551

Re: zlé trávenie

Potrebujes aj kyseliny aj enzymy.Aspon docasne
A samozrejme mikrovlakniny a probiotika, kedze mas znicenu probioticku crevnu floru



552

Re: zlé trávenie

Dobre ďakujem za pomoc, tak si ešte doobjednám ten betain, probiotiká a mikrovlákniny mám.

Naposledy upravil: Andreaa (2015-04-25 08:47:03)



553

Re: zlé trávenie

OK



554

Re: zlé trávenie

Pisem s odstupom casu niekolkych dni ohladom travenia. Stolicu mam uz dobrej farby, bez hlienu. Stale je ale dost riedka, pijem uz tyzden kazdy den GSE a oreganovy olej,betain s jedlom a probio. Dnes mam 3 den brania endiexu a cierneho uhlia. Zacal som jest ak viac surovej zeleniny. Uz mi tie banany a ryza lezu krkom.
Viem to dat este niecim dokopy?
Vdaka



555

Re: zlé trávenie

Ivko napísal(a):

Pisem s odstupom casu niekolkych dni ohladom travenia. Stolicu mam uz dobrej farby, bez hlienu. Stale je ale dost riedka, pijem uz tyzden kazdy den GSE a oreganovy olej,betain s jedlom a probio. Dnes mam 3 den brania endiexu a cierneho uhlia. Zacal som jest ak viac surovej zeleniny. Uz mi tie banany a ryza lezu krkom.
Viem to dat este niecim dokopy?
Vdaka

Nazdar,

Pravidelne si doplnuj aj mikrovlakniny, tu na SK je dostat psyllium, inulin a ovsenu vlakninu napriklad tu: http://www.vemica.eu/eshop/vyrobky-s-vlakninou alebo http://www.aspsk.sk/eshop/category/48-vlakniny

Treba aj probiotika doplnovat, take co su odolne voci teplu a kyselinam: http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … l&ic=3

Ten berberin si skusal??? Som ti napisal v prispevku c. 549 v tejto teme, ak si prispevok nahodou prehliadol.



556

Re: zlé trávenie

Psyllium si davam ked nezabudam do stavy alebo do stravy a za tym zapijem probiotika PB 8 2x1tbl z iherbu, je to 14bilion.

Berberin som si nezohnal zatial, objednam zo swansonu.
Zameriavam sa teraz no vhodnu stravu a enzymi.



557

Re: zlé trávenie

Mozno mas aj nedostatok kyselin dnes po vlnach roznych virusov, co napadaju aj zaludok aj creva ma hromada ludi znizenu vyrobu kyselin, niekledy aj enzymov,  a to znacne oslabi travenie a absorbciu zivin, nehovoriac o znizenej kyselinovej bariere na rozne mikroby, co sa nachadzaju najma na surovej potrave.



558

Re: zlé trávenie

Mne sa tá stolica nevie poriadne sformovať, zvyšky zeleniny a ovocia vidím stále. Čokolvek zjem tak to patlačí staršiu nestrávenú časť von z čreva, kde si detailne viem skontrolovať neutral.  HCL beriem s tažšími jedlami, probiotika s lahšímí, aktívne uhlie 4x denne, ráno pijem GSE a Oreganovy olej k tomu 2l tekutín denne. Energiu mám takže živiny zo stravy zjavne prijímam. Uvažujem nad tým že si dám pôst na vode, nech dám trochu črevu čas na regeneráciu. Inak si už neviem rady.



559

Re: zlé trávenie

Nuz mas nedostatok kyselin enzymov a iste aj probiotik, Jedlo, tj jeho zvysky,maju z tela vychadzat stravene
Roznych zivin je hromada a za to ze vies spracovat na energiu sacharidy este neznamena, ze nie si na rozne ziviny podvyziveny.



560

Re: zlé trávenie

Ok takze nedostatok enzymov prípadne probiotik. Mohla to sposobit nadmerne korenistá a pikantná strava?

Aké enzými by si mi odporučil?



