51

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

ale ja nemám ani stres ani nervozitu som úplne v pohode len niekedy pociťujem strach z ničoho
neviem to definovať



52

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

je to psychické



53

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

prečítala som si ako sa to prejavuje v minulosti som to mala určite prežila som veľmi ťažké obdobie
a príznaky sú presné už  7 rokov som veľmi šťastná a všetky príznaky mi zmizli ale ešte sa občas zobudím
že sa mi zle dýcha ale aj to som sa naučila kontrovať dýchaním asi to budem mať v sebe celý život
U mňa sa to najviac prejavuje tlkotom srdca ale keď vypijem 1l vody prejde mi to
Myslím že som to docela dobre zvládla si dobrý môžeš mi na to niečo poradiť ?



54

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Trpnutie nie je psychicke, je to nasledok zleho prenosu elektrickych signalov v nervoch.

Strach je obvykle psychicky, ale moze vyvolat zvysenu spotrebu neurotransmiterov(=depresia) alebo prudke dychanie(hyperventilacna tetania/trpnutie). Niekedy pomozu doplnky, ako L-theanine, SAM-e, pripadne aj hypericin+hyperforin z lubovnika/St John's Wort

Naposledy upravil: RNG (2012-10-31 22:51:52)



55

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

ohlásim sa počas liečenia môjho trávenia zatiaľ ti ďakujem za dobré rady



56

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

OK



57

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

chcela by som sa spytat ci by ste mi vedeli poradit s tymto: ked som doma sa mi vacsinou podari ist na velku potrebu, ale ked viem ze mam ist niekam (nejake dolezite stretnutie a podobne) tak sa velka potreba proste nedostavi, alebo ked mam ist napriklad na dovolenku s priatelmi a podobne tak pocas tej dovolenky mam nutkanie na velku potrebu ale proste to nejde......vedeli by ste mi poradit co s takymto problemom, uz ma nebavi stale premyslat len nad tym ci a ako sa vyprazdnim



58

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

chcem sa opytat ak beriem doplnky psyllium, enzymy a probiotika uz dlhsiu doba musim alebo mala by som si spravit aj prestavku dast si nejaku pauzu a nebrat ich?



59

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

S psyliom treba pit extra vodu, aspon 50 nasobok vahy, lebo inac ta zapecie.
Pri cestovani cloveka casto zapecie, lebo mnohokrat na peristaltiku/motilitu treba pohyb alebo aspon cvicenie. Ja to riesim zjedenim 2 jogurtov na druh den po dlhom sedeni v aute/lietadle, inac mam niekolko dni problemy. Samozrejme kazdemu pracuje nieco ine, niekomu staci lyzica olivoveho oleja, mne zialbohu nezabera, hoci moja stara mama hovorila vzdy, ze si "creva treba vymastit" na poriadny posuv.

Nevidim ziadny dovod na prestavky v doplnkoch, ved co telo potrebuje, to potrebuje stale. A rozne mikrovlakniny(tj nie len [psylium, aj probiotika potrebuju pestru stravu) potrebujeme cely cas na absorbciu a podporu spravnej crevnej flory, inac sa moze velmi rychlo znicit.
Probiotika staci nasadit v dostatocnom mnozstve, a potom ich len rozmnozovat mikrovlakninami
Ja to robim po hnacke vzdy, ale inac casto nezoberiem probioticku kapsulu ani raz za mesiac, ved pokilal ma clovek dostatok mikrovlaknin, oni sa sami rozmnozuju v crevach dostatocne.



60

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

chcela by som sa iba opýtať ako mám brať tie kyseliny Betaine HCI či len ráno alebo pred každým jedlom



61

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

a na lačno alebo s jedlom?



62

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Kyseliny sa beru VZDY len s jedlom, tak ich vylucuje aj zdravy zaludok.



63

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

a koľko krát denne len ráno alebo pri každom jedle?



