1

Téma: Včelí peľ a materská kašička

RNG, síce neskôr, ale štastné a veselé Vianoce prajem. Chcel by som si objednat včelí peľ. Uz sme jednu plechovku zjedli od iHerb. Boli to granule. Je to podla teba take užitočne na aj upchate cievy? Vraj to dokaze pekne cistit upchate cievy a preto treba zacat opatrne s malymi davkami, aby sa odburane usadeniny neodlepili naraz a nesposobili zapchatie cievy. Co si o tom myslis? A este jedna otazka. iHerb ponuka tento zdroj cerstveho vcelieho peľu

http://www.iherb.com/C-C-Pollen-High-De … /5992?at=0

ale je vraj perishable, teda rychlo straca ucinok a preto sa musi prepravovat zachladeny, ale toto vraj nie je mozne mimo USA. Co si o tom myslis, keby som si objednal, je to zbytocne vyhodeny peniaz? A aky je rozdiel medzi tymi susenymi granulovanymi?

Vdaka



2

Re: Včelí peľ a materská kašička

To ja neviem posudit, kolko a coho sa v tom pele znici casom bez chladenia.Ale definitivne tzv "Freeze dried" formy su lepsie na transport a casom sa natolko nenicia, ako cerstve.
Ja osobne pel neuzivam, len propolis a matersku kasicku(royal jelly) a to najma z obavy pred alergiami.
Na cistenie ciev pouzivam velmi ucinne emulzifikatory ako lecitin a lipazu.



3

Re: Včelí peľ a materská kašička

Ahoj RNG,
chcem ta poprosit o radu, pred dvoma mesiacmi som zacala uzivat vceli pel - kupila som si v sacku od vcelara. Skladovala som ho v chladnicke. Denne som uzivala 1 cajovu lyzicku, pani, co mi pel predavala mi poradila, aby som ho nezapijala, len pohryzla poriadne, rozpustila v ustach a prehltla. Takto som ho uzivala dva mesiace. Prestali mi padat vlasy a prestala som pouzivat okuliare na citanie, tak mi pomohol.
Taka som bola rada, no a stalo sa to, ze po tych dvoch mesiacoch som po uziti zacala mat velke bolesti brucha. Skusila som pel uzit aj dalsi den, aj som ho zapila vodou a opat po pol hodine take bolesti, az ma studeny pot zalieval. Dalsi den som skusila pel zajest jedlom, ale aj tak niekolkohodinove bolesti.
Taketo problemy mam, ze nemozem jest napr. ananas, na ktoreho enzym som alergicka - take iste bolesti zaludka. Aj cerstve figy som z tohoto dovodu musela uplne vylucit z jedalnicka.

Som nestastna, lebo po rokoch som nasla konecne prostriedok, z ktoreho mi prestali padat vlasy a to, ze zacnem lepsie vidiet,som vobec necakala.
CHcem sa ta spytat, ze ci mi mozes poradit nejaky sposob, aby som ten pel mohla dalej uzivat.
Dakujem.



4

Re: Včelí peľ a materská kašička

Ak je to alergia, tak jedine rozne enzymi a kyseliny mozu pomoct, zrejme ked si ho znasala predtym, tak to nemoze byt nejaka velmi silna alergia, len nedostatok niektoreho enzymu, ktory ti sposobil, ze nejaka latka z pelu sa ti v tele zhromazdovala.
Ak ti to nevyriesi kyselina a enzym ako napr Digest platinum(zmes hromady zloziek) tak pel pre teba je nevhodny dlhodobo.
Ale su aj ine superjedla, nielen pel, mas spirulinu,chlorellu, kelp, stavy z mladych trav atd.

Inac bolesti zaludka su casto z nedostatku kyselin, ked sa mikroby na surovom jedle v zaludku miesto znicenia kyselinami rozmnozuju(kvasenie, hnitie).

