1

Téma: vitamin C

Co je pravda v tychto tvrdeniach?

Mimoriadne dôležitý je poznatok, že vitamín C spolu s magnéziom, selénom, zinkom, železom, chrómom a meďou vytvára nevhodné kombinácie, ktoré znižujú, ba dokonca navzájom si blokujú liečivý účinok. Preto je dôležité vitamín C telu dodať hodinu pred alebo hodinu po užití vyššie spomenutých prvkov, čím zabránime možným komplikáciám.
Najrozumnejšie je vitamín C užívať samostatne, selén spolu s vitamínom E ráno na lačno, zinok a chróm užiť večer s 2-hodinovou pauzou medzi nimi, magnézium, selén, zinok, chróm, meď a železo sa nesmú spolu užívať – je medzi nimi potrebná 2 hodinová pauza, inak si blokujú svoj liečebný účinok, železo tvorí v tele voľné radikály pri zvýšenej hodnote a na svoj účinok nepotrebuje vitamín C.
Preto nie je rozumné kupovať si výživové doplnky v kombinovanej forme, prospešné sú len jednotlivé a samostatné bunkové faktory, vyhnete sa tak vzájomnému blokovaniu liečivých účinkov. Toto vzájomné blokovanie farmaceutický priemysel neberie do úvahy a vyrába rôzne multivitamíny – tablety, v ktorých sú spolu vitamíny, minerály aj stopové prvky a v takejto forme strácajú liečebný efekt.


Dakujem...



2

Re: vitamin C

Kombinovane formy su samozrejme menej ucinne, najma pre ich primaly obsah jednotlivych zloziek. Farmaceuticky priemysel nema zaujem dodavat ucinne potravinove doplnky, to by stratili hromadu zakaznikov na patentovane lieky.
A zialbohu zijeme v svete penazi, nie krasnych myslienok na pomahanie ludom.
Niektore formy sa vzajomne ciastocne  vylucuju, ale nevidim dovod, preco by to mal byt prave vitamin C.

Inac doplnkovy priemysel urobil hodne vyskumu, v akych formach sa daju jednotlive mineraly kombinovat tak, aby sa vzajomne nepotlacala ich absorbcia.Forma proteinovych chelatov je z toho asi najlepsia. Az na male vynimky anemie zelezo obvykle netreba doplnovat.



3

Re: vitamin C

http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prev … o-do-zily/



4

Re: vitamin C

Nuz tam nie je nic noveho, to bolo robene4 uz v osemdesiatych rokoch minuleho storocia. Odvtedy mame ale k dispozicii inu formu vitaminu C, a sice ester C a ester C palmitate, ktore spolu s bioflavonoidmi vedia zsdvihnut aj ustne hladinu vitaminu C pomerne dost vysoko, takze ma antiviralne aj protizapalove ucinky. Samozrejme na liecbu rakovin na dosiahnutie cytotoxickejn hladiny je clovek nuteny prijmat vitamin C intravenozne



5

Re: vitamin C

Objavili Ameriku ale aj tak sa budu zubami-nechtami brániť jeho aplikácii pri liečbe.
http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prev … pacientov/



6

Re: vitamin C

A samozrejme tam nezabudnu zopakovat lzi, ako ze vysoke davky vitaminu C mozu skodit, napr takla blbost, ze to moze vytvarat ladvinove kamene. V literature to vcasto opakuju, ale nenasiel som ani jeden naozajstny dokaz na to, a ani nemoze, najst, kedze askorvova kyselina a askorbaty su mimoriadne dobre rozpustne vo vode, tj ziadne kamene nemozu tvorit, ani len k nim prispievat.



7

Re: vitamin C

dobry den RNG, aky je rozdiel medzi ester c a ascorbyl palmitate? (chem. forma, vstrebavanie, davka pri uzivani...) doteraz sme uzivali ester c od american health, ale sa minul a kupila som ascorbyl palmitate od Source naturals. ako dlho as udrzi v krvi, teda ako casto to treba uzivat? vdaka.

a este mam otazocku od temy... moze curcumin sposobit herxh. reakciu, aj so zvysenou teplotou? ( uzivany spolu s NAC, oreganom a vitaminmi.)



