201

Re: doplnky

Oprava, je tam 1000 mikrogramov jodu , tj 1 mg , nie gram.



202

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Oprava, je tam 1000 mikrogramov jodu , tj 1 mg , nie gram.

Tak, tak mas pravdu, pardon som sa pomylil. Uz som to aj opravil. smile Neviem kde som nabral ten 1 gram jodu v jednej kapsule. smile



203

Re: doplnky

Nuz 1 gram by ti stacil na cely rok. Cinania davali take davky jednorazove do roka detom s hrvolom a mali dost vysoky uspech s tym. Jod bol vo forme jodidovaneho makoveho oleja. Ale vyssi uspech mali ked dali detom zaroven kazdodenne doplnok selenu.



204

Re: doplnky

a koľko tých kapsúl by som si mala denne dávať? Mám 24 rokov a trpím fibroadenónmi, mám ich asi 5 a už som bola aj operovaná.
http://www.iherb.com/Life-Extension-Sea … l&ic=1
Samozrejme objednávam aj iné doplnky podľa rád, ktoré tu už boli spomenuté, akurát s týmto jódom si neviem dať rady, čo som sa pýtala u nás nenašla som nikoho ochotného kto by mi to namiešal... Budú stačiť tieto kapsule? Ďakujem



205

Re: doplnky

Ja odporucam 2 az 6 mg jodu denne, najma v elementarnej forme. V kelpe je to forma KJ.
Ked to nedostanes vo forme tinktury alebo lugolu, na transdermalne pouzitie, najdes aj tabletky, kde je toho ovela viac, pozri na znackove
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … l&ic=6
Su sice 4 x tak drahe ale obsahuju 5 mg elementarneho jodu, co kelp neobsahuje a celkove maju 12.5 mg jodu, takze na obsah jodu su ovela  lacnejsie, ako tie kelpove tabletky. Z toho ti staci brat jedno denne.

Je aj vacsie balenie, kde je cena jednej tablety nizsia.
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … lets/23904

Alebo 4 x tak silne
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … l&ic=4
kde ti staci brat len 2 krat do tyzdna.



206

Re: doplnky

Ja len sem este pridam tiez tento silny jod od Swansonu: https://www.swansonvitamins.com/swanson … ize=SWU785 alebo vacsie balenie: https://www.swansonvitamins.com/swanson … 0-veg-caps



207

Re: doplnky

Vdaka za uvedenie. Tak Lee Swanson sa predsa len odhodlal na vyrobenie silnych iodovych doplnkov. FDA ma iste penu na ustach.



208

Re: doplnky

Dakujem za typy, objednavam nasledovne:
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … l&ic=6
len jedna otazka, pisete ze maju az 12.5 mg jodu (5 mg elementarneho) - tomu nie celkom rozumiem a preto sa pytam ci tych 12.5 mg uz nie je privela ked odporucate 2-6 mg?



209

Re: doplnky

Nuz japonci maju priemer prijmu 13.5 mg denne.
A telo, ktre nema dost jodu musis najprv "nalozit" kym to zacne pracovat.



210

Re: doplnky

a kolko podla vas asi bude trvat pokedy by som sa nalozila jodom tymto sposobom ze budem brat 1 tabletu denne? Chcem len vediet ake obdobie by som mala tieto tablety brat, ked je to 90 tb vychadza to na 3 mesiace. Treba potom aj nejaku pauzu alebo to mozem brat dlhodobo v tomto mnozstve? Dakujem



211

Re: doplnky

Osobme ei myslim, ze 2-3 tyzdne ta taka davka nalozi dostatocne , pokilal,nemas problem ako rakovina a podobne, kde skusali s uspechom vacsie davky, a potom ti staci brat jednu kazdy druhy alebo treti den. Samozrejme nezabudaj na selen v davkach 200 az 600 mikrogramov.
Potravinove doplnky spravidla nepotrebuju ziadne pauzy, podobne ako napr pauzy v piti vody by asi boli skodlive, ,dokonca smrtelne po 6 dnoch,  vsakze.
Ale niektore doplnky sa v tele nahromadia, takze daju sa robit pauzy, hoci neviem na co by to sluzilo.

