rott

Ďakujem za odpoveď.....takže táto kombinácia mi neublíži? a tie vitamíny je tiež dobré kúpiť od Swanson??



22

Re: Wild Yam Rott

Ešte sa chcem opýtať v akom pomere to brať, či vyhovuje pomer, ktorý sa uvádza na letáku.



23

Re: Wild Yam Rott

Obvykle vyrobcovia udavaju dost male davky, zarucene bezpecne, ale lekari, co to pouzivaju udavaju vyssie ucinnejsie davky.
Na wild yam odporucam davku yamu co obsahuje 200 mg Diosgeninu, na Dong Quai 2 az 5 gramov byliny, podla cinskych receptov, na DHEA opatrnejsie, len 50 mg, s hormonami sa prilis cloveki nema zahravat, ale pri poklese vyroby DHEA telom je dobre proti hormonalnemu starnutiu si tento zakladny hormon doplnovat.
Kde kupis zalezi od celkovej ceny a obsahu, ja nakupujem najma zo Swansona, tiez vyrobky firmy NOW z roznych zdrojov, obcas aj vyrobky megafirmy NBTY zo znackami ako Puritan.com, co som drzal kedysi v mojich obchodoch, uz davnejsie zavretycyh, kde som objednaval velkoobchodne znacky Good and Natural z tejto megafirmy. A casto hladam na internete cez google.com, najma ked sa jedna o nove vyrobky, co moje oblubene obchody este  nemaju



24

Re: Wild Yam Rott

Ďakujem veľmi pekne za radu a odpoveď. Prajem pekný dník.
Iwana



25

Re: Wild Yam Rott

OK. Podobne



26

Re: Wild Yam Rott

RNG priateľka (26 r.) má prvé dni menštruácie veľké bolesti, zakazujem jej dávať Ibalgin ( všetci vieme, aký to je humus ). Na iherbe som našiel http://www.iherb.com/Now-Foods-Female-B … psules/607  . Len tam je toho Diosgeninu málo, pretože je to skôr všestranný obsah. Mám jej radšej objednať iba čisto Wild Yam alebo  je lepšie Female Balance? Ináč , či už Wild Yam, alebo podobné doplnky stačí začať užívať ( konkrétne na predchádzanie bolestí a kŕčov počas menštruácie ) napr. 1 týždeň pred menštruáciou a po nej vysadiť alebo to treba brať dlhodobejšie?



27

Re: Wild Yam Rott

V tom uverdenom je vsetko, ale v malych mnozstvach. Skus.
Yam v davke 200 mg diosgenuinu denne mam roky  preskusane na mnohych zenach, co mali problemy s menstruaciou, PMS, a v prechode. A pouzivaju ho viacmenej stale, hoci niektore len v polovicnej davke.



28

Re: Wild Yam Rott

Môžem vyskúšať čistý prášok Diosgenín? Na ebay ho majú v 25 gramovom balení: http://www.ebay.com/itm/25gm-Diosgenin- … 3cd1d0e4db    . Laboratórnu váhu mám, odvážim si 200mg a mám pokoj a oveľa lacnejšie to vychádza, ako hádzať do seba 10 kapsulí s 10 % diosgenínu/ 1cps.



29

Re: Wild Yam Rott

OK



30

Re: Wild Yam Rott

Dobrý deň RNG,
prosím o radu - uvažujem kúpiť mame na celkové posilnenie a povzbudenie- buď WILD YAM ROOT, alebo WILD YAM, alebo DHEA - zn.Swanson, len neviem, čo by bolo pre ňu najvhodnejšie. Čítala som o priaznivom účinku DHEA pre starších ľudí, preto nad tým uvažujem...

Má 60 rokov, lieky neužíva žiadne, občas si dáva mnou naordinované výživové doplnky, ale nesmie ich byť veľa..., má nadváhu, cukrovku 2 typu, ktorú si nelieči, občas jej búši srdce, alebo preskakuje, ako to ona nazýva, poslednú dobu dosť vzdychá-to asi z tej nadváhy, ale inak sa má dobre :-)

Ktoré z toho by ste mi pre ňu prosím odporučili?



