1

Téma: Vitamíny a Minerály

Dobrý večer,
prosím vás viete nám to laikom zhrnúť v jednom príspevku? Ktoré vitamíny a minerály odporúčate teda doplnať  deťom , dospelým, názvy plnohodnotných  produktov dostupných na Slovensku. / napríklad čo mám dávať môjmu malému synčekovi 2ročnému, napriklad vitamin D som sa dočitala , že Vigantol je nevhodný alebo rybí olej ,že je nezdravý kvoli oxidacii atd...už sa v tom nevyznám teraz/
Veľmi pekne vám ďakujem
s láskou A.



2

Re: Vitamíny a Minerály

Amalka, odporucam najma tieto(dospele davky, treba prepocitat v pomere vah na ine vahy podla pomeru vah, napr na 35: 70=je to polovica, na 105 kg je to 1.5 krat.)
selen 200 az 600 mikrogramov
Jod 2 az 6 miligramy
zinok  20 az 50 mg
Vitamin V 3 gramy
Vitamin E 200 az 600 IU
vitamin D-3, 2000 az 5000 IU
mikrovlakniny zmes , 15 az 20 gramov
Probiotika nasadit z casu na cas, vzdy po hnacke a atb
rybacie/ krll / calamarine oleje
Zdroje sa dost prudko menia, na Slovensku je zatial toho dost uboho malo a predrazene, tak odporucam kupovat z dovozu zatial
Mikrovlakniny a lecitin na cistenie ciev dostat aj na Slovensku, najma inulin, psylium a ovsennu vlakninu, pozri
http://www.vemica.eu/eshop/vyrobky-s-vlakninou
Ine ako arabinogalaktany, glucomanan, modifikovane citrusove pektiny  odporucam najma zo Swansonvitamins.com

Doplnky z dovozu z USA su kazdy dostatocne kvalitne, pozeraj len na obsahy a ceny.
Vitamin D-3 je olejorozpustny, tj sa v tele zhromazduje a teda ho netreba davat kazdodenne, ale len v priemere na den.
Zase  vitamin C treba rozlozit na co najviac davok, lebo sa rychle spotrebuje alebo vyluci.



3

Re: Vitamíny a Minerály

Srdečná vďaka za vašu vyčerpávajúcu a rýchlu odpoveď, zato že pomáhate ľuďom. ..No rada by som sa ešte chcela opýtať či existuje nejaký produkt ktorý obsahuje všetky alebo väčšinu týchto vitamínov a minerálov, mastných kyselín, vlákniny pre deti, dospelých...alebo sa to musí objednať a brať takto po jednom? A ešte by ma zaujímal váš názor na makový olej čo sa týka doplnania vápniku a konopný olej čo sa týka mastných kyselín. Ak sú naozaj vhodné tak tiež kde objednať kvalitné?
ĎAKUJEM



4

Re: Vitamíny a Minerály

Taku velku pilulku do ktorej by sa vmestilo vsetko potrebne by sa nedalo prehltnut. A inac nikto nic take nevyraba, aj tak, teda nie pre ludi. Max velkost kapsule je asi 1.5 gramu a len mikrovlaknin radim vyse 10 krat tolko.
Makovy olej neobsahuje vapnik, hoci mak ho obsahuje. Ale obsahuju ho aj mandle aj stovky inych jediel.



5

Re: Vitamíny a Minerály

ĎAKUJEM



6

Re: Vitamíny a Minerály

Prosím vás nedá mi ešte sa chcem- potrebujem opýtať na váš názor teda napríklad na Marťankov s imunoactivom pre deti od roka má význam to dávať detičkám myslím tie vitaminy a minerály v tom či sa vstrebajú a tak....toto som mala na mysli v predošlej otázke taketo multi sirupy či sú ? A tiež našla som na fore ohľadom témy ked chýba železo v tele ako ho doplniť platí to aj pre detičky? Ako ho doplniť u detí? A ešte čo hovorite na zelený jačmeň je vhodný pre deti ? ale viac sa mi zdá že obsahuje spirulina toho je tento vhodný pre deti malé? Asi nie ked je tam napísané od troch rokov. Proste hľadam len nejakú alternatívu či olej či potravinový doplnok pre deti, ktorý by im doplnil potrebne keď nie všetky ale aspon nejaké z tých vit. a minerálov.. Veľmi pekne Ďakujem za váš čas a trpezlivosť mi odpovedať.Želám všetko dobré a veľa lásky ,zdravia.