Naposledy upravil: RNG (2015-03-18 23:30:54)



212

Re: doplnky

prosimta ake je davkovanie tohto enzymu na prečistenie tela od candidy? Ďakujem
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … x-300-tabs



213

Re: doplnky

Timotej napísal(a):

prosimta ake je davkovanie tohto enzymu na prečistenie tela od candidy? Ďakujem
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … x-300-tabs

Davka na intenzivne cistenie je 2x6000 mg pancreatinu, cize v tomto pripade je to 2x4 tablety za den.



214

Re: doplnky

Precistenie tela od candidy nie je enzymami, ale vyhubenim candidy v hrubom creve. Tj ziadne cukry  a mionimum sacharidiov, a z doplnkov oreganovy olej, kokosovy olej, mikrovlakniny, probiotika a pripadne enzym Candex, co rozklada celulozove bunecne steny candid a plesni.



215

Re: doplnky

Uz som toto všetko spravil lenže teraz potrebujem aby sa mi telo prečistilo od tych všetkych toxinov co ta candida urobila...ja uz som ju vynicil hadam...len mi prosimta porad s tym davkovanim tohto enzymu http://www.swansonvitamins.com/swanson- … x-300-tabs Ďakujem



216

Re: doplnky

Davka je 2 x 4 tablety, tj to je 2 x 6 gramov ekvivalent pancreatinu. Ale odporucim ti si precistit aj pecen , aspon 3 tyzdne protokolu dr Berksona. Pecen je nas velky filter a tam sa zalozi casto hromada roznych toxinov, co treba zvysenim toku zlci a branim extra mikrovlaknin z tele dostat von.

Naposledy upravil: RNG (2015-03-20 18:01:56)



217

Re: doplnky

Ahoj RNG, chcel by som Ta poprosit, ak by si si mal vybrat, ktory bor z tychto dvoch by si si vybral? Alebo je to jedno?

http://www.iherb.com/Life-Extension-Bor … l&ic=3
alebo tento
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Boron … l&ic=5

VDAKA.



218

Re: doplnky

To je zhruba jedno



219

Re: doplnky

OK, dakujem smile



220

Re: doplnky

.



221

Re: doplnky

Dobrý deň, dnes som obdržala zásielku z Iherbu, chcem Vás poprosiť či mi môžte napísať dávkovanie k týmto doplnkom a či to všetko môžem brať súčasne (mám niekoľko fibroadenómov v prsníkoch, už som bola aj operovaná, na poslednej kontrole mi zistili ďalší nový vytvorený):
1. Optimox Corporation, Iodoral, 90 Tablets
2. Nature's Way, Wild Yam, Root, 425 mg, 100 Capsules
3. Jarrow Formulas, Jarro-Zymes Plus, 100 Capsules
4. Source Naturals, DIM, (Diindolylmethane), 100 mg, 120 Tablets
5. Now Foods, Digest Ultimate, 120 Veggie Caps
6. Nature's Way, Selenium, 200 mcg, 100 Capsules

Ďakujem pekne! smile



222

Re: doplnky

1.Iodoral 12.5 mg ber 1 denne
2 Nature/s way nespecifikuje mnostvo ucinnej latky, diosgeninu, ktoreho potrebujes 200 mg denne, Takze ti nweviem povedat davkovanie Ale bude to iste aspon 5 kapsul denne.
3, Yarrozymes plus beries 2 s kazdym vacsim jedlom na travenie. Na cistrenie tela sa bere na prazdny zaludok, ale skor odporucam entericky pokryte, co su na cistenie ovela ucinnejsie.
Pozri napr na
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … l&ic=2
4. DIM odporucam 2 x 100 mg
5. digest ultimate je komplexny a drahy traviaci enzym. Obvykle staci brat pancreatin.
6. selenu 200 az 400 mikrogramov.
To vsetlo mozes brat  v akejkoplvek kombinacii



