1

Téma: probiotika

Ahoj RNG. Poradil by si mi ktore probiotika su dobre a ci treba s probiotikami brat aj prebiotika.  Co hovoris na Adult Dophilus? A prechadzaju probiotika cez materske mlieko? Pripadne da sa cez teba objednat?  A este ma zaujima ci je pravda ze mlieko a mliecne vyrobku zahlienuju a oslabuju imunitu,nejake klky v crevach. Jeden doktor povie ze je to blbost druhy ze natom nieco je pravdy....ci mam davat mlieko 2 rocnemu synovy... dakujem



2

Re: probiotika

Adulkt Dophilus nespecifikuje, ci su jeho kultury odolne na teplo a kyseliny. Totiz probiotika su aktivne len vtedy, ked su zive. A ked sa nicia teplom, mozes ich uz dostat v obchode mrtve. A ked nie su odolne alebo chranene proti kyselinam, nepreziju to cez kysly zaludok do criev.
Matrerske mlieko je sterilne(podobne ako krv) ale pri kojeni ci odsavani sa dostanu do neho z koze rozne mikroby, vcitane probiotik.
Vacsina europskych deti nema s mliekom problemy, ale deti americkych indianov a cinske maju velky problem z mlieka povacsine.
Pre ludi, co maju alergie z mlieka samozrejme telo reaguje odtlacanim tychto produktov, tj vyraba extra hlieny.
A alergie na jedla su v dosledku nedostatku spravnych vytvorenych telesnych enzymov, ktore sa daju pripadne dodat, tak ako to robim ja.
Tak nemusim obmedzovat pestrost jediel aj pri nedostatku urcitych telesnych enzymov, u mna uz aj kyselin v mojom pokrocilom veku.



3

Re: probiotika

A su nejake kvalitne probiotika? Co firma Swiss? Co konkretne odporucas,co je na SK trhu a mozem si to kupit? Alebo da sa od teba objednat? Viem ze obchody ti uz nefunguju... ty ake probiotika pouzivas aka firma ma kvalitne probio? A je potrebne s probio uzivat aj prebiotika,niekde pisu ze nie inde ze bez prebiotik su probio skoro bez ucinku....dakujem



4

Re: probiotika

Prebiotika su mikrovlakniny, Treba ich uzivat hodne, lebo tych parsto miligramov probiotik v doplnkoch treba rozmnozit v crevach az na 1 kg a to potrebuje vela probiotickej potravy. Psylium, pektiny, arabinogalactany, inulin, glucomannan conjac a ine su dobre priklady mikrovlaknin a davky z nich su najmenej 10-20 gramov denne a liter vody.



5

Re: probiotika

Dobry den,

chcela by som opat absolvovat protikandidovu dietu, zaujal ma sposob ako zistit ucinnost probiotik- test s mliekom. Len neviem, ci to mlieko nasledne nechat vonku (v izbovej teplote) alebo dat do chladnicky? V tomto obdobi predsa skysne tak ci tak a ucinnost probiotik nezistim alebo sa mylim? Tiez ma zaujima kolko kapsul na ake mnozstvo mlieka.

Dakujem



6

Re: probiotika

a este by som sa chcela spytat, ci 3bil probiotika s pektinom od puritanu su dostatocne.

Dakujem



7

Re: probiotika

Probiotika v kapsuliach je len nasada. Ked ich dobre zivis mikrovlakninami, rychlo sa rozmnozia z tych parsto miligramov az na kilogram.
Samozrejme davam prednost vyssim davka, a takym, co su kyselinova a tepelne odolne, s tymi su vysledky zarucenejsie a rychlejsie. Ale zakazdym je podmienka dostatok mikrovlaknin(10 az 20 gramov, inulin, psylium, pektiny, arabinogalaktany, glucomanan...)



8

Re: probiotika

Dakujem velmi pekne!

k tym mikrovlakninam..."prehrabavam" sa sice starymi prispevkami, ale nedari sa mi najst odpoved.