561

Re: zlé trávenie

Koreniny sice mozu podrazdit zaludok, ale prave naopak, podporuju obvykle travenie.
Z enzymov pancreatin je najblizsi nasmu vlastnemu pancreatinu a je pomerne najlacnejsi.
Su aj ine enzymy, rastlinne,  fungalne a bakterialne, ale tie su aj drahsie, ja by som ich pouzival na specialne cistenie tela skor ako na bezne travenie.  Pozri povedzme na tento pancreatin
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=3
alebo tento, co ma pridany aj enzym na zeleniny a strukoviny
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … l&ic=1
Na kyseliny poverdzme tento
http://www.iherb.com/Now-Foods-Betaine- … l&ic=1



562

Re: zlé trávenie

Pan RNG .... na tu moju nizku tvorbu HCL....   chilli by mi nemalo vadit tiez nie?   LEbo najpr chilli si davam kazdy den aj 3x denne a kvalitne domace habanero silne.... asi na kazde jedlo... jedine co z toho citim je ze ma stipe jazyk alebo sopel mi krasne ide a dutiny sa precistia (zanesene su kedze som alergik a teraz je obdobie moje)  ale zaludok uplne ok nic necitim......   to by malo vlastne samo o sebe aj symbolizovat ze je to ok hej ?          Asi je to aj dokaz ktorý vyvracia tie lekarske hypotezy smisne ze chilli a koreniny sposobuju vredy a podobne blbe teorie ze ?

Btw.. ked mam tu smiesnu tvorbu HCL....  skusal som zjest len tak nalacno 3-4betainy... a nic.. ziadny pocit.. citil som sa ako keby som zjedol tablety naplnene vzduchom (to znamena ze zaludocny maz a obal voci kyselinam nemam poruseny vobec je tak ?) ..   palenie zaludka by som pocitil vtedy keby som mal vredy napr na zaludku ze ? (sposobene helikobakterom ktory sa rozmnozi len v pripade dlhodobej znizenej a nedoplnovanej HCL v zaludku hej ? )     

Len takto informacne som chcel co si o tom mojom uvazovani myslite, ci som to dobre poňal vsetko od Vás  smile

Díky moc za Váš čas a info smile



563

Re: zlé trávenie

Cili je vyborne, zlepsuje cirkulaciu krvi,
Zaludocne vredy su sposobene na 98% helikobakterom pilori.  a lekari, co dodnes tvrdia, ze je to z korenin su 20 rokov pozadu.
Helikobakter je velmi odolny proti kyselinam, takze aj pri hladine PH2.5, co ma hromada ludi este nie je zniceny. A to je len mierna hypochlorhydria, tj len mierny nedostatok kyselin.



564

Re: zlé trávenie

Hej chili na krv aj capsaicin atd... takze veselo mozem pokracovat s chilli aj pri mojich zaludocnych problemoch co mam skrz nedostatok hcl hej ?

Docital som sa niekde ze ta chronta helikobakter sa dokaze uchytit v zaludku vnutri a vylucovat si nejaky enzym okolo seba ktory ho chrani proti kyseline..... ale tak ked mame kyseliny dost tak ho to asi nebude dlho bavit...  skor ho to bude bavit niekde kde je tych kyselin stale malo a nemusi produkovat nic a mnozit sa veselo ........ je to tak ?

A ta vec ze keby mal clovek vredy tak by pocitil po betaine palenie nie ?



565

Re: zlé trávenie

Zialbohu ked mas vredy a lezie, tak na tom mieste nemas ochranny zaludocny maz, a kyselina ti to nechranene tkanivio veselo napada,  pre to lekari na pomoc hojeniu predpisuju lieky proti kyselinam,
Nuz ale to znici travenie aj zaludocnu kyselinovu barieru proti mikrobom na jedlach, takze je to dost zla rada. Hoci su jasne dokazy, ze pri lieceni trojkombinaciou atb plus potlacanie jkyselin sa zaludocne vredy hoja rychlejsie.
Ja osobne osdporucam liecit helikobakter koloidnou striebornou codou, 4 x 1/4 deci, co znici prakticky vsetky mikroby v zaludku, vcitane helikobaktera, ale neznici to crevnu floru ani nanapadne steny zaludka a tak im da moznost sa vyhojit.



566

Re: zlé trávenie

vredy myslim ze nemam .. to som si chcel s tou davkou betainu odkontrolovat ci ma nebude palit zaludok ked si ho dam takze to len taky pokus som chcel smile     ... lebo som skusal teraz ale 10dni jest uplne bez betainu a delil som stravu a striktne som dodrziaval vsetko ale ako vidim najprv ok ale potom zaludocne pobolievanie prislo na roznych miestach , plynatost a celkovo citim ze tadeto cesta nevedie...  vraciam sa naspat k betainu cca 4-5 denne, budem sa snazit delit stravu a dodrziavat tie pravidla zapijania a uzivat DGL.....      nemate este nejaku dobru radu alebo napad co by som mohol skusit ?

