101

Re: doplnky

Velka vdaka a dakujem aj za ten vyborny clanok smile Vyhladal som si oficialnu stranku NPA : http://www.npainfo.org/ su tam aj nejake podklady na nastudovanie konkretnych veci, napr. je tam nieco o GMP atd. Su tam spolahlive informacie?



102

Re: doplnky

Samorejme su tam spolahlive informacie, to nie je politika, kde sa cigani az sa prasi.



103

Re: doplnky

Vdaka smile Inak ako to je vlastne s vyzivovymi doplnkami, co vyraba farmaceuticky priemysel? Oni tiez musia striktne dodrziavat pravidla NPA?



104

Re: doplnky

Tam je ten koren urazu, ze ak to vyrabaju farmaceuti, nemusia byt natolko opatrni, lebo ich FDA nebude prenasledovst. Samozrejme nemozu predavat skodlive doplnky, ale mozu v nich at napr e-cka, co uz doplnkari nepouzvaju, lebo su otazne pripadne nepotrebne.
Niektore lieky, schvalene su vlastne len farmaceuticka odroda doplnkov a tam moze byt cokolvek chemicke, lebo ako liek to uz moze mat aj skodlive postranne ucinky.



105

Re: doplnky

Aha, jasne, chapem. A este ma tak napadlo, kedze farmacia zamerne ociernuje doplnky a kedze aj farmaceuticky priemysel vyraba svoje doplnky, nejdu tak trochu aj sami proti sebe?



106

Re: doplnky

Nuz farmacia chce zarobit casto aj na trende doplnkov, ale postara sa o to, aby neboli prilis ucinne. A mozno aj prwe to do nich dava rozne e-cka, co dnes doplnkari nedavaju, leno ich podozrievaju zo zamorenia alebo moznych alergii. Naviac daju na doplnky poriadne mastne ceny a tvrdia, ze ich vyrobky su "osvecene roznymi lekarmi znamych mien"



107

Re: doplnky

Ale vlastne uz zacinam chapat preco vyberas doplnky nie podla znacky, ale obsahu, pretoze ten obsah vyrobcovia musia viac-menej striktne dodrzat, takze tam je zaruka ucinnosti. Ale mi nedavalo zmysel, ze vlastne, aka bude ta kvalita doplnku, vies sice na obsah bude kvalitny, ale co sa tyka celkovej kvality (vyroba, kvalita surovin...), co ked bude nejaky vyrobok na obsah rovnaky, ale kvalitnejsi. A uz vlastne chapem, jednoducho vsetky doplnkove firmy su clenmi NPA a od roku 2007-2008 musia povinne mat GMP a zaroven striktne dodrziavat pravidla, poziadavky, normy a vysoke naroky NPA, cize musia prisne dodrziavat kvalitu vyroby resp. vyrobny proces , kvalitu surovin, cistotu, skladovanie a distribuciu. A kto to porusi bude kruto potrestany FDA. A v podstate treba vyberat doplnky americkych vyrobcov z doplnkoveho priemyslu (nesmu obsahovat ziadne skodlive latky a nesmu mat ziadne skodlive ucinnky), pretoze doplnky v USA su na vysokej urovni a vyrobky su prisne kontrolovane, takze tam je zaruka bezpecnosti a kvality. Myslis, ze som to aspon trochu pochopil?

Naposledy upravil: Pietro (2014-06-27 21:29:16)



108

Re: doplnky

Spravne si pochopil. Ale doplnky sa aj tak vyrabaju na 80% v Cine, lenze dovoz  do USA je velmi prisne laboratorne kontrolovany priamo vyrobcami alebo nezavislymi laboratoriami co patria do "vyzbroje " NPA. Casto to vyrobca necha skontrolovat aj dvom trom nezavislym a tak sa zaroven potvrdzuje spolahlivost laboratorii, keby boli vysledky rozdielne.
Takze mame aj tak zrejme Cinske vyrobky v doplnkoch, ale v USA kontrolovane, precistovane alebo upravovane.
Ja osobne ale mam najradsej vyrobky, co nemaju ziadne cinske materialy v sebe, za prve treba podporit vnutornu vyrobu a za druhe tu su aj samotne vyrobne kriteria surovin ovela prisnejsie.
Preto napr nechcem cinsku chlorellu ale Hawaisku spiruilinu, aj keby bola drahsia.
Ale su tam aj ine hladiska casto.
Z rovnakych dovodov nekupujem vela dovozovych doplnkov, co maju rozni distributori z krajin, kde vyrobcovia nie su clenmi NPA a pre to na nich neplati GNP kvalita.

