1

Téma: Homocystein

Dobry vecer,
chcela by som Vas poprosit o radu, ake davky vitaminov B6, B9 a B12 sa maju uzivat na znizenie homocysteinu. Pozerala som viacere pripravky Homocysteine Formula, ale vsade bol obsah jednotlivych iny. A ake su prosim Vas tie najucinnejsie formy spominanych vitaminov?
Dakujem. Pekny vecer.



2

Re: Homocystein

Hociktora z tych homocystein formulas je dobra. Na vitamin B-12 je ale najlepsia forma pod jazyk, lebo sa velmi slabo absorbuje cez zaludok.
A forma methylcobaslamine je lepsia, ako cyanocobalamine.
Su aj liposomicke tekute formula, spray do ust, ktory tam podrzis aspon 1-2 minuty, kde sa vitamin B-12 absorbuje cez sliznicu rovno do krvi, pozri napr
http://www.iherb.com/Now-Foods-B-12-Lip … 12465?at=0



3

Re: Homocystein

vyberam vhodny b-complex, aby tam bolo co najviac b6, b12 a kyseliny listovej. zatial sa mi zda najvhodnejsi tento:
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-B- … psules/110
alebo mas nejakeho ineho favorita? smile
co sa deje s prebytocnymi B vitaminmi ak by som davkoval telu viac ako aktualne potrebuje?
inak zaujimave video od jedneho ceskeho doktora co sa zaobera homocysteinom:
https://www.youtube.com/watch?v=hGgKw0QcclY



4

Re: Homocystein

B-12 sa velmi zle absorbuje cez traviaci system, odporucam ho brat ajo sublingual, tj pod jazyk na absotrbciu cez sliznice rozno do krvi. Aj B-6 mozes brat podobne, v liposomickej forme.
http://www.iherb.com/Now-Foods-B-12-Lip … 0-ml/12465
Vitaminy, co sa nespotrebuju sa postupne vylucia z tela, najma vodorozpustne. Ale teoria, ze sa vylucia len take, co nepotrebujeme je chybna. Postupne sa vylucuje totiz vsetko, ci to potrebujeme alebo nie. A ked chces dosiahnut v krvi vyssiu hladinu, potrrebujes si zvysit prijem, aj ked sa z toho vacsina vyluci.
Telo nie je 100% ucinne



5

Re: Homocystein

ok dik. b12 a kyselina listova sa mi zda ok, ale pozeram ze b6 ma v tom spreji v 1 davke mnozstvo len 5 mg. nie je to malo? v tych kapsuliach od Jarrow Formulas je b6 az 35 mg. to sa mi zda prilis velky rozdiel...



6

Re: Homocystein

Nuz aj ja som si to vsimol, ale uvedom si, ze absorbcia nikdy nie je 100% a liposomicke formy su podstatne ucinnejsie absorbovane , ako davkovanie  per os, tj tabletky a kapsule brane ustne.



7

Re: Homocystein

a odporucas uzivat este aj oralnu formu b-complexu, kedze ten sprej obsahuje len 3 vitaminy b-complexu (a ostatne chybaju)?
alebo stacia len tieto 3 zakladne B vitaminy a ostatne nie je velmi potrebne doplnat doplnkami?



8

Re: Homocystein

Nuz tazko povedat, ved aj potraviny obsahuju rozne B-vitaminy a doplnky sa maju brat len podla potreby tela.
Sice ked beries niektory zbytocne, utrpi ti len penazenka, ale ked niektory nezoberies a telo ho potrebuje, utrpi ti zdravie. Takze ja ich pre istotu beriem



9

Re: Homocystein

http://www.paleolit.sk/kyselina-listova … sa-v-krvi/



10

Re: Homocystein

Popise sa vselico, treba to brat s mierou. Ja sa spolieham na moje lekarske zdroje, ktore zatial okolo tohoto nic nenapisali.
Zatial doplnok B-6, B-9 jasne znizuje hladinu skodliveho homocysteinu a ja sa toho drzim a nie roznych domienok a teorii, co tu v clanku naznacuju.

Naposledy upravil: RNG (2014-11-05 20:56:05)



11

Re: Homocystein

zrejme ta synteticka kyselina listova nie je bioidenticka lebo ti vyskumnici hovoria ze organizmus ju zuzitkovava inou cestou ako prirodnu kyselinu listovu.
taktiez pisu ze prirodna kyselina listova je uz dostat na trhu, nevies ci ju maju aj v iherb?



12

Re: Homocystein

Tu mas viac okolo toho rozdielu medzi prirodnymi folatmi a syntetickou folickou kyselinou.
http://chriskresser.com/folate-vs-folic-acid
Neviem, na kolko sa tomu da doverovat, ale ako sa hovori bez vetra sa ani listok nepohne(to je zaujimave, najma ked hovorime o kyseline listovej, hahaha)
Dnes najdes pod nazvom folate plno doplnkov pozri napr
http://www.swansonvitamins.com/q?kw=folate
http://www.iherb.com/search?kw=folate&a … mp;y=5#p=1



13

Re: Homocystein

Na znizenie homocysteinu je ucinny aj samotny vit b12 alebo je nutne pridat aj b6 a b9 ?



14

Re: Homocystein

Je to nutne



15

Re: Homocystein

vy osobne kladiete velky doraz na znizenie homocysteinu ak je hodnota v krvi vyssia ? je dobre sa o to zaujimat a dat si zmerat hodnotu HCY ?



