1

Téma: poruchy travenia

dobry den rng,
chcela by som sa spytat, ja mam problemy s travenim uz velm dlho, ale stale sa to nelepsi. momentalne mam taketo problemy:
po jedle, ma zacne cca po 10-20minutach nafukovat, brucho mi vydava divne zvuky, niekedy ma prezenie. neskor ma niekedy zacne boliet hlava, svrbia ma slapy na nohach a busi mi srdce. zaklad stravy tvori u mna ryza, drzim bezlepkovu a proticandidovu dietu ( s tym ze jem ryzu a malinko zemiakov), mam aj intoleranciu vajca, takze nejem ani to. v podstate jem velmi malo jedal, ktore mi nerboia az tak velmi zle. najhorsie je to po ranajkach, to mi je zle hned po tych 10 minutach. po obede mi je horsie nie vzdy, lebo jem superenzymes, po obede mi je zle raz menej raz viacej. IgE nemam dokazane na ziadne potraviny. ked zjem napr ovocie alebo viacej zemiakov, tak mi je dost zle. vysledyk mam vsetky v poriadku, neviem z coho to moze byt.
vdaka za akukolvek odpoved. viem ze nemozes diagnostikovat ochorenia, len uz neviem na co sa mam zamerat a kde vlastne hladat,



2

Re: poruchy travenia

TRypicky problem nedostatrku zaludocnych kyselin.
Podla moznosti s jedlom nepi, aby si si nerozriedila zaludocne kyseliny a ber doplnok na ne.
Nafukovanie/kvasenie a hnitie v zaludku moze nastat len pri nedostatku kyselin, lebo dostatok kyselin tie kultury v zaludku potlaci alebo dokonca znici.



3

Re: poruchy travenia

Prajem pekný deň RNG.
  Prosím Ta o radu. Moja dcéra aj vnučka 11 ročná majú lekárkou potvrdenú histamínovú intoleranciu. Čo by si mi poradil k tomu, prípadne aký prípravok by som im mala objednať, najlepšie z herbstu, pretože  by so rada  využila výhody prvej ob
jednávky.
     Ja  tiež trpím  už pomerne dlho tráviacimi problémami,  mám málo  žaludočných kyselín. Tiež by som si chcela nejakú objednať, prosím Ta o radu, ktorá konkretne z Herbstu by bola podľa Teba najvhodnejšia. Tiež na popraskané žilky, ktoré
mám v hojnom počte okolo kolien a na stehnách. Podľa Tvojich rád iným si chcem objednať vitamín K2-MK7. Tiež ktorý? V tom množstve doplnkov sa mi ťažko orientuje, a ty máš  v tom  obdivuhodné vedomosti. Ďakujem



4

Re: poruchy travenia

Na histaminovu intoleranciu sa staci vyhybat kvasenym a necerstvym jedlam, alebo brat na to enzym, diamin oxidazu(Daosin, Histame, dostanes aj na Slovensku, pozri na slabsiu  farmaceuticku verziu plnu eciek, vcitane mastenca/talc a oxidu titanu , samozrejme bez uvedenia enzymatickej aktivity(HDU) co je bezny farmaceuticky trik v Europe, http://www.mojalekaren.sk/daosin-cps-60 … mpaign=DYN
tu v USA je napr , ktora je silnejsia(10 000 HDU), a tiez obsahuje plno e-ciek(rakusky vyrobok...)  ale nie mastenec
https://www.swansonvitamins.com/swanson … mcg-30-cap
Iherb  ma slabsiu (4000HDU) a drahsiu verziu, ale bez zbytocnych  eciek.
Na popraskane cievky treba najma vitamin C a bioflavonoidy, pozri napr
http://www.iherb.com/American-Health-Es … 6-8-g/9937
ja si davam do mojho mixu na pitie(vodova flasa, co nosim so sebou) 1 kopcom lyzicku denne.
Na vitamin K2(MK7) pozri napr na
http://www.iherb.com/Now-Foods-MK-7-Vit … aps/36220.
Ja si vytlacam par kapsuli aj do kremu, nech to posobi aj cez kozu miestne



5

Re: poruchy travenia

Kým RNG odpovie na otázku  "Ja  tiež trpím  už pomerne dlho tráviacimi problémami,  mám málo  žaludočných kyselín.", tak odpoveď mojej súsenosti.
Pomáha mi super enzymes http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-En … psules/857 , obsahujúci kyselinu aj enzýmy na trávenie.



