1

Téma: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Dobrý deň, prosim Vás o radu, už viac ako dva týždne ma neznesiteľne bolí v krížoch, mám problém sa postaviť, zohnúť, čupieť a dokonca už aj sedieť. Nakoľko mám 10 mesačného syna, musím sa veľa premáhať, aby som to zvládla a k lekárovi nemám chuť ísť. Mám aj problémy s ramenom, diagnostikovali mi ochorenie klbu IV. stupňa, chrupavku mám úplne zničenú a klb mám vydratý do holej kosti a začína mi drať aj lopatku. Môže to súvisieť s bolesťou v krížoch? Občas mám bolesti v podbrušku a tak rozmýšľam, či tá bolesť nemôže ísť odtiaľ. Svojho syna ešte dojčím, a preto neviem čo by som mohla užívať. Ďakujem za Vašu radu.



2

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Vsetky klby jeden z druhym v tele zavisia . Ked sa jeden vydiera, aj druhe su v dezolatnom stave. Podstatne to zhoprsuju aj lieky proti bolesti(NSAID) ktore rozpustaju mukosacharidy, tj latky z ktorych sa chripavky a slachy skladaju.
Vydranie zavisi od lubrikacie , na co je dobre brat avokadovy olej alebo avokado , 2 kusy tyzdenne.
Samozrejme by som bral agresivne doplnky na klby, inac nemas sancu na ich obnovenie. Mas to paradne zanedbane, mozes za to dakovat tvojim lekarom. a bolesti utlmujucim chemikaliam, ako aspirin a rozne derivaty salisilickej kyseliny.
Moja zena pouziva napr vytazok z Novozealandskej zelenej musle, 2 gramy denne , plus zmes mucosacharidov(Glucosamin HCl 1 gram, , MSM 2 gramy,, zelatina 5 gramov,, hyaluronicka kyselina 200 mg, tj  vsetko vo vacsich davkach, ako to vyrobcovia odporucuju)
Protizapalove(proti bolesti su najma curcuminoidy, 3 x 1500 mg spolu s bioperinom.
Pozri napr na
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … es/13?at=0
alebo
http://www.swansonvitamins.com/Search?k … ntk=Level1

Dieta rastie z matky a zrejme si nepouzivala ziadne doplnky, takze ta dieta o rozne materialy orabovalo a teraz citis nasledky.

Ja odporucam zenam v tehotenstve brat minimum dobry doplnok na kosti, aby sa im neznicila kostra pocas tehotenstva a pridajania, tiez rybacie oleje, alebo este lepsie krill olej a vitamin D-3(az 5000IU), co je dobre aj pre vyvoj kostry a nervovej sustavy dietata.
Zialbohu drviva vacsina lekaro to este neradi, a preto maju zeny po porode a dlhom kojeni vyrabovane telo, niektore az znicene, ako ho mas ty. Nehovoriac o dietati....

Naposledy upravil: RNG (2012-01-05 19:40:45)



3

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Ďakujem za rady. Môžem všetky doplnky užívať aj keď dojčím? Celé tehotenstvo aj tri mesiace po pôrode som užívala vitamíny, ktoré mi doporučila moja gynekologička. Aj pri prvom tehotenstve som užívala Maternu. Je to už 12 rokov dozadu, len pre info, tento rok budem mať 33 rokov, a preto sa musím dať nejako dohromady aby som to vydržala do dôchodku smile. Asi pred 5 rokmi, som chodila po lekároch a sťažovala som sa na bolesti chrbta, ramien, ale jediné čo mi povedali, že som mladá, vraj čo ma môže bolieť. Vystriedala som 4 ortopédov. To mi teda pomohli. Ešte raz vďaka.



4

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Materna je vyrobok prislaby na vytvorenie skoro 1/4 kg kosti babatka. Pozri na obsah
http://www.magister.sk/produkt/detail/p … ha-30tbl/, kde pre istotu ani neuvadzaju formy mineralov(ak su anorganicke, tak maju absorbovatelnost pod 10% a to iste su, lebo je to vyrobok farmaceutov) Pozri napr na vapnik a horcik dokopy len 233 mg, z toho 10% je 23 mg, za sto dni je to len 2.3 gramu absorbovaneho.
Ak by to bol citrat/maleat/proteinovy chelat a mnozstvo 1000 mg, tak hovorime absorbovaneho 500 mg denne, za 100 dni je to 50 gramov, za rok, 150 gramov. To uz je slovo do bitky.
A v materne nevidim ziadny vitamin D-3 a K-2, a bez nich sa ani mineraly neabsorbuju, ani nezabuduju
A nie su tam ziadne materialy na slachy(mukosacharidy)  atd.
Takze mas telo paradne vyrabovane a naviac bez dostatku klboveho mazu aj mechanicky vydrate. To sa nemalo stat.
Stare prislovie:kdo maze, ten jede.



5

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

ahoj RNG, tiez mam bolesti v krizoch,ale zacalo mi to az asi rok po porode, mam problem so vstavanim z postele,ked dlhsie sedim tak pri vstavani citim bolest. myslite, ze tam moze byt nejaky nerv zablokovany ako by mi povedal lekar a predpisal volaky uvolnovac svalstva?co by bolo na uvolnenie z prirody?



6

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

moze to byt zapal nervu, priskrtena cieva priskrteny nerv a iste aj ine dovody.
Po porode po dlhom kojeni mozes mat vyrabovane telo od mineralov a to by som ti radil doplnit.  Tak isto materialy na klby a najma na kllbovy maz, na to radim jest 2 avokada tyzdenne, inac sa ti klby slabo namazane vydieraju.
Protizapalovy je najma curcumin s bioperinom, davka 3 x 1500 mg, to za tyzden dva potlaci aj silne zapaly v tele.