223

Re: doplnky

Milý RNG, pred mesiacom som zacala uzivat b-complex http://www.evitaminy.sk/produkt/162-b-k … r-naturals spolu so zenskymi kvapkami od Gresika http://www.gresik.sk/p/270/zenske, prave v tom case som mala menstruaciu. Cely mesiac som sa citila vynikajuco, pokojne. Ocakavana menstruacia neprisla a namiesto nej mam uz 8dnove spinenie,ktore prislo presne po 28.dnoch. Kvapky aj vitaminy som vysadila. Hovorila som s mojim lekarom a ten by mi chcel spravit hormonalny obraz (inak som v poriadku). Mna vsak napadlo ci na to krvacanie nemoze mat vplyv B-complex. Velmi pekne ti vopred dakujem za odpoved.



224

Re: doplnky

Tie doplnky ti to iste nesposobili. ten extrakt nie je natolko silny, ze by nieco mohol zmenit
Skor stres alebo zmeneny hormonalny profil
Odporucam doplnok yamu alebo dong quai, oboje normalizuju hormonalne hladiny.



225

Re: doplnky

Ahoj RNG,

nevieš či sú toto dobré formy vápnika, železa a vit. C? diglycinat vápenatý a fumarat železnaty a vitamin c ako Quali-C ascorbic acid.

Tiež mám otázku na tento produkt, je podla teba vhodný pri dodaní K2 a D3 osobitne? http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Mega … amp;ic=262

vďaka za odpoveď



226

Re: doplnky

Osobne davam prednost bis glycinatu zeleza pred fumaratom. Ale oba su dobre doplnky zeleza.
Quali-C askorbic acid nepoznam, najucinnejsia forma vitaminu C je ester C.
Uvedeny produkt tiez nepoznam a sice uvadza , ze obsahuje chelaty  mineralov, ale ma myli to slovo komplex,co moze mat rozny zmysel,  lebo to moze znamenat, ze to obsahuje aj anorganicke formy zmiesane s organickymi.



227

Re: doplnky

Rng chcem sa opytat ci je vitamin E rozpustny v tukoch cital so mze ano . a cital som dnes jeden clanok
As reported in our Gym Bag (April 2007), scientific research on heat shock proteins indicates they may boost muscle growth. To increase HSP levels in your muscles, sit in a sauna or soak in a hot tub or hot bath after a hard training session. Ingest 500-1,000 milligrams of vitamin C, 400-800 international units of vitamin E and 200-300 mg of alpha-lipoic acid postworkout to combat the free radicals that can stifle heat shock protein-induced growth.
Preco tu je pisane ze Vitamin E po treningu v obdoby kedy a tuky neprijmaju ? Moze sa tak vitamin e vstrebat ?

+ este ma zaujima , aky je ten najvhodnejsi vitamin E ? Je to D forma alebo DL moze byt DL prirodna ? Posles mi prosim nejaky odkaz na dobry vitamin E nejaku najlepsie a potom menej lepsie formu , ak poznas tak aj nejaky odkaz na slovensku stranku .
A ako funguje vitamin c Ester ? Je v tele dlhsie a lepsie sa aj vstrebava ako normalna kyselina askorbova?

Naposledy upravil: ZlatyStaf. (2015-06-05 11:18:34)



228

Re: doplnky

Dl je synteticka forma.Neodporucam
Vitaminov E je 8 roznych druhov, to su alfa beta ganma a delta toccoferoly, a tak isto toccotrienoly, co su az 50 krat tak biologicky ucinne.Najlepsia je samozreme prirodna zmes vsetkych.
Neviem preco by sa tuku po saune a treningu neabsorbovali, zlc a enzymiysa vylucuju stale a tieto pomozu aj tukovite latky absorbovat. Ester C je ovela vacsia molekula, pre to obieha v krvi ovela dlhsie, nez vypadne cez "sitko" ladvin



229

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Dl je synteticka forma.Neodporucam
Vitaminov E je 8 roznych druhov, to su alfa beta ganma a delta toccoferoly, a tak isto toccotrienoly, co su az 50 krat tak biologicky ucinne.Najlepsia je samozreme prirodna zmes vsetkych.
Neviem preco by sa tuku po saune a treningu neabsorbovali, zlc a enzymiysa vylucuju stale a tieto pomozu aj tukovite latky absorbovat. Ester C je ovela vacsia molekula, pre to obieha v krvi ovela dlhsie, nez vypadne cez "sitko" ladvin

Aha a vies mi aj napisat teda nejake dobre vyrobky vitaminu E nejake tie kvalitnejsie . Najlepsie zo slovenskej stranky alebo na americkej a ja skusim pohladat na slovensku
A je v Newyorku nejaka predajna takato kde zohnam tento dobry vitamin E a aj Pancreatin rozpustny v crevach ?