Mikrovlakniny- ako zabezpecit ich dostatok? Logika-vela ovocia a zeleniny + psyllium? Alebo este treba doplnat? Beriem kazde rano 1PL psyll. (vychadza to na cca8g, staci?) + 0,5/0,7l vody.  Neviem, kde sa nachadza inulin? nasla som od vas, ze arabinogalaktany(susene stavy/miazgy, najma so smrekovca opadaveho(larix /larch) a to uz som uplne skoncila smile



9

Re: probiotika

moja logika blondiny...ovocie zelenina su predsa predovsetkym hruba vlaknina...

nasla som tiez, ze si miesate "kokteil" voda + mikrovlakna, ale neviem kolko by som ich do takeho kokteilu namiesat a pit. Tak aby to bolo ucinne? Aby som vedela ake mnozstva inulinu/pektinov/glucomanan by mal dany pripravok obsahovat. Pripadne ak mi mozete rovno poradit nejaky produkt (zijem v UK, objednavam vacsinou od puritans pride) Dakujem



10

Re: probiotika

Slovensky inulin je ovela lacnejsi a kvalitny. A netreba s nim tolko vody, ako s pektinmi alebo psyliom.
http://www.vemica.sk/vlaknina_inulin.php?sekce=22
Lyzica denne by mala stacit.
Na arabinogalactan radim najma Swansonvitamins.com
Tam maju tento ovela lacnejsie, ako ini. Tak isto sa vo vode dobre rozpusta, nezahustuje natolko, ako psylium alebo glucomanan a pektiny.
3 gramy pektinov mas napr v jablku, odporucam jest aspon 1-2 jablka denne("an apple a day takes doctor's away")



11

Re: probiotika

cize je jedno, ktore mikrovlakniny telu dodavam? som myslela, ze je potrebne aspon niekolkodruhov pre pestrost. nad pektinom som ani neuvazovala si ho zakupit kedze jem neustale jablka, hrusky a viem, ze tie obsahuju pektinu "dostatok" ak sa pridaju aj dalsie mikrovlakniny aby sa dosiahlo aspon tych min. 10-20g.



12

Re: probiotika

Zrejme kedysi, ked ludia jedli rozne neslachtene korienky mali vyssi prijem vlakien a najma mikrovlakien.
Asi najuzitocnejsie mikrovlakniny podla dnesnych vedomosti su modifikovane citrusove pektiny, arabinogalaktany a fruktooligosacharidy, ako je cakankovy inulin.



13

Re: probiotika

pekny den,ak pijem denne 0,5 l jablkovej stavy, je tam dost pektinu? treba potom este aj inulin? okrem toho 0,5 kg zeleniny a 0,5 kg ovocia..



14

Re: probiotika

Jablkova stava moze byt roznej koncentracie, moze byt len 25% s prisladenou vodou, tj vobec nie vhodna pre ludi snazicich sa potlacit candidu.A samozrejme o to menej vlaknin ma



15

Re: probiotika

Dobry dnen pan RNG,
tak aj ja som sa po citani Vasich clankov dala na bezsacharidovu dietu kvoli kazdomesacnym vag.mykozam. olej aj gse +kokosak uz mam.chcela by som vediet ake probiotika ,ktore su silne by som mohla kupit na slovensku,aby som teraz nemusela cakat na postu z USA. Este sa spytam,mozem pri tejto diete strukoviny,ovsene vlocky a oroginal kupenu celozrnnu muku?
Ps vdaka Bohu za Vas,len skoda ze ma uz neosvietilo skor a nezacala som studovat na nete co s mojim problemom a nenatrafila na Vas,zelam vela zdravia!



16

Re: probiotika

Ja sa chcem spýtať, keď sú probiotiká kyselinoodolné, myslí sa tým tá kapsula, v ktorej sú uložené? Ak áno, rozpustí sa potom v čreve tá kapsula alebo inak povedané dostane sa obsah kapsuly von?? Ďakujem za odpoveď!