Da sa to lahko skontrolovat, ak tie bolesti prejdu po vypiti pol deci koloidnej striebornej vody, tak to boli premnozene mikroby=kvasenie a hnitie, ktorych toxiny zapalia zaludocne steny.
Nedostatky vyroby kyselin sa mozu objavit celkom nahle, napr aj po 1 dennej "zaludocnej chripke", tj viralnej nakaze, dnes hlavne spopsobenej norovirusom, ale aj inymi.
Ten napadne a poskodi parietalne bunky v zaludku, co trva regenerovat dlhe mesiace, a dovtedy mas malo kyselin a znicene travenie.



5

Re: Včelí peľ a materská kašička

Dakujem za odpoved RNG.
mne asi pred 20timi rokmi zistili pri merani (bola to velmi neprijemna metoda), ze sa mi netvori takmer ziadna kyselina. Ale zaludok ma v zivote nebolel, az kym som nejedla ananas a figy. Ked som ich vylucila zo stravy, tak som nemala odvtedy ziadne zaludocne problemy.
Aj sa cudujem, ked nemam kyselinu...



6

Re: Včelí peľ a materská kašička

Nuz malo kyseliny=zle travenie=slaba absorbcia zivin=podvyzivenie tela na rozne ziviny.
To sa nakoniec nejak musi prejavit, nielen padanim vlasov.
Travenie si treba napravit, tie tisice roznych zivin, co telo nedostane z jedla pri nedokonalom traveni  sa nedaju doplnit.



7

Re: Včelí peľ a materská kašička

na mna vceli pel posobi rovnako, ked si ho dam skoro rano, alebo na slabo zaplneny zaludok... Tak som zistil, ze mi neskodi, ked si ho davam za velkym jedlom, asi polhodinku po jedle



8

Re: Včelí peľ a materská kašička

Zialbohu vceli pel je velmi siroky pojem, lebo vcely zbieraju pel a nektar z tisicov rastlin a mozu to byt prave aj take, na co mas alergie.
Na druhej strane pel je velmi bohaty zdroj roznych zivin, najma antioxidantov a je to velmi koncentrovana potrava=superjedlo.



9

Re: Včelí peľ a materská kašička

ano, je to superfood a okrem mnozstva fytochemikálií, peľ obsahuje veľké množstvo proteínov, ktoré sa podielajú na tvorbe enzýmov, hormónov a podobne..., čo je vzácne v dnešnej dobe, kedy sa ľudia prepchávajú jednoduchými cukrami smile



10

Re: Včelí peľ a materská kašička

Ja osobne som proponent/zastavam sa, roznych koncentrovanych superjediel, hoci viem, ze ich ceny su premrstene, ale ked ma clovek zdravotne problemy, tak sa casto osvecia.
Najma rozne zelene, ako stavy z mladych trav,riasy, najma v mori poestovane ako Spirulina Pacifica, ktora okrem ineho je aj siny zdroj stopovych prvkov, zo zrnin napr chia(salvia hispanica) , nizkoglykemiocka zrnina, dar svetu od civilizacie Inkov.
Tiez rozne plodiny, ako najma rozne dodnes  divo rastuce bobule s velmi vysokymi obsahmi antioxidantov.
Pel a propolis patria tiez do tej superkategorie, podobne ako aj napr colostrum.



11

Re: Včelí peľ a materská kašička

skoda ze neviem nijako zamaskovat tu vyraznu chut spiruliny ... obcas si ju zamiesam narychlo do vody, lebo ine po ruke nemam a rychlo to exnem...
Inac mam tu Hawai od NOW .... krasne vodia .. po hriboch a aj nechuti zle, len by som mal zrejme vodu zamenit za nieco ine, len nemam stale nieco po ruke a som dost lenivy na pricaste odstavovanie a podobne smile



12

Re: Včelí peľ a materská kašička

Zozen si nesladene ovocne koncentraty, ja mam visnovy, cranberry, z granotovych jablk, cucoriedkovy a z ciernych ribezli. Staci z nich len lyzicka(koncentaty 10 az 20 ku jednej) a dostanes plno vone, chuti a antioxidantov.
Nimi si prichucujem aj doma vyrobeny yogurt a rozne mixy, co pijem. Mam pollitrove flasky, do ktorych pridam vlakniny(napr asy lyzicu arabinogalaktanu) lyzicu ovocneho koncentratu, pripadne praskove aloe vera(1/2 lyzicky a doplnim vodou(destilovana) Zavriem, dobre pohrkam a" voila" mam rychly mix bez zbytocnych cukrov(ako cukrovkar nanajvys sladim erytritolom alebo steviou, ale uz som si navykol aj na kysle drinky.