Vďaka Vám smile



567

Re: zlé trávenie

Delena strava a nepit s jedlom, nejest po mase mucniky celkove znizi potrebu kyselin a tak si ich nemusis tolko doplnovat. Inac niz mudrejsieho ti neviem povedat, ja som na rovnakom probleme, az na to, ze ja to mam este horsie a potrebujem s kazdym jedlom az 3 kapsule kyseliny, inac mam problemy so zaludkom a samozrejme potom aj s crevami



568

Re: zlé trávenie

Chcel by som sa vas spytat na rozdiel medzi Pancreatinom ktory ponukaju v zahranici a Pancrealanom Forte ktory je volne dostupny v lekarnach.
Je tam asi tretinova cena a rychla dostupnost otazka je do akej miery je ucinny ten Pancreolan.
Dakujem



569

Re: zlé trávenie

Pancreolan forte farmaciou  je dobabrany pancreatin, kde su zlozky amylaza a proteaza potlacene a zostava najma lipaza. A obsah enzymov je slabsi, samozrejme, kedze sa jedna len o 220 mg pancreatinu. Aj cena prepocitane na jednu tabletku je hodne vysoka v porovnani z doplnkami, a ako je typicke pre farmaciu, obsahuje to plno otaznych e-ciek(napocital som 20 roznych, vcitane mastenca(rakovonotvorny) a hlinika( Alzheimer)
http://www.lekarna.cz/pancreolan-forte- … e-tablety/


Na prepocet pozri na toto;
Amylase  1PH Eur= 1 BP u = 1 FIP = 4.15 USP
Lipase     1PH Eur=1 BP u =  1 FIP = 1 USP

Na proteazu nie su priamo tabulky premeny, lebo sa jej aktivita definuje u jednych ako volna(BP), a druhych ako sucet volnej a viazanej(ostatne)
Na porovnanie s tym v jednotkach USP, ktore priamo hovoria kolko miligramov je schopna kazda jednotliva zlozka rozlozit pozri na
kde kazda tableta obsahuje ekvivalent 2000 mg pancreatinu, v prirodnej forme, bez roznych otaznych e-ciek
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … l&ic=3
a ako vidis je tam 250 tabliet a nie 60 ako pri pancreolane forte, takze je to prepocitane na tabletku aj lacnejsie, aj silnejsie.

Naposledy upravil: RNG (2015-04-29 08:28:01)



570

Re: zlé trávenie

Po prečtaní jednotlivých zložiek Pancreolanu forte mi naskočila husia koža.

Ďakujem za objasnenie.



571

Re: zlé trávenie

Ako som tu uz casto povedal, nehladaj potravinove doplnky medzi farmaceutickymi liekmi.
Doplnky maju zasadu neskodnost, lieky len musia byt viac uzitocne, ako skodlive.
A aj to  sa casto dosahuje podplacanim, lebo mnozstvo schvalenych liekov musi byt po case odbolane pre prilisnu skodlivost a nedostatocnu ucinnost.



572

Re: zlé trávenie

Ok vdaka za rady (prispevok 567) ...  pokracujem takto teda dalej..... btw mam pocit ze ani ten histidine mi nepomohol.. dal som si celu tabletu nalacno a necitil som zeby sa mi zacala tvorit zaludocna kyselina... skratka ziaden efekt.... az ked si hodim betain tak citim ze to zabralo....   a jedlo v zaludku sa zacalo spracovavat/rozkladat/osetrovat....

Takze pokracujem klasika.. 

Vďaka...



573

Re: zlé trávenie

OK



574

Re: zlé trávenie

Vy ste isto ponurili vseljakych doktorov specialistov na gastro.... a aj alternativnych.....ked ma niekto takuto nizku tvorbu kyseliny  zaludocnej... co  Vam naordinovali  alebo co by Vám  doktori predpisali akoze?    Alebo co na toto davaju kvalitni doktor, ktorí vedia kde je sever ?   (mozete mi napisat nejake Vase skusenosti pls s doktormi ohladom tohto ? )       

Prepacte ze sa vypytujem stale ale ....... sice Vy moju situaciu chapete zivo kedze mate podobne nieco..

Dekuji moc



575

Re: zlé trávenie

Dobrý večer pán RNG, chcela by som Vás poprosiť o názor na tento betain http://www.oliveland.sk/oliveland/eshop … s-pepsinom. Viem že obsahuje o polovicu menej betainu ale výrobca thompson mi nič nehovorí. Tak ma to zaujalo aj kvôli dostupnosti a cene. Ďakujem



576

Re: zlé trávenie

90tabliet asi s polovicnou ucinnostou HCL a asi 1/4 ucinnosti pepsinu ako v tomto betaine od NOW

http://www.iherb.com/Now-Foods-Betaine- … l&ic=1

Takze zhrnutie : drahsi, slabsi a je ho tam menej..... tak to funguje u takychto spekulantov smile