17

Re: probiotika

Kyselinoodolnost samotnych probiotik nema nic spolocne s dodanim v kyselinovzdornej kapsuli(entericke), ktora sa rozpusti az v alkalicko  prostredi, tj pomocou zlce.
Su ale rozne probiotika, ktore vydrzia aj pomerne vela kyseliny, tj preziju to cez zaludok, najma ked ich beries s jedlom a dostatkom vody, takze rozriedis zaludocne kyseliny natolko, ze to tie odolne probiotika neznici a cast sa ich dostane do criev skor, nez sa v zaludku vybuduje kyslost pod PH 3,5. Niet mikrobu , co znesie kyslost pod 3 PH a zaludok, ked produkuje dost kyselin zide az na PH 2,5



18

Re: probiotika

Probiotiká od Healthy Origins sú garantované ako teplo-vzdorné, ale dokážu prežiť aj teploty 35°C +?  Momentálne nás sužujú takéto teploty a zaujímalo by ma, či prežijú.. Síce ľudské telo má vyššiu teplotu ako 35 °C, takže sa asi pýtam zbytočne. Ale i tak, pre istotu ich skladujem v trochu chladnejšej komore.



19

Re: probiotika

Probiotika v zivom cinnom stave znesu teploty dokonca aj vyse 40 stupnov celzia, ale v susenom necinnom stave sa mnohe znicia velmi rychlo, kde nie su chladene alebo mrazene.



20

Re: probiotika

A čo tak skladovanie probiotík v chladničke?
U nás je teraz opäť 37 °C, dokonca dnes nočná teplota u nás na juhu Slovenska (NR), nemá klesnúť pod 26 °C (?!?) Zajtra má byť 39 °..
Preto sa pýtam, či ich môžem nechať v chladničke, kedže aj v pivnici máme riadne teplo a nechcem nič riskovať (radšej)

Naposledy upravil: Delux (2012-06-30 19:18:13)



21

Re: probiotika

Samozrejme chladene doplnky sa kazia ovela menej, tak sa da predlzit  ich zivotnost mnohonasobne. Do chladnicky ich davaj dvojito zabalene v plastikovych vreckach a nechavaj oteplit tak isto zabalene, aby nenavlhli.



22

Re: probiotika

Je mi jasne, ze v crevach mame stovky az tisice miliard bakterii. Chcem sa preto opytat, ci prekrocenie dennej odporucanej davky probiotik moze nejako uskodit. Myslim to tak, ze mam na krabicke s probiotikami napisane, ze denna odporucana davka je 1 kapsulka 1x denne (neprekracujte dennu odporucanu davku), ked ju zvysim napr. na 3x1 kapsulku denne, moze to mat negativny vplyv na zdravie, ked to budem uzivat dlhodobo?
Teraz skusam tieto probiotika:
http://www.mojalekaren.sk/pearls-ic-cps-1x30ks/

Vies znepokojuje ma to upozornenie - neprekracujte dennu odporucanu davku.



23

Re: probiotika

Osadenie criev nie su tisice mileard, ale 10 na strnastu, tj 100 000 miliard.
To upozornenie je len natlak a system, ako sa doplnky ociernuju nasilne farmaciou, ktora takto ludi odraduje od nich. Spinava politika.



24

Re: probiotika

Cize vobec nevadi, ked prekrocim dennu odporucanu davku na 3x1 kapsulka denne aj ked to budem uzivat dlhodobo.



25

Re: probiotika

Probiotika sa rozmnozuju pomerne rychlo aj na mnohonasobok  denne, takze ked ich krmis, tak po niekolko dnoch ich je mnohosto krat viac , ako obsahuje 1 kapsulka. preto ich neodporucam brat velmi dlho intenzivne, hoci ich odporucam brat obcas, najma po hnackach niekolko dni.
Kedze probiotik je hromada, lepsie je striedat rozne vyrobky, aby so dostal co najviac druhov do tela. Totiz kazdy z nich vyraba ine uzitocne latky pre nas, tj cim ich je viac roznych, tym pestrejsie nas zasobuju ci  uz vitaminami, obrannymi latkami alebo inymi zivinami



26

Re: probiotika

Dakujem. Zacal som rozmyslat nad tym, ze si asi kupim tie probiotika z USA, ktore odporucas (Healthy Origins, 30 miliard v jednej kapsulke), ked to porovnam s probiotikami Super Dophilus alebo Pearls IC, tak sa cenovo ovela lepsie oplatia ako tieto. Lebo ten Super Dophilus, ked sa tak clovek nad tym zamysli, je fakt dost drahy a ked si dam maximalnu dennu davku tak mi to vydrzi iba 10 dni tj. za mesiec sporebujem 3 flasticky a to uz je moc drahe. Inak poznas z vlastnej skusenosti este nejake kvalitne a velmi silne probiotika a za prijatelnu cenu?



