1

Téma: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Dobrý deň RNG.
Dlhšie premýšľam o kúpe nejakých potravinových doplnkov, pretože sa mi opakujú rovnaké problémy(vždy niekoľko krát za rok s prestávkami):
1. divné trávenie. Sprevádzané pocitmi ako keby sa mi chvel žalúdok, nepríjemná chuť v ústach aj po umytí zubov, akoby mi niečo ležalo v žalúdku, niekedy až pocit na vracanie, občas taký neprirodzený pocit v žalúdku, akoby som tam mala niečo, čo sa ťažko trávi a tak mi to tam akoby zostáva. Neviem odpozorovať, či to súvisí s konkrétnymi potravinami, ale takéto ťažkosti mávam napríklad koncom zimy, alebo na jar. nepomohlo by niečo ako detoxikáxia organizmu?
2. nízky tlak a vysoký pulz. Pulz mávam okolo 90/min. a tlak menej ako 120/60. Tiež sezónne, na  jar a na jeseň(občas v lete) mám taký týždeň-dva tlak tak nízky, že sa mi točí hlava pri chôdi, vtedy nie som schopná nič robiť. Pulz sa mi drží dosť vysoko, začínam športovať, aby som si trochu zlepšila kondíciu, len niekedy sa srdce rozbúcha ozaj bezdôvodne.
3. problémy s menzesom. Je nepravidelný, tieto problémy začali po vysadení antikoncepčných tabletiek, čo však bolo pekné 4roky dozadu.
4. stres. Silnejšie na mňa pôsobia stresové situácie, hlavne keď sa mení stereotyp-začne skúškové, skončí skúškové a začne opäť škola.., oslavy a pod.  Prešla som psychoterapiou a momentálne je mi dobre, len niektoré situácie sú psychicky náročné.

No a neviem nejak z ktorého konca začať a či tie problémy spolu nejak súvisia. Nechcem totiž brať potravinové doplnky piate cez deviate, tak som sa chcela spýsať na váš názor.
Ďakujem, SilviaV



2

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Mozno mas problemy s travenim a telo nevie dostat dostatok zivin. Takze je na mnohe ziviny podvyzivene a to moze byt napriek vysokej vahe, lebo ludia si obvykle myslia, ze tlsti nemozu byt podvyziveni, co je omyl.
Travenie je vec dostatku kyselin, enzymov, mikrovlaknin a spravnej probiotickej flore v crevach.
To samozrejme posobi aj na hladinu energie,
aj zly zaludok je z nedostatku kyselin,
aj hormonalne hladiny su poruchane, aj imunita a nervy trpia.

Nuz a stresy radim kazdemu odstranit, lebo su celkove na telo zabijak

http://rng.nazory.eu/travenie  http://rng.nazory.eu/stres

Mas pravdu, vsetko so vsetkym vzajomne komplexne  suvisi



3

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Takže v podstate by som mala začať najskôr riešiť trávenie, a potom ostatné veci, ak to správne chápem. A môžem sa ešte spýtať, počuli ste o prípravkoch z www.kompava.sk? predávajú aj enzýmy: http://www.kompava.sk/sk/bioenzyme-complex.html Alebo je lepšie objednať niečo z USA?



4

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Kked si pozries obsahy a porovnas, pochopis, preco tvrdim, ze na Slovensku a vobec v Europe je ubohy vyber doplnkov, naviac pridrahy
Zober si napr pancrreatin, na cistenie tela radim denne 8 az 12 gramov, na bezne jedlo aspon 2 gramy. A oni maju 25 miligramov.
Na bromelain radim napr 1000 GDU a oni maju 15 mg  z bromelainu s 2000 GDU na gram, tj davka je dokopy 30 GDU na tabletku. A tie rozne ine oleje a podobne su tam viacmenej len do poctu, sice minimalne znizuju kvasenie v zaludku, ale nenahradia nedostatok kyselin ani enzymov.Porovnaj to napr s tymto, kde v kazdej kapsuli je 2000 mg pancreatinu
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … s/716?at=0
alebo tento velmi vela zlozkovy
http://www.iherb.com/Now-Foods-Digest-P … 21321?at=0
ktory pouzivam aj ja, aj na cistenie tela(na prazdny zaludok) aj s vacsim jedlom na lepsie stravenie



5

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

V podstate si idem zo zahraničia prvýkrát objednať. Tak rozmýšľam nad http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-En … s/857?at=0 aj keď aj http://www.iherb.com/Now-Foods-Digest-P … 21321?at=0 sa mi páči, ale chcem sa vojsť do 22eur. Sú tie super enzymes dobré? a ak to správne chápem, na prečistenie treba enzýmy nalačno, že?