7

Re: Vitamíny a Minerály

Ešte posledná otázka ako je to s calciom ten netreba doplnať? Čo hovoríte na Biokalcium pre deti od Tiens  ako aj celkovo na výrobky od nich. Ak áno ktorý produkt je najvhodnejší /myslím calcium/ ? ďakujem



8

Re: Vitamíny a Minerály

Deti, ked uz nie su kojenci potrebuju stravu a ine doplnky tak isto ako dospeli, samozrejme v mensich davkach.
Pri normalnom dobrom traveni a pestrej strave odporucam doplnovat len selen zinok jod vitaminy C, E, D-3, rybacie/krill/calamarine oleje mikrovlakniny a obcas probiotika.
Vsetko ostatne by clovek mal dostat z normalnej stravy. Len pri zlom traveni zlej strave alebo roznych chorobach treba pouzivat ine doplnky, podla potreby.
To rozne strasenie ako vhodne od 3 rokov, od 18 rokov nevhodne pre tehotne atd je v drvivej vacsine len strasenie, vynutene statnymi organmi, skorumpovanymi farmaciou.



9

Re: Vitamíny a Minerály

Potreboval by som poradit ohladom jódu..

Zloženie JODIS - koncentrát: artézska minerálna voda, zlúčeniny prírodného jódu (KI, NaI, KIO3, NaIO3). Kategória účinných látok : asociatívne zlúčenie jodidov a jodátov draslíka a sodíka s vodou.

Chemická analýza:

    Sodík Na 34,5 mg/dm3
    Draslík K 34,5 mg/dm3
    Vápnik Ca 65,0 mg/dm3
    Horčík Mg 16,0 mg/dm3
    Jód J 15,0 mg/dm3
    Chloridy < 1,5 mg/dm3
    Sulfáty < 48,0 mg/dm3
    Hydrokarbonáty 300,0 mg/dm3
    Organické látky < 30 mg/dm3

zdroj: http://biocare.sk/eshop/produkt/biologicky-aktivny-jod

A co vlastne nechapem je, ze ten jod sa mi zda ako keby tam ani nebol, lebo 1dm3=1liter a ak by v koncentrate bolo len 15mg na liter, tak to je nejak malo, nie?

..........

A potom napr toto,
http://biocare.sk/eshop/produkt/oreganovy-olej

Dávkovanie Oregánový olej: Odporúča sa kombinovať ho v pomere 1:3 s akýmkoľvek rastlinným olejom, ktorý máte doma.
Oregánový olej nie vhodné užívať v koncentrovanej forme.

Zloženie: 100% Origanum Vulgare (10 ml)

Myslis, ze sa to oplati kupit?

Lebo inde som nasiel, napr tu: http://www.biocentral.sk/produkt-oleje- … ndidam-725 a  tam pisu ze, zlozenie: 1% oreg.olej..

A cena je rovnaka, ale v prvom je 10ml ore.oleju a v druhom je 1ml..

Viem, ze na Slovensku je toto klasika a extrena bieda co sa tyka pomeru ceny a ucinnosti (pomaly mam pocit ze u nas sa predavaju len placebo tabletky a lieky a nie tie realne), no hladam nejake docasne riesenie, kym poskladam "puzzle" zmyselnu objednavku z iherb,swanson a podobne smile

Avsak, ked si porovnam
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … ize=SWU067
200mcg, 90tab, 2 balenia za  2,15 Eur ... s tymto:
http://biocare.sk/eshop/produkt/selen 200mcg, 90tab, 1 balenie za 6,75 Eur
cize viac ako 6x vyssia cena, tak neviem, ci si nezalozim vlastnu lekaren :-)
Myslis ze je to byrokraticky narocne? big_smile



10

Re: Vitamíny a Minerály

RNG prosim Ta, mozes sa vyjadrit k tomuto clanku ,,??
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17366537
Zaujima ma Tvoj nazor...