27

Re: probiotika

Sila probiotik je relativne cislo. Musis si uvedomit, ze ked ich dostanes zive a prejdu ti zive do criev, tak sa dobre krmene mikrovlakninami rapidne rozmnozuju
Za par dni ich tam moze byt radove viac, nez obsahuju aj tie najsilnejsie doplnky.
Co sa tyka cien, samozrejme od vyrobcov s co najmenej priekupnikmi v retazci distribucie su ceny najnizsie.



28

Re: probiotika

Ahoj RNG, mam jednu otazku. Uz som sa od teba naucil, ze antimikrobialne doplnky a probiotika nie je vhodne spolu uzivat, musi sa medzi nimi dodrzat dostatocny odstup. Mna by zaujmalo, ze ci by stacil dvojhodinovy odstup, alebo je lepsie dodrzat radsej ten 3-4 hodinovy odstup?

Naposledy upravil: Pietro (2014-02-10 22:10:45)



29

Re: probiotika

Prepac mi, ze som netrpezlivy, chcel by som Ta poprosit, mohol by si mi odpovedat na prispevok c. 28?. Dakujem velmi pekne.



30

Re: probiotika

Aspojn 3 hodiny, tj cas co ti zostanu antimikrobialne v zaludku.



31

Re: probiotika

myslis ze taketo probiotika maju hodnotu takej vysokej ceny za ktoru sa predavaju alebo je to neprimerane predrazene?

http://www.miessence.com/wholenewmom/en … -superfood



32

Re: probiotika

Tam sa nejedna len o mnozstvo roznych probiotik, ale aj ich produkty kvasenia, Tj je to vlastne superjedlo, okamzite ucinkujuce,  nie len probiotikum.
Takze to by som pouzil na velmi rychle osadenie criev probiotikami a to velkym vyberom roznych, v krize po pouzivani viacerych atb, ked je pacient chory na ine nakazy, na ktore atb nezaberaju, ale naopak im dali zelenu.
Takze neviem, ci by som to povazoval za drahy produkt, aj ked sa to tak zda.
Vdaka za uvedenie.

Naposledy upravil: RNG (2014-03-18 16:54:25)



33

Re: probiotika

Co hovoris na tieto probiotika, su aj tieto dobre?

http://www.swansonvitamins.com/lee-swan … aps-SWL024



34

Re: probiotika

OK, lebo su kyselinovo odolne. Ale neviem cio ich netreba chladit.



35

Re: probiotika

RNG napísal(a):

OK, lebo su kyselinovo odolne. Ale neviem cio ich netreba chladit.

Vdaka. Vsak mozno niekedy si ich kupim a dam potom sem vediet, ci je tam napisane, ze ich netreba chladit.

Naposledy upravil: Pietro (2014-04-22 09:40:11)



36

Re: probiotika

Pietro napísal(a):
RNG napísal(a):

OK, lebo su kyselinovo odolne. Ale neviem cio ich netreba chladit.

Vdaka. Vsak mozno niekedy si ich kupim a dam potom sem vediet, ci je tam napisane, ze ich netreba chladit.

potom by ma zaujimalo, ze ako je to s cestou...a letiskovymi ozarovaniami...niekde som to tu uz citala...ked si v lekarni kupim super dophius mam ich hned dat do chladnicky(aj v lekarni ich maju v chladnicke)...ale ked to sem ma pricestovat z usa, tak to podlieha vselijakym telotam...tak sa mozu uplne znehodnotit?
a ked su probiotika susene(to su asi tie co nepodliehaju zmenam teplot), tak ako mozu byz zive?sa ozivia niako v tele?tomuto uplne nerozumiem a dakujem za odpoved...



37

Re: probiotika

inak ma vyznam brat probiotika ked sa beru atb.?sak to si ich das ani sa nestihnu rozmnozit a uz su vyzabijane...podla mna to ma vyznam ked sa atb. doberu...a potom...ci sa mylim?