Naposledy upravil: RNG (2014-06-27 22:00:07)



109

Re: doplnky

Dobry den,RNG.Chcem sa opytat,ake davkovanie by ste odporucali pre 24 kg dieta a potom 95 kiloveho muza,co sa tyka dolpnkov huperzine a vinpocetine a ako ich brat-nalacno alebo s jedlom,spolu alebo zvlast,radsej rozdelit do viacerych davok alebo mozu byt aj naraz..
Pokukujem po tychto konkretnych produktoch z iherbu:
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Vi … l&ic=1
m/Source-Naturals-Huperzine-A-100-mcg-120-Tablets/53116#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=huperzine&rc=56&sr=null&ic=2
Vdaka za radu



110

Re: doplnky

Davky na dospeleho, tj 70 kg  su 30 mg vinpocetinu a 200 mikrogramov huperzinu A.

Samorejme je to priblizne plus minus 50% nehra velku rolu. Na ine vahy to prepocitas v pomere vah, ako som povedal, priblizne.
Odporucam brat aj ALA, univerzalny antioxidant a regenerator antioxidantov a ten je dobre brat v mensich davkach viackrat za den, podobne ako napr vitamin C, lebo maju zivotnost v obehu len kratku, polcas maju 1/2 az 1 hodina.



111

Re: doplnky

Dobry den,
beriem rozne vitaminy a mineraly (B,C, D, E, K, zinok, selen ...) + enzymy, spirulinu, kurkumin, psylium a wild yam.
Neviem v akom poradi to mam vsetko brat.
Teraz zacinam rano 2 enzymami, potom psylium s vodou a tie vsetky vitaminy. Az potom si davam jedlo. Je to spravne alebo je potrebny iny postup?
Dakujem



112

Re: doplnky

Na menovane nepotrebujes ziadny zvlastny postup, vsetky sa vzajomne daju kombinovat a brat kedykolvek.



113

Re: doplnky

ok. dik.
ide mi hlavne o tu vlakninu, ci je mozne brat spolu s ostatnym?



114

Re: doplnky

RNG, pocul si o caji horka tekvicka?
Ak ano, kde sa da zohnat? A co si o nom myslis?



115

Re: doplnky

Bitter melon/momordica charantia obsahuje latky , ktore znizuju hladinu cukru v krvi, je to uzitocne nejma mpre cukrovkarov, Jeden cas som pouzival vytazky z nej, dnes som to nahradil inymi, pozri napr na
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Bi … l&ic=2
Inac skusil som to jest aj v salate, ale je to dost neprijemne horke, este horsie ako radicio alebo endive.
https://www.google.com/search?q=bitter+ … mp;bih=585
Mozes ho pestovat aj na Slovensku, podobne ako uhorky
http://bonnieplants.com/growing/growing-bitter-melon/



116

Re: doplnky

Dobry den,RNG.Dakujem Vam za odpoved a rada by som sa este opytala zopar veci,ktore mi priebezne napadli:1. Vinpocetin a Huperzin je vzhladom na ucinnost dobre brat pred jedlom alebo s jedlom alebo je to jedno? 2.Davam synovi tri slnec.lecitiny od Now denne,kvoli mozgovej cinnosti-mozem k tomu pridat Inositol alebo radsej davat len jedno z toho-su to podobne veci,co sa tyka ucinku?3.Moze kojaca matka brat HTP a (alebo) inositol? Ak ano,tak ake davky,najma Inositolu odporucate? 4.Mam doma praskovy acetyl L-carnitine.Mozem manzelovi davat na spalovanie tuku?;)Ked ano,ake davky pre 95 kg vahy odporucate? Je toho via,budem vdacna,ked mi poradite...