Pozerala som aj nejaké probiotiká, môžu byť tieto? http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … 19518?at=0 Tie je dobré brať na noc?

a tie mikrovlákniny, sa mi zdá že ste niekde vo fóre hovorili, že sa dajú zohnať na SVK. Alebo je lepšie si ich tiež objednať, čo mám konkrétne hľadať?

a ešte ma zaujíma popri braní týchto doplnkov môžem brať aj iné? napr jód (cez kožu), alebo yam?



6

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Super Enzymes su najma zivocisne enzymi(pancreatin) s pridavkom kyseliny, tj maju sa brat s jedlom.
Na precistenie tela beries enzymi bez kyselin na prazdny zaludok.
Uvedene probiotika odporucam najma pre to, ze su teplovzdorne, tj neznicia sa casom bez chladenia a kyselinovzdorne, tj prejdu zive cez zaludok, ked si kyseliny aspon trochu rozriedis jedlom ci pitim.
Jod cez kozu mozes brat kedykolvek, yam sa moze kombinovat s cimkolvek tak isto.



7

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

aha ďakujem za upresnenie



8

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

RNG manzelka berie na cysty v prsniku na lačno pankreatin, DIM a lugolov roztok....ako si doporucil....dufam,ze pancreatin na lačno aj odmoruje, kedze v cl. c. 6 citam ze s kyselinou sa pouziva na travenie,,,,takze moze brat ten pancreatin pri tych cystach???
srdecna vdaka



9

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Traviace enzymi rozkladaju rozne latky.
A ked ich  beries na prazdny zaludok, dostane sa do krvi a do celeho tela a tam rozklada..Cysty a ine smetiska a nefunkcne tkaniva sa musia rozlozit na to aby sa zlikvidovali a na to treba rozne enzymi, najma proteolytickymi(maso...)



10

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Prajem dobry den. Rozhodla som sa aj ja napisat, lebo pan RNG ma prehlad a moze takto na dialku pomoct aj mne. Mam 39r, som bezdetna. asi pred 1.5 rokom som zacala mat periodu nepravidelnu a trvala aj 2 tyzdne. naco mi lekarka predpisala Prodafem 10mg (medroxyprogesteroni acetas) po ktorom som skoncila na pohotovosti s pulzom 130. zmenila som lekarku a ta mi predpisala Duphaston, ten som brala 2 davky a miernejsie ucinky a cyklus sa upravil pocas 2 mesiacov. najblizsiu kontrolu mam o tyzden a ako prve si necham zmerat hodnoty hormonov. Pravdepodobne mam nizku hladinu progesteronu, lebo krvacam lahko ale dlho. Citala som ze je mozne kupit prirodny progesteronovy krem zial len v USA. Este by som chcela mat dieta. Uzivam denne 2 kapsle Yam, brala som Sarapis a pijem litre caju, zial stav sa nezlepsuje. dakujem za odpoved



11

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Na hormony je plno prostriedkov, samozrejme neocakavaj, ze ich dostanes na Slovensku.
Yamu odporucam 2 gramy denne, rakeho, co ma garantovany obsah aktivnej latky, Diosgeninu okolo 10%.
Viac pozri na  http://www.rng.nazory.eu/hormony
Duphaston /didrogesteron je synteticka chemikalia podobna vzorcom prirodnem,u progesteronu, a kedze je patentovana, v prirode sa predtym nikdy nenachadzala=znamena pre telo a prirodu zamorenie. A z toho vyplyvaju rozne skodlive bocne ucinky, ktore sa mozu casom nahromadit.
http://home.intekom.com/pharm/schering/duphastn.html
Preto radim radsej prirodne latky,, ktore su schvalene na volny predaj, lebo lekari nevedeli najst na nich ziadne skodlive postranne ucinky v pd[porucenych davkach.
To plati pre vsetko, co je oznacovane ako potravinovy doplnok, na rozdiel od liekov, kde kriterium, je "viac uzitocnych ucinkov, ako skodlivych", a aj to sa pod vplyvom priemyslu znacne skresluje.

Sarapis obsahuje prirodne nahrazky hormonov, najma rastlinne estrogeny(fytoestrogeny) , tj ucinkuje kvazi  estrogenicky, ked zrejme potrebujes ucinok progesteronu,a nie nahraziek estrogenov.
Skutocne zlozenie, tj mnozstva aktivnych latok  cesky vyrobca neuverejnuje.
Ja sa osobne vyhybam doplnkom s neznamym zlozenim, pokial sa len da.