6

Re: poruchy travenia

Nedostatok zaludocnych kyselin sa da ciastocne adresuje inym rozvrhom jedenia, tj ked jes maso a syry, co potrebuju vela kyselin, nesmies pit alebo na vrch toho jest sladky mucnik, ovocie a podobne. Cim koncentrovanejsie kyseliny, tym rychlejsie sa ti to natravi, znicia pripadne mikroby na jedle a posunie do criev. Pit az [po 3 hodinach a to hojne. Az po "splachnuti jedla do criev jest ovocie alebo mucne veci.

Ked toto nestaci a napriek tomu mas kvasenie v zaludku, musis s jedlom zobrat kyseliny, napr vo forme Betain HCl, pepsin HCl, L-lysin HCl. Kolko ti treba, to si musis urcit sama na sebe, zacni s menej a postupne zvysuj, ked treba. Zavisi to aj od druhu jedla a samozrejme na kvantite.
Ale nikto nepotrebuje ale viac nez 2 gramy betainu HCl, takze viac nech nikto neberie, prosim.
Superenzyme obsahuje len 200 mg betainu HCL na kapsulu, co nie je extra vela
Ja beriem 650 a 1300 mg, ked jem velke jedlo s vela masom, rybami alebo syrmi, inac s mensim jedlom neberiem kyseliny, ale niekedy len enzymy a to casto, lebo ako starsi clovek ich zrejme netvorim uz dostatok a nemam ziadny zaujem sa "scvrkavat" ako je to bezne v mojom veku u vacsiny ludi.
To je znak, ze telo nevie vytazit dost zivin z bezneho jedla a siaha na svoje zasoby
A nezabudni na alkalizaciu samozrejme v inom case na prazdny zaludok, inac dodavanim len kyselin si telo celkove okyslis. Ja to robim skoro rano, 2 hodiny presd ranajkami. Pol lyzicky kalinatu do pohara teplej vody, na premytie zaludka a alkalizaciu tela.

Tu mas najlacnejsi betain s pepsinom z iherb
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Be … ablets/970
Tu mas napr velmi silny pancreatin/enzym s obsahom ekvivalent  2000 mg na kapsulu
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … psules/716

To by malo pokryt vacsinu problemov s travenim, samozrejme za predpokladu ze beries dostatok mikrovlaknin a obcas si nasadit kvalitne probiotika a tymi vlakninami rozmnozujes.

Naposledy upravil: RNG (2012-10-05 18:24:27)



7

Re: poruchy travenia

Ahoj RNG.
Dakujem Ti za odpovede. Už pár dní  píšem príspevky, ale nie a nieich preposlať.  . Ked napíšem viac viet, už mi to nechce prejsť.
Chcem Ťa poprosiť o rady, na tieto otázky. Mám lugol, ale riedený vodou, dá sa s tým niečo doma urobiť? Ak, tak ako.
Bývam často úplne bez energie. Čo konkrétne mi navrhuješ. Nakoľko ma bolia kolená, natieram si ich okrem iného aj DMSO, ale čítala som, že ten má najmä funkciu nosiča, pri liečbe MSM cež kožu.
   Zatiaľ dosť, nie som si istá, či  sa mi to podarí poslať.