117

Re: doplnky

1. je to jedno.
2 inositol je uplne ina latka, ako lecitin. Inositol samotny som tu este neodporucal, ale inositol hexaniacinate/hexanicotinate, tj  dobru formu vitaminu B-3 tu odporucam casto.
3 niet ziadny dovod, aby kojaca matka nebrala doplnky vseobecne, V tehotenstve je zopar vynimiek, co prekrvuju maternicu a mozu udajne  zvysit riziko spontalneho potratu,
Aj to je len udajne, lebo nijaky vyskum na potvrdenie toho som este nenasiel.
Mas ho dost v zmesi stres B, ale da sa brat aj v masivnejsich davkach az do 1000 mg denne. Pomaha to na poskodene nervy v kombinacii s benfothiaminom, tj formou vitaminu B-1.
4. acetyl L carnitine  sa pouziva v davkach okolo 1000 mg, ja ho pouzivam ako antioxidant a na zabranenie skodlivej  glykacie(mam cukrovku DM2), tiez ako potravu pre mozog.  Je pravda, ze podporuje mitochondrie, tj ustrojceky v bunkach co produkuju energie a tak prispieva mozno ku chudnutiu, ale to je len okrajova funkcia tohoto doplnku.
Na chudnutie treba najma podporit cinnost stitnej zlazy a na to treba jod a selen. Vyse 40% muzov a az 60% zien v USA na znizenu cinnost stitnej zlazy a tym spomaleny metabolizmus/spalovanie/vyrobu energie.
http://health.howstuffworks.com/wellnes … nitine.htm
Inac muzi aj zeny naberaju casto tuk na brucho a stehna ako dosledok stresu, tj prilisne vylucovanie stresoveho hormonu kortizolu. Tj destresovanie aj tu pomaha. Stress je zabijak a postupne vedie k stovkam roznych zdravotnych problemov. Ako na to pozrui cez  www.rng nazory.eu
pod temami stres a spanok.

Naposledy upravil: RNG (2014-07-28 19:48:54)



118

Re: doplnky

Dakujem Vam.Ja som si vyhliadla tento inositol-na spanok,uzkost
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-In … l&ic=3
Co sa tyka kojenia,neodporuca sa napr.aloe vera,kvoli detoxikacnym ucinkom,aby to neslo do mlieka,tiez acai a noni-superfoods,ktore startuju cistenie organizmu-co si o tom myslite?Takze mohla by som 5 htp a (alebo) inositol-asi len jedno z toho? Mam roky zly spanok-neviem spat viac ako 5 hodin vkuse-aj to je velky uspech..



119

Re: doplnky

Inositol je skor na cistenie pecene a bunkovu regeneraciu. Na mozgove procesy pozeraj na inositol hexaniacinate, tj formu vitaminu B-3
Na ukludnenie pozeraj na vytazok zo zeleneho caju, L-theanine.
5-HTP je polotovar na serotonin, tj ked mas z roznycy dovodov nizku hladinu serotoninu, tak to ti moze pomoct. Zo serotoninu telo na silnom svetle vyraba melatonin, spankovy hormon, ktory sa ti vylucuje v tme, podotylam najlepsie v uplnej tme, tj ziadne svetlo, televizia a podobne.
Precitaj si pozorne temy stres a spanok, lebo tieto dva so sebou uzko suvisia.
http://rng.nazory.eu/rubriky/s/stres
http://rng.nazory.eu/rubriky/s/spanok
Cistenie tela/detoxifikacia  napr mikrovlakninami nijak nezamori mlieko.To vsetko sa deje v crevach, s vinimkou modified citrus pectines, ktore prenikaju aj do krvi..
Pochybujem ze aloe acai, noni spritulina a podobne, co odmoruju telo mozu zamorit mlieko. To si asi niekto vycical z prsta.Lebo ich odmorovanie je hlavne absorbcne.

Odmorovanie pecene protokolom dr Berksona, chelacia a enzymaticke cistenie prenika aj do krvi tj moze, podotylkam len moze priniest zamorenie aj do mlieka.