8

Re: vitamin C

Ester C je vodorozpustny, ester C palmitate je tukorozpustny.
Curcumin je sice trosku antimikrobialny, ale nie dost na Herx.
Kombinacia NAC a vacsie davky oregana mozu sposobit herx



9

Re: vitamin C

ok, vdaka. a je nejaky rozdiel mezi ester c a ester c palmitAte v tom davkovani a pocte davok za den? ako dlho sa udrzia v krv?



10

Re: vitamin C

dobry den, rng, poprosim este o to davkovanie ascorbyl palmitate, lebo som to nenasla. inak ten prasok je velmi jemny, neviem, ako sa mi to bude zapijat na lyzicke. ako dlho sa zdrzi v tele? tak isto ako ester c, teda cca 5 hodin?

a este mam otazku k astaxantinu. mam taky, co ma v kapsule 4 mg astaxantinu. mozem to dat malemu dietatu (ma cca 17 kg)? ako casto? okrem toho uzva aj krill 500 mg 1-2 kapsule denne. ale to mozem prechodne vynechat.

dakujem za odpoved.



11

Re: vitamin C

Ja miesam ascorbyl palmitate do kremov , na transdermalmu vyzivu a ochranu.Je to vyborne na kozu a podkozne tukove vaziva.
Ustne brany sa v zaludku pod vplyvom kyseliny prakticky cely rozlozi na askorbaty a kyselinu askorbovu, takze ked ho chces dostat do tela nerozlozeny, musis ho mat v enterickych kapsuliach alebo ako to pouzivam ja, transdermalne.Zamiesaj si ho do kremov, alebo si urob vlastny prirodny krem.
http://rng.nazory.eu/rubriky/p/prirodna-kozmetika

Neviem aka je maximalna davka astaxanthinu, ale iste raz za dva-3 dni by mu to nijak neuskodilo.
Striedaj to s krill olejom, lebo dieta potrebuje DHA aj EPA na nervovy vyvoj.

Naposledy upravil: RNG (2013-02-28 18:16:24)



12

Re: vitamin C

dakujem pekne za odpoved.
skoda, myslela som ze ten palmitate mozem pouzit ako nahradu za ester c.

ten astaxantin som chcela dat synovi preto, lebo je dlho chory a nelepsi sa mu stav, tak uz vymyslam vselico. vcera uz to vyzeralo nadejne, dnes zase teplota... taha sa to dost dlho a stav sa meni jak na hupacke... neviem, kolko astaxantinu obsahuje ten krill. myslis, ze je to s tym samostatnym astaxantinom (narazova davka) dobra uvaha pri chorobe, alebo mu postaci krill 500 mg 2x denne? vdaka z apomoc.



13

Re: vitamin C

Ester C palmitate je ovela drahsi a vzacnejsi na trhu , ako obycajny ester C. Ale na kozu je ako stvoreny. lebo do tukovych podkoznych vrstiev vodorozpustne vitaminy nemozu preniknut.
Dnes bezia rozne "tvrdohlave " nakazy, aj ja sa branim uz 3 mesiace v kuse. Pouzivam roztok citricidalu(povodneho horkeho, pit aj kvapky do nosa), NAC/ACC, entericke kapsule oreganoveho oleja, serrapeptazu, extrakt z olivovych listov. A pijem aj caj z chagy a beriem betaglukany. A predsa sa mi to dari len ako tak potlacit, ked som na tom lepsie, pridu vnucatka a podelia sa so mnou o vsetky nakazy , ktore oni s vysokou imunitou ako tak znasaju, a ja uz neznesiem. Dufam, ze za mesiac tiwe epidemie ustupia a aj ja budem moct byt zdravy bez brania kopy doplnkov.



14

Re: vitamin C

To som teda prekvapený. Ale nie som prekvapený, že to poisťovne nepreplácajú.
http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/za … u-c-973896



15

Re: vitamin C

NuZ ked sim to prepocitame, tak je to 1300 KC za 7.5 gramov kyseliny askorbovej vo vode pridane do infuzii, tak to je dobre mastne zderstvo, kedze farmaceuticky cista kyselina askorbova sa da kupit uz za 35 dolarov zxa 1000 gramov, a to je v malom. http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Vitam … 00-g/11427
U swansona napr je to
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … MgodFx4ACA
a priamo od vyrobcu v Cine(US distributor)
http://www.integrachem.com/msds/ascorbi … MgodenEAFQ



16

Re: vitamin C

Dorý deň,chcel by som Vás poprosiť o radu.
Chcem začať užívať WOBEWNZYN,no tu na Slovensku je veľmi drahý a preto sa Vás chcem spýtať či existuje niečo obdobné a lacnejšie a hlavne či sa to dá objednať.
Zároveň sa chcem spýtať, či je pravda že wobenzyn by om mala brať v dávke 30-40 tabliet denne?Ďakujem pekne.S pozdravom Zuzana.