11

Re: Vitamíny a Minerály

Nic noveho uz davno je zname v urcitych kruhoch, ze vysoke davky vitaminu V a L-lysinu potlacaju aj rakovinu aj metastazovanie. A EGCG je tiez protirakovinna latka. Ani tento clanok vlastne uz nie je zdaleka novy, ale IV vysokych daviek vitaminu C sa prvadza potichu uz vyse 40 rokov
Aby si pochopil o ake vyspoke davky sa tu jednalo, tak na mys to bolo 150 mg, a mys vazi len 20 gramov v priemere, tj na 70 kg cloveka by to malo byt v prepocte 3500 krat.
Bezne liecebne davky do IV, ktore davaju niekde rakovinnym pacientom  su okolo 75 az 100 gramov, co je podstatne menej, nez tie davky do mysi v tom clanku.



12

Re: Vitamíny a Minerály

Justin, ja som mal doplnkove obchody na Slovensku a pre rozne problemy, vcitane byrokracie som ich bol,nuteny zavriet. Ale druhi prospievaju, zrejme maju lepsi personal a konatelov, ako som mal ja.
Inac ziskat povolenie na kazdy doplnok stoju hromadu penazi a nervov, a dovoz, clo  a distribucia zozeru tiez hromadu. Takze si to nepredstavuj tak jednoducho, ako za co to predavaju v USA a za co v Europe.



13

Re: Vitamíny a Minerály

Ahoj RNG!!!
Prosim ta, vedel by si mi poradit nejake dobre Calcium-Magnesium, potrebujem to kvoli svalovej unave, mam dost narocne treningy, vela bicyklujem, proste aktivny sportovec som, a predtym som brala CAL-MAG, pomahalo to super, ale sa mi minul, nemam teraz nic, a aj to citim, svaly su unavene, nehovoriac o svalovke, prosim porad mi, ktory si objednat, neviem sa v tej spleti tych vsetkych, co sa ponukaju vyznat. Citala som niekde na tvojom fore, ze len citraty a chelaty su dobre vstrebatelne, ale ja nachadzam hlavne glukonaty a carbonaty/ co sa tyka Calcia/.  Uvitala by som aj moznu kombinaciu so Zincom, ale nemusi byt, hlavne o tie dva mi ide Calcium a magnesium. Dakujem vopred!!!



14

Re: Vitamíny a Minerály

Pozri napr na
http://www.iherb.com/Bluebonnet-Nutriti … lets/15251
Gluconaty, glycinaty, aspartaty a askorbaty su tiez vyborne.



15

Re: Vitamíny a Minerály

http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … -Caps/5601
a co tento?? Ma vela kapsul az 240!!! yikes)) alebo nieco v kombinacii s D ckom?? Co je Dcko vo forme ergocalciferol?



16

Re: Vitamíny a Minerály

Ten co si poslal, je podla teba dobry?? Ja som chcela nejaky, kde je toho vela, a hlavne capsulky, si vravel, ze su lepsie vstrebatelne, ako tie tablety, alebo caplety.



17

Re: Vitamíny a Minerály

ten z Countrylife obsahuje umely "vitamin" D2=ergokalciferol a pravdepodobne hodne vapnika a horcika viazaneho anorganicky(oxid, hydroxyapatite)
Pri vitamine D-3 hladaj formu pod menom cholekalciferol, a ber to osobitne az do 5000 IU denne, najma v zime, ked si tento vitamin potrebny na rozne ucely  nase telo nevytvara



18

Re: Vitamíny a Minerály

a aka forma magnesia by to mala byt?? Organicky vaizaneho?? To je aky?? Uved priklad, daj aky pomer by mal byt medzi Calciom a magneziom*?? ked pises, ze v tom od Country lifu je hodne vapnika, aka by mala byt hodnota Calcia?? S Dckom som pochopila, len cholecalciferol, ok, aj ked zima uz konci, tak ho vobec nebudem potrebovat, nebudem sa dopovat, ked bude u nas svietit slnko cez sezonu, a hlavne ked bude vacsinu dna vonku na bikoch. yikes)



19

Re: Vitamíny a Minerály

a co tak tento, pisu tam na bolave svaly, co je presne aj moj pripad po treningu:
http://www.iherb.com/Rainbow-Light-Magn … blets/1767

len zase tie tablety!!! Ja som chcela capsuly, vidim, ze to vobec nie je jednoduche pri tom hladani, je ich v iherbe do bludu, ale na kazdom cosi vadi, raz to, raz ono, raz male mnozstvo, raz hento....ufff!!!! Ja som chcela taky, co ma aspon tych 180 kapsul, no.....:)  ked ja sa tiez nevyznam co sa tyka toho zlozenia!!! Mat tak tvoj rozum, RNG!!!! A  co na to povies??? Tento by snad mohol byt s tymi bylinkami, ci co to ma proti bolesti svalov...???