Naposledy upravil: ZlatyStaf. (2015-06-06 15:01:09)



230

Re: doplnky

ZlatyStaf. napísal(a):
RNG napísal(a):

Dl je synteticka forma.Neodporucam
Vitaminov E je 8 roznych druhov, to su alfa beta ganma a delta toccoferoly, a tak isto toccotrienoly, co su az 50 krat tak biologicky ucinne.Najlepsia je samozreme prirodna zmes vsetkych.
Neviem preco by sa tuku po saune a treningu neabsorbovali, zlc a enzymiysa vylucuju stale a tieto pomozu aj tukovite latky absorbovat. Ester C je ovela vacsia molekula, pre to obieha v krvi ovela dlhsie, nez vypadne cez "sitko" ladvin

Aha a vies mi aj napisat teda nejake dobre vyrobky vitaminu E nejake tie kvalitnejsie . Najlepsie zo slovenskej stranky alebo na americkej a ja skusim pohladat na slovensku
A je v Newyorku nejaka predajna takato kde zohnam tento dobry vitamin E a aj Pancreatin rozpustny v crevach ?

Aha a vies mi aj napisat teda nejake dobre vyrobky vitaminu E nejake tie kvalitnejsie . Najlepsie zo slovenskej stranky alebo na americkej a ja skusim pohladat na slovensku
A je v Newyorku nejaka predajna takato kde zohnam tento dobry vitamin E a aj Pancreatin rozpustny v crevach ?
Tento by mohol byt ? vyzera dobre
http://www.amazon.co.uk/Swanson-Vitamin … =vitamin+e



231

Re: doplnky

Podobny pouzivam aj ja, ale priamo zpo Swansonvitamins.com
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … -250-sgels

Ked chces extra kvalitu, pozri na
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … -120-sgels



232

Re: doplnky

1. Dobre a ako davkovat ten vitamin E 400iu ? 3-4x do tyzdna ci kazdy den ?
2. http://www.amazon.co.uk/Swanson-Triple- … creatin+4X TENTO pancreatin je rozpustny v crevach vsak ? Kedy , kolko a ako ho davkovat ked sa chcem precistit a kolko ked chcem len kvoli lepsiemu stiepeniu bielkovin v crevach . A ako to funguje aby sa do criev dostal treba mat v zaludku kyselinu alebo prave naopak ?
3. Ked chcem vybrat jedlo balenie Betain hcl len tak preventivne tak ako to brat 3x denne s jedlom ? kolko pred jedlom si to mam dat ? Moze to byt navykove ?
4. Pankreatin od now foods ktory je rozpustny v zaludku kolko pred jedlom si ho treba davat ? alebo s jedlom ?
5. Pokial si mam davat napriklad pancreatin rozpusti v crevach rano nalacno mozem ho zapijat 10g aminokyselin 3g argininu 3g lysinu 1g vitamin c a niekedy 3-5g creatinu monohydratu . Toto mavam skoro vzdy 1 hodinu pred ranajkami okream kratinu . Pocita sa to ako nalacno ked to zapijem tymto ? predca to neni pevna strava .



233

Re: doplnky

1. kazdy den
2.Na precistenie odporucam az 2 x 6000 mg, tj 2 x 4 tie tablety.
Na travenie odporucam entericky nechraneny pancreatin, aj ked tento pomaha ciastocne, najma na travenie tukov v crevach. Hlavne travenie bielkovin/stiepenie sa ale deje v zaludku  kyselinami, proteazou a pepsinom.
3 doplnky sa pouzivaju podla potreby a samozreme nie su ani navykove, ani skodlive.
4 s jedlom alebo tesne po nom.
5.aminokyseliny uz nepotrebuju na absorbciu enzymy. Enzymy a kyseliny potrebujes na rozlozenie bielkovin na aminokyseliny. Bielkoviny samotne su privelke molekuly na absorbciu do tela.