8

Re: poruchy travenia

DMSO je ovela tazsie zohnat, nez rozne zdroje jodu. Prepocitqaj si davku, nech je lugol akokolvek riedeny, predsa je to zdroj jodu  a odporucam ti denne zobrat minimum 2 a az 6 mg jodu, tj stimulant na rozne hormonalne procesy, aj tie spojene s vyrobou energie.
MSM prenika z vodneho roztoku cez kozu bez problemov, ja si ho pridavam do kremov.
Je dobre rozpustny vo vode, az 15% na vahu, takze sa da davat trsnsdermalne na klbu, a pripadne zaroven aj oralne. Ja dnes beriem az 3 gramy MSM  denne, davam si ho do mojho mixu na pitie(voda, ester c s bioflavonoidmi,MSM,  mikrovlakniny a kvalitny ovocny koncentrat, nesladeny, ako napr visnovy, ribezlovy alebo cucoriedkovy, to su vyborne zdroje antioxidantov.)



9

Re: poruchy travenia

Zdravím RNG!
  Dnes som si bola nazbierať krásneho hlohu - plody..  Chcem si ho  dať usušiť , pomlieť a naplniť kapsulky. Čítala som to na fore od  Teba dávnejšie, preto to neviem nájsť, čo ešte k tomu ide a v akom pomere, ako to užívať.
  Viem, že sa to suší  a drví aj s kôstkami, na jemný prášok ale treba z plodov odstrániť aj tie čierne zbytky asi z kvietkov, alebo  stačí len dobre poumývať.
                               Ďakujem:

Naposledy upravil: Zorana (2012-10-10 19:08:18)



10

Re: poruchy travenia

Nemyslim, ze s toho musios nieco rucne odstranovat.Staci dobre umyt.
2 gramy suseneho prasku je asi spravna davka, co je pravdepodobne ekvivalent 10-15 gramov ovocia.
Zvaz to pred a po suseni,dobre by bolo vediet, na co sa to vysusi.
Inac mohla by si pouzivat aj cerstve plody, ale ich treba uplne rozslahat, lebo cenne latky su asi v kostkach.Takze na to treba velmi silny mixer.
Da sa to iste aj mrazit, tym by sa zachovali nielen vitexin na rozsirovanie ciev, ale aj vitaminy a enzymy tohoto ovocia.



11

Re: poruchy travenia

Fajn, skúsim to rozmixovať, ale potom denná dávka v čerstvom stave by mala byť  10-15 gramov čistých plodov s kôstkami + voda potrebná na mixovanie? Okrem toho, ako dlho treba pravidelne denne užívať tento hloch, aby sa  prejavil ich účinok.
                               
                                      Ďakujem

Naposledy upravil: Zorana (2012-10-11 07:07:31)



12

Re: poruchy travenia

Tak, a skúsila som mixovať celé plody hlohu. Mixer tie kôstky všetky vyhodil dokola. Nie je to tým, žeby bol mixer slabý. Ale na to by pomohli menšie a hustejšie nože. Mám taký malý mixerik na kávu aj semená tam meliem.  Rozmixovanú kašu sme aj  s manželom jedli tak, že kôstky sme dávali na misku. Tieto som potom vložila do toho malého  strojčeka a pomlela . nejde to pomlieť celkom na prášok. Je to dosť drobnučká, ale ostré. Tak sme to potom samostatne pojedli



13

Re: poruchy travenia

K tým dvom článkom pre Teba pridávam tretí. Práve som čítala o mimoriadne silných liečivých účinkoch gravioly, boli spomínaná rakovina pľúc. Môjmu kmotrovi mu ju pred mesiacom diagnostikovali aj s metastazami do priedušiek. Chodí na chemoterapiu, ale prestali zatiaľ, pretože má zlé výsledky krvi. Ak je to s tou graviolou tak, rada by som mu pomohla, porad ktorý prípravok by som mu mala s I herbu objednať, aby ju čím skôr mohol užívať.