20

Re: Vitamíny a Minerály

alebo tento, vraj tiez na svaly, vyhodna cena, a velke mnozstvo a konecne moje vytuzene kapsulky!!!! :DDDDDDDDDDDDDDD    aj ked tam je Calcium Carbonate, ale nepisu kolko

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Calci … sules/1805

napis mi na oba svoj nazor, inac hladam dalej.



21

Re: Vitamíny a Minerály

a este aj tento od NOW sa mi pozdava, lebo je tam Calcium citrate, aj Dcko ten spominany cholecalciferol, aj Magnesium je asi dobre, nie??
http://www.iherb.com/Now-Foods-Cal-Mag- … ules/10461

Tak som ti napisala tir , ktory by si ohodnotil ako najlepsi?? Neviem to naraz skopirovat, lebo som postupne hladadala a nachadzala, je toho vela.



22

Re: Vitamíny a Minerály

Nuz az 20% ludi si , najma starsich, si nevie vyrobit dost D-3 aj napriek opalovaniu, takze pre istotu je dobre si ho doplnit.
Vsetky 3 menovane su OK, najlepsi je ten z  NOW, lebo obsahuje aj K-2 co je tiez potrebne na absorbciu a zabudovanie mineralov.
Ale D-3 nema ziadny dost, takze aj napriek tomu by si mala obcas, najma v zime brat doplnok D-3, lebo je nielen potrebny pre absorbciu a zabudovanie mineralov, ale aj proti depresiam, na zvysenie imunity a podobne.



23

Re: Vitamíny a Minerály

Dakujem ti, RNG!!! Je velmi prospesne pre kopec ludi, aj pre mna, ze toto tvoje forum je stale fukcne!!! VDAKA!!! BOH ti zehnaj!!! smile



24

Re: Vitamíny a Minerály

OK, Toho nikdy nie je nadbytok.



25

Re: Vitamíny a Minerály

Dobry den, objednala som otcovi /58, onkol. pacient/ ZINOK 50mg. Az teraz som si uvedomila, ze ci nie je vhodnejsie davkovat uvedene mnozstvo vo viacerych davkach denne, nie naraz 50mg... Berie ho spolu s mnozstvom antioxidantov, B17, betaglukany, graviola, ALA...
Je vhodne podavat zinok naraz v mnozstve napr. tych ťémg, alebo radsej napr. 4x15mg   ci 2x25mg?
Dakujem.



26

Re: Vitamíny a Minerály

Podla toho, v akej forme ten zinok je. Ked je to proteinovy chelat, tj dost velka molekula, tak sa moze v tele zdrzovat aj niekolko dni.
Takze ho netreba podavat casto, ako napr vitamin C, ktory ma polcas rozpadu v tele vo forme kyseliny askorbovej len pol hodiny, a vo forme ester C asi 5 hodin.

Naposledy upravil: RNG (2013-04-01 15:55:30)



27

Re: Vitamíny a Minerály

RNG napísal(a):

Podla toho, v akej forme ten zinok je. Ked je to proteinovy chelat, tj dost velka molekula, tak sa moze v tele zdrzovat aj niekolko dni.
Takze ho netreba podavat casto, ako napr vitamin C, ktory ma polcas rozpadu v tele vo forme kyseliny askorbovej len pol hodiny, a vo forme ester C asi 5 hodin.

Dakujem, je to forma Amino Acid Chelate - takze asi by stacilo 1x denne /?/
Konkretne:  http://www.iherb.com/21st-Century-Healt … lets/43824



28

Re: Vitamíny a Minerály

Staci ,jeden krat denne na proteinove chelaty vseobecne.