Naposledy upravil: letto (2015-04-29 19:47:55)



577

Re: zlé trávenie

Ja takuto malu davku odporucam pre male deti



578

Re: zlé trávenie

Pan RNG ked budete mat troska casu mohli by ste odpovedať prosím Vás na môj príspevok č. 574 ?   Keď budete mať časˇ.. nemusite hned...pohodka

Ďakujem pekne smile



579

Re: zlé trávenie

Leto, kedze som povodne nenasiel nikde v blizkosti alternativnych lekarov, co by aj tak bolo extremne drahe, kedze za to poistovna odmieta platit, tak som si aspon objednal od nich ich periodika a knihy a podla toho sa uz vyse 20 rokov sam riadim.
Okrem jedinej operacie zlcnika(pohotovost) nemam osobne so ziadnymi lekarmi kontakt uz vyse 20 rokov.
Predtym mi na palu dlhe roky predpisovali lieky na potlacenie kyselin, co samozrejme pracovali len na potlacenie pocitu paly, ale problem ani nevyriesili, ale mi dokonca oslabili telo tym, ze sa mi zhorsilo travenie a absorbcia zivin.
Akonahle som ale nasiel pravdu, ze si treba pri palach kyseliny doplnit, od vtedy nemam problemy(tj ked nezabudnem si s jedlom doplnit kyseliny a enzymy)

Naposledy upravil: RNG (2015-05-01 20:47:54)



580

Re: zlé trávenie

Okej rozumiem...he to si pamatam co ste boli skrz zlcnik urgentne ...

vďaka za info smile



581

Re: zlé trávenie

OK



582

Re: zlé trávenie

RNG prosím ťa chcem si objednať aloe vera zo sloven.stránky. Ktoré by si mi poradil. Ten koncentrát sa mi celkom páči len tie konzervačné látky. Čo si o tom myslíš? Ďakujem
http://www.hoogle.sk/Koncentrat-ALOE-VE … l-d587.htm
http://www.hoogle.sk/Aloe-vera-500ml-AKCIA-1-1-d729.htm
http://www.hoogle.sk/BIO-Aloe-vera-946ml-100-d931.htm



583

Re: zlé trávenie

Pán RNG prosim Vás pekne a z týchto dvoch je podla Vás ktorá lepsia ?   Zlozenim to vyzera rovnako ta pipingrock nie? aj lacnejsia aj vacsia...
http://www.pipingrock.com/aloe-vera/fre … mp;prisp=1

https://www.swansonvitamins.com/swanson … 76-oz-pwdr

Tu od swansonu mozem mat za 26 €
Tu od pipingrock mozem mat za 24,3 €

ktorú by ste zobrali Vy ?

Naposledy upravil: letto (2015-05-05 14:01:52)



584

Re: zlé trávenie

Definitivne vacsiu a lacnejsiu. Na znackach nezalezi, len na obsahu.
Vdaka za uvedenie.



585

Re: zlé trávenie

Super...dakujem . Som rad ze som troska pomohol aj ja smile pekny den zelam

Btw ta aloe od swansonu o cca tyzden bude na hoogli v ponuke som prave zistil od jednej milej osoby tam ... cena bude cca 26e .... tu pipingrock neviem povedat ci daju taktiez do ponuky.



586

Re: zlé trávenie

OK



587

Re: zlé trávenie

RNG prosím ťa príspevok 582-Ďakujem



588

Re: zlé trávenie

Indiga. Vsetky tekute aloe vera produkty musia byt sterilizovane, tj vsetky enzymy a aj cast komplexnycy sacharidov je tam znicena.
Samotny sorbat ako konzervant nie je extra skodlivy v malych mnozstvach, ale obideme sa aj bez neho, vsakze.
Preto ti odporucam,skor pozerat na vmnrazene praskove koncentraty(freeze dried) ktore maju najmenej poskodene enzymy a sacharidy a aj tak su najlacnejsie. Pozri na  cislo 583



589

Re: zlé trávenie

Indiga na hoogli prave pridali tu fajne..

(20€ za vysoke postovne zo swansonu mas usetrene a mas superaloe bez kompromisov a blbych konzervantov chrontavych )

http://www.hoogle.sk/Organic-Freeze-Dri … g-d954.htm

Naposledy upravil: letto (2015-05-05 22:12:56)



590

Re: zlé trávenie

Vyborne!



591

Re: zlé trávenie

Ďakujem RNG, ďakujem Letto



592

Re: zlé trávenie

Za malicko, hezky den zelam vospolok:)



593

Re: zlé trávenie

.