234

Re: doplnky

RNG napísal(a):

1. kazdy den
2.Na precistenie odporucam az 2 x 6000 mg, tj 2 x 4 tie tablety.
Na travenie odporucam entericky nechraneny pancreatin, aj ked tento pomaha ciastocne, najma na travenie tukov v crevach. Hlavne travenie bielkovin/stiepenie sa ale deje v zaludku  kyselinami, proteazou a pepsinom.
3 doplnky sa pouzivaju podla potreby a samozreme nie su ani navykove, ani skodlive.
4 s jedlom alebo tesne po nom.
5.aminokyseliny uz nepotrebuju na absorbciu enzymy. Enzymy a kyseliny potrebujes na rozlozenie bielkovin na aminokyseliny. Bielkoviny samotne su privelke molekuly na absorbciu do tela.

Takze vlastne na stiepenie bielkovin je lepsie betain hcl ako pancreatin ?
A mozem teda entericky pokrity pancreatin zapijat tymi aminokyselinami ? neznici sa tak ucinok dostane sa do creva ten pankreatin ?

Je nejaky test/doplnok ako simozem zistit kolko kyselin sa mi tvori ?



235

Re: doplnky

Na stiepenie bielkovin potrebujes vsetky, tj kyseliny pepsin aj proteolyticke enzymy.
Test na kyseliny je napr zobrat pol lyzicky kalinatu s vodou a musi sa ti okamzite zacat grgat, pri dostatku kyselin by sa ti malo vytvorit asi 1/2 litra kyslicnika uhliciteho.



236

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Na stiepenie bielkovin potrebujes vsetky, tj kyseliny pepsin aj proteolyticke enzymy.
Test na kyseliny je napr zobrat pol lyzicky kalinatu s vodou a musi sa ti okamzite zacat grgat, pri dostatku kyselin by sa ti malo vytvorit asi 1/2 litra kyslicnika uhliciteho.

Aha a nieco take ze mi to ukaze presne PH zaludka ? Kalinat vytvara tiez kyselinu ?
Betain hcl staci 1 tbl 3x denne ked to chcem len na podporu travenia bielkovin ?
Ten sa bere tiez s jedlom ako pancreatin alebo pred jedlom nejaku pol hodku ?

Naposledy upravil: ZlatyStaf. (2015-06-08 16:56:41)



237

Re: doplnky

Kalinat je KHCO3. s kyselinami vytvara reakciu
KHCO3 + HCl = KCl + H2CO3.

H2CO3 je kyselina uhlicita=sodova voda, co sa rozpada na vodu a CO2
Tj odpoved je:kalinat neutralizuje kyselinu v zaludku
Na presne meranie mnozstva kyselin v zaludku a  ruchjlosti ich tvorenia po neutralizacii kalinatom alebo sodou bikarbonou  je dnes uz vyse 40 rokov stara metoda Heidelbergovej kapsule
http://www.phcapsule.com/
ktoru ale lekari nechcu vidiet, lebo by ukazala, ze predpisovanie liekov na zastavenie kyselin je  velmi chybne, lebo prebytok kyselin je mytus a pala je z nedostatku kyselin a bez kyselin nie je dobre travenie a neexistuje kyselinova ochranna bariera proti mikrobom na surovych jedlach. Ale lekari, hlavne ti na vrchu,  zrejme nemaju zaujem na tom aby pacienti boli zdravi, ale aby mali co najviac zakaznikov, tak ako kazdy iny priemysel.



238

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Kalinat je KHCO3. s kyselinami vytvara reakciu
KHCO3 + HCl = KCl + H2CO3.