64

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

ja to beriem asi takto .Ráno si dám 2 lyžičky psyllia do vody vypijem + asi k tomu 1/2 l vody a probiotiká. Potom si dám Betaine HCI s pepsínom a za pol hodku sa najem spolu s enzýmami . Prišiel mi návod ako mám brať kyseliny aby som vedela si nadstaviť dávku .Prvé ráno pol hodinu pred jedlom Betain s pepsínom keď nedostanem do pol hodiny záhu tak pokračovať v pridávaní tabletiek každý deň aby som sa nadstavila na počet tabliet kyselín dúfam že je to správne lebo aj na obale je písané nepoužívať na prázdny žalúdok tak neviem som z toho blbá: Ale asi tam pôjde iba o nastavenie tabliet včera som ráno užila 2 tabletky a večer som mala záhu že do rána som nemohla spať.



65

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Zaludok zacne vylucovat kyseliny na signal jedla. Takze ked to chce clovek nejak doplnit pre nedostatocne vylucovanie, musi ten proces napodobnit, tj brat kyseliny s jedlom, nie na prazdny zaludok.
Navody vyrobcov nie su smerodajne, zialbohu. A nepomoze ti nic ine, nez to vyskusat.
Zaha z nedosdtatku kyselin prichadzxa tak hodinu /dve po jedeni, ked sa tie mikroby, co neboli kyselinami znicene rozmnozia.
Pocit podobny zahe je ale aj z histaminovej intolerancie, ja napr citim za par minut po vypiti sampanskeho pocit velmio podobny zahe, ale to nie je zaha, ale histaminova intolerancia.
Branie kyselin RANO nema na kyselinovy obsah zaludka VECER ziadny vplyv. zaludok sa za par hodin vyprazdni a s nim odidu aj kyseliny .



66

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

tak na obed s jedlom ďakujem
A objednala som si koloidné striebro z Lučenca veľmi milá a ochotná pani bolieva ma žalúdok



67

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Koloidne striebro vie znicit nakazy v zaludku, ale nenahradi nedostatok kyselin na travenie. Ja ho pouzivam obcas, ked zjem a vypijem viac, nez mi kyseliny a doplnok  z nich stacia stravit jedlo v zaludku a to sa zacne kazit, vytvarat toxiny, plyny a z toxinov samozrejme bolest zaludka. Vtedy mi pomoze hlt koloidnej striebornej vody, bolest prejde za par minut a obvykle je problem zazehnany, leda ze by sa do 2 hodin jedlo nedostalo do criev, bolest sa vratila, , vtedy potrebujes druhy hlt striebornej vody. Ale na taku situaciu sa musis poriadne doslova obzrat.



68

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

snažím sa neobžierať ale zistila som že tú kyselinu mám z Betainu lebo pred tým som ju nemala len mi netrávilo ale už je to ok
takže kyselín mám dosť len mi chýbajú enzýmy a tie mi zaberajú super . Minulý týždeň sme zabíjali a dala som si takú super lobásu samozrejme domácu ani neviem že som ju zjedla tak mi dobre trávilo žiadne konzervanty zjedla som ju z chuti ale dala som si pred tým asi hodinu enzýmy  a pri jedle tiež dobre mi to zaberá.Ja bravčové vôbec nejem ale dobrá klobása pikantná bože idem sa zabiť   za ňou. Samozrejme každé ráno psylium probiotiká a stolicu mám pravidelnú len občas mám ešte plynatosť ale aj tá sa mi zlepšila.Ďakujem ti za rady už sa len zdravo stravovať a sám dobre vieš  aké je to ťažké v tejto dobe všade sú konzervanty antibiotiká a BIO potraviny tiež nie sú košér. Ešte som sa ťa chcela opýtať na minerály pomôže mi zelený jačmeň alebo je slabý.Keď som ho brala mala som pekné nechty teraz sa mi lámu a štiepia