14

Re: poruchy travenia

Graviola v spravnych davkach(6 gramov denne) je silne citotoxicka, tj poskodzuje rakovin e bunky, ale nie zdrave.
Ale sama o sebe nestaci, treba si aj telo precistit silnymi enzymami, lebo rakoviny vznikaju na zaklade roznych zamoreni, napr 3 x 4000 mg ekvivalent pancreatinu,
a posilnit vyrobu nasej obrannej armadu, najma bielych krviniek typu NK branim betaglukanov, davka 3 x 500 mg.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Graviola … sules/5018   3 x 4 kapsule denne
http://www.iherb.com/Now-Foods-Beta-Glu … caps/35770      3x2 kapsule
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … s/716?at=0     3 x 3 kapsule   hodinu a pol pred jedlom hojne zapit.



15

Re: poruchy travenia

a ten hloh, ako som povedal treba extra silny mixer, ako napr Vitamix, ktory rodrti vsetko suche na prach alebo mokre na velmi jemnu kasu. Ma 3 konovy motor a rozdielne nadoby a noze pre suche mlietie zrna a mokre mixovanie. Suche mletie ma noze tupe, takze drtia, podobne ako v malych kavomlynkoch, mokre ma ostre, tj sekaju a z tvrdych kostiekl produkuju ostre kusky. Ale ked je to dost dlho mixovane, tak necitis tu ostrost, lebo je to extremne jemne posekane.
Jedine, na co si musis davat pozor je, ze sa v maximalnej rychlosti zmes zahrieva, takze za 5 az 8 minut je to zohriate na bod varu, Preto pridavam rozne ovocia do mixov zmrazene, aby sa to na 3-4 minuty nezohrialo nad 50 stupnov celzia, lebo tak sa v ovoci/zelenine znicia enzymy. Okrem toho zmrazene je aj krehsie a lepsie sa drti



16

Re: poruchy travenia

Pekný deň, RNG!
  Co hovoríš na cordyceps? A ktorý z IHERBU?

Naposledy upravil: Zorana (2012-10-16 11:51:21)



17

Re: poruchy travenia

Cordyceps je ucinny adaptogen, odporucam ho najma na poskodene pluca(astma, COPD) v davkach okolo 2 gramov. Pozri napr na vytazok
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Ultr … apsules/10
alebo prirodny
http://www.iherb.com/Now-Foods-Cordycep … Caps/27019



18

Re: poruchy travenia

Cordyceps je velmi dobra vec a jeden z mala doplnkov na ktorom som si vsimol viditelne ucinky. (samozrejme, ze tie skryte veci su dolezitejsie, ale ludia ich casto nevedia docenit az s postupomo casu, ked si uvedomia, ze su stale zdravi)
Ma viditelny ucinok na zlepsenie vykonu pri sporte teda zlepsuje pracu pluc urcite.

Ja si ho casto objednavam ako free trial ked objednavam z Iherbu. Je tam 10 tabliet, ale zda sa mi, ze su vacsie ako v normalnom baleni.



19

Re: poruchy travenia

Mám jednu otázku: Môžu sa kombinovať enzýmy (Super Enzymes) v ten istý deň pitím roztoku GSE? Lebo som to pár týždňov tak robil a nejak mám taký pálivý pocit zo žalúdka...asi to nebol šťastný nápad z mojej strany...



20

Re: poruchy travenia

Neviem, ake GSE mas, aj je to c NutriBiotic a pouzivas koncentraciu 60 kvapiek na liter, tak to ja pouzivam v mojich drinkoch casto aj mesiac dlho a nimi zapijam prakticky vsetky doplnky, tj okrem probiotik, samozrejme.
Super Enzymi obsahuju kyselinu, tj beries ich len s jedlom, nie na prazdny zaludok.



21

Re: poruchy travenia

Ok...Inak mám ten originál od NutriBiotic...takisto podľa rád pridávam 60 kvapiek na 1 lit. Neviem, možno tie divné pocity zo žalúdka mám z toho zničeného trávenia a rýchleho chudnutia. Stále mám časté vetry a neraz aj hnačky, asi to ešte potrebuje čas