Dnes som si do toho dal aj poldeci rumu, oslavujem storocnicu narodenim mojho otca co bude 29 februara. Skoda ze sa jej nedozil, boli by sme oslavovali jeho 25 narodeniny.



13

Re: Včelí peľ a materská kašička

nejako ani neviem, kde by som uvedene ovocne koncentraty hladal ... doteraz mi to nikde do oka nepadlo, no bolo by to asi fajn... toto zrejme v beznych hypermarketoch nenajdem...
Raz som ako mlady brigadoval v siruparni a taketo nieco tammali ... bolo to bez cukru a desne kysle ....  a naozaj stacilo do litra vody naliat cajovu lyzicku, viac nie kvoli tej kyseline...



14

Re: Včelí peľ a materská kašička

Nuz prave v tej siruparni maju zrejme ciste koncentraty. Aj tu v USA to najdem len v malo zdrojoch, v beznych obchodoch dostanem len "ovocne cukrove vody", kde obsah ovocia je casto pod 20%.
Pozri napr
http://www.swansonvitamins.com/JR112/ItemDetail
http://www.swansonvitamins.com/JR065/ItemDetail
Koncentraty je sposob, ako sa daju ovocne stavy dlho uchovavat s minimom chladenia.
A skoro vsetky ovocne stavy dnes na trhu su robene z koncentratov, kde platis za extra pridane mnozstvo vody a cukru a hromady flias



15

Re: Včelí peľ a materská kašička

no skusim niekde vypatrat, co to bol za siruparsky podnik a oslovit ich...
Zatial obcas pouzijem sirup Sunquick, co si zrejme aj ty pamatas z ery socializmu, no davam si ho dost malo, aby to nebolo sladke



16

Re: Včelí peľ a materská kašička

Ovocne koncentraty ponukaju firmy aj na Slovensku, napr. tu http://romaco.sk/kategorie/horeca-suroviny/alebo tu http://www.bio-obchod.sk/oddelenie/siru … ntraty.htm aj tu http://www.berkana.sk/bio-brusnica-ovoc … or-996.php http://www.zemcheba.cz/cz/zpracovani-ovoce/vyrobky



17

Re: Včelí peľ a materská kašička

Uvedene nie su prilis silne koncentraty, normalne skladovane koncentraty pre priemysel maju koncentracie ovocnych stiav od 10 do 20 nasobku(brix 65, hustota)
Vsetky syrupy maju menej ovocnych stiav a hromady cukru.
V sirupoch je podiel ovocia casto pod 30%, v ovocnychb koncentatoch percentualne 1000% az 2000%. Tj po zriedeni 10 az 20 krat to da 100% rekostituovanu ovocnu stavu.



18

Re: Včelí peľ a materská kašička

len sa bojim do seba liat tolko kyselin, co obsahuju koncentraty, ankolko mam osteopeniu a vzhladom na narusenie cyklu vitaminu K, bez moznosti posilnenia kosti... takze by som si mineralne kationy z tela vyplavoval a na druhej strane ich doplnanie mam narusene... preto mam respekt pred akymykolvek kyselinami...



19

Re: Včelí peľ a materská kašička

K-2 sa da dodavat bez problemov. Samozrejme treba byt opatrny s ovocnymi kyselinami, ale nakoniec ich dostavas aj v cerstvom ovoci, tomu sa nemozes vyhnut. Inac su aj zeleninove stavy, ktore su definitivne silne alkalizujuce a mineralizujuce.