69

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Boze, je to velmi tazko sa premoct a vybrat si len spravnu stravu, hlavne ked je clovek cely zivot zvyknuty na rozne veci, ako chutne ale nezdrave udeniny.
Inac koreniny su povacsine velmi zdrave, lebo su ciastocne antimikrobialne, podporuju cirkulaciu a mnohe obsahuju velke mnozstva antioxidantov.
Mnohe zelene patria medzi superpotravinym, tj maju mimoriadne vysoke obsahy zivin. Ja osobne davam prednost spiruline, lebo tam je kahko stravitelna na rozdiel od chlorelly, ktora musi byt na stravitelnost spracovana, naviac spirulinu pestuju aj v supercistej hlbokomorskej morskej vode, na rozdiel od chlorelly, ktora sa pestuje v plytkych sladkovodnych bazenoch z beznej spodnej studnicnej vody, ktora je casto prilis zamorena. Sladka voda aj neobsahuje to mnozstvo mineralov, najma stopovych, ako morska.
Ale ani zelene nie su zazraky, a na ich ucinnost ich treba zjest dost, ja si davam 2 kavove lyzicky kopcom  spiruliny do jogurtu, co je okolo 10 gramov.
Pozri na
http://www.iherb.com/Now-Foods-Spirulin … -454-g/784
alebo zarucene pestovanu v najcistejsej  morskej vode
https://www.swansonvitamins.com/nutrex- … 16-oz-pwdr



70

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

skúsim tú druhú od Swansona ten zelený jačmeň u nás stojí okolo 50 euro nechápem tieto ceny



71

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Europa je cela predrazena, lebo je tam privela socialnych principov, co zdrazuju vyrobu, znemoznuju konkurenciu a podobne. Zialbohu to smeruje aj sem , do USA a ak to nezastavime, buje koniec US silnej ekonomie a poslednej supervelmoci. Budu len rozdrobene socialne nevolenymi uradnikmi riadene ekonomie, s hromadou byrokracie, prizivnikov  a obmedzenych ludskych prav



72

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

dobrý ozývam sa po krátkej dobe užívania doplnkov na trávenie zabralo mi to okamžite len teraz mám trošku problém s tlakom
Ráno si dám vlákninu s probiotikami a zapijem to 1/2 litra vody a za tým vypijem jačmeň tak strašne sa mi zníži tlak že neviem sa na nič iné sústrediť mám tlak 101/50 musím si dať jedno presso a to som už kávu nepila pol roka. Nerozumiem tomu veď keď pijeme vodu zvyšujeme tlak nie znižujeme. Mám to asi 2 týždne. Enzými na trávenie užívam rovnako pri jedle ešte užívam vitamín B6 a B12 spolu ale to som ešte vtedy nebrala a lecitín aj to ma napadlo odkedy si dávam lecitín tak sa mi tlak znížil.No neviem



73

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Vidis jasne dokaz, ze to s tou vodou je len rozsirovana propaganda, podla logiky menej plazmy, menej naplnene cievy =nizsi tlak. To ale nie je celkom tak, zialbohu.
. Tlak je zavisly od vela faktorov.
A ten tlak nemas az tak "strasne znizeny", ja som prezil dost velku cast zivota s tlakom nizsim. Nizsi tlak znamena zaroven mensia namaha na srdce, takze nie je to vsetko len cierne.

Zmeraj si cukor v krvi, ci nahodou nemas rano prinizky a tiez ber jod a selen, lebo tie zvysuju cinnost stitnej zlazy a tym aj celu vyrobu energie. Az 60% zien v USA ma nizku cinnost stitnej zlazy, hoci bezne lekarske testy nevedia ani 1/3 z toho objavit. To je aj hlavnym dovodom nizkej energie a obezity v USA, aj ked to este oficialne medicina nepriznala.
Mozes mat aj adrenalnu unavu, co znamena, ze ti telo nepumpuje dost adrenalinu, a aj to moze zavisiet od stitnej zlazy a jodu, alebo je to vysledok dlhodobeho stresu. Stres treba odstanovat, pozri na temu stres ako na to.
Nikotin a kofein a dechty  sice zdvihnu tlak stimulaciou metabolizmu, ale to je umele a skdlive zvysovanie, najma dlhodobo.