29

Re: Vitamíny a Minerály

RNG má chelated zinc najlepšiu absorbciu? http://www.iherb.com/KAL-Zinc-100-Chela … lets/21560

Naposledy upravil: davoo (2013-05-09 14:07:27)



30

Re: Vitamíny a Minerály

Samozrejme ze ma.



31

Re: Vitamíny a Minerály

RNG:

chcem sa opytat na vitamin C, pises, ze najlepsi je calcium ascorbate vo forme ester, nasiel som ale vyroboky, ktore su bez toho este, napr: http://www.iherb.com/Natrol-Easy-C-100- … Tabs/12070  . Je taky velky rozdiel medzi calcium ascorbate bez ester a s ester?

Dakujem.



32

Re: Vitamíny a Minerály

Neviem, na to by bola potrebna studia. Ja len viem, ze ten ester C patentovany sa v tele zdrzi ovela dlhsie, ako ine askorbaty s mensimi molekulami..



33

Re: Vitamíny a Minerály

RNG:
Vedel by si prosim ta zostavit nejaku stupnicu foriem vitaminu C od najhorsieho po nalepsiu, napr.:
1. ascorbic acid - za pol hodinu z tela von
2. ascorbic acid time released - s eckami
3. calcium ascorbate
4. calcium ascorbate ester
Su este aj ine formy vitaminu C, resp. vedel by si k nim nieco napisat, co sa tyka kvality, alebo ako dlho sa drzia v tele?
Dakujem.



34

Re: Vitamíny a Minerály

5. patentovany ester C sa zdrzi v tele z vodorozpustnych najdlhsie, aj vyse 5 hodin.
Polcas rozpadu znamena ze polovica sa rozpadne alebo vyluci, nie vsetko.



35

Re: Vitamíny a Minerály

RNG chcem sa poradit a mozno aj podelit medzi ostatnych su tu spravne hodnoty uzivania aj ked je to stare, viem kolko doporucujes brat g pri doplnkoch len som nenasla blbost.

https://www.slek.sk/ganet/slek/slek_por … 5.2011.pdf



36

Re: Vitamíny a Minerály

Nuz nepovedal by som, ze tie hodnoty su spravne a miesaju sa tam pravdive tvrdenia s zastaralymi, tj obvykle bububu na predavkovania.
Zrejme autor chce postupne prejst na novsie hodnoty doplnania, ale je len na polceste u viacerych. A stale zdoraznuje aj chemicke lieky(alopaticka medicina), ktorym sa ja osobne a lekari ktorych nazory preberam uplne vyhybaju.



37

Re: Vitamíny a Minerály

dobry den, rng, potrebujem poradit, aky je rozdiel medzi 2 uvedenymi doplnkami (okrem mnozstva na 1 davku):
http://www.iherb.com/Now-Foods-Beta-Ala … ules/13949
http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Carnos … -Vcaps/308

je to to iste? da sa to vzajomne nahradit? pripada mi to tak, akoby to druhe bol vysokodavkovy doplnok carnosinu pre sportovcov, ale nie som si ista, kedze ten chemicky nazov v obsahovej tabulke nie je celkom totozny... poradis, prosim?



38

Re: Vitamíny a Minerály

Jedna sa o aminokyselinu alanine, z ktorej si telo MOZE vyrobit Carnosine, s roznou individualnou ucinnostou, alebo priamo Carnosine, ktory sa podiela na regeneracii svalstva a ineho tkaniva.
Ja osobne beriem carnosine, lebo to prispieva k regeneracii, znizuje skodlivu glykaciu(starnutie) a teda ako cukrovkar DM2 sa snazim takto ochranit pred nasledkami cukrovky(glykacne  degeneracne procesy)



39

Re: Vitamíny a Minerály

dakujem, tak radsej vezmem carnosine. aky by si odporucil, aby bol cenovo vyhodny a kvalitny? lepsie balenie ako tento od now som sama zatial nenasla (maju ho tusim v dvoch velkostiach).



40

Re: Vitamíny a Minerály

Zialbohu, vela lepsich ich nie je na trhu, ja tiez pouzivam tento. A to som v USA, kde si mpozem objednat hromadu inych znaciek zo spolocnosti,. co neposielaju do zahranicia.