31

Re: Wild Yam Rott

Pozri predosle prispevky na nadvahu jej odporucam podstatne znizit prisum cukrov a vyrobkov z bielych muk, najma psenicne, ktore su pre cujrovkarov DM-2 velmi zle.
Odporucam jej aspon raz-dva krat tyzdenne zobrat polievkovu lyzicu lecitinu na precistenie ciev a brat doplnok horcika/magnesium proti tomu nepravidelnemu tepu(arrytmia)



32

Re: Wild Yam Rott

ďakujem, ten lecitin a horčík jej obstarám. Horčík v akej forme je najlepší?

a čo sa týka toho DHEA to pre ňu nie je dobré?



33

Re: Wild Yam Rott

Najleposi je horcik vo forme proteinovych chelatov, ale aj citraty a  maleaty su dobre absorbovatelne.
Inac miesto jednotlivych mineralov odporucam skor zmes na kosti, kde su vsetky v spravnom pomere plus potrebne vitaminy D-3 a K-2, bez ktorych sa mineraly nemozu do kosti absorbovat.
Pozri napr na
http://www.iherb.com/Now-Foods-Bone-Str … l&ic=2
zeny maju po prechode casto osteopeniu a neskor osteoporozu , najma ked maju oslabene travenie(prejavuje sa napr castymi palami=nedostatok kyselin v zaludku, a nie naopak, ako tvrdia casto lekari)
Ciste na horcik pozri napr
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-High … l&ic=8



34

Re: Wild Yam Rott

ďakujem. Ten horčík jej obstarám.

a to DHEA sa pre ňu teda nehodí? :-)



35

Re: Wild Yam Rott

Moze to skusit, DHEA je hlavny hormon v tele, ktory je vahove az 90% vsetkych hormonov a z neho si telo podla potreby rozne vyraba. Jeho hladina s vekom poklesava a to ovplyvni celkove chod tela=spomalenie. takze ked chces, vyskusaj par tyzdnov 50 mg denne a uvidis, ako sa mama bude citit.
Inac staty EU mnohe zakazuju dovoz DHEA zo skutocnych  dovodov, ze to konkuruje ich roznym syntetickym hormonom, ale odvovodnuju to samozrejme ako staranie sa, aby ludia neboli niecim skodlivym poskodeni.
Proti DHEA ale nie su ziadne dokazy o skodlivosti, preto v USA nasa FDA to volky-nevolky dovoli predavat ako potravinovy doplnok.
Ja s DHEA nemam osobne skusenost, ale napr yam/Diosgenin  na upravu hormonov poznam z mnohych pripadoch v rodine a hromade znamych. Takze ten odporucam vrele.

Naposledy upravil: RNG (2014-11-30 00:33:30)



36

Re: Wild Yam Rott

a teda ten yam by ste pre ňu odporučili skôr ako to DHEA? Ja som to brala tak, že keď už je po menopauze, tak ten yam jej netreba, alebo sa mýlim?
Ide mi o taký životabudič, na celkové posilnenie a dodanie energie :-)



37

Re: Wild Yam Rott

Po menopauze maju mnohe zeny prinizke hladiny hormonov a teda s tym spojene rozne problemy. Preto doplnok DHEA alebo yam su mnohym dobre.
Na energie su latky ako ubiquinol, PQQ a NADH alebo priamo ATP.

Ale spravidla starsi ludia maju oslabene travenie a absorbciu, co je vec nedostatocneho tvorenia kyselin a enzymov a tiez casto zlu crvenu floru, takze to treba adresovat v prvom rade doplnkami, inac si telo nedostatky zivin nahradza odburavanim zo zasob a strarsi ludia sa zacnu rapidne scvrkavat.