Samozrejme vo vycistenych cievach tlak poklesne, lebo je tam mensi odpor na prudenie krvi, co ochranuje srdce pred zbytocnou namahou a predlzuje tak zivot.

Naposledy upravil: RNG (2013-01-14 16:54:49)



74

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Takže jód a selén super dám si urobiť krvné testy ďakujem



75

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

bola som teraz na iherb ale neviem si vybrať selén ani jód môžete mi doporučiť ,ktorý je ich tam veľa



76

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Teplotu, tlak a cukor by si mal,kazdy kontrolovat aj doma, lebo tie hodnoty sa casom aj pocas dna velmi menia. Takze nestaci, ked ich robi lekar len jednorazove.



77

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Mám doma na meranie cukru aj cholesterolu prístroj takže ráno si to odmerám alebo aj teraz len by som prosila z iherb doporučiť selén a jód . Práve som si zmerala cukor 8,1 som mala ja neviem či je dobrý zlý ale ja sladké nejedávam

Naposledy upravil: rena (2013-01-14 18:38:59)



78

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Kvasnicove selenium pozri napr na
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Se … blets/6899
nekvasnicove pozri napr
http://www.iherb.com/Now-Foods-Selenium … -Vcaps/818
Jod v tabletkach na nalozenie tela jodom je napr
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … lets/23903
alebo kvapky kde je zhruba 2 mg jodu na kvapku, na pitie pouzi 2-3 kvzpky, da sa pouzit aj cez kozu
http://www.iherb.com/TPCS-Iosol-Formula … 30-ml/4785
Najlacnejsia verzia je ale jodova tinktura, stara receptura, zialbohu na Slovensku ju v obchodoch uz nenajdes a farmacie robia drahoty , ked ich poziadas taku namiesat(2% jodu 2.5% Jodidu draselneko/kalium jodatum v 50% etylalkohole.)
Taku tu v USA dostat od viacerych vyrobcov a tu si natieram pod pazuchu, aspon raz tyzdenne flak ako dlan.



79

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

a ten cukor 8,1 je dobrý alebo zlý? Ja ale sladké nejem pijem iba vodu



80

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Ja by som potrebovala radu pre otca (76r), vyrazne sa mu zhorsil zdravotny stav, zistili mu skrytu cukrovku, nedostatocnú exokrinnú funkciu pankreasu, gastritidu, makrocytovu anémiu, 4stadium poškodenia ladvin. V poslednej dobe (asi 6mesiacov) sa mu dost casto grga, precitala som si ze je to z nedostatku kyselin (na zaludok berie Ganaton a Kreon), ale ja neviem ci pri tych vsetkych moznych chorobach mu mozem kupit Betain HCL a nejake enzymy, aby som mu nahodou nesposobila este nejake dalsie problemy, hlavne aby sa mu este viac neposkodili ladviny. Takze poprosila by som radu co by som mu mohla kupit na zlepsenie travenia a aj na zlepsenie uvedenych diagnoz. Dakujem



81

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Ganaton ani kreon nedaju do zaludka kyseliny.
Ganaton je chemikalia itoprid HCl, ktora podrazdi creva k zrychlenej motilite, co nemyslim ze tvoj otec potrebuje.
http://en.wikipedia.org/wiki/Itopride
Kreon je farmaceuticky upraveny enzym  pancreatin, kde je potlacena amylaza a proteaza, ktore prave potrebuje tvoj otec na travenie. Tj je to pokazeny pancreatin.
Preto nema dobre travenie a z toho vyplyva aj podvyziva, tj anemia.