7

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Dobry den, objednala som si enzymy, kokretne Digest Platinum - 4 balenia. Teraz citam na obale,ze su to Veg capsule a neobsahuju pancreatin. Ja raidne jem maso, co mam robit? V lekarni maju pancreolan forte - 220 mg pancreatinu, ucinnost 6000. Mam to pridat a uzivat spolu s Digest Platinum?



8

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

RNG,ked som dojcila suhrnne cca 5 rokov obe deti,tak to zn. ze budem mat tiez vyrabovanu chrbticu? nic som samozrejme neuzivala..pod lopatkami a aj inde citim hrcky, ktore bolia..co pomoze na obnovu? ma doma D3, pijem kefir z huby,jem domaci tvaroh.Nejem syry,obcas biely jogurt alebo kyslu smotanu...Casto robim makove,sezamove gulky s hrozienkami a medom,obalene v kokose..



9

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Janka, Platinum Digest obsahuje velmi ucinne rastlinne a fungalne enzymy, ktore ti pomozu stravit ovela viac veci, ako len pankreatin. Naviac rastlinne a fungalne enzymy  sa ovela menej nicia v zaludku ako zivicisny pankreatin.
Pancreolan nie je dobry zdroj pankreatinu, to je farmaceuticky vyrobok z pankreatinu, kde zlozka na tuky je zdoraznena, a ostatne su podstatne nizsie. Na maso potrebujes najma zlozku proteazu(bielkovinny enzym)
Ked chces dostat masivnu davku takeho co najlacnejsie(lebo rastlinne a fungalne su drahsie), pozeraj napr na koncentraty 4 x a 8 x   ako napr tento http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … psules/716
kde mas v kazdej kapsuli ekviovalent 2000 mg pankreatinu.
Preco take velke davky? Lebo napr tento ma bielkovinnu aktivitu 50 000 USP proteazy, tj vie spracovat 50 gramov bielkoviny. A to sa lahko najde vo vacsej porcii masa alebo syru
V pancreolan forte je bielkovinna zlozka len 6000 USP, tj spracuje len 6 gramov bielkoviny. tj "Vela penazi za malo muziky", naviac je to este farmaceutmi dobabrany produkt.



10

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Nuz ked mas rednutie kosti, je dobre pouzivat jedla bohate na mineraly a alkalizovat si telo, aby sa tie mineraly zabudovali, a nie vymyli, ako sa to z kysleho tela stava. Takze viac zelenin, menej cukrov .Vela vapnika je napr aj v mandliach.
Hrcky zmanenaju ze sa v tele zhromazduje nieco, co nevies stravit/rozlozit/odstranit. Obvykle su to rozne bielkovinne latky. Kazde zamorenie tela moze vyvolavat zapalove reakcie.
Odporucam si telo cistit enzymami(tj brat enzymy na prazdny zaludok, hodinu pred jedlom), a brat jod, ktory sa podiela tiez na vytvarani enzymov, nielen hormonov.



11

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Ktore enzymy doporucujes, superenzymes od now moze byt?



12

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Dakujem, to ma tesi, ze mam dobry vyrobok.



13

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Superenzymes  od NOW su pancreatin s trochu kyselinami. Dobre na podporu bezneho travenia.
Na agresivne cistenie tela ale treba nieco bez kyselin a silnejsie, ako uvedene pancreatiny 4 x a 8 x  ktore obsahuju niekolko gramov pancreatinu(ekvivalent) na kapsulu.
Najsilnejsi je tento, momentalne vypredany, ktory ma obsah 6000 mg =6 gramov pancreatinu(ekvivalent) na kapsulu. http://www.iherb.com/Source-Naturals-Pa … sules/6199
Vysssie uvedeny z now (prispevok 9) ma dva gramy ekvivalent na kapsulu.
Ale niektore enzymi pancreatin neobsahuje, pre to je streedanie so silnou rastlinno-fungalnou zmesou, ako je napr Digest Platinum  odporucene pri odmorovani tela.



14

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

takze ten superenzymes,ked uz ho mam,ako najlepsie zuzitkovat, s jedlom?v akom mnozstve ho mam uzivat na podporu mojho,dost slabeho travenia?dakujem



15

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Uzivam 3 ks Digest Platinum denne (ranajky - obed - vecera) a mam pocit, ze ma nafukuje. Kolko kusovje max. davka denne ? Jem cca 5- 6 krat denne, snazim sa dodrziavat zdrave stravovanie. Doteraz som uzivala 2 tyzdne Wobenzyn 3 x 10 ks denne a necitila som nafukovanie, naopak moj obvod bruska sa vyrazne zmensil.



16

Re: Bolesti chrbta v krížovej oblasti

Nuz ked ti robia zivocisne enzymy lepsie, ber zivocisne, napriklad tento dost silny
http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … psules/716

Ak ta nafukuje zo zelenin alebo strukovin, na to je specialny enzym, alfa galaktosidaza, a dobry zdroj tohoto je napr
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ja … psules/257
kde mas stredne vela pancreatinu a pomerne velku davku alfa galactosidazy

Stretol som sa s nazorom viacerych , ze im zivocisne enzymy zaberaju na travenie  lepsie, nez rastlinne a fungalne. Ale pri cisteni tela som napr nasiel viac ludi, co tvrdili opak.

Takze je to na tebe, aby si si to sama zistila, kedze je to vec velmi individualna

Ja osobne pouzivam pre istotu oboje, ale na cistenie skor pouzivam Digest Platinum a na travenie pancreatiny.

Zivocisny pancreatin z prasiat je aj podstatne lacnejsi na porovnatelnu aktivitu enzymov.