41

Re: Vitamíny a Minerály

Dobry den.Prosim vas o radu ohladne potravinovych doplnkov-probiotik,enzymov,chelatovych mineralov a vitaminov-d3,k2,becka,cecko.Chcem sa vsak opytat.Kedze mam zapalene tenke aj hrube crevo-asi kvoli lepku,muke ani histaminove potraviny nerobia dobrotu,ma vyznam to nasadit alebo najprv poriesit ten zapal?Alebo brat probiotika,mikrovlakniny a pockat len s tymi mineralmi,ked creva budu v lepsej kondicii?

Poradte mi,tiez,prosim,ako to spravne uzivat:co mozem spolu,co je vhodne rano,co vecer,co pred jedlom,co po nom.Aby sa mi nestalo,ze to potom nebude ucinne,kvoli chybam v sposobe uzivania.Najprv mikrovlakninu a potom probiotika?A kolkokrat probiotika-rano a vecer a vzdy s vlakninou?A enzymy kedy?Pred jedlom?Citala som,ze vtedy aj odmoruju telo?Je to vhodne pocas dojcenia?

Teraz uzivam prirodne cesnakove antibiotikum Allimax,tak ako tie probiotika,enzymy.. aj s nim skombinovat.Aj 5mesacna dcera,ktoru len dojcim,ma problem s travenim-zo spanku ju budia vetry a krce. Ako upravit crevnu mikrofloru takemu babatku?Co by ste poradili?Alebo jej pomozem tak,ze ja si nasadim probiotika s prebiotikami,vitaminmi a mineralmi?Budem si cenit vase rady..Velka vdaka.



42

Re: Vitamíny a Minerály

Mikrovlakniny a probiotika ti pomozu riesit zapal criev, lebo cistia, absorbuju a vytlacaju rozne skodlive kultury, ktore sa ti tam usadili kvoli nestravenemu lepku a inym nalepenym zvyskom.
Samozrejme na precistenie criev a celeho tela odporucam brat enzymy, najma na lepok/gluten a mliecne [produkty(dairy) a to aj s jedlom na travenie, aj na prazdny zaludok na cistenie tela vseobecne.
Toto su rady pre kazdeho, bez ohladu na vek(tj od 1/2 roka veku, dovtedy dieta nema este normalne travenie)
Probiotika staci nasadit, lebo na plne osadene creva ich aj tak treba mnohotisickrat viac, ako maju tie male probioticke kapsulky, ale ked im das dobru zmes mikrovlaknin v dostatku kazdy den po cely zivot, oni sa sami rozmnozia po case obsadia creva, cim vytlacia rozne ine skodlive kultury, ktore ti skodia a sposobuju zapaly.



43

Re: Vitamíny a Minerály

Dobry den,RNG.Velmi pekne dakujem za vase odpovede.Rada by som si este nieco ujasnila.Budem vdacna za vasu radu.6-rocny syn ma okrem problemov s travenim- od babatka maval plny nocnik obcas spenenej rozstratenej stolice,teraz tiez nedrzi pohromade-aj problem s nepokojnym spankom,hyperaktivitou a sustredenim.Analyzou mocu mu zistili zvysene mnozstvo opioidnych peptidov.Bolo nam vysvetlene,ze metabolity lepku a mlieka sa cez crevnu stenu dostanu krvou do mozgu,kde posobia ako opiaty.Ma teda bezlepkovu a bezmliecnu dietu.Zapalene tenke aj hrube crevo budeme riesit tak,ako ste poradili-probiotika,vlakniny,enzymy-budu Superenzymes od Now foods.Uznavany imunolog na svk napisal,ze,"ak potravinova alergia ovplyvni centralnu nervovu sustavu,moze sa demonstrovat poruchou spravania".Chcem sa vas opytat,ci po vyhojeni zapalu v crevach a kolonizovani probiotikami je dobre uzivat produkty s vitaminmi a mineralmi-vyhliadla som chelatove mineraly-aby tam bol horcik,med,zinok, plus s vysokymi davkami Bcka.Tento som objednala
http://www.iherb.com/search?kw=kal%20am … rank=1#p=1
a tento sa chystam-kvoli Bckam a stopovym prvkom.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Vit-Min- … ablets/829
Alebo by ste odporucili nieco ine?
Rybacie oleje pouzivam tieto:
http://www.nutraceutica.sk/cz/produkty/ … _olej.aspx
Otazka je:Odporucali by ste este nieco dalsie alebo pockat,ci tie vitaminy a mineraly zaberu?Viem,ze su doplnky,ktore riesia nervovu sustavu.Mozno by stacili tie vitaminy a mineraly doplnat?Velmi rada by som mu pomohla,aby chlapec nemal problemy v skole aj s rovesnikmi.
To vsetko ma zrejme odo mna-ja mam problem s prerusovanym spankom,vraj kvoli nahromadenemu histaminu v celom tele,aj s travenim.Takze travenie si budem riesit aj ja.
Posledna otazka je ohladne dcery.Bude mat za 2 tyzdne pol roka.Ako postupovat u nej?Nasadit jej praskove probiotika? Vytypovali sme tieto:
http://www.liecik.sk/infants-dophilus-plus-p5447
Ma aj hypertonus-tak neviem,ci aj toto prispieva k nepokojnemu a prerusovanemu spanku.Vraj ma tiez v epifyze histamin.Ako by ste riesili tieto tazkosti u babatka?