Kup mu poriadny silny pancreatine, prirodny a nie nejak chemicky upraveny, ako napr tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … psules/716
pripadne tento, kde ma aj alpha galactosidazu na zlepsenie travenia zelenuin a strukovin
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … psules/257
Davka je 2 kapsule  s jedlom.
Potrebuje aj kyseliny do zaludka, pozri nahttp://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Betaine-HCI-Pepsin-Gentian-Bitters-120-Capsules/7353

Ladviny su poskodene z chemickych liekov, nie z potravinovych doplnkov.



82

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Takze Ganaton a Kreon mu v podstate skodia a nie zeby mu mali pomahat ... Ok, objednam mu tie co odporucas a uvidim.
Hematologicka mu predpisala B12 injekcie, tie myslim, zeby nemali skodit, ale dala mu aj sorbifer durules vraj na zvysenie hemoglobinu, ale neviem, ci zrovna zelezo v takejto forme potrebuje. Nemoze mu aj to sposobovat problemy s travenim?
A este sa chcem spytat na ladviny - teraz uziva ketosteril, kalcium, pyridoxin, acidum folicum, alpha d3. Co by bolo vhodne na zlepsenie funkcie ladvin? Ma doplnky z Ayurvedy, podla poslednych krvnych testov sa mu kreatinin aj urea o nieco znizili, comu sa tesime, lebo uz mu hrozila dialyza, objednala som mu Ubiquinol, a neviem co este by mu mohlo pomoct.



83

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Sorbifer durules je masivna davka zeleza v neucinnej forme siranu zeleziteho(zelena skalica), tazke na zaludok.

Odporucam zelezo vo forme viazane na aminokyseliny, najma ako bis glycinate spolu s vitaminmi B-6 . B-9 a B-12 a brat to s jednym gramom spiruliny. To mam uz roky osvecene na mnohych ludoch v rodine, ktorym to napravilo krvny obraz za dva mesiace .
http://www.iherb.com/Now-Foods-Iron-Com … ablets/680
http://www.iherb.com/Now-Foods-Spirulin … -Vcaps/800

Na hojenie ladvin by mozno pomohlo toto
http://www.iherb.com/Natural-Sources-Ra … ules/36246



84

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Chcela by som sa spytat na davkovanie betainu HCL www.iherb.com/Doctor-s-Best-Betaine-HCI-Pepsin-Gentian-Bitters-120-Capsules/7353, 1kaps rano, na obec, vecer je postacujuca?

Co sa tyka tej spiruliny, stale vaham ci mu ju mam dat, predsa len ma slabe ladviny ... a este som nasla aj toto: http://www.askahealer.com/side-effects-spirulina.htm



85

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Doplnanie kyselin je podla individualnej potreby a velkosti jedla.
Niet jedla, na ktore by niekto nemal alergiu alebo s nim problem.
A niet doplnku, na ktory by za pomoci farmacie a lekarskej komunity niekto umyselne zautocil. A to cim cennejsia zivina alebo doplnok, tym upornejsi utok na nu.
Poskodene ladviny ma hlavne od liekov, co berie. Pozri na ich bocne ucinky.
Na spiruline nenajdes napisane ziadne postranne bocne skodlive ucinky, lebo potravinove doplnky schvaluju na volny predaj lekarske komisie a schvalia ich len vtedy, ked nenajdu ziadne postranne skodlive ucinky
. Takze taky rypaci ako Howell hladaju "ihlu v kope sena", snazia sa za kazdu cenu bezpecne doplnky nejak ociernit, aby nevyzerali o tolko lepsie proti liekom.

Samozrejme "prezrat" sa da z hocicim, tj treba brat doplnky potravin, ako aj samotne potraviny s mierou. A doplnky su velmi koncentrovane potraviny, tj opatrne s nimi co sa tyka mnozstva a pitia dostatku vody.



86

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

RNG, chcela by som sa spýtať, ktoré z nasledujúcich enzýmov by si mi doporučil na podporu trávenia a ako ich užívať. Vyberala som ich podľa toho, ktoré som našla na fóre.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … psules/716
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … psules/257
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … lets/39016
http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-En … psules/857

Alebo nejaké iné.