Je aj jedna velmi zaujimava odmorovacia technika, takzvane olejove vytahovanie/oil pulling. Spociva v lyzice/dvoch oleja, najma nenasytenych, tj reaktivnych, drzat a omielat v ustach aspon 10 minut a potom vyplut. NEPREHLTNUT!.Tak sa cez sliznice reverzne dostavaju do toho oleja rozne olejorozpustne zamorenia z tela. Naviac to znacne potlaci mikrobialnu cinnost v ustach, hlavne na krckoch zubov.

Naposledy upravil: RNG (2014-07-29 19:15:08)



120

Re: doplnky

Ahoj, RNG. Mam taku otazku. Vseobecne plati, ze doplnky na prazdny zaludok sa lepsie absorbuju. Mam tento doplnok: http://www.iherb.com/Now-Foods-Boswelli … l&ic=4
Pridavkovani je napisane: "... preferably with a fat-containing meal" , cize je tento doplnok lepsie uzivat s jedlom? To sa  ako lepsie s tym jedlom absorbuje?

Naposledy upravil: Pietro (2014-08-19 22:08:19)



121

Re: doplnky

Nuz niektore doplnky maju tukorozpustne ucinne latky, takze sa doporucuju brat s mastnymi jedlami. Niekedy to spravia tak, ze ich daju do zelatinovych kapsul spolu s olejami, tj uz ti ich daju rozpustene v olejoch. A
lebo dokonca ich pokryju tukovobielkovinnymi latkami, tzv Liposomami na podstatne zlepsenie absorbcie.



122

Re: doplnky

Ahoj všetci. Ponúkam na predaj výživové doplnky z i-herbu, ktoré nám ostali po podpornej terapii rakoviny. Predávam ich za cenu akú sme ich kúpili v i-herbe. V ponuke sú celé balenia aj načaté balenia, možno aj to niekomu pomôže. Tu je zoznam: http://iherb1.tumblr.com/



123

Re: doplnky

RNG napísal(a):

Nuz niektore doplnky maju tukorozpustne ucinne latky, takze sa doporucuju brat s mastnymi jedlami. Niekedy to spravia tak, ze ich daju do zelatinovych kapsul spolu s olejami, tj uz ti ich daju rozpustene v olejoch. A
lebo dokonca ich pokryju tukovobielkovinnymi latkami, tzv Liposomami na podstatne zlepsenie absorbcie.

OK, rozumiem. A ak sa nemylim tak aj vitamin D3 je tukorozpustny a napriklad tento vitamin D3: https://www.swansonvitamins.com/swanson … -250-sgels mam v kaspule aj pridany nejaky olej: "Safflower oil" , tym padom sa zvysit jeho absorbcia a moze sa uzit aj na prazdny zaludok?



124

Re: doplnky

Chcel by som Ta poprosit o odpoved na prispevok c. 123. Vdaka.



125

Re: doplnky

D-3 vzdy prichadza rozpusteny v olejoch.  A moze sa samozrejme brat aj na prazdny zaludok.



126

Re: doplnky

Dakujem. Este sa chcem opytat k tomu vitaminu D3, ten co som uviedol: https://www.swansonvitamins.com/swanson … -250-sgels

Je tam napisane upozornenie:
Do not take this product if you are pregnant or nursing. Consult your healthcare provider before use if you are taking any prescription medications or if you have a medical condition, especially hypercalcemia or kidney disorders. This product should be used under the supervision of a healthcare professional to monitor vitamin D blood levels. Do not exceed recommended dose. Not intended for use by children.

Preco tam je vlastne to upozornenie? Naprikad sa tam pise ze to nemozu ludia s hypercalcemiou alebo ludia s oblickovymi ochoreniami. Timto ludom by to mohlo uskodit? Ale ved doplnky nemozu mat ziadne skodlive ucinky.