H2CO3 je kyselina uhlicita=sodova voda, co sa rozpada na vodu a CO2
Tj odpoved je:kalinat neutralizuje kyselinu v zaludku
Na presne meranie mnozstva kyselin v zaludku a  ruchjlosti ich tvorenia po neutralizacii kalinatom alebo sodou bikarbonou  je dnes uz vyse 40 rokov stara metoda Heidelbergovej kapsule
http://www.phcapsule.com/
ktoru ale lekari nechcu vidiet, lebo by ukazala, ze predpisovanie liekov na zastavenie kyselin je  velmi chybne, lebo prebytok kyselin je mytus a pala je z nedostatku kyselin a bez kyselin nie je dobre travenie a neexistuje kyselinova ochranna bariera proti mikrobom na surovych jedlach. Ale lekari, hlavne ti na vrchu,  zrejme nemaju zaujem na tom aby pacienti boli zdravi, ale aby mali co najviac zakaznikov, tak ako kazdy iny priemysel.

Aha a co znamena to grganie ? Ked mam dostatok kyselin tak sa budu byt s Kalinatom a tym vzdy grganie ? Takze ekd mam malo kyselin Kalinat prebije kyseliny a nema sa co bit tak nebudem grgat?

1. otazka , Metabolizmus je vlastne travenie ? Ci moze mat niekto rychli metabolizmus a zle travenie ?
Ja kedze som sportovec som bol raz natom tak ze som zjedol pizzu a o necelu hodinu som bol hladny , hocico som zjedol rychlo som to stravil a potom som hladny cakal do dalsieho jedla . Ale aj v tej dobe sa mi robili vyrazky .. preto ma zaujma ci je to to iste . alebo ked mam rychli metabolizmus aj tak mozem mat malo kyselin enzymov atd .

2. co hovoris na tento test s betainom hcl nalacno ? http://www.zdravie.sk/clanok/38789/zalu … vysetrenie

Naposledy upravil: ZlatyStaf. (2015-06-09 14:44:45)



239

Re: doplnky

Ano.
1.metabolizmus je spalovanie, nie travenie ani absorbcia.
Ked sa ti jedlo dostane zo zaludka do criev rychlo, neznamena, ze sa ti dobre stravilo ani absorbovalo.
Pocit hladu je ina zalezitost, na to su mozgove signaly nasytenia
2.  S tym testom na zaludocne kyseliny nesuhlasim. Palenie nie je zo zaludka, ale z pazeraku. A uzaver medzi zaludkom a pazerakom sa zaviera na signal dostatku kyselin v zaludku.
Samotny zaludok, pokial je zdravy je dobre chraneny proti kyselinam zaludocnym mazom.



240

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Ano.
1.metabolizmus je spalovanie, nie travenie ani absorbcia.
Ked sa ti jedlo dostane zo zaludka do criev rychlo, neznamena, ze sa ti dobre stravilo ani absorbovalo.
Pocit hladu je ina zalezitost, na to su mozgove signaly nasytenia
2.  S tym testom na zaludocne kyseliny nesuhlasim. Palenie nie je zo zaludka, ale z pazeraku. A uzaver medzi zaludkom a pazerakom sa zaviera na signal dostatku kyselin v zaludku.
Samotny zaludok, pokial je zdravy je dobre chraneny proti kyselinam zaludocnym mazom.

aha dobre dakujem , tak vyskusam ten test s kilanidom ci ako sa to pise smile kolko g si ho treba dat a kolko vody zapit a kolko po tom mozem jest ?



241

Re: doplnky

Kalinat alebo aj  soda bikarbona , pol lyzicky vo vode  je dobra neutralizacia, ale na neutralny zaludok nesmies jest, inac sa ti tam jedlo bude rozkladat a hnit. Takze alebo pockas 2-3 hodiny, kym, sa ti vytvori dostatok kyselin, a ked nie tak si  zoberies doplnok kyselin s jedlom.

Naposledy upravil: RNG (2015-06-09 15:40:42)



242

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Kalinat alebo aj  soda bikarbona , pol lyzicky vo vode  je dobra neutralizacia, ale na neutralny zaludok nesmies jest, inac sa ti tam jedlo bude rozkladat a hnit. Takze alebo pockas 2-3 hodiny, kym, sa ti vytvori dostatok kyselin, a ked nie tak si  zoberies doplnok kyselin s jedlom.