Ďakujem vopred.



87

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Kazdy z nich je dobry na travenie, okrem Solgaru, ktory je entericky pokryty, takze sa rozpusta az v crevach, tj je urceny nie na travenie ale na cistenie tela.
2 kapsule z hociktoreho z nich s jedlom  ti pomozu travit.
Jarow obsahuje aj enzym na travenie strukovin a zeleniny, zmiernuje nafukovanie.



88

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

rng co hovoris na tieto traviace enzymi http://www.mojalekaren.sk/swiss-bio-enzymy-90tbl/



89

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Betain HCl nie je enzym, ale zdroj kyseliny. Inac je obsah ubohy.



90

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

RNG prosim ta pekne, co mi poradis na moj problem.

Prakticky od detstva som dost chudy, 180/72. Ked som bol dieta, a rodicia somnou boli u obvodneho lekara a pytali sa ho na dovod preco nepriberam, jeho odpoved bola vacsinou...Ved s toho vyrastie, alebo to ma rychly metabolizmus. Vyrast som z toho nevyrastol, mam 33r a az donedavna som si myslel a kazdeho naokolo oboznamoval ze na vine je rychly metabolizmus, ked som chudy. Pritom rodicia chudy nie su. Pracoval som ako pekar, tiez ako kuchar a jedaval som strasne vela v robote a nepribral som ani 1kg! Avsak ako som objavil toto zaujimave forum a dost som sa do neho zacital (vrela vdaka ti RNG co robis :-) )
tak som sa z neho dozvedel podstatne viac o traveni ako za cely zivot od lekarov.
Tiez problem ktory este s travenim mam, su neskutocne smradlave vetry velmi casto a trva to niekolko rokov. Ked sa moja teraz uz expriatelka pytala pred mesiacom svojej obvodnej lekarky, ze priatel ma neustale vetry, co s tym...odpoved studovanej lekarky bola ze ona netusi co mi moze byt :-D Ale k veci teraz.
Teraz uz z tvojich prispevkov viem, ze treba doplnit kyseliny+enzymi+probiotika a mikrovlakninu. Mikrovlakninu uzivam uz 3 mes. 15g denne, pred tyzdnom som zacal uzivat s vacsim jedlom Betain HCL, neviem vsak ci mi treba doplnat aj kyseliny, kedze nikdy nemam palenie v pazeraku, ani nafuknute brucho.Ale robil som si ten grgaci test, a vyslo mi ze mam malo kyslelin, tak ale keby som mal malo, tak mi potrava hnije v zaludku a pali ma zaha, tak teraz neviem ci mam doplnat aj tie kyseliny. Vetry  po uziti kyselin neprestali, tak som este kupil enzymi z firmy NOW. Sice ich uzivam este len den, ale vetry mam tiez. Alebo je to este kratka doba? Taktiez som pred mesiacom dobral probiotika ktore tu odporucas 30mld v entereickej kapsuli, po nich sa vetry zmiernili mozno o 60%, lebo mal som stavy, ze som prdel aj kazdu minutu v praci a to bolo strasne. Veru bolo to strasne, no idealne to nie je ani teraz a tusim ze problem mojej chudej postavy je z travenia a nie z rychleho metabolizmu. Stolicu mam pravidelnu 2-3x za den, dnes som si ale vsimol, ze GOJI ktore rano ranajkujem spolu s ovsenymi vlockami a bananom je cele nestravene, je to normalne?

Co si o tom myslis?

Naposledy upravil: pivkes (2013-04-06 18:08:39)



91

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Zle travenie znamena minimum nedostatok kyselin ,enzymov , mikrovlaknin alebo zlu crevnu floru.
Ak nevies rozlozit goji, tak si ho rozmixuj , ako aj ine jedla, tym sa zvysi travitelnost.
Ale smradlave vetry znamenaju hnitie bielkovin, tj zlu crevnu floru, a tiez nedostatok minimalne niektorych enzymov a mozno aj kyselin. Napravenie crevnej flory trva dlhe tyzdne, lebo probiotika, co beries sa musioa rozmnozit minimalne 1000- krat az do vahy 1 kg, kym, dokladne osadia creva a potlacia hnilobne a ine kultury v nich.