594

Re: zlé trávenie

Pan RNG, tak troska experimentujem na sebe.... dnes som nahodou zjedol viac masa (ale 180g) naraz s kopcom zeleniny ako moje telo bolo schopne mojimi kyselinami osetrit a s tym jedlom som si dal oreganovy olej... sice som citil ze sa mi troska pak grga tym olejom ale absolutne vobec ziadne palenie v zaludku necitim vsetko 100% ... tak isto aj ked si dam kopu chilli co pouzivam habanero tekuty extrakt co je supa pre ostatních tak moj zaludok super v poriadku a praveze mam pocit ze mu to prospieva ked si dam chilli vec.... toto by mohlo znamenat ze zaludocnu ochranu voci kyselinam chilli oreganovemu oleju atd mam v dobrom  stave hej ?

To ze mam malo kyslo v zaludku  a zle odhadnem porciu jedla bez betainu to uz je druha vec smile) ..

Moze byt?

Naposledy upravil: letto (2015-05-07 16:35:02)



595

Re: zlé trávenie

Nuz ked sa ti oreganovy olej v enterickych kapsuliach rozpusti uz v zaludku, tak je to jasny dokaz, ze mas primalo kyselin.
Ak potrebujes posilnit vyrobu zaludocneho mazu, tak na to je adaptogen DGL, 2 tabletky pozujes 15 minut pred jedenim.



596

Re: zlé trávenie

Hej hej ja viem ze mam malo kyselin.. ale ked napr odhadnem jedlo dobre ze mensiu porciu tak mi to telo strávi a oreganovy olej sa otvori az v creve... teraz som to prepiskol s tou porciou jedla... ale  islo mi o to ze aj ked sa mi otvoril v zaludku tak ze ma nepalil zaludok alebo nebolel......   Toto reku znamena ze moj  zaludocny maz by mal byt v ok stave hej ?   (ja si to takto testujem vseljak viete nech viem co a ako mam )

Hej hej DGL cmulam 3x denne po 2tablety DGL co ste mi radili davnejsie...     Dnes mi dosla aj ta aloe uz vymrazena... skusim ju tiez pouzivat a mozno prave tato mi pomoze v regeneracii parietalnych smile planujem to viacmesacne dlhodobo samozrejme...

Ďakujem

Naposledy upravil: letto (2015-05-07 17:13:28)



597

Re: zlé trávenie

Nuz oreganovy olej je silna korenina, ale ked si zjedol hodne jedla, tak sa aj tak ten olej velmi rozriedil a o to menej palil. Hlavne mikrovlakniny do seba nasaju oleje a tak je o tolko nizsia koncentracia a mensie palenie. Tiez tuky ich rozriedia a to tiez moze pomoct proti paleniu. To iste plati na oleuresciny, tj stiplaviny v paprike.
Nuz ale dobre hruby zaludocny maz tiez pomaha



598

Re: zlé trávenie

Njaasne rozumiem uz smile  Ďakujem za vysvetlenie.

Oddnes teda nasadzujem aj tu aloe a dosli mi aj tie FiberAid arabinogalactan zo swansonu... tie je dobre kazdy den davat ci sem tam ?

Budem si asi robit taku tu zmesku.... ester C, aloe praskova, Arabino, inulin,psylium,ryzova vlakina,ovsena vlaknina, a jablcna a budem cucat cely den...



599

Re: zlé trávenie

Ta zmes vo vode je asi najlepsia myslienka, Neviem, cio sa do toho ale velmi hodi ovsenna vlaknina, lebo ta je dost hruba.



600

Re: zlé trávenie

Ok super, poskusam teda .....a este jednu taku vec mam co sa zamyslam :

Napr ked zjem normalne mnozstvo jedla dajme tomu masko ale 100g, zelenina 100g  skratka mensie alebo stredne mnozstvo a bez betainu.. po tom  jedle sa mi negrga necitim tazobu ani kyselinu... za hodinu aj pol alebo sa napijem cca 5-7deci vody a citim ze v zaludku uz to jedlo nemam a pekne ta voda nezatazi ma nezmiesa sa to v tom zaludku s tym obsahom .. a teraz sa chcem spytat ci toto znamena :
moznost A :  bud sa strávilo jedlo pekne s mojimi vlastnymi kyselinami a islo do criev
moznost B :  je mozne ze by som tam ten uzaver mal otvoreny pernamentne ? 
alebo napada Vas aj ina moznost?

Samozrejme keby som si dal viac toho jedla uz citim tazobu, alebo troska kyselinu to mam odsledované.

Ďakujem pekne vopred za Váš čas a vedomosti smile