127

Re: doplnky

Nuz doplnkari sa musia stale branit proti utokom Farnacie a FDA, takze su casto nuteni pisat rozne upozornenia, co im FDA natlaci. A fakt, ze doplnky nesmia byt skodlive, neznamena, ze niekto na to nemoze mat reakciu
Niety tqkej latky, ci uz jedla alebo doplnku, na co by sa nenasiel niekto na svete alergicky alebo citlivy. Takze pri hypercalcemii, tj prebytku kalcia v krvi, sa doplnkami ako D-3 a K-2 moze absorbovat z jedla este viac vapnika, teoreticky.
Prakticky prave D-3 a K-2 sa podialaju na ukladani vapnika do kosti, tj znizuju jeho hladinu v krvi.
Ale FDA v snahe nejak sluzit farmacii, toto upozornenie na doplnku D-3 jednoducho aj bez akychkolvek dokazov vyzaduje.

Inac hypercalcenia je najma dosledok prekysleneho tela alebo zle fungujucich obliciek.
Oblicky sui poskodzovane najma infekciami a roznymi chemickymi liekmi.



128

Re: doplnky

Cize tie upozornenia co pisu doplnkari su tam preto napisane, pretoze to je hlavne nariadenie FDA. A vacsina tych upozorneni su nezmyselne bez ziadnych vyskumov a dokazov, ktore by tie upozornenia potvrdili?



129

Re: doplnky

Presne tak, zialbohu.



130

Re: doplnky

Dakujem za vysvetlenie smile



131

Re: doplnky

OK



132

Re: doplnky

Dobry den,
len pre istotu sa pytam , može sa naraz pit aj viac ayurvedskych čajov?Dakujem.



133

Re: doplnky

Nevidim ziadny dovod, pre co nie. Nakoniec cast tych cajov je mnohozlozkova, tj obsahuju zmes roznych bylin, nie len jednu.
Ale co sa tyka lekarov, ktorych rad sa drzim, ti zriedkavo pouzivaju klasicku ayurvedu, tj tradicne lekarstvo, hoci mnozstvo prostriedkov, co pouzivaju maju zaklad vo vytazkoch aj z ayurvednych bylin. len obvykle tie vytazky maju oresne specifikovane a davkovane ucinne latky, tj nie len nahodny a casto nizky obsah z cajov.



134

Re: doplnky

RNG,

chcem sa opýtať na Váš názor či je dobrý na žily  a hemoroidy tento prípravok a jeho obsah:

http://www.iherb.com/Life-Time-Diosmin- … l&ic=1

Bral som detralex, Mobovenal, no toto sa zdá lepšie  - čo si o tom myslíte?

Ďakujem

Naposledy upravil: Mik (2014-09-11 15:42:08)



135

Re: doplnky

Nuz definitivne to ma lepsi obsah.



136

Re: doplnky

RNG,

dá sa brať candex a serapeptaza ráno na lačno s pohárom kalinátu. Nevadí to nemá to hlavne na candex vplyv - neznehodnotí sa?

Ď

Naposledy upravil: Mik (2014-09-12 22:55:03)



137

Re: doplnky

Neodporucujem. Serrapeptaza sa ma brat na kysly zaludok, lebo je entericky pokryta a neches, aby sa rozpustila uz v zaludku, ale az v crevach. Candex enzymy pracuju tiez lepsie v kyslom alebo aspon v neutralnom  prostredi



138

Re: doplnky

RNG,
dakujem za odpoveď, ale keď má niekto totálny nedostatok kyselín, ako to teda brať hlavne candex, aby to neboli vyhodené peniaze?
Ď



139

Re: doplnky

Nuz zoberies aspon jednu kyselinu s mesnsim jedlom . ktore neobsahuje vlakniny, ako napr slepaciu polievku, kusom masa alebo ryby, mliecne vyrobky a podobne. A vtedy mozes zobrat candex a nevycerpa sa na jedlo ani neznici kyselinami, lebo v kyslom zaludku sa entericke kapsule nerozpustia,  ale az v crevach.



140

Re: doplnky

Dobry den, RNG. Chcem sa opytat, ci su dopnky, ktore beriem OK, alebo by ste doporucili este nieco, pripadne nieco ine, pripadne ake davkovanie
mineraly , http://www.iherb.com/Now-Foods-Full-Spe … l&ic=6
rybacie oleje, http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ar … l&ic=3
b komplex,http://www.iherb.com/Thompson-B-Complex-Plus-Rice-Bran-60-Tablets/12621#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=b%20complex&rc=928&sr=null&ic=23
d3 k2 http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin- … &ic=53
, lecithin slnecnicovy od NOW. Som v 6.tyzdni tehotenstva, tak by som chcela doplnit mineraly a ine potrebne veci. Velka vdaka.