12

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Dakujem za odpoved. Mam Wild Yam so 100% Dioscorea mexicana rhiz (250g) a je pravda ze som to jedla sice denne ale 1-2 kapsle. Upravim si denne davkovanie. a este mam otazku, aky mas nazor na Homeopatiu, co sa tyka mojho problemu. Urcite viem ze po "skuske" so syntetickymi HL sa budem tabletkam dlho vyhybat... Dakujem.



13

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Dioscorea mexicana rhizome je pakoren yamu, bez akehokolvek garantovania obsahu diosgeninu, ktory moze byt v roznych druhoch od 3 az do 14 % Takze velmi pravdepodobne si nedostavala toho diosgeninu dost.
Homeopatia  je vytiahnuta z minulosti, kam podla spravodlivosti stale patri pochovana.
http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy
Vychadza totiz nie z dokazanych ucinkov a statistiky, ale predpokladu, ze "podobne sa podobnym lieci" co samozrejme zriedkavo je pravdou, ale prekryva to silny placebo efekt, takze ludia si myslia, ze je to naozaj ucinne.
Moderne testy na lieky a doplnky sa snazia metodou "double blind" tento placebo efekt(viara v ucinnost) vylucit a preto vyhlasuju o homeopatii, ze je vlastne bez viery neucinna.
Je absurdne, ze homeopatia ma naraz tolko privrzencou dokonca medzi lekarmi a ze sa dokonca vyucuje na lekarskych fakultach, kde by sa malo vyucovat skor prirodne ucinne pristupy k lieceniu, najma potraviny, potravinove doplnky a prevencia aplikovana na zdravych, aby sa predislo roznym choroban, a nie ich diagnozovat az ked su v plnom rozsahu v tele, tj "s krizkem po funuse" ako hovoria zahoraci.



14

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

dakujem za odpoved. chcem sa opytat kde by som mohla zohnat Wild Yam presne taky, ktory by mi pomohol. Ak bude treba objednam ho aj z USA. a potom este po akom case (pokial sa to da) by sa mi stav mohol upravit. Velmi ocenujem ze je niekto ako ty, ktory priamo odpovie na otazky. Dakujem.



15

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Ja pouzivam vyrobky zo Swansonu, lebo zijem v USA a tunajsie postovne je lacne a ich produkt je asi najsilnejsi na trhu
Porovnaj si to sama
http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Wi … /5178?at=0
a dva krat tak silny a 100 kapsul, nie 60
http://www.swansonvitamins.com/SWH152/ItemDetail

Inac tam najdes aj progesteronovy krem a ine doplnky, ak budes nejake potrebovat skor ci neskor.



16

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

dakujem za link. nenasla som tam davkovanie. kolko kapsli sa uziva denne? Podla toho si budem vediet objednat. a predava tato firma aj prirodny progesteronovy krem? je treba ho konzultovat s lekarom alebo nie? Dakujem.



17

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Musis si to prepocitat, ja odporucam 2 gramy 10% denne.
Tj 2 + 3 Swansonove, alebo 5 + 5 Nature's  Answer.
Na progesteronovy krem pozri na toto, kde ti pumpicka dava rovno potrebne mnozstvo
http://www.iherb.com/Now-Foods-Solution … g/779?at=0
Nuz konzultacia s lekarom, ktory tieto produkty vobec nepozna a chce ti predpisat len chemicke hormonalne prostriedky nevedie k nicomu, zialbohu.Na to treba rozpravat s lekarom, ktory toto pozna a predpisuje a to zatial na Slovensku asi nenajdes. Mozna o par rokov. Aj v USA je to len snad jeden zo sto lekarov, co vie alebo je aspon otvoreny v diskusii na tuto temu.



18

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

Dobrý večer RNG. Mám už doma super enzymes a betaine hcl, probiotika a psyllium. Chcela by som sa ešte uistiť v dávkovaní. Betaine a super enzymes môžem s každým jedlom brať po jednej tabletke a spolu? potom vlákninu jednu lyžicu denne po jedle? (kedže počas jedla zoberiem enzýmy a kyseliny) a probiotiká len na noc? alebo aj počas dňa? Ďakujem
a po úprave trávenia chcem postupne pribrať jód - mám pocit že by to mohlo byť u mňa hlavne na nízky tlak, yam - nepravidelný menzes a prípravky na stres. Je možné začať brať všetko, alebo by to bolo príliš veľa prípravkov?
Ďakujem



19

Re: hormonálny systém, trávenie, nízky tlak

To nie je extra vela doplnkov . Vlakninu ber osobitne od jedla, lebo s nou potrebujes vela vody a to by si si prilis rozriedila zaludocne kyseliny.
Selen zinok jod vitaminy C E a D-3 odporucam kazdemu, tak isto mikrovlakniny a obcas probiotikum.