A tak sa neda ze si po hodine zoberem betain hcl napr 2tbl a potom si dam jedlo ? ci musim cakat aj tak 2-3 hodiny ?



243

Re: doplnky

Na zdravy zaludok cakas 2 hodiny, na zaludok , co nevyraba dost kyselin si musis kyseliny aj tak doplnit, tj povedzme po hodine mozes jest, ked si das doplnok kyselin.
Inac hovorime tu len po jednorazovom teste na kyseliny



244

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Na zdravy zaludok cakas 2 hodiny, na zaludok , co nevyraba dost kyselin si musis kyseliny aj tak doplnit, tj povedzme po hodine mozes jest, ked si das doplnok kyselin.
Inac hovorime tu len po jednorazovom teste na kyseliny

A ked mam zdravy zaludok ( zacne sa mi grgat ) mozem si aj tak dat kyseliny ked nechcem cakat 2 hodiny a ked ho mam zdravy mozem aj tak brat betain hcl ked mam mierne zvysene bielkoviny ? aby mi ich lepsie stiepilo a nehnilo mi to v zaludku



245

Re: doplnky

Samozrejme si mozes doplnit kyseliny, ked si si ich neutralizoval bikarbonatom. tak isto mozes brat aj doplnok enzymov.



246

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Samozrejme si mozes doplnit kyseliny, ked si si ich neutralizoval bikarbonatom. tak isto mozes brat aj doplnok enzymov.

Dobre a da sa nejako precistit ked mam doplnky
Pancreatin rozpustny v crevach
Pancreatin rozpustny v zaludku
Betain HCL
Chcem si nejako precistit creva a zaludok , takze ci sa da betain brat aj ked nemam jedlo len aby mi dotravilo to co mi tam hnije alebo tak nejak .



247

Re: doplnky

Zaludok sa precisti s kazdym dalsim jedlom, ale creva mozu byt plne nanosov prilepenych na stenach, co vycistia mikrovlakniny a enzymy
Na dotravenie zvyskov v zaludku mozes zobrat extra kyselinu a enzymy rozpustne uz v zaludku.



248

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Zaludok sa precisti s kazdym dalsim jedlom, ale creva mozu byt plne nanosov prilepenych na stenach, co vycistia mikrovlakniny a enzymy
Na dotravenie zvyskov v zaludku mozes zobrat extra kyselinu a enzymy rozpustne uz v zaludku.

aha takze v zaludku potrava nehnije tam sa to cisti hnije to vsetko az v crevach ?
takze ten pancreatin precisti creva , ako ho mam brat ak chcem aby sa dostal do criev ? rano nalacno ako dlho pred jedlom ? hodinku ? a mam istotu ze sa tam dostane ze sa nerozpusti v zaludku ?



249

Re: doplnky

Entericky pokryty pancreatin sa rozpusti az v crevach, tj za predpokladu, ze mas aspon trochu kysly zaludok, pancreatin, co zacne pracvat uz v zaludku a rozkladat s pomocou kyselin a pepsinu bielkoviny uz v zaludku treba brat entericky nepokryty, ako napr tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=3
Ked sa v zaludku cely nespotrebuje, tak prejde do criev a aj tam cisti, pripadne sa absorbuje aj dokrvi a tak precistuje cele telo.



250

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Entericky pokryty pancreatin sa rozpusti az v crevach, tj za predpokladu, ze mas aspon trochu kysly zaludok, pancreatin, co zacne pracvat uz v zaludku a rozkladat s pomocou kyselin a pepsinu bielkoviny uz v zaludku treba brat entericky nepokryty, ako napr tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=3
Ked sa v zaludku cely nespotrebuje, tak prejde do criev a aj tam cisti, pripadne sa absorbuje aj dokrvi a tak precistuje cele telo.

Takze etericky pokrity je lepsie brat rano nalacno spolu s betainom hcl ? to mam istotu ze tam tu kyselinu mam takze prenikne az do criev ?