141

Re: doplnky

Dobry den, RNG. Chcem sa opytat, ci su dopnky, ktore beriem OK, alebo by ste doporucili este nieco, pripadne nieco ine, pripadne ake davkovanie
mineraly , http://www.iherb.com/Now-Foods-Full-Spe … l&ic=6
rybacie oleje, http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ar … l&ic=3
b komplex,http://www.iherb.com/Thompson-B-Complex-Plus-Rice-Bran-60-Tablets/12621#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=b%20complex&rc=928&sr=null&ic=23
d3 k2 http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin- … &ic=53
, lecithin slnecnicovy od NOW. Som v 6.tyzdni tehotenstva, tak by som chcela doplnit mineraly a ine potrebne veci. Velka vdaka.



142

Re: doplnky

Prosim, RNG, nasli by ste si cas odpovedat na prispevok 140, v sekcii Otazky na konkretne doplnky? Chodia mi na mail odpovede, urcene pre niekoho ineho..:) Velka vdaka.



143

Re: doplnky

Paury beries dobre, to odporucam kazdej tehotnej, ked nechce prist o svoje vlastne kosti a zuby, lebo dieta potrebuje svoje a nemilosrdne to rabuje z matky. Preto doplnok je tu na mieste. Zaroven to znizuje moznost postpartem depresii, co su dost caste po porodne komplikacie. A zlepsuje vyvoj aj nervovej sustavy plodu.
Dane doplnky odporucam brat aj pri kojeni nadalej.

Naposledy upravil: RNG (2014-12-16 08:12:50)



144

Re: doplnky

Dakujem Vam velmi pekne za ochotu.



145

Re: doplnky

OK



146

Re: doplnky

Ahoj RNG,

mam na teba prosbu. Uzival som tento vitamin E od Swansonu: http://www.swansonvitamins.com/swanson- … Size=SW140 kde som ho douzival tak som si kupil tento z iherbu: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-E- … l&ic=2

Ked mi prisiel ten z iherbu, tak som si vsimol, ze ten od Swansonu obsahuje v tobolke aj sojovy olej, ale ten z iherbu neobsahuje vobec ziadny olej.

Preto sa chcem opytat, ci je tam nejaky rozdiel medzi nimi, napriklad v vstrebatelnosti, resp. ucinnosti?



147

Re: doplnky

Nuz velky rozdiel tam nie je, akurat ze v jednom je sojovy olej a v druhom glycerin a voda.. Ten zo sojovym olejom nie je vhodny pre ludi, co maju na soju alergie. Pre inych je to viacmenej jedno.



148

Re: doplnky

Takze, ked vitamin E v tobolke ma alebo nema nejaky olej, tak to nie je podstatne z hladiska lepsej vstrebatelnosti resp. ucinnosti?



149

Re: doplnky

Presne tak. Vitamin E v ucinnych davkach je prikoncentrovany a tak male kapsule neexistuju, preto ho z technologickych dovodov riedia tak aby vyplnil bezne kapsule.



150

Re: doplnky

Rng prosim ta je Mucoviral http://www.zdravie.sk/clanok/51540/muco … chladnutiu tak ucinny ako to prezentuju,moze skutocne pozabijat virusy a bakterie v nose a predist chorobe? Ci sa to opati striekat do nosa,kedze moj syn nosi zo skolky same choroby.
A ci si mam pri vybere KELPU davat na nieco pozor,ako ze kde je vytazeny aby nebol zamoreny, alebo ine veci, alebo je jedno ktory vyberiem.
A ci nepoznas na nasom SK trhu Probiotika,ktore by si odporucil,teda ze su aj kyselinouodolne co sa na nasich probio nepise. Biopron 9 probiotika vyzeraju fajn http://www.valosun.com/sk/produkty/biop … 0-tob.html a treba aby boli odolne voci kyselinam?