44

Re: Vitamíny a Minerály

tie prve dva su OK, ten rybaci olej je ale priemyselne spracovany, odporucam radsej krill olej.
Deti potrebuju tu istu probioticku floru, ako dospeli, tj nesiel by som na ziadne detske doplnky, najma nie na take, ktore nie su kyselinovo a tepelne odolne.
Ak si ju zacala uz prikrmovat, tj nepije len mliecko, tak jej mozes dat trochu do jedla z tychto(kapsule sa daju otvorit a zamiesat do jedla)
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … caps/19518
ktore su tepelne odolne a znasaju aj zaludocne kyseliny.
Probiotikia vyriesia u ludi hromady zdravotnych problemov a uvedom si, ze ked mas ty zdravotne problemy, tak sa to musi odrazit aj na mlieku pre babatko, tj v prvom rade to riesi u seba.



45

Re: Vitamíny a Minerály

Dakujem krasne za odpoved.Je mi jasne,ze musim riesit seba,aby aj malej bolo lepsie.Krill olej teda kupim.S tymi probiotikami sme rozmyslali nad prepravou z usa v tom teple,ci by uz neprisli mrtve,teda neucinne,kedze pri preprave zrejme nezaistia teplotu max.21st.ako pisu na obale.Povodne som tie Healthy origins chcela kupit.Nasli sme na slovenskom trhu colon dophilus a oni deklaruju,ze su kyselinoodolne,rozpustia sa az v crevach.Maju aj infant dophilus prasok.
http://www.monsea.sk/probiotika
Maju aj infant dophilus prasok.
http://www.monsea.sk/probiotika-infants-dophilus
Pre syna tie davky b-cok v preparate od now foods vitamins and minerals 75plus nebudu vysoke?Kupit mu radsej tuto b stress formulu?
http://www.iherb.com/Bluebonnet-Nutriti … caps/39529



46

Re: Vitamíny a Minerály

Ta stres B formula nie je extra silna, a davka su 2 kapsule, takze ked mu das jednu, pripadne kazdy druhy den, tak ho rozhodne nepredavkujes.
Absorbcia totiz nie je zdaleka 100% a prebytok sa aj tak vyluci(kriklavozlty moc).
Probiotika je lepsie objednavat, ked uz nie su horucavy a to aj tie, kde tvrdia ze su tepelne odolne.



47

Re: Vitamíny a Minerály

Dakujem vam pekne za ochotu poradit,naozaj si to cenim.Rada by som sa opytala este poslednu vec,z vasho pohladu banalnu-ako uzivat ten-ktory doplnok?Probiotikum,pokial kolonizuje crevo,staci raz denne alebo rano aj vecer?Ak raz,je lepsie rano alebo vecer?Ak som dobre pochopila z fora,tak bud na noc s jablkom,predtym pocas dna mikrovlakniny,a ked rano,tak najprv mikrovlakninu a o dve hodiny s vacsim mnozstvom vody probiotikum..Co sa tyka mineralov, vitaminov a krill oil,je nieco na co pri uzivani dat pozor, aby sa to "nebilo"?
Odporucili by ste mi,prosim,nieco z iherbu na doplnenie zaludocnych kyselin?Treba ich uzivat dlhodobo?A kedy ich uzivat,aby neznicili enzymy?Idu tie kyseliny az do creva?Neznicia tam probiotika,ak ano?
Kvoli tym zapalenym crevam uvazujem,ze by sme ja aj syn nejaky cas uzivali probiotika,potom uz len vlakniny a enzymy a ked sa crevo spamata,potom nasadili vitaminy,mineraly,krill oil..Uvazujem dobre alebo netreba cakat?Ak treba,tak ako dlho?Dva tyzdne?Mesiac?
Este raz velka vdaka za vsetky rady.Zelam vsetko dobre..