17

Re: vitamin C

Na cistenie tela je najlacnejsi a najucinnejsi vysokodavkovy entericky kryty pancreatin.
Pozri napr na
http://www.iherb.com/Solgar-Pancreatin- … lets/39016
kde kazda tableta obsahuje ekvivalent 3000 mg pancreatinu. Takze ked zoberies 2 x 2 tablety, dostanes do tela 12 gramov pancreatinu(12 000 mg).

45 rokov stary wobenzyme obsahuje 200 mg pancreatinu na tabletku. Preto ho treba brat tak hrozne vela. Na 12 gramov musis zobrat 60 piluliek (60 x 200= 12 000)



18

Re: vitamin C

Dobrý večer,
veĺmi pekne ďakujem za odpoveď,len sa chcem spýtať , aká je optimálna doba užívania tohoto prípravku aby to malo význam.Trpím častými mykózami,zápalom pošvy,žalúdočnými problémami,krčovými žilami a mám myóm v maternici malinký a v prsníku cystu,tiež vraj malinkú,čo v jednom aj druhom prípade vraj netreba riešiť,lebo "je to malé".Ďakujem pekne za odpoveď.Pekný večer.



19

Re: vitamin C

Odporucam minimal ne mesiac, ba i viac, kedze mas zamorenie zrejme znacne. Dokazom toho su cysty, ktore su vlastne hormonalne zavisle smetne kose v tele.
Travenie treba riesit doplnkami kyselin enzymov(tj nie entericky pokrytymi) mikrovlakninami a obcas si nasadit kvalitne probiotika.
Spravne osadena crevna flora produkuje az 70% vsetkych obrannych latok pre telo, ktore sa absorbuju aj do krvneho obehu a pouzivaju aj inde v tele. Cast tych obrannych latok je aj proti plesniam a kvasnym infekciam.



20

Re: vitamin C

Dobrý večer,ďakujem pekne za odpoveď......určite urobím všetko podľa vaších rád.Prajem hodne zdravia....pekný večer



21

Re: vitamin C

Podobne



22

Re: vitamin C

RNG prosim ta, je v pohode si objednat tento praskovy vitamin C?
http://www.iherb.com/NutriBiotic-Ascorb … 54-g/23509
U neho je tam ph vyssie o 1 stupen nez u jeho cisteho brata
http://www.iherb.com/NutriBiotic-Ascorb … 54-g/24191
Odporucil by si skor ten prvy s bioflavonoidmi alebo ten druhy cisty? Diky moc.



23

Re: vitamin C

Oba su dobre ale bioflavonoidy zvysuju ucinok vitasminu Cv tele.
Ja osobne radsej zaplatim extra za ester C s bioflavonoidmi, kedze tento ma trvanlivost v tele vyse 5 nasobnu, ako kyselina askorbova.



24

Re: vitamin C

RNG napísal(a):

Oba su dobre ale bioflavonoidy zvysuju ucinok vitasminu Cv tele.
Ja osobne radsej zaplatim extra za ester C s bioflavonoidmi, kedze tento ma trvanlivost v tele vyse 5 nasobnu, ako kyselina askorbova.

Super, diky ti moc.



25

Re: vitamin C

OK



26

Re: vitamin C

Pekne pozdravujem pan rng.Tiež som objednala eser c s biofl. A chcem to dat aj desať rocnemu aj troj rocnemu je to 500mg staci malemo polovička ? A aj ja uzivam pankreatin 1 tab.denne uz to  bude 2 mesiace mam si dat pauzu? Dakujem a este prosi co je dobre na hemeroidy boliama a caka ma vysetrenie dakujem



27

Re: vitamin C

Davky su vzdy prepocitane na vahu podla pomeru  s dospelou vahou, co je tu nieco okolo 70 kg.
V potravinovych doplnkoch co pouzivas podla potreby tela nie su ,az na velmi zriedkave vynimky, potrebne ziadne pauzy.