Palenie zahy nemusi byt, ked nemas ziadne kyseliny v zaludku,,takze aj ked je tam hnitie a kvasenia a jedlo je vytlacene do pazeraka, nema co "palit"
A pokial nerozlozis kyselinami a enzymami dobre jedla,a ziviny sa neabsorbuju,  tak sa vzdy dostane do hrubeho creva dostatok zivin pre rozne neziaduce mikroby.



92

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Tak staci ked som vybral jedno mesacne balenie tych probiotik a teraz sa este stale rozmnozuju, ked im dodavam mikrovlakninu?
Lebo 2 tyzdne uz presli ako som ich prestal uzivat. Ci si mam kupit este jedno balenie a nasadit?
Pravdepodobne som mal velmi poskodenu crevnu floru, pretoze pred par rokmi som velmi casto uzival antibiotika ale nikdy nie probiotika.



93

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Dobre zivene probiotika sa rozmnozuju rchlejsie,. nez stacis dodavat nove.
Ale ak ich prestanes zivit, mozu sa velmi rychlo znicit. Preto odporucam okrem inych doplnat mikrovlakniny, najlepsie zmes roznych, cely zivot.



94

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

hovorite casto o tych kyselinach ze je dobre brat napriklad betain ale chcem sa spytat ci nie je aj na slovensku nejaky volnopredajny produkt ako betain, ktory by sa dal zohnat bezne v lekarni,,,, citala som ze na podporu zaludoc. stiav je dobry horec zlty, myslite ze pite caju z tejto rastliny by tiez mohlo pomoct k tvorbe zalud. kyselin?



95

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

a este som sa chcela spytat ci existuje aj iny sposob (ako ten s tabletami betainu) ako zistit ci mam dostatok alebo nedostatok traviacich kyselin



96

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Nuz jediny presny test na kyseliny, tj ich uroven a tvorenie je Heidelbergova kapsula. Ine gastro metody su viacmenej nanic.
http://www.phcapsule.com/



97

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

este mam taky problem ze ked idem na velku potrebu napriklad rano o 7 a vypraznim sa tak o 10 sa mi chce ist znova, neviem to popisat ale je to akoby zvysok tej rannej stolice, lenze nechapem preco to nevyjde z tela naraz, a taktiez sa mi stava ze napriklad mam normalnu stolicu, ktora nie je ani tvrda ale nejaky maly kusok alebo zvysok ako by vo mne ostal, ale akoby sa proste zasekol alebo co proste uz mam pocit ze to zo mna vyjde a nejde to proste to tam zostane, neviete preco to tak je? a neviete ako by som mohla tento problem odstranit?



98

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Nemas problem naozaj. Ludia maju 1 az 3 krat stolicu denne normalne.



99

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

http://www.veterinarnipece.cz/pangamin- … -1287.html       chcela by som to vyskusat ale bojim sa ze ma bude z toho este viac nafukovat kedze je tam napisane ze su to v podstate kvasnice.....myslite ze moze uzivanie tohto produktu sposobyt zhorsenie plynatosti?



100

Re: pretrvavajuce problemy s travenim

Asi ano.
Inac mnohi uvadzaju , ze rozne horke latky su digestiva, tj pomahaju travit a stimuluju vyrobu zaludocnej kyseliny.
Ale nemam to z mojich zarucenych lekarskych zdrojov, len spominane mnohokrat v bylinkarstve.Takze to este stale moze byt len rozpravka.
Co moze pomoc na zaludok je ale DGL, lebo regeneruje steny, posilnuje vyrobu zaludocneho mazu a pravdepodobne aj vyrobu kyselin, nepriamo.