20

Re: Včelí peľ a materská kašička

ohladom toho K2 by som musel natrafit na nejaku solidnu studiu, ako vplyva na INR ratio a na Quick, ab som sa k niecomu takemu odhodlal...
Ale zrejme mi moja porucha nici aj  K2, kedze zeleniny jem mnoho a kosti mi rednu kvoli tejto poruche vitaminu K



21

Re: Včelí peľ a materská kašička

Zeleninovy vitamin K-1 (phyloquinone) zvysuje zrazanlivost krvi podstatne viac, nez zivocisny K2(menoquinone).
K-1 sa musi premenit v tele na K-2, inac nie je ucinny na kosti.
A co ked sa ti nemeni?!?
Nie je problem sam na sebe vysledovat, ako sa ti meni INR pri dodani K-2. Zacni od mensich daviek a postupne to zvysuj, ked mas koagulaciu dobru.
Studie platia len na priemer, nie na jednotlivca a jedina skuska pre jednotlkivca je to vyskusat na sebe. Vseobecne K-2 zvysuje zabudovavanie do kosti znacne,  a zvysuje zrazanlivost pomerne velmi malo, najma vo forme MK-7. Inac ked sa bojis o to, ber to spolu s nattokinazou, kde samotne natto je bohate na K-2 a predsa riedi krv, dokonca rozbija krvne zrazeniny.

Inac podla studie z Hawaii, az 20% ludi, hoci ma dost expozicie koze na slnku ma nedostatocne tvorenie vitamionu D-3 a kvoli tomu osteoporozu(rednutie kosti) Odporucam ti si doplnit D-3 , davka od 2000 do 5000 IU denne. Mozes to brat aj vo vacsich davckach, aby si to nemusel brat kazdodenne,tento vitamin sa ukllada v peceni  aj 2 mesiace, a postupne podla potreby uvolnuje. Zialbohu vacsina ludi, kde je zima a zahoalenie tela potrebne vyse 2 mesiacov ma akutny nedostatok tohoto vitaminu, co sposobuje stratu kostnej hmoty v zime, znizenu imunitu(epidemie) a depresne stavy.

Naposledy upravil: RNG (2012-03-06 23:01:38)



22

Re: Včelí peľ a materská kašička

D3 beriem, ako aj ostatne zakladne veci, ktore tu spominas... No uvidim na dalsej kontrole o 2 az 4 roky, ako sa hustota kosti zmenila ...
Kazde rano pravidelne nalacno alkalizujem askorbatom sodnym so znacnym prebytkom sody bikarbony a glukonatu draselneho, asi dve a pol hodiny pred jedlom, ako prevenciu prekyslenia organizmu.



23

Re: Včelí peľ a materská kašička

Moj otec mal osteoporozu(senilis) 2 stupna. Ked zacal brat doplnok mineralov na kosti, po roku nebola po osteoporoze ani stopa. A to mal 80 rokov, ked mu lekar povedal, ze sa s tym nic neda robit.



24

Re: Včelí peľ a materská kašička

RNG ked tu spominas tu osteoporozu, tie mineraly na kosti co bral aj Tvoj otec su tie Bone Essentials ?? Myslim,ze swanson ich ma v ponuke a nahodou iherb ma tiez take mineraly v ponuke? Ak ano mozes sem dat prosim link na ne??
Vopred dakujem,,



25

Re: Včelí peľ a materská kašička

Nuz to bolo uz davno a otec odmietal hltat pilulku, tak som mu posielal vtedy tekuty CalMag, co boli citraty.
Kedze rodicia chodili kazdodenne na dlhe prechadzky, iste netrpel nedostatkom vitaminu D-3. Dnes bu som mu ho ale odporucil doplnit, tak isto aj K-2(MK-7) a nejaku tu spirulinu na lepsie zabudovanie do kostry.
Ale aj to samotne prekvapilo jeho lekarov velmi, zopakovali jeho densometriu aj prvy krat, ked mu diagnozovali osteoporozu aj po roku druhy krat, ked mal uz nalez negativny, tj ziadna osteoporoza.
Bone essentials  brali viacere zeny s osteoporozou po prechode o par rokov neskorsie(spolu s yamom) a pokial viem to vsetkym zabralo pozitivne.

Dnes radim okrem Bone essentials aj spirulinu, D-3 a K2, a to by malo byt ovela lepsie, nez povodny prvy pokus  kedysi davno na mojom otcovi