38

Re: probiotika

Specialne pripravene spory roznych mikropbov su znacne odolnejsie, ako zive aktivne mikroby. A spory  si predstav ako semena, za priaznivych okolnostio "vyklicia" Probiotika ma  ciastocne vyznam brat aj s atb, len treba medzi ne dat co najvacsiu pauzu. najucinnejsie je to po dobrasni atb aspon 3 hodiny neskor zobrqat s kuskom jablka na noc. cez noc sa probiotika znacne rozmnozia a vyrobia kopec obrannych latok a to v tele zostane aj ked ich rano znova atb znicis do znacnej miery. Vtedy treba pouzit ale co najsilnejsie zmesy v stovkach miliard (bilions)kultur



39

Re: probiotika

Konečne som o kus múdrejšie!naozaj vdaka...lebo som v tom mala stale nejasno...

Naposledy upravil: klara (2014-06-06 21:35:40)



40

Re: probiotika

Zialbohu aj lekari maju v tom az na male a vzacne vynimky nejasno, a to je tragedia.



41

Re: probiotika

Ahoj, mam tieto probiotika, toto velke balenie: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … &ic=13

Chcem sa opytat, uz su dost velke horucavy vonku, tieto probiotika netreba chladit, ale pre istotu sa mozu dat do chladnicky?



42

Re: probiotika

Nechaj si vonku ale 10 kusov v plastikovom vrecku, aby nenavlhli, a ostatok drz v chladnicke. Tak sa ti budu najmenej kazit. Vyrobca sice hovori, ze vacsina z nich vydrzi teplotu okolo 20 az 25 stupnov celzia, ale v nizsej teplote drzia ovela dlhsie



43

Re: probiotika

Trochu som to nepochopil. Mam dat 10 kapsul do plastoveho vrecka a potom to ostatne dat do chladnicky a ked sa mi minu tie v plastovom vrecku, tak mam vybrat z toho balenia co je v chladnicke 10 kapsul a dat ich do toho plastoveho vrecka?



44

Re: probiotika

Pochopil si to dobre. Problem je, ze ked vyberies flasku z ladnicky a kapzule su studene,okamzite sa na nic zacne zrazat vlhkost, preto  treba tu flasu otvarat na co najkratsie a nie casto, drzat v nej desikacny balicek. Ked chces, mozes si to aj rozlozit do mnoho vreciek, a vyberat ich po jednom vrecku s povedzme 10 kapsulami, nechat uzavrete rozohriat, aby ti kapsule nenavlhli, ked otvoris plastikovy sacik.



45

Re: probiotika

OK, ale to balenie probiotik obsahuje a taky sacok, mam taky pocit, ak sa nemylim, ze ten sacok pohlcuje vlhkost. Ak ten sacok sluzi na to, tak myslis, ze by ten sacok nedostatocne pohlcoval tu vlhkost?



46

Re: probiotika

Nuz ten sacok alebo kapsulka vedia pohltit urcite mnozstvo vlhkosti, ale nie tolko, co sa moze skondenzovat  po case  na viacnasobne otvaranej flaske s chladnymi kapsulami.



47

Re: probiotika

Ak tomu rozumiem, tak ked budem mat tych 10 kapsul v tom vrecusku a vyberiem ho z chladnicky, tak ho musim nechat zohriat na izbovu teplotu (aby nenavlhli kapsule probiotik) a az potom to vrecusko otvorim?



48

Re: probiotika

Prosímťa u týchto probiotik  http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=4

koľko berieš denne jednu alebo dve?

Dík

Naposledy upravil: Mik (2014-06-12 12:22:38)



49

Re: probiotika

Mik napísal(a):

Prosímťa u týchto probiotik  http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=4

koľko berieš denne jednu alebo dve?

Dík

Staci jedna denne na noc s jablkom alebo kuskom jablka alebo zapit s vlakninou. Dolezite je ich denne podporovat zmesou vlaknin aby sa mohli rozmnozovat a tak plne osadit creva.



50

Re: probiotika

Pietro, ano.
Probiotika, spravne krmene sa rozmnozuju velmi rychlo, takze po case je ich v crevach tisickrat tolko, ako v tych malych kapsulkach. Takze ich treba dodavat potom len zriedkavo, napr pri hnackach, alebo pre istotu povedzme raz za tyzden/dva