48

Re: Vitamíny a Minerály

Doplnky sa zriedka "biju", takze ked nebudes brat antimikrobialne spolu s probiotikami(ucitocne mikroby) taj je asi vsetko OK.
Na doplnenie zaludocnych kyselin je napr Betain HCl, pepsin HCl, L-lysin HCl, ale ked si davas pozor a nerozriedujes kyseliny prilis, mozes sa vyhnut pouzivaniu doplnkov kyselin s mensimi jedlami.
Enzymi pracuju rozne, niektorwe potrebuju kyseliny, ine zas pracuju lepsie v zasaditom/alkalickom  prostredi. Jedlo ale prechadza kyslim zaludkom a potom sa v dvanastorniku obvykle alkalizuje zlcou a pankreatickymi vyluckami, takze rozne enzymaticke zlozky dostanu svoju sancu pracovat.
Mikrovlakniny odporucam brat cely zivot a nasadit si probiotika najprv(napr na noc s jablkom alebo jablcnym pretlakom), neskor staci pouzivat probiotika len niekolko dni po hnackach(hnacka znamena ciastocne porusenie probiotickej flory) a samozrejme dlhsie po pouziti antibiotik.
Na nic necakaj, postupne nasad vsetko potrebne, lebo telo to potrebuje



49

Re: Vitamíny a Minerály

Dobry den.Chcela by som sa vas opytat na ucinky uzivania enzymov a vlakniny.Zacala som s nimi a zacala aj plynatost,skvrcanie po crevach,obcas bolesti brucha a

caste navstevy wc.Probiotika a mineraly z toho nepodozrievam.Mozu byt na vine enzymy?-ked je tam prasok z ananasu a mne ananas nerobi najlepsie?Alebo

psyllium?Robim chybu ked ho uzivam v 5gramovych davkach?Je to naraz vela?Mne by tie vedlajsie ucinky nevadili,ale dcerka,kt.kojim ma aj tak problem s krcami a

plynmi a odkedy to uzivam este sa jej pohorsilo..Tak sa chcem opytat-je to cistenie a treba len vydrzat alebo nieco ine?Som z toho zhorsenia trochu zmatena..Trva to takmer tyzden..Aj v jej stolici som si vsimla tuhe

ciastocky,vyzeraju ako zele..Suvisi to s mojim uzivanim vlakniny?Zatial pije totiz iba moje mlieko..
Ked ma dcera reflux-ma len pol roka a pisete,ze je to z nedostatku kyselin-ako takemu babatku kyseliny doplnit?Alebo z toho vyrastie?Staci jej davat probiotika a vlakninu?
A este mam otazku:Je vhodne,ked kojim uzivat enzymy hodinu pred

jedlom-na fore som sa od vas dozvedela,ze vtedy cistia telo.Akym sposobom sa to deje?Neuvolnuju sa pri tom do mlieka nejake toxiny?Vopred vdaka za vase stanovisko..



50

Re: Vitamíny a Minerály

Neviem ake enzymy pouzivas, ale da sa najst taka znacka/kombinacia, ktora by ti nemala robit problemy. Pravdepodobne to bude najskor pancreatin, lebo dost podobny vlastne vylucuje nas pancreas/slinivka brusna. A temn je aj tak na ucinok najlacnejsi. Skus napr taky, co obsahuje ak enzym aplha galctosidase, ktpory pomoze stravit vlakniny a niektore zeleninove a strukovinove cukry, ktore naduvaju kazdeho.
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … psules/257
Mikrovlaknin treba viac, ale nie len plevy zo psylia, ale aj pektiny, arabinogalaktany, inulin a ine.  A nie vsetky naduvaju tak ako plevy.