16

Re: Homocystein

Samozrejme! ak mas homocystein 15 a vys manogram na mililiter, tak ti skodi na cievy, klby svalove vlakna a podobne, a to aj v organoch. Naviac jeho zapalova schopnost zvysuje pravdepodobnost rakovin.
Idealne je si ho stiahnut pod 8, este lepsie na 6 manogramov na ml.
Ja ako starsi clovek mam stuhnute svaly, bolave klbu a podobne najma z vysokych hladin homocysteinu.
Ked som zacal pravidelne brat stress B, tak sa mi pohyblivost postupne zlepsuje.



17

Re: Homocystein

RNG prosim ta aky je rozdiel v zlozeni serrapeptazy http://eu.iherb.com/Source-Naturals-Ser … ules/40568  a tejto co pozname uz dost dlho http://eu.iherb.com/Doctor-s-Best-Best- … Caps/23747
vdaka..



18

Re: Homocystein

Jedna uvadza serrapeptazu na dve kapsule, Dr Best na jednu kapsulu.



19

Re: Homocystein

bol si dat spravit test na homocystein a vysla mi hodnota 8,2, takze je to takmer uplne v poriadku...



20

Re: Homocystein

Teda ak bol test spravny, lebo jedine testy spravne do 40 minut od odberu krvi su spravne



21

Re: Homocystein

Tak to ste ma teraz dost zaskocili, pochybujem ze to spravili do 40minut, kedze to museli najprv poslat do labaku a to urcite trvalo par hodin kym to vyhodnotili. Takze vyhodene penize ?



22

Re: Homocystein

Nie celkom, len to nie je presne dostatocne.
Zda sa ale, ze asi nemas homocysteinom  zatial problem, pravdepodobne.



23

Re: Homocystein

Do 40 min. nemusi byt krv vysetrena, ale do 40 min. musi byt odstredene serum ! A potom sa moze dane serum prevazat aj niekolko dni. Napriklad ked clovek so Ziliny si da vysetrit homocystein a ten zistuju v labaku v Poprade, tak by to nemalo zmysel, keby nebol dodrzany cas 40 min.. V Poprade uz mam kontakt, takze keby si ho chcel dat niekto vysetrit, kludne dajte vediet kedykolvek. Vysetrenie stoji 10€, kedze poistovna ho nehradi, ale je to smiesna suma v porovnani z nasledkami vysokej hladiny HCY. Ja mam 33 rokov, sportujem, zdravo sa stravujem a namerali mi 14,5, skoro ma drblo z toho vysokeho cisla. Je pravda, ze som doslova zral vela sladkeho, kedze si telo ziadalo po treningu. Labak vam povie ze normalna hodnota je od 5 do 15, ale aj podla Dr. Erbena a inych studii uz hladinu nad 6,4 treba riesit a pri hodnote 15 je uz 3 nasobne vacsie riziko infarktu. Ved sami viete, ze tie hranice u nas su kvoli tomu benevolentnejsie, aby ludia boli chorlavejsi a potom dopovali farmaceuticky priemysel svojimi tazko zarobenymi peniazmi.
Objednal som si z iherb kys. listovu ako kvapky, B12 pod jazyk a zvlast aj B6. No ako Dr. Erben radi, tieto 3 vitaminy  pred jedlom a potom po jedle este B2, zinok a magnezium+ rano a vecer Aloe Vera, ciuz gel alebo kapsule. Ja mam aj presny rozpis podla hladiny HCY.



24

Re: Homocystein

Vyborme.
Ja som zacal pouzivat stress B a B-12 pod jazyk, a zda sa ze sa mi strpnutost ako staremu cloveku postupne zmiernuje



25

Re: Homocystein

Ahoj Strejdo,minuly tyzden som si dala v BB vysetril Homocystein priamo v labaku,hodnota 14,5 . Mozes sem prosim dat ten rozpis od dr.Erbena ze ako a kedy brat tie vitaminy na znizenie homocysteinu ? Mam TRI B z iherbu,je tam B6,B9,B12. Mozno to bude zaujimat aj ostatnych,diki.



26

Re: Homocystein

Jasné, nieje problém. Ináč, tiež máš dosť vysokú hladinu.

Takže denná dávka: rozdeliť do troch dávok (ráno, obed večer) na lačno

B6: 100 mg
B9: 1600 mcg
B12: 1500 mcg

Po jedle (3krát denne):

B2: 40mg
zinok: 20mg (iba večer)
magnezium: 2000 mg
lecithin: 1200 mg

Striktne tie dávky nedodržiavam a aj trochu silnejšie dávky si dávam tých vitamínov. A ešte naviac Dr. Erben odporúča aj Aloe Vera (kúpil som cez iHerb koncentrát v kapsuliach s probiotikami).

Uvidím po 2 mesiacoch po opakovanom odbere, ako sa mi upravila hladina HCY. Zatiaľ nepociťujem žiadne zmeny, akurát som niekedy viac nervózny ako obyčajne, takže sa musím krotiť, aby bol doma pokoj.



27

Re: Homocystein

B9 je vela, osobne neodporucam viac nez 800 mikrogramov. Zase B-12 odporucam aj viac.
Magnezia odporucam 800 mg denne, najma vo forme chelatu