28

Re: vitamin C

Dakujem



29

Re: vitamin C

OK



30

Re: vitamin C

Dobrý deň pán RNG mal by som na vás ak dovolite pár otázok dakujem :
1. už viem že kyselina L-askorbová má približný čas rozkladu v tele 1/2 hodiny a ester C o vela dlhsie v tele vydrzi ak sa nemilym okolo 3 hodín. A tak by som sa chcel spýtať kedže cenovy rozdiel medzi kyselinou L-askorbovou a ester C je dost velký či to má pre telo až tak velký význam ked nahradím kyselinu L-askorbovú esterom C v tých istých dávkach ( 3g za den )
2. ak áno tak potom keby že beriem za den 1g esteru C je to pre telo lepšie ako 3g kyseliny L-askorbovej ?
pretože keby že by som bral denne 3g esteru C tak by ma to vyšlo pomerne dosť. Ďakujem



31

Re: vitamin C

Kedze ester C sa zdrzi v tele vyse 6 krat tak dlho, ako kyselina askorbova alebo jednoduche askorbaty, tak sa s nou da dosiahnut az 6 krat(10krat?) taka hladina v krvi ako s rovnakym mnozstvom kyseliny askorbovej alebo roznych askorbatov. A to zaroven kedze sa jedna o neutralnu latku, pri vyssich davkach je mensie nebezpecie hnaciek co vyssie davky kyselin sposobia. Jednoznacne teda odporucam ester C ako ovela lepsi doplnok, ako kyselina askorbova alebo rozne jednoduche askorbaty.



32

Re: vitamin C

Ahoj RNG, mozes sa prosim vyjadrit k tejto forme "pureway" vitaminu C zo swansonu?
https://www.swansonvitamins.com/swanson … mg-90-tabs

ako sa to lisi od ester-c, a o kolko je horsia/lepsia. Diky.



33

Re: vitamin C

Nuz ester C sa v tele udrzi az 5 hodin, a rozne formy kyseliny askorbovej len 1/2 az 1 hodinu.



34

Re: vitamin C

Ale ja som porovnaval tu Pureway a Ester-C. Ci je to to iste , len iny nazov, alebo ako sa to lisi?
Diky.



35

Re: vitamin C

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/v … Cform.html
Podla tohto, vyzera, ze vobec niesu ucinnejsie nez kyselina ascorbova. Ze si to vyrobcovia skor vymyslaju.



36

Re: vitamin C

Nuz na data, ktore produkuje dnes ustav Linusa Paulinga by som sa velmi nespoliehal.
Za zivota Linusa Paulinga sa nan nikto neodvazil otvorene zautocit, ale po jeho smrti sa postarali, aby sa jeho ustavu zmocnili ludia, co jeho vydobytky postupne erodovali a teda jeho odkaz co najskor znicili.
Pauling odporucal vysoke davky vitaminu C, mnoho gramov denne, co sa postupne v tomto ustave s jeho menom znizilo na miligramy, tj maly zlomok toho, co on odporucal.



37

Re: vitamin C

Ten Pureway vychadza lacnejsie nez ester-C. Chcelo by to overit, ci je efektivnejsi, alebo menej efektivny.



38

Re: vitamin C

Efektivita je vec absorbcie, polcasu zivota v tele a biologickej ucinnosti.
Kedze kyselina askorbova aj ine askorbaty sa absorbuju vyborne, ale vylucuju cez ladviny pomerne rychlo pre malu molekulu, tak dolezite bolo vyrobit z neho co najvacsiu molekulu a neutralnu, aby mala co najdlhsiu zivotnost v tele, a to je dnes ester C.
Druhy problem bolo dostat formulu, ktora bu prenikala aj do tukov, lebo ostatne su len vodorozpustne, tj nepreniknu do tukov. Na to vymysleli liposomicke formy a ester C palmitate.
Ja pouzivam ester C palmitate najma do kremov , lebo takto sa transdermalne dostane cez kozu do podkoznych tukovych vrstiev a tam podporuje vyrobu kolagenov na spevnenie koze, tj je to proti starnutiu a vraskaveniu.



39

Re: vitamin C

Co hovoris na tento praskovy vitamin C vo forme magnesium ascorbatu?
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … grams-pwdr
Nebolo by lepsie oproti kyseline askorbovej pouzivat ako vitamin C tento druh, a doplnat zaroven aj horcik? Na 3 gramy, to vychadza okolo 200mg horcika. Cize na 6 gramov vitaminu C to uz doplni aj dennu davku horcika, cca 400mg. Ide o normalne vstrebatelny druh horcika, ktory telo bude vediet vyuzit?



40

Re: vitamin C

Nuz ja to samozrejme pouzivam. Ester C je v podstate tiez zdroj aj mineralov, lebo je to komplexny askorbat vapenaty.
A do mojej vody na pitie si pridavam tiez nielen kyselinu askorbovu ake aj KHCO3(kalinat) , takze si vlastne vyrabam askorbat draselny a neutralizujem kyselinu askorbovu.
Inac askorbaty su ovela lepsie vstrebatelnu zdroj mineralov, nez napr brat kyslicnik horecnaty/oxid horcika/magnesium oxid. Tj nie je 400 mg ako 400 mg, ked hovorime o rozne viazanych mineraloch.



41

Re: vitamin C

Diky... tak podla toho, co pises, ten magnezium askorbat vyzera ako dobry zdroj praskoveho vitaminu C. Este k tomu zobrat bioflavoidy a mohlo by to byt celkom ucinne. Ide hlavne o to, ze uz potom netreba brat dalsi horcik.



42

Re: vitamin C

OK



43

Re: vitamin C

Čítali ste aj nejakú teóriu prečo ľudia stratili schopnosť vytvárať si v tele vitamín C?



44

Re: vitamin C

Nie. Al;e nielen ludia to stratili ale aj niektore zvierata. Ale povacsine si zvierata vedia vytvorit z cukru vitamin C, na to su potrebne 4 enzymaticke premeny a potrebne enzymy v tele maju.Nam jeden z nich chyba.
Zatial som nikde nepocul, ze by niekto ten chybajuci enzym telu doplnil, to by bolo nanajvys zaujimave.



45

Re: vitamin C

Dobry den, chcela by som sa vas opytat ci mozem podat a v akom mnozstve vit.c aj 6 mesacnemu dietatu , ktore bolo doteraz iba kojene, nakolko ja uzivam vacsie davky vit.c no neviem kolko ci aj v mliecku nasledne stupa. Doma mam askorbat vapenaty a askorbat sodny, ktory z nich by bol vhodnejsi pre babatko....Dakujem



46

Re: vitamin C

VBItamin C pri kojeni je dostatone zastupeny v mlieku, ked matka berie doplnky.
Davky su zasadne prepocitane z dospelej na ine vahy, v pomere vah. Askorbat vapenaty a sodny su zhruba rovnocenne, kde askorbat vapenaty dodava aj trosticku vapnika, co je dobre na kostru.



47

Re: vitamin C

Dakujem cize malemu nie je potrebene podavat zvlast vit.c ....je teraz  chory ma anginu a je zahlieneny ...taktiez mu bol z vyterov z nosteka zisteny zlaty stafylokok ktoreho sme si priniesli z porodnice no na toho mu uz vytieram nostek cytricidalom dufam zaberie...myslela som ze mu vit. C trochu omoze to rychlejsie zvladnut ma 10kg a  6 mesiacov...dr..odporucila cebion kvapky co ja mu davat nebudem nakolko tam je vit.c zanedbatelne mnozstvo...



48

Re: vitamin C

Ked chces, mozes mu zamiesat do napoja alebo jedla povedzme 200 mg esteru C, co je najdlhsie trvajuca forma vitaminu C v tele, az vyse 5 nasobok askorbatov. A samozrejme trochu NAC, povedzme 100 mg do vody na pitie. Najlepsie je to pit slamkou, aby mi to neposkodilo zubnu sklovinu, kedze je to kysle(mojim vnuvcatam to davam na odhlienenie ako "citronovu vodu", osladene medom.



49

Re: vitamin C

Dakujem pekne za radu uvidim nieco vymyslim nakolko je este stale zvyknuty na chut mater. mlieka a ostatne vypluva



50

Re: vitamin C

Nuz nikto nehovori, ze je to s detmi